Színház

Premier: Ármány és szerelem

2013.01.10. 15:00
Ajánlom
Schiller drámája Czeizel Gábor rendezésében január 12-től lesz látható a Gózon Gyula Kamaraszínház színpadán. Az előadásban fellép Gera Marina, Haik Viktória, Fehér Ildikó és Dézsy Szabó Gábor is. GALÉRIÁVAL!

A világirodalomban legendás, halhatatlan szerelmespárokat találni: Trisztán és Izolda, Rómeó és Júlia, Csongor és Tünde, valamint Luise és Ferdinánd, vagy az Ármány és szerelem hősei. Schiller polgári szomorújátéka abban különbözik elődeitől, hogy a fiatal szerző kortárs drámát írt, azaz saját korának embereit, viszonyait örökítette meg. Itt a szerelmeseket nem a végzet választja el egymástól, hanem az aktuális társadalmi körülmények, és az abból fakadó ármánykodás.

A Gózon Gyula Kamaraszínház elődását Czeizel Gábor rendezi, Lady Milford szerepében Nagyváradi Erzsébet, míg miniszterelnök Tóth Sándor látható.

A darabot első ízben Kelemen László társulata játszotta magyarul 1795-ben. Fontos színpadravitelként tartja számon a színháztörténet a Nemzeti Színház 1950-es Gellért Endre-rendezését is, melyben Bajor Gizi alakította Lady Milford szerepét, míg miniszterként Somlay Artúrt láthatta a közönség.


Ármány és szerelem - Gózon Gyula Kamaraszínház, 2013. január 12.

Író: Friedrich Schiller
Rendező: Czeizel Gábor

Szereplők:
Von Walter, miniszterelnök egy német fejedelem udvarában - Tóth Sándor
Ferdinánd, a fia, őrnagy - Hajdú László
Von Kalb, főkamarás, udvari marsall - Pintér Gábor
Lady Milford, a fejedelem szeretője - Nagyváradi Erzsébet
Wurm, a miniszterelnök magántitkára - Dézsy Szabó Gábor
Miller, a miniszterelnök magántitkára - Mucsi Sándor
Millerné, a felesége - Fehér Ildikó
Luise, a lánya - Gera Marina
Sophie, a lady komornája - Haik Viktória

Díszlet: Túri Erzsébet
Jelmez: Veréb Dia
Súgó: Landeszman Judit
Rendezőasszisztens: Kickinger Kitti

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.
Vizuál

A Töki 70 éves lett, és még mindig csak a szőnyegét akarja

Ma ünnepli hetvenedik születésnapját Jeff Bridges Oscar-díjas amerikai színész, akiről kollégái, barátai azt mondják, a világ legkedvesebb, leglazább embere. Nem csoda, hiszen ő a Töki.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház premier

Illíria szigetén az elit jól elvan - Amit akartok (Vízkereszt) bemutató a Szkénében

Illíria népe álmos-derűs egyhangúságban él Shakespeare mágikus komédiájában. Erre a helyre csak megérkezni lehet, elhagyni soha... December 7-én és 8-án tartják a Szkéné Színház és a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház budapesti bemutatóját Tarnóczi Jakab rendezésében.
Színház hír

Veszélyben a Váci Dunakanyar Színház jövője

A színház szerkesztőségünkhöz eljutatott közleménye szerint nem lehet tudni, hogy számíthatnak-e 2020-ban Vác városának támogatására, ezért el kellett halasztaniuk a következő bemutatójuk, Szerb Antal: VII. Olivér című darabjának az olvasópróbáját. 
Színház hír

A Léggömb elrepül 100. előadása a Vígszínház Házi Színpadán

Századik előadásához érkezett Fesztbaum Béla első önálló színházi estje, amelynek ő a rendezője, szerkesztője és előadója is. A Kosztolányi-életműből készült előadást 11 éve mutatták be, a jubileumi előadásra 2019. december 7-én délután 15.00-órakor kerül sor a Vígszínház Házi Színpadán.
Színház hír

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Színház szfe

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.