Színház

POSZT-elvárások

2011.06.08. 08:50
Ajánlom
Milyen célokkal és elvárásokkal érkeznek a határon túli magyar színházak delegáltjai a Pécsi Országos Színházi Találkozóra, és mit szeretnének látni? Megkérdeztük!

Budaházi Attila, a csíkszeredai Csíki Játékszín dramaturgja: Bízva a válogatásban abból indulok ki, hogy az elmúlt egy év legjobb előadásai közül láthatunk néhányat egymás mellett. Ami a legjobban érdekel, az a színészek játéka, színlap-sorrendre való tekintet nélkül. Kíváncsi vagyok arra is, hogy a rendezők milyen témák mentén és hogyan vezetik a nézők figyelmét, hogy a látványtervezők milyen formát adtak az előadások világának, hogyan lettek azok bevilágítva. Az évad nagy részében mindnyájan dolgozunk, nekem ilyenkor jut időm megnézni, hogy mások hogyan és drukkolok a társulatoknak, hogy a legjobb formájukat hozzák a POSZT-on is!

Parászka Miklós rendező, a csíkszeredai Csíki Játékszín igazgatója: Színházigazgatóként engem alapvetően az foglalkoztat, hogy miként lehet sokak számára fontos az a színház, amit létrehozunk? Mi a hiteles problémafelvetés, mi az érvényes forma? Azt próbálom kitapintani, hogy ehhez a kérdéshez miként viszonyulnak mások. Hogyan ötvöződik a lokális és az univerzális jelleg? Éppen ezért szeretnék minél több, legkülönbözőfélébb előadást megnézni. Ma a politika agresszíven igyekszik kitölteni a nyilvánosság terét. Mennyi hely marad a színház számára? Mennyi esély a saját - pótolhatatlan - látószögének megőrzésére? A fesztivál-keresztmetszet kapcsán ez a kérdés izgat. A szakma belterjes násztánca kevésbé!

Bíró Eszter, a Kolozsvári Állami Magyar Színház dramaturg-irodalmi titkára: Mivel viszonylag ritkán van alkalmam magyarországi előadásokat látni (és mivel néhány éve nem jártam a POSZT-on) kíváncsi vagyok az összes előadásra. Ha mégis ki kell emelni néhányat, akkor a Szutyok, a Három nővér, a Félelem és macskajaj a Harmadik Birodalomban és a Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból című előadásokat említeném meg. És hogy mit várok az idei POSZT-tól? Jó előadásokat és sok találkozást.

Csép Zoltán, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem egyetemi tanársegédje: Évközben a munkám miatt, sajnos kevés színházat tudok nézni más városban, Magyarországra még kevésbé jutok el. A POSZT jó alakalom arra, hogy ezt a lemaradást valamelyest bepótoljam. Kíváncsian várom, hogy az idei válogatók szerint melyek voltak az elmúlt évad legjobb előadásai. Ugyanakkor arra is kíváncsi vagyok, hogy egyetemünk végzős drámaíró mesteris hallgatójának, Székely Csabának az idei Nyílt Fórum Füzetekben megjelenő drámája milyen szakmai visszhangot vált ki. Nem először járok Pécsett, szeretem a várost, jó lesz megint ismerősökkel találkozni. Azt hiszem, igazi szellemi kikapcsolódás lesz az ott töltött pár nap.

B. Fülöp Erzsébet, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának színésze: A jó előadásokért vagyok itt a POSZTon. Azért az érzésért, amit egy jó előadás, vagy színészi játék kivált, és ami akár egy évig is tartja az emberben a "szuflát". Színészként az új formanyelvek, a performens színészi munka izgat, és nagyon várom azokat az előadásokat, amelyekről már korábban olvastam.

Góli Kornélia , a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház művészeti titkára: Igazából nincsenek elvárásaim. Szeretem a "nagydózisú" színházélményt, az egyik előadást a másik után, a vitákat, a tetszik-nem tetsziket, azt is, hogy folyamatosan van miről beszélni, és azt hogy pezseg az egész város!

Szerda Zsófia, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház marketing- és PR-munkatársa: Amellett, hogy igazán kíváncsi vagyok az idei fesztivál hangulatára, jó alkalomnak tartom, hogy kívülálló- s mégis bennfentesként megfigyeljem a szervezési bravúrokat, illetve a lehetségesen felmerülő problémákat, hogy ezeket saját fesztiválunk, a Desiré Central Station szervezésekor használni tudjam, illetve tanuljak a látottakból. Úgy vélem idén is igényes, és tarka programokkal készül a fesztivál, elvárásaim igazából nincsenek, szívesebben mesélek benyomásokról. Az előadások, melyek terítéken vannak, mind-mind izgalmasnak tűnnek, kíváncsian várom a HOPPart Társulat és Pintér Béla Társulatának előadásait, s igazából mindig azt várom, hogy egy előadás meghökkentsen, meglepjen, mondjon, adjon. Remélem ebben nem lesz hiány.

Bandi András Zsolt, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház színésze: Stílusukban széles skálát befutó, jó minőségű előadásokat szeretnék látni, amennyiben ez így is lesz.

Dobre Júlia, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház PR- és marketingasszisztense: Nagyon szeretem a várost, POSZT-on először veszek részt. Szeretem az ilyen fesztiválokat, mert olyan előadásokat tekinthetek meg, amelyeket másképp időhiány miatt nem sikerül megnézni. Elvárásaim ugyanazok, mint minden hasonló rendezvény esetében: olyan produkciókat szeretnék látni, amelyek valamilyen nyomot hagynak bennem.

Lénárd Róbert rendező (Újvidék): Most fejeztem be a szerb színház idei keresztmetszetének áttekintését, vagyis a Sterija Játékokat, amely bár tapogatta idén az általam megismert hazai színjátszás kereteit, semmi olyat nem mutatott, amivel igazán, mélyen azonosulni tudtam volna. Bár az idei POSZT-válogatás az előzetesek alapján az ízlésemnek kicsit klasszikusra sikerült, mégis: valami olyat várok el tőle, ami az itthoni nemzeti fesztiválból kimaradt. Valami merészet. Valami előremutatót. Valamit, ami kicsit elszédít, kicsit megtermékenyít, kicsit helyrerakja bennem a színház jövője felé táplált reményemet. Idealista, tudom. De ha lesz egy mozdulat, egy megoldás, egy érzés, már megérte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Sonya Yoncheva kiáll Domingo mellett

A fiatal bolgár szoprán, Sonya Yoncheva szerint, aki majdnem tíz éve dolgozik a spanyol tenorral, Domingo igazi úriember. Anna Nyetrebko vagy Daniel Barenboim viszont hallgat. Európában nem mondták le az énekes koncertjeit.
Klasszikus

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Színház

Elhunyt Boda-Szász Kriszta színművész

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művésze 42 éves volt. Két gyermeket hagyott hátra.
Könyv

Előkerültek Saint-Exupéry rajzolt vázlatai a kis hercegről

Rábukkantak Antoine de Saint-Exupéry világhírű regényéhez, A kis herceghez készült rajzok vázlataira egy ódon házban a svájci Winterthurban.
Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház színházak éjszakája

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Színház gyász

Elhunyt Boda-Szász Kriszta színművész

A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház művésze 42 éves volt. Két gyermeket hagyott hátra.
Színház ajánló

Idén is együtt mulathatunk az örkényes színészekkel – jön a 9. Örkény kert

Egész napos szabadtéri rendezvénnyel, a már hagyománnyá vált Örkény kerttel köszönti az új évadot a Madách téri teátrum szeptember 7-én.
Színház interjú

Három kérdés a Kaszás Attila-díj jelöltjeihez

Augusztus 25-ig lehet szavazni a Kaszás Attila-díj jelöltjeire: Harsányi Attilára, Király Attilára és Orosz Ákosra.
Színház ajánló

„A bilincs a szabadság legyen” - Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezése Zsámbékon

Pontosan hetven évvel ezelőtt, augusztus 12-én volt Polcz Alaine és Mészöly Miklós esküvője. 52 évig voltak házasok. 50 évnyi levelezésük kötetben jelent meg pár éve, Seres Tamás rendezett felolvasószínházat belőle.