Színház

Premier: Ármány és szerelem

2013.01.10. 15:00
Ajánlom
Schiller drámája Czeizel Gábor rendezésében január 12-től lesz látható a Gózon Gyula Kamaraszínház színpadán. Az előadásban fellép Gera Marina, Haik Viktória, Fehér Ildikó és Dézsy Szabó Gábor is. GALÉRIÁVAL!

A világirodalomban legendás, halhatatlan szerelmespárokat találni: Trisztán és Izolda, Rómeó és Júlia, Csongor és Tünde, valamint Luise és Ferdinánd, vagy az Ármány és szerelem hősei. Schiller polgári szomorújátéka abban különbözik elődeitől, hogy a fiatal szerző kortárs drámát írt, azaz saját korának embereit, viszonyait örökítette meg. Itt a szerelmeseket nem a végzet választja el egymástól, hanem az aktuális társadalmi körülmények, és az abból fakadó ármánykodás.

A Gózon Gyula Kamaraszínház elődását Czeizel Gábor rendezi, Lady Milford szerepében Nagyváradi Erzsébet, míg miniszterelnök Tóth Sándor látható.

A darabot első ízben Kelemen László társulata játszotta magyarul 1795-ben. Fontos színpadravitelként tartja számon a színháztörténet a Nemzeti Színház 1950-es Gellért Endre-rendezését is, melyben Bajor Gizi alakította Lady Milford szerepét, míg miniszterként Somlay Artúrt láthatta a közönség.


Ármány és szerelem - Gózon Gyula Kamaraszínház, 2013. január 12.

Író: Friedrich Schiller
Rendező: Czeizel Gábor

Szereplők:
Von Walter, miniszterelnök egy német fejedelem udvarában - Tóth Sándor
Ferdinánd, a fia, őrnagy - Hajdú László
Von Kalb, főkamarás, udvari marsall - Pintér Gábor
Lady Milford, a fejedelem szeretője - Nagyváradi Erzsébet
Wurm, a miniszterelnök magántitkára - Dézsy Szabó Gábor
Miller, a miniszterelnök magántitkára - Mucsi Sándor
Millerné, a felesége - Fehér Ildikó
Luise, a lánya - Gera Marina
Sophie, a lady komornája - Haik Viktória

Díszlet: Túri Erzsébet
Jelmez: Veréb Dia
Súgó: Landeszman Judit
Rendezőasszisztens: Kickinger Kitti

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Tóth Krisztina és Az arany ember: Hogyan jutottunk idáig?

Be akarja tiltani Jókait? Ki a felelős azért, hogy most mindenki irodalom kapcsán „anyázik” az interneten? Megválaszolunk mindent, amit tudni akar, de eddig nem mert megkérdezni Tóth Krisztina és a Jókai-rajongók összecsapásáról.
Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Vizuál

KÉP-regény: Pokoljárás

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a fia gimnáziumi intőjéről és Dante 27 bűnéről mesél.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Premierrel ünnepli Romhányi József születésének 100. évfordulóját a Centrál Színház

Rendhagyó premierrel emlékezik Romhányi Józsefre a Centrál Színház. A Vérszipoly című zenés rímdráma egy ellenállhatatlan humorú komédia Seholsincs országból, amelynek zenéjére az író tanítványa, Philiph István írt szöveget.
Színház ajánló

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Színház gyász

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva színésznő, a Katona József Színház alapító tagja

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja.
Színház interjú

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.
Színház hír

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.