Színház

POSZT-elvárások

2011.06.08. 08:50
Ajánlom
Milyen célokkal és elvárásokkal érkeznek a határon túli magyar színházak delegáltjai a Pécsi Országos Színházi Találkozóra, és mit szeretnének látni? Megkérdeztük!

Budaházi Attila, a csíkszeredai Csíki Játékszín dramaturgja: Bízva a válogatásban abból indulok ki, hogy az elmúlt egy év legjobb előadásai közül láthatunk néhányat egymás mellett. Ami a legjobban érdekel, az a színészek játéka, színlap-sorrendre való tekintet nélkül. Kíváncsi vagyok arra is, hogy a rendezők milyen témák mentén és hogyan vezetik a nézők figyelmét, hogy a látványtervezők milyen formát adtak az előadások világának, hogyan lettek azok bevilágítva. Az évad nagy részében mindnyájan dolgozunk, nekem ilyenkor jut időm megnézni, hogy mások hogyan és drukkolok a társulatoknak, hogy a legjobb formájukat hozzák a POSZT-on is!

Parászka Miklós rendező, a csíkszeredai Csíki Játékszín igazgatója: Színházigazgatóként engem alapvetően az foglalkoztat, hogy miként lehet sokak számára fontos az a színház, amit létrehozunk? Mi a hiteles problémafelvetés, mi az érvényes forma? Azt próbálom kitapintani, hogy ehhez a kérdéshez miként viszonyulnak mások. Hogyan ötvöződik a lokális és az univerzális jelleg? Éppen ezért szeretnék minél több, legkülönbözőfélébb előadást megnézni. Ma a politika agresszíven igyekszik kitölteni a nyilvánosság terét. Mennyi hely marad a színház számára? Mennyi esély a saját - pótolhatatlan - látószögének megőrzésére? A fesztivál-keresztmetszet kapcsán ez a kérdés izgat. A szakma belterjes násztánca kevésbé!

Bíró Eszter, a Kolozsvári Állami Magyar Színház dramaturg-irodalmi titkára: Mivel viszonylag ritkán van alkalmam magyarországi előadásokat látni (és mivel néhány éve nem jártam a POSZT-on) kíváncsi vagyok az összes előadásra. Ha mégis ki kell emelni néhányat, akkor a Szutyok, a Három nővér, a Félelem és macskajaj a Harmadik Birodalomban és a Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból című előadásokat említeném meg. És hogy mit várok az idei POSZT-tól? Jó előadásokat és sok találkozást.

Csép Zoltán, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem egyetemi tanársegédje: Évközben a munkám miatt, sajnos kevés színházat tudok nézni más városban, Magyarországra még kevésbé jutok el. A POSZT jó alakalom arra, hogy ezt a lemaradást valamelyest bepótoljam. Kíváncsian várom, hogy az idei válogatók szerint melyek voltak az elmúlt évad legjobb előadásai. Ugyanakkor arra is kíváncsi vagyok, hogy egyetemünk végzős drámaíró mesteris hallgatójának, Székely Csabának az idei Nyílt Fórum Füzetekben megjelenő drámája milyen szakmai visszhangot vált ki. Nem először járok Pécsett, szeretem a várost, jó lesz megint ismerősökkel találkozni. Azt hiszem, igazi szellemi kikapcsolódás lesz az ott töltött pár nap.

B. Fülöp Erzsébet, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának színésze: A jó előadásokért vagyok itt a POSZTon. Azért az érzésért, amit egy jó előadás, vagy színészi játék kivált, és ami akár egy évig is tartja az emberben a "szuflát". Színészként az új formanyelvek, a performens színészi munka izgat, és nagyon várom azokat az előadásokat, amelyekről már korábban olvastam.

Góli Kornélia , a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház művészeti titkára: Igazából nincsenek elvárásaim. Szeretem a "nagydózisú" színházélményt, az egyik előadást a másik után, a vitákat, a tetszik-nem tetsziket, azt is, hogy folyamatosan van miről beszélni, és azt hogy pezseg az egész város!

Szerda Zsófia, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház marketing- és PR-munkatársa: Amellett, hogy igazán kíváncsi vagyok az idei fesztivál hangulatára, jó alkalomnak tartom, hogy kívülálló- s mégis bennfentesként megfigyeljem a szervezési bravúrokat, illetve a lehetségesen felmerülő problémákat, hogy ezeket saját fesztiválunk, a Desiré Central Station szervezésekor használni tudjam, illetve tanuljak a látottakból. Úgy vélem idén is igényes, és tarka programokkal készül a fesztivál, elvárásaim igazából nincsenek, szívesebben mesélek benyomásokról. Az előadások, melyek terítéken vannak, mind-mind izgalmasnak tűnnek, kíváncsian várom a HOPPart Társulat és Pintér Béla Társulatának előadásait, s igazából mindig azt várom, hogy egy előadás meghökkentsen, meglepjen, mondjon, adjon. Remélem ebben nem lesz hiány.

Bandi András Zsolt, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház színésze: Stílusukban széles skálát befutó, jó minőségű előadásokat szeretnék látni, amennyiben ez így is lesz.

Dobre Júlia, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház PR- és marketingasszisztense: Nagyon szeretem a várost, POSZT-on először veszek részt. Szeretem az ilyen fesztiválokat, mert olyan előadásokat tekinthetek meg, amelyeket másképp időhiány miatt nem sikerül megnézni. Elvárásaim ugyanazok, mint minden hasonló rendezvény esetében: olyan produkciókat szeretnék látni, amelyek valamilyen nyomot hagynak bennem.

Lénárd Róbert rendező (Újvidék): Most fejeztem be a szerb színház idei keresztmetszetének áttekintését, vagyis a Sterija Játékokat, amely bár tapogatta idén az általam megismert hazai színjátszás kereteit, semmi olyat nem mutatott, amivel igazán, mélyen azonosulni tudtam volna. Bár az idei POSZT-válogatás az előzetesek alapján az ízlésemnek kicsit klasszikusra sikerült, mégis: valami olyat várok el tőle, ami az itthoni nemzeti fesztiválból kimaradt. Valami merészet. Valami előremutatót. Valamit, ami kicsit elszédít, kicsit megtermékenyít, kicsit helyrerakja bennem a színház jövője felé táplált reményemet. Idealista, tudom. De ha lesz egy mozdulat, egy megoldás, egy érzés, már megérte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Zenés színház

Feladat sosem találja készületlenül – Misura Zsuzsa születésnapjára

A Liszt Ferenc-díjas szoprán, Misura Zsuzsa 1973-ban kezdte pályafutását a Magyar Állami Operaházban, amelynek örökös tagja. A napokban ünnepelte 75. születésnapját, ennek alkalmából köszöntjük őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Pepita Oroszlán és a FÉM

A FÉM elsősorban színházi közösség, de maga a kulturális tér ennél sokkal többre hivatott. Ameddig kitart lelkesedésünk, minden alkalmat megragadunk arra, hogy nem csak a dráma, hanem szinte valamennyi művészeti ág otthonra leljen nálunk.
Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Színház józsef attila színház

Így ünnepelték Láng József színművész 85. születésnapját

A József Attila Színház a Feketeszárú cseresznye január 10-i előadásán ünnepelte mindenki Dodi bácsiját.
Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?