Színház

POSzT volt, POSzT lesz

2010.05.20. 16:31
Ajánlom
Tíz évvel ezelőtt azt ígérte Jordán Tamás, népünnepélyt csinálnak Pécsett a színházi találkozók időtartamára. Nem lesz ez másképp idén június 3. és 12. között sem.

A Fáy Miklós válogatta versenyprogramot a számok nyelvére így fordíthatjuk le: 12 társulat - 9 magyarországi és 3 határon túli - 14 produkciójában 190 színész lép fel, és játszik 45 óra 10 percen keresztül. Ha ehhez hozzáadjuk az OFF program 173 rendezvényének 650 közreműködőjét, akik 32 helyszínen szórakoztatják vagy gondolkodtatják el a nagyérdeműt, nyugodtan mondhatjuk: Jordán Tamás betartotta az ígéretét. Annak érdekében, hogy zökkenőmentes legyen a fesztivál lebonyolítása, a Pécsi Nemzeti Színház május 23-án leáll, és műszaki felülvizsgálatot tartanak. Bizonyos létesítmények nem készültek el az EKF-évre, Staub Ernő, Pécs Megyei Jogú Város Önkörmányzatának kulturális főosztályának vezetője azonban hangsúlyozta: a POSzT története folytatódik, a jövőben elkészülő épülekkel a fesztivál csak erősebb kulturális térbe kerül.

A Pécsi Országos Színházi Találkozó minden előadás teltházzal indul - mondta Simon István, a POSZT Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője, a stúdióelőadásokra egy óra alatt elfogytak a jegyek, de a nagyszínpadi produkciókra is hamar elkeltek a belépők. Minden előadáson 29 hely lesz foglalt, itt ül a szakmai zsűri (Göttinger Pál rendező, Kentaur díszlet- és jelmeztervező, Stuber Andrea színikritikus, Sultz Sándor drámaíró, Moór Marianna színész, Upor László dramaturg), a színészzsűri (Földi Teri, Szilágyi Tibor, Trokán Péter), a közönségzsűri, valamint a külföldi zsűri (Thomas Irmer német kritikus, Marina Davidova kritikus, a moszkvai Új Európai Fesztivál társigazgatója, Chris Campbell, a londoni Royal Court Theatre irodalmi vezetője). A közönségzsűri díja mellett a szakmai zsűri kilenc, a MASZK Országos Színészegyesület két díjat ad át, a Fidelio Est pedig a legjobb 30 év alatti színésznőt és színészt jutalmazza. (A POSzT teljes programját a Fidelio Est különszáma tartalmazza.)

2005 óta minden évben egy-egy színművész a találkozó díszvendége, aki pályafutásával beírta nevét a színművészet "halhatatlanjainak csarnokába". 2010-ben Béres Ilona pályafutását mutatja be a Kamaraszínház előterében berendezett minitárlat. Az OFF program egyik kiemelt rendezvénysorozata a Színházi Dramaturgok Céhe szervezte, idén 25. születésnapját ünneplő Nyílt Fórum, amely alatt hagyományosan az új magyar dráma kerül középpontba, és minden bizonnyal nagy érdeklődésre tarthat számot az írók és a színészek válogatottjának meccse. A mérkőzést, amelyen pályára lép a 2008-as POSzT-válogató, jelenleg parlamenti képviselő Kukorelly Endre is, Szántó Dávid kommentálja és Kulcsár Katalin nemzetközi labdarúgó-játékvezető vezeti.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Dinyés Dániel kapja az Art is Business Fidelio-díját

Idén negyedik alkalommal adják át az Art is Business Díjakat azon vállalati és kulturális szereplőknek, akik az elmúlt időszakban jó példával jártak elől. A Fidelio – Kulturális mecénás elismerés idei nyertese: Dinyés Dániel karmester, zeneszerző, a Szegedi Nemzeti Színház zenei vezetője.
Klasszikus

„Csak egy közös ügy létezik” – Beszélgetés Dinyés Dániellel

Dinyés Dániel egész életében különösen figyelt arra, hogy művésztársait lehetőségeihez képest segítse. Ennek hitelességét erősíti, hogy ő maga nem is szívesen beszél róla. Nemes gesztusairól kizárólag szűk környezete és az érintettek tudnak. 2022-ben a zeneszerző-karmester veheti át az Art is Business Fidelio-díját, amellyel azokat az alkotókat ismerik el, akik saját erejükből, ellenszolgáltatás nélkül támogatják a művészeti szektort.
Vizuál

Szellemidézés a mezőszemerei kertek alján – Hamarosan nyílik Bukta Imre új kiállítása

Külön erre az alkalomra festett képek, installációk és videómunkák fogadják a látogatókat Bukta Imre Műveljük kertjeinket! című átfogó tárlatán, amely kétségkívül az év kiállítása. A több mint ezer négyzetméter alapterületű Godot Kortárs Művészeti Intézetben (GICA) rendezett tárlat november 27-én nyílik.
Plusz

Hangolódjunk közösen! – Adventi programajánló a család minden tagjának

A gazdag kulturális programkínálatának köszönhetően a várakozás örömét, korosztálytól függetlenül, sokféleképpen megélhetjük az adventi időszakban: legyen az bábelőadás, koncert, múzeumpedagógiai foglalkozás vagy gyerektáncház. Mutatunk pár tippet, amely kihagyhatatlannak ígérkezik idén decemberben.
Klasszikus

Szerb győzelem, magyar második hely a Bartók Világversenyen

A 24 éves Veljko Nenadić kapta az első díjat a 2022-ben komponistáknak meghirdetett megmérettetés gálaestjén, műve szerepel majd a jövő évi, hegedűsöknek szóló forduló választható darabjai között is. A második díjat Thomas Kornél kapta.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Egy ízig-vérig családtörténet a József Attila Színházban

Milyen egy jó családregény? Érzelmes és szórakoztató. Szabó Magda drámája pont ilyen. Az utóbbi tíz év talán legnagyobb szabású prózai előadása december 10-én érkezik a József Attila Színház színpadára, Molnár Zsuzsanna és Nemcsák Károly főszereplésével.
Színház hír

Hangot adni a néma fájdalomnak – Gyűjtést szerveznek a Minden negyedik című előadás támogatására

A befolyt összegből a Manna Produkció perinatális gyászról szóló előadását filmre rögzítenék, hogy az előadás minél több emberhez eljuthasson. A felajánlásokat az adjukossze.hu oldalon várják.
Színház hír

Emléktáblát avattak a 120 éve született Latabár Kálmán egykori lakóhelyén

1902. november 24-én született a 20. század egyik legkarakteresebb magyar színésze, Latabár Kálmán, akit Max Reinhardt is kora egyik legjobb alkotójának tartott. A komédia koronázatlan királyának egykori lakóhelyén emléktáblát helyeztek el, és ma este bemutatják a róla írt drámát a Spinoza Színházban.
Színház hír

Kováts Adél kapja a Páger Antal-színészdíjat

Kováts Adél kapja a Páger Antal-színészdíjat a makói képviselő-testület döntése értelmében. A testület által 2001-ben alapított díjat minden évben az a színész érdemli ki, aki – a szakmai kuratórium javaslata szerint – a leghűségesebb a makói születésű Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri hitelesség és eszköztelenség.
Színház ajánló

Népszerű off-Broadway musicalt mutat be a székesfehérvári színház

A Te édes, de jó vagy, légy más! című darab énekpróbáinak nagy részén már túl vannak a színészek – köszönhetően Réti Anikó korrepetitornak –, így a nemrég megtatott olvasópróba már csodás zenei betétekkel zajlott a Vörösmarty Színház Kozák András Stúdiójában. A Lendvai Zoltán rendezte „jókedvű musical-revüt” a jövő évtől láthatja a közönség.