Színház

Premier: Árnyország

2015.01.29. 12:52
Ajánlom
Két rendkívüli ember találkozásáról, tragikus szerelméről szól William Nicholson Árnyország című darabja, amelynek budapesti bemutatóját csütörtökön tartják a Nemzeti Színházban. A kaposvári Csiky Gergely Színházzal közös produkció főszereplője Tóth Auguszta és Rátóti Zoltán.

Rátóti Zoltán színművész, a kaposvári teátrum igazgatója elmondta, hogy már a korábbi években is együttműködtek más színházakkal, a Vaknyugat a Thália Színházzal, a Bányavakság a Pécsi Nemzeti Színházzal, a Tél című előadás a Magyar Színházzal közös produkcióként jött létre.

Céljuk, hogy a szűkre szabott kaposvári stúdióelőadás-számot növelni tudják. "Mert akárhogy is siker egy produkció, tíz-tizenkét előadásnál többet nem érne meg Kaposváron. Ezt tudomásul kellett venni, viszont nagyon nagy fájdalom lenne ennyi idő után levenni egy előadást a műsorról" - fogalmazott, hozzátéve: ezért született a koprodukciók ötlete.

Kiemelte, hogy a Nemzetivel már tárgyalnak egy újabb közös produkció létrehozásáról a jövő évadban, és más színházakkal is együttműködnének, hiszen ezzel mindkét fél nyer. A közös előadások ráadásul lehetőséget adnak arra is, hogy a különböző társulatok színészei együtt dolgozhassanak.

Az igazgató elmondta, hogy ez alkalommal a rendezésre Dér Andrást kérte fel, akihez régi munkakapcsolat és barátság fűzi. Korábban mint filmrendezővel és operatőrrel dolgozott együtt vele, színházban csak egyszer, 1994-ben a Budapesti Kamaraszínházban Fassbinder Fehér méreg című darabjában. A rendező ajánlotta az Árnyországot, majd az ötlettel megkeresték Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját.

William Nicholson eredetileg tévéfilmnek írta meg a történetet, amelyet később színpadra is alkalmazott. 1993-ban játékfilm is készült belőle, amelyet Árnyékország címmel láthatott a magyar közönség. Richard Attenborough rendezésében Anthony Hopkins és Debra Winger játszotta a főszerepet. Rátóti Zoltán felidézte, hogy darabot Magyarországon is bemutatták: több mint tíz évvel ezelőtt Dér András már színpadra állította Dunai Tamás és Dér Denisa szereplésével.

A valós történet alapján született Árnyország C. S. Lewis, a Narnia Krónikái, sci-fik, irodalomtörténeti és teológiai munkák világhírű szerzője, oxfordi professzor, megrögzött agglegény és Joy Davidman zsidó származású amerikai költő, az Amerikai Kommunista Párt volt tagja, kétgyermekes elvált asszony találkozását és szerelmét beszéli el.

A darab két különös világ találkozásáról szól, a két főszereplő, a férfi és a nő is túl van már élete felén - emelte ki Rátóti Zoltán. Szerepéről elmondta: Lewis zárt és egzakt világot épített fel magának, valószínűleg védekezésből. Úgy tűnt, hogy ez az élet tökéletesen tud működni és sok váratlan dolgot már nem tartogat számára. Aztán mégiscsak betoppan az életébe a nő, egy "rajongó" Amerikából, aki érdeklődik az írásai iránt, és mélyen beleássa magát a műveibe. A férfi a levelezésük alapján - talán hiúságból - közel engedi magához, amit korábban senkivel nem tett.

"Különleges szellemi egymásra találásról van szó, ami mindkettőjüket meglepi" - mondta a színész, hozzátéve: Lewist felkészületlenül éri a váltás, a szerelem teljesen felborítja az életét. A történet azonban tragikus fordulatot vesz: kiderül, hogy a nő gyógyíthatatlan beteg, meg vannak számlálva közös életük napjai. A színész kiemelte: a történetben az a különleges, hogy hogyan élik meg ezt a sorstól kapott adományt, hogy megismerhették az érzést, amelyet korábban még egyikük sem élt át.

Rátóti Zoltán elmondta, hogy a darabot decemberben mutatták be Kaposváron, ahol azóta hatszor játszották. Az előadások telt házzal mentek, a közönség visszajelzése pozitív volt. Budapesten a január végi bemutató után márciusra két előadást tűztek ki, majd havonta két-két előadást terveznek mindkét helyszínen.

Mint megjegyezte, reményei szerint a jövő évadban is műsoron marad a darab, amelyben a két főszereplő mellett Hunyadkürti György, Nyári Oszkár, Zalányi Gyula és Lindner Márton játszik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Könyv

Minden olvasója úgy érzi, róla szól - az Utas és holdvilág kultusza

Több mint 80 évvel megjelenése után az Utas és holdvilág népszerűbb, mint valaha. Nagy sikerű rádiójáték és színpadi előadás született belőle, nemsokára pedig film is készül - utánajártunk a kultregény titkának.
Vizuál

Eredeti művek – hamis kiállítás?

Lehet-e egy punkot klasszikus kiállításon bemutatni? Kifinomult bosszú a művészeti közegtől vagy egyszerű félreértelmezés?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Lámpagyújtogató vagyok” – Interjú Spolarics Andreával

Decemberben elnyerte a legjobb epizodistáknak járó Aase-díjat, ő Kocsma Jenny a Koldusoperában, szívügye a tanítás, legközelebb az Aliz! c. ifjúsági előadásban láthatjuk Spolarics Andreát, a Budaörsi Latinovits Színház alapító tagját.
Színház magazin

Hogyan lett nagy író Bereményi Géza?

Mitől lesz valaki nagyformátumú író? Van rá recept? Vagy ez egy eleve elrendelés? Bereményi Géza esetében a legnagyobb játékos, maga az élet determinálta a sikert. Vagy a Teleki téri piac. Önmagáról, az Eldorádóról mesélt Huszárik Katának a JaSzalonban.
Színház interjú

„Érződik a darabon, hogy színész írta” – Interjú Brasch Bencével

Zach Braff fekete komédiáját, a Minden nagyon jó lesz című darabot tűzi műsorra az Átrium. Idegenek az éjszakában, egy elhagyott tengerparti nyaralóban. Poénos bemondásoktól, egymás zrikálásától jutnak el odáig, hogy színt valljanak magukról. A harmincötödik szülinapján végzetes lépésre készülő „házigazda” szerepét Brasch Bence alakítja.
Színház hír

Házastársi pingpong a Belvárosi Színházban

Stefan Vögel fordulatokban gazdag párkapcsolati vígjátéka Rába Roland rendezésében, Debreczeny Csaba, Szávai Viktória, Mészáros Máté és Járó Zsuzsa előadásában látható február 19-től.
Színház interjú

Ki milyen jövőt képzel el a Szabad Tér Színháznak? – Az aspiránsokat kérdeztük

Hárman adtak be pályázatot a Szabad Tér Színház vezetésére: Bán Teodóra jelenlegi ügyvezető mellett Benkő Nóra színművész és Somogyi Szilárd rendező. Lapunk megszólaltatta a három jelöltet.