Színház

POSzT volt, POSzT lesz

2010.05.20. 16:31
Ajánlom
Tíz évvel ezelőtt azt ígérte Jordán Tamás, népünnepélyt csinálnak Pécsett a színházi találkozók időtartamára. Nem lesz ez másképp idén június 3. és 12. között sem.

A Fáy Miklós válogatta versenyprogramot a számok nyelvére így fordíthatjuk le: 12 társulat - 9 magyarországi és 3 határon túli - 14 produkciójában 190 színész lép fel, és játszik 45 óra 10 percen keresztül. Ha ehhez hozzáadjuk az OFF program 173 rendezvényének 650 közreműködőjét, akik 32 helyszínen szórakoztatják vagy gondolkodtatják el a nagyérdeműt, nyugodtan mondhatjuk: Jordán Tamás betartotta az ígéretét. Annak érdekében, hogy zökkenőmentes legyen a fesztivál lebonyolítása, a Pécsi Nemzeti Színház május 23-án leáll, és műszaki felülvizsgálatot tartanak. Bizonyos létesítmények nem készültek el az EKF-évre, Staub Ernő, Pécs Megyei Jogú Város Önkörmányzatának kulturális főosztályának vezetője azonban hangsúlyozta: a POSzT története folytatódik, a jövőben elkészülő épülekkel a fesztivál csak erősebb kulturális térbe kerül.

A Pécsi Országos Színházi Találkozó minden előadás teltházzal indul - mondta Simon István, a POSZT Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője, a stúdióelőadásokra egy óra alatt elfogytak a jegyek, de a nagyszínpadi produkciókra is hamar elkeltek a belépők. Minden előadáson 29 hely lesz foglalt, itt ül a szakmai zsűri (Göttinger Pál rendező, Kentaur díszlet- és jelmeztervező, Stuber Andrea színikritikus, Sultz Sándor drámaíró, Moór Marianna színész, Upor László dramaturg), a színészzsűri (Földi Teri, Szilágyi Tibor, Trokán Péter), a közönségzsűri, valamint a külföldi zsűri (Thomas Irmer német kritikus, Marina Davidova kritikus, a moszkvai Új Európai Fesztivál társigazgatója, Chris Campbell, a londoni Royal Court Theatre irodalmi vezetője). A közönségzsűri díja mellett a szakmai zsűri kilenc, a MASZK Országos Színészegyesület két díjat ad át, a Fidelio Est pedig a legjobb 30 év alatti színésznőt és színészt jutalmazza. (A POSzT teljes programját a Fidelio Est különszáma tartalmazza.)

2005 óta minden évben egy-egy színművész a találkozó díszvendége, aki pályafutásával beírta nevét a színművészet "halhatatlanjainak csarnokába". 2010-ben Béres Ilona pályafutását mutatja be a Kamaraszínház előterében berendezett minitárlat. Az OFF program egyik kiemelt rendezvénysorozata a Színházi Dramaturgok Céhe szervezte, idén 25. születésnapját ünneplő Nyílt Fórum, amely alatt hagyományosan az új magyar dráma kerül középpontba, és minden bizonnyal nagy érdeklődésre tarthat számot az írók és a színészek válogatottjának meccse. A mérkőzést, amelyen pályára lép a 2008-as POSzT-válogató, jelenleg parlamenti képviselő Kukorelly Endre is, Szántó Dávid kommentálja és Kulcsár Katalin nemzetközi labdarúgó-játékvezető vezeti.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

HVG: Kiszivárgott az SZFE huszonhat új oktatójának neve

Eljuttatták a hvg.hu-hoz az összes olyan főállású oktató nevét, akik újonnan kerültek a Színház- és Filmművészeti Egyetem állományába.
Zenés színház

„Nessun dorma” – Minek köszönheti rendkívüli népszerűségét Puccini operaáriája?

„Vincerò! Vincerò-ò-ò!!!” – És a fejünkben máris megszólal Pavarotti hangja, amint elnyújtva a magas H hangot, üdvrivalgásra készteti a stadionok közönségét. Kerülőúton vált Puccini áriája mindenki kedvencévé, és egy futball-világbajnoksággal indult az egész.
Vizuál

Tiziano-kiállítással ünnepli fennállásának 130. évfordulóját a bécsi Szépművészeti

Az évforduló alkalmából ingyenjeggyel és Tiziano-kiállítással kedveskedik látogatóinak a Kunsthistorisches Museum.
Színház

„Minden szerettem volna lenni” – Sinkovits Imre élete képekben

A Tizedes, Dobó István és Tót, a tűzoltóparancsnok a tévénézők számára, Mózes, Macbeth és a Tudós a színház szerelmeseinek. Nem volt olyan szerep és karakter, amelyben Sinkovits Imre ne remekelt volna. A húsz éve elhunyt színészlegendára fotókkal emlékezünk.
Klasszikus

Budapest, Amszterdam és Berlin együtt ünnepli Fischer Iván 70. születésnapját

Január 20-án ünnepli hetvenedik születésnapját Fischer Iván. A jeles alkalomból az általa is alapított Budapesti Fesztiválzenekar az amszterdami Concertgebouworkest és a Konzerthausorchester Berlin együttesekkel közös, az interneten közvetített koncertösszeállítással készül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Fikció és valóság találkozása a színpadon

Regényadaptációval és egy való életből merítő vígjátékkal folytatódnak a SzínházTV közvetítései. Az előadások középpontjában ezúttal a folyamatosan elbukó, ám mindig újrakezdő ember áll, aki ballépéseivel és döntéseivel egyszerre válik nevetség tárgyává, miközben görbe tükröt mutat a nézőnek.
Színház szfe

Független alkotóműhelyt hoz létre az SZFE polgársága

A Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása ellen tiltakozó oktatók és hallgatók Freeszfe Egyesület néven autonóm alkotóműhelyt hoztak létre, melynek elsődleges célja demokratikus keretek közé menteni az egyetem 155 éves szellemiségét.
Színház hír

Herczeg Tamás leköszön a Szegedi Szabadtéri Játékok éléről

Harangozó Gyula művészeti igazgató szintén elköszön a Fesztivál vezetésétől.
Színház szfe

107 tanár követeli az őszi félév érvényességét az SZFE vezetésétől

107 tanár – óraadók és osztályfőnökök egyaránt – írta alá azt a közleményt, amelyben követeli az őszi félév elismerését, a teljesítéseket, illetve, hogy fizessék ki a munkájukért a járandóságukat – tudta meg a 444.
Színház magazin

„Minden szerettem volna lenni” – Sinkovits Imre élete képekben

A Tizedes, Dobó István és Tót, a tűzoltóparancsnok a tévénézők számára, Mózes, Macbeth és a Tudós a színház szerelmeseinek. Nem volt olyan szerep és karakter, amelyben Sinkovits Imre ne remekelt volna. A húsz éve elhunyt színészlegendára fotókkal emlékezünk.