Színház

Premier: Ármány és szerelem

2013.01.10. 15:00
Ajánlom
Schiller drámája Czeizel Gábor rendezésében január 12-től lesz látható a Gózon Gyula Kamaraszínház színpadán. Az előadásban fellép Gera Marina, Haik Viktória, Fehér Ildikó és Dézsy Szabó Gábor is. GALÉRIÁVAL!

A világirodalomban legendás, halhatatlan szerelmespárokat találni: Trisztán és Izolda, Rómeó és Júlia, Csongor és Tünde, valamint Luise és Ferdinánd, vagy az Ármány és szerelem hősei. Schiller polgári szomorújátéka abban különbözik elődeitől, hogy a fiatal szerző kortárs drámát írt, azaz saját korának embereit, viszonyait örökítette meg. Itt a szerelmeseket nem a végzet választja el egymástól, hanem az aktuális társadalmi körülmények, és az abból fakadó ármánykodás.

A Gózon Gyula Kamaraszínház elődását Czeizel Gábor rendezi, Lady Milford szerepében Nagyváradi Erzsébet, míg miniszterelnök Tóth Sándor látható.

A darabot első ízben Kelemen László társulata játszotta magyarul 1795-ben. Fontos színpadravitelként tartja számon a színháztörténet a Nemzeti Színház 1950-es Gellért Endre-rendezését is, melyben Bajor Gizi alakította Lady Milford szerepét, míg miniszterként Somlay Artúrt láthatta a közönség.


Ármány és szerelem - Gózon Gyula Kamaraszínház, 2013. január 12.

Író: Friedrich Schiller
Rendező: Czeizel Gábor

Szereplők:
Von Walter, miniszterelnök egy német fejedelem udvarában - Tóth Sándor
Ferdinánd, a fia, őrnagy - Hajdú László
Von Kalb, főkamarás, udvari marsall - Pintér Gábor
Lady Milford, a fejedelem szeretője - Nagyváradi Erzsébet
Wurm, a miniszterelnök magántitkára - Dézsy Szabó Gábor
Miller, a miniszterelnök magántitkára - Mucsi Sándor
Millerné, a felesége - Fehér Ildikó
Luise, a lánya - Gera Marina
Sophie, a lady komornája - Haik Viktória

Díszlet: Túri Erzsébet
Jelmez: Veréb Dia
Súgó: Landeszman Judit
Rendezőasszisztens: Kickinger Kitti

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Színház

Kiosztották a MOST FESZT díjait

A legjobb monodrámát, stúdiószínházi előadást és a legjobb alakítást ismerte el a zsűri, de a közönségzsűri is osztott ki díjat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Egy katonatiszt lett az SZFE új kancellárja, de nem engedték be az egyetemre

Szarka Gábor a honvédelmi miniszter kabinetfőnöke volt korábban.
Színház hír

Kiosztották a MOST FESZT díjait

A legjobb monodrámát, stúdiószínházi előadást és a legjobb alakítást ismerte el a zsűri, de a közönségzsűri is osztott ki díjat.
Színház magazin

Hát én nem vagyok magyar? – Kondor Ernő, a pesti kabaré „feltalálója”

A magyar kabaré története szomorú históriákkal teli, a nagy nevettetők élete sokszor egyáltalán nem volt vidám. De talán az egyik legigazságtalanabb sors a honi kabaré alapítójának, Kondor Ernőnek jutott. Őt már az életében elfelejtették. Pedig pályatársa, Kellér Dezső joggal nevezte őt a műfaj feltalálójának, ugyanis az általa megteremtett irodalmi kabaré a világon egyedülálló volt.
Színház kult50

Mindent újra kell gondolni – Garai Judit a Kult50-ben

Garai Judit kiváló színházi dramaturg. Egyetemi oktató. Műfordító. Aki szüntelenül olvas és ír. Nem is akárhogyan.
Színház ajánló

Kortárs magyar ősbemutató született a Radnóti Színházban

Az egy éve nyitott Radnóti Tesla Labor hatodik bemutatója Schwechtje Mihály Gina című darabja szeptember 26-án, szombaton. A hatból három Radnóti produkció, három pedig a függetleneké.