Színház

Premier: Árnyország

2015.01.29. 12:52
Ajánlom
Két rendkívüli ember találkozásáról, tragikus szerelméről szól William Nicholson Árnyország című darabja, amelynek budapesti bemutatóját csütörtökön tartják a Nemzeti Színházban. A kaposvári Csiky Gergely Színházzal közös produkció főszereplője Tóth Auguszta és Rátóti Zoltán.

Rátóti Zoltán színművész, a kaposvári teátrum igazgatója elmondta, hogy már a korábbi években is együttműködtek más színházakkal, a Vaknyugat a Thália Színházzal, a Bányavakság a Pécsi Nemzeti Színházzal, a Tél című előadás a Magyar Színházzal közös produkcióként jött létre.

Céljuk, hogy a szűkre szabott kaposvári stúdióelőadás-számot növelni tudják. "Mert akárhogy is siker egy produkció, tíz-tizenkét előadásnál többet nem érne meg Kaposváron. Ezt tudomásul kellett venni, viszont nagyon nagy fájdalom lenne ennyi idő után levenni egy előadást a műsorról" - fogalmazott, hozzátéve: ezért született a koprodukciók ötlete.

Kiemelte, hogy a Nemzetivel már tárgyalnak egy újabb közös produkció létrehozásáról a jövő évadban, és más színházakkal is együttműködnének, hiszen ezzel mindkét fél nyer. A közös előadások ráadásul lehetőséget adnak arra is, hogy a különböző társulatok színészei együtt dolgozhassanak.

Az igazgató elmondta, hogy ez alkalommal a rendezésre Dér Andrást kérte fel, akihez régi munkakapcsolat és barátság fűzi. Korábban mint filmrendezővel és operatőrrel dolgozott együtt vele, színházban csak egyszer, 1994-ben a Budapesti Kamaraszínházban Fassbinder Fehér méreg című darabjában. A rendező ajánlotta az Árnyországot, majd az ötlettel megkeresték Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját.

William Nicholson eredetileg tévéfilmnek írta meg a történetet, amelyet később színpadra is alkalmazott. 1993-ban játékfilm is készült belőle, amelyet Árnyékország címmel láthatott a magyar közönség. Richard Attenborough rendezésében Anthony Hopkins és Debra Winger játszotta a főszerepet. Rátóti Zoltán felidézte, hogy darabot Magyarországon is bemutatták: több mint tíz évvel ezelőtt Dér András már színpadra állította Dunai Tamás és Dér Denisa szereplésével.

A valós történet alapján született Árnyország C. S. Lewis, a Narnia Krónikái, sci-fik, irodalomtörténeti és teológiai munkák világhírű szerzője, oxfordi professzor, megrögzött agglegény és Joy Davidman zsidó származású amerikai költő, az Amerikai Kommunista Párt volt tagja, kétgyermekes elvált asszony találkozását és szerelmét beszéli el.

A darab két különös világ találkozásáról szól, a két főszereplő, a férfi és a nő is túl van már élete felén - emelte ki Rátóti Zoltán. Szerepéről elmondta: Lewis zárt és egzakt világot épített fel magának, valószínűleg védekezésből. Úgy tűnt, hogy ez az élet tökéletesen tud működni és sok váratlan dolgot már nem tartogat számára. Aztán mégiscsak betoppan az életébe a nő, egy "rajongó" Amerikából, aki érdeklődik az írásai iránt, és mélyen beleássa magát a műveibe. A férfi a levelezésük alapján - talán hiúságból - közel engedi magához, amit korábban senkivel nem tett.

"Különleges szellemi egymásra találásról van szó, ami mindkettőjüket meglepi" - mondta a színész, hozzátéve: Lewist felkészületlenül éri a váltás, a szerelem teljesen felborítja az életét. A történet azonban tragikus fordulatot vesz: kiderül, hogy a nő gyógyíthatatlan beteg, meg vannak számlálva közös életük napjai. A színész kiemelte: a történetben az a különleges, hogy hogyan élik meg ezt a sorstól kapott adományt, hogy megismerhették az érzést, amelyet korábban még egyikük sem élt át.

Rátóti Zoltán elmondta, hogy a darabot decemberben mutatták be Kaposváron, ahol azóta hatszor játszották. Az előadások telt házzal mentek, a közönség visszajelzése pozitív volt. Budapesten a január végi bemutató után márciusra két előadást tűztek ki, majd havonta két-két előadást terveznek mindkét helyszínen.

Mint megjegyezte, reményei szerint a jövő évadban is műsoron marad a darab, amelyben a két főszereplő mellett Hunyadkürti György, Nyári Oszkár, Zalányi Gyula és Lindner Márton játszik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Színes, szélesvásznú életműdíjak a magyar film ünnepén

Megszámlálhatatlan filmben és televíziós alkotásban játszottak az 5. Magyar Filmhét életműdíjasai: Andorai Péter, Bánsági Ildikó, Bodrogi Gyula, Koncz Gábor és Venczel Vera. A díjátadóval megkezdődött a filmhét, hét kategóriában összesen 203 filmet vetítenek a Corvin moziban.
Színház

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Plusz

Létünk legizgalmasabb momentuma a felfedezés – Interjú Novák Péterrel

Javában tart a Partitúra zenei, művészeti road show új szériájának forgatása. Novák Péterrel rendező tapasztalatairól, forgatásokról, témaválasztásról mesélt, és arról is, hogy lehet-e kultúra nélkül élni.
Klasszikus

Megújul a Virtuózok, május elejétől már nézheti a tévében

Idén kamaraegyüttesek versenyeznek a Virtuózok 5. évadában, május 3-án lesz a széria első adása. Mutatjuk, kik versenyeznek!
Jazz/World

Mary Lou Williams, aki az ujjaival imádkozott zongorázás közben

A női zenészekről szóló sorozatunkból nem hiányozhat Mary Lou Williams, aki nemcsak azért izgalmas, mert elsőként szerzett érvényt magának női zeneszerzőként és zongoristaként, de azért is, mert beemelte zenéjébe azt a spirituális töltetet, ami a szakrális jazz anyjává avatta őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Ne próbáljuk eldönteni, hogy a saját határaink a gyerek határai is

Így foglalta össze a beszélgetést vezető Veiszer Alinda a gyerek- és ifjúsági színházról szóló Jó kérdés legfontosabb tanulságát. A konklúziót Hoffer Károly bábszínész, bábrendező, látványtervező, Pogány Judit színművész és Vidovszky György rendező segítették levonni a moderátornak, a hallgatóknak, és most a Fidelio olvasóinak is.
Színház interjú

Udvaros Dorottya: „Mintha az élet direkt adná nekem ezeket a szerepeket”

Világhírű román rendező, Silviu Purcărete állította színpadra a Nemzeti Színházban Csehov utolsó, összegző főművét, a Meggyeskertet. A román és az orosz színházi iskoláról, Csehovról és a tavaszról is beszélt a női főszerepet alakító Udvaros Dorottya.
Színház hír

Pogány Judit a Kritikus Céh életműdíjasa

Az életműdíjat Pogány Judit szeptember 22-én, a Színikritikusok díjának átadó gáláján veszi majd át a Katona József Színházban.
Színház kisvárda

Összeállt a kisvárdai színházi fesztivál programja

A 12 versenyelőadás mellett 11 versenyen kívüli színházi darab, koncertek, előadói estek, bábelőadások és a már hagyományos hallgatói minifesztivál szerepel a június 21. és 29. között megrendezendő Magyar Színházak 31. Kisvárdai Fesztiváljának idei programjában.
Színház ajánló

A kirekesztésről szóló előadással járja az ország iskoláit két fiatal színész

Eke Angéla és Bán Bálint Elfog/adsz címmel készített diákoknak szóló vizuális nevelési programot, amelyen keresztül az elfogadás fontosságát hangsúlyozzák.