Színház

Premier: A tanítónő

2012.01.31. 12:32
Ajánlom
Bródy Sándor tanítónőjét a színművészeti egyetemista Szilágyi Csenge játssza, partnerei többek közt Bodrogi Gyula és NAgy Zsolt lesznek a Novák Eszter rendezte előadásban.

Csinos, fiatal tanítónő érkezik a fővárosból az alföldi faluba. A kántortanító házában kezdi új életét, ahol lakik már egy fiatal tanító is. Flórát rögtön felkeresik a falu elöljárói és leggazdagabb embere, ifjabb Nagy István. Flóra az ismeretlenség, az újdonság varázsával vonzza magához a férfiakat, de elutasító magatartása idegesíti a falu urait. Az ifjú Nagy is ostromolja, de ő hajthatatlan marad. Naponta kap virágcsokrot, a fővárosból odahozott cigánybanda pedig minden éjszaka szerenádot húz az ablaka alatt. És ez lesz a Tóth Flóra bűne, amiért az iskolaszék felfüggeszti állásából. Ő még csak nem is védekezik. Ifjú Nagy elküldi Flórához a szüleit, akik leánykérés helyett megszégyenítik őt. Flóra tűri ugyan a megaláztatást, de hamarosan megleckézteti Nagyékat és a falubeli urakat.


2012. február 3. 19:00 - Nemzeti  Színház

A tanítónő

Tanítónő - SZILÁGYI CSENGE e.h.

Öreg Nagy István - BODROGI GYULA

Ifj. Nagy István - NAGY ZSOLT

Nagyasszony - MOLNÁR PIROSKA

Tanító - HEVÉR GÁBOR

Kántor - SZARVAS JÓZSEF

Kató - MÉSZÁROS PIROSKA

Főúr - BLASKÓ PÉTER

Káplán - ZNAMENÁK ISTVÁN

Szolgabíró - MÁTYÁSSY BENCE

Járásorvos - MAKRANCZI ZALÁN

Bérlő - MARTON RÓBERT

Patikus - ÚJVÁRI ZOLTÁN

Postás - LÁSZLÓ ATTILA             

Hray Ida - RADNAY CSILLA

Prímás - WUNDERLICH JÓZSEF e.h.

Lovászinas - FRITZ ATTILA e.h.

  

Zenészek: Pagonyi András, Szakál Tamás

Díszlettervező: Khell Zsolt

Jelmeztervező: Zeke Edit

Zene: Lázár Zsigmond

Dramaturg: Kárpáti Péter

Munkatárs: Keszthelyi Kinga

Rendezőasszisztens: Kolics Ágota

  

RENDEZŐ: NOVÁK ESZTER

  

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Plusz

Korniss Péter és Nyáry Krisztián is az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége lesz

Július 30. és augusztus 3. között rendezik meg a 17. Ördögkatlan Fesztivált, ahol több száz programmal és neves fellépőkkel várják a kultúra szerelmeseit. 
Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Életútinterjúk alapján készül a MáSzínház női sorsokat bemutató előadása

A KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” című produkcióban három generáció tesz fel magának kérdéseket identitással, hozott mintákkal, önazonossággal és szabadsággal kapcsolatban.
Színház ajánló

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.
Színház interjú

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.
Színház interjú

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház hír

Előadás közben szenvedett balesetet Ian McKellen

A brit színészt kórházba kellett szállítani, miután leesett a színpadról egy előadáson a londoni West Enden. A 85 éves művész már jól van, orvosai szerint hamarosan teljesen rendbe jön.