Színház

POSZT-elvárások

2011.06.08. 08:50
Ajánlom
Milyen célokkal és elvárásokkal érkeznek a határon túli magyar színházak delegáltjai a Pécsi Országos Színházi Találkozóra, és mit szeretnének látni? Megkérdeztük!

Budaházi Attila, a csíkszeredai Csíki Játékszín dramaturgja: Bízva a válogatásban abból indulok ki, hogy az elmúlt egy év legjobb előadásai közül láthatunk néhányat egymás mellett. Ami a legjobban érdekel, az a színészek játéka, színlap-sorrendre való tekintet nélkül. Kíváncsi vagyok arra is, hogy a rendezők milyen témák mentén és hogyan vezetik a nézők figyelmét, hogy a látványtervezők milyen formát adtak az előadások világának, hogyan lettek azok bevilágítva. Az évad nagy részében mindnyájan dolgozunk, nekem ilyenkor jut időm megnézni, hogy mások hogyan és drukkolok a társulatoknak, hogy a legjobb formájukat hozzák a POSZT-on is!

Parászka Miklós rendező, a csíkszeredai Csíki Játékszín igazgatója: Színházigazgatóként engem alapvetően az foglalkoztat, hogy miként lehet sokak számára fontos az a színház, amit létrehozunk? Mi a hiteles problémafelvetés, mi az érvényes forma? Azt próbálom kitapintani, hogy ehhez a kérdéshez miként viszonyulnak mások. Hogyan ötvöződik a lokális és az univerzális jelleg? Éppen ezért szeretnék minél több, legkülönbözőfélébb előadást megnézni. Ma a politika agresszíven igyekszik kitölteni a nyilvánosság terét. Mennyi hely marad a színház számára? Mennyi esély a saját - pótolhatatlan - látószögének megőrzésére? A fesztivál-keresztmetszet kapcsán ez a kérdés izgat. A szakma belterjes násztánca kevésbé!

Bíró Eszter, a Kolozsvári Állami Magyar Színház dramaturg-irodalmi titkára: Mivel viszonylag ritkán van alkalmam magyarországi előadásokat látni (és mivel néhány éve nem jártam a POSZT-on) kíváncsi vagyok az összes előadásra. Ha mégis ki kell emelni néhányat, akkor a Szutyok, a Három nővér, a Félelem és macskajaj a Harmadik Birodalomban és a Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból című előadásokat említeném meg. És hogy mit várok az idei POSZT-tól? Jó előadásokat és sok találkozást.

Csép Zoltán, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem egyetemi tanársegédje: Évközben a munkám miatt, sajnos kevés színházat tudok nézni más városban, Magyarországra még kevésbé jutok el. A POSZT jó alakalom arra, hogy ezt a lemaradást valamelyest bepótoljam. Kíváncsian várom, hogy az idei válogatók szerint melyek voltak az elmúlt évad legjobb előadásai. Ugyanakkor arra is kíváncsi vagyok, hogy egyetemünk végzős drámaíró mesteris hallgatójának, Székely Csabának az idei Nyílt Fórum Füzetekben megjelenő drámája milyen szakmai visszhangot vált ki. Nem először járok Pécsett, szeretem a várost, jó lesz megint ismerősökkel találkozni. Azt hiszem, igazi szellemi kikapcsolódás lesz az ott töltött pár nap.

B. Fülöp Erzsébet, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának színésze: A jó előadásokért vagyok itt a POSZTon. Azért az érzésért, amit egy jó előadás, vagy színészi játék kivált, és ami akár egy évig is tartja az emberben a "szuflát". Színészként az új formanyelvek, a performens színészi munka izgat, és nagyon várom azokat az előadásokat, amelyekről már korábban olvastam.

Góli Kornélia , a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház művészeti titkára: Igazából nincsenek elvárásaim. Szeretem a "nagydózisú" színházélményt, az egyik előadást a másik után, a vitákat, a tetszik-nem tetsziket, azt is, hogy folyamatosan van miről beszélni, és azt hogy pezseg az egész város!

Szerda Zsófia, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház marketing- és PR-munkatársa: Amellett, hogy igazán kíváncsi vagyok az idei fesztivál hangulatára, jó alkalomnak tartom, hogy kívülálló- s mégis bennfentesként megfigyeljem a szervezési bravúrokat, illetve a lehetségesen felmerülő problémákat, hogy ezeket saját fesztiválunk, a Desiré Central Station szervezésekor használni tudjam, illetve tanuljak a látottakból. Úgy vélem idén is igényes, és tarka programokkal készül a fesztivál, elvárásaim igazából nincsenek, szívesebben mesélek benyomásokról. Az előadások, melyek terítéken vannak, mind-mind izgalmasnak tűnnek, kíváncsian várom a HOPPart Társulat és Pintér Béla Társulatának előadásait, s igazából mindig azt várom, hogy egy előadás meghökkentsen, meglepjen, mondjon, adjon. Remélem ebben nem lesz hiány.

Bandi András Zsolt, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház színésze: Stílusukban széles skálát befutó, jó minőségű előadásokat szeretnék látni, amennyiben ez így is lesz.

Dobre Júlia, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház PR- és marketingasszisztense: Nagyon szeretem a várost, POSZT-on először veszek részt. Szeretem az ilyen fesztiválokat, mert olyan előadásokat tekinthetek meg, amelyeket másképp időhiány miatt nem sikerül megnézni. Elvárásaim ugyanazok, mint minden hasonló rendezvény esetében: olyan produkciókat szeretnék látni, amelyek valamilyen nyomot hagynak bennem.

Lénárd Róbert rendező (Újvidék): Most fejeztem be a szerb színház idei keresztmetszetének áttekintését, vagyis a Sterija Játékokat, amely bár tapogatta idén az általam megismert hazai színjátszás kereteit, semmi olyat nem mutatott, amivel igazán, mélyen azonosulni tudtam volna. Bár az idei POSZT-válogatás az előzetesek alapján az ízlésemnek kicsit klasszikusra sikerült, mégis: valami olyat várok el tőle, ami az itthoni nemzeti fesztiválból kimaradt. Valami merészet. Valami előremutatót. Valamit, ami kicsit elszédít, kicsit megtermékenyít, kicsit helyrerakja bennem a színház jövője felé táplált reményemet. Idealista, tudom. De ha lesz egy mozdulat, egy megoldás, egy érzés, már megérte.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.