Színház

POSzT volt, POSzT lesz

2010.05.20. 16:31
Ajánlom
Tíz évvel ezelőtt azt ígérte Jordán Tamás, népünnepélyt csinálnak Pécsett a színházi találkozók időtartamára. Nem lesz ez másképp idén június 3. és 12. között sem.

A Fáy Miklós válogatta versenyprogramot a számok nyelvére így fordíthatjuk le: 12 társulat - 9 magyarországi és 3 határon túli - 14 produkciójában 190 színész lép fel, és játszik 45 óra 10 percen keresztül. Ha ehhez hozzáadjuk az OFF program 173 rendezvényének 650 közreműködőjét, akik 32 helyszínen szórakoztatják vagy gondolkodtatják el a nagyérdeműt, nyugodtan mondhatjuk: Jordán Tamás betartotta az ígéretét. Annak érdekében, hogy zökkenőmentes legyen a fesztivál lebonyolítása, a Pécsi Nemzeti Színház május 23-án leáll, és műszaki felülvizsgálatot tartanak. Bizonyos létesítmények nem készültek el az EKF-évre, Staub Ernő, Pécs Megyei Jogú Város Önkörmányzatának kulturális főosztályának vezetője azonban hangsúlyozta: a POSzT története folytatódik, a jövőben elkészülő épülekkel a fesztivál csak erősebb kulturális térbe kerül.

A Pécsi Országos Színházi Találkozó minden előadás teltházzal indul - mondta Simon István, a POSZT Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője, a stúdióelőadásokra egy óra alatt elfogytak a jegyek, de a nagyszínpadi produkciókra is hamar elkeltek a belépők. Minden előadáson 29 hely lesz foglalt, itt ül a szakmai zsűri (Göttinger Pál rendező, Kentaur díszlet- és jelmeztervező, Stuber Andrea színikritikus, Sultz Sándor drámaíró, Moór Marianna színész, Upor László dramaturg), a színészzsűri (Földi Teri, Szilágyi Tibor, Trokán Péter), a közönségzsűri, valamint a külföldi zsűri (Thomas Irmer német kritikus, Marina Davidova kritikus, a moszkvai Új Európai Fesztivál társigazgatója, Chris Campbell, a londoni Royal Court Theatre irodalmi vezetője). A közönségzsűri díja mellett a szakmai zsűri kilenc, a MASZK Országos Színészegyesület két díjat ad át, a Fidelio Est pedig a legjobb 30 év alatti színésznőt és színészt jutalmazza. (A POSzT teljes programját a Fidelio Est különszáma tartalmazza.)

2005 óta minden évben egy-egy színművész a találkozó díszvendége, aki pályafutásával beírta nevét a színművészet "halhatatlanjainak csarnokába". 2010-ben Béres Ilona pályafutását mutatja be a Kamaraszínház előterében berendezett minitárlat. Az OFF program egyik kiemelt rendezvénysorozata a Színházi Dramaturgok Céhe szervezte, idén 25. születésnapját ünneplő Nyílt Fórum, amely alatt hagyományosan az új magyar dráma kerül középpontba, és minden bizonnyal nagy érdeklődésre tarthat számot az írók és a színészek válogatottjának meccse. A mérkőzést, amelyen pályára lép a 2008-as POSzT-válogató, jelenleg parlamenti képviselő Kukorelly Endre is, Szántó Dávid kommentálja és Kulcsár Katalin nemzetközi labdarúgó-játékvezető vezeti.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház premier

2039-ben sem lesz könnyebb az élet

Négy generáció különös sorsát bemutató, kortárs családdráma kerül színpadra a Hatszín Teátrumban, tele bűnökkel, pokollá vált házasságokkal és egy elhallgatott örökséggel. A Majd, ha az eső eláll című előadás premierjét augusztus 10-én tartják.
Színház interjú

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.