Színház

Premier: Árnyország

2015.01.29. 12:52
Ajánlom
Két rendkívüli ember találkozásáról, tragikus szerelméről szól William Nicholson Árnyország című darabja, amelynek budapesti bemutatóját csütörtökön tartják a Nemzeti Színházban. A kaposvári Csiky Gergely Színházzal közös produkció főszereplője Tóth Auguszta és Rátóti Zoltán.

Rátóti Zoltán színművész, a kaposvári teátrum igazgatója elmondta, hogy már a korábbi években is együttműködtek más színházakkal, a Vaknyugat a Thália Színházzal, a Bányavakság a Pécsi Nemzeti Színházzal, a Tél című előadás a Magyar Színházzal közös produkcióként jött létre.

Céljuk, hogy a szűkre szabott kaposvári stúdióelőadás-számot növelni tudják. "Mert akárhogy is siker egy produkció, tíz-tizenkét előadásnál többet nem érne meg Kaposváron. Ezt tudomásul kellett venni, viszont nagyon nagy fájdalom lenne ennyi idő után levenni egy előadást a műsorról" - fogalmazott, hozzátéve: ezért született a koprodukciók ötlete.

Kiemelte, hogy a Nemzetivel már tárgyalnak egy újabb közös produkció létrehozásáról a jövő évadban, és más színházakkal is együttműködnének, hiszen ezzel mindkét fél nyer. A közös előadások ráadásul lehetőséget adnak arra is, hogy a különböző társulatok színészei együtt dolgozhassanak.

Az igazgató elmondta, hogy ez alkalommal a rendezésre Dér Andrást kérte fel, akihez régi munkakapcsolat és barátság fűzi. Korábban mint filmrendezővel és operatőrrel dolgozott együtt vele, színházban csak egyszer, 1994-ben a Budapesti Kamaraszínházban Fassbinder Fehér méreg című darabjában. A rendező ajánlotta az Árnyországot, majd az ötlettel megkeresték Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját.

William Nicholson eredetileg tévéfilmnek írta meg a történetet, amelyet később színpadra is alkalmazott. 1993-ban játékfilm is készült belőle, amelyet Árnyékország címmel láthatott a magyar közönség. Richard Attenborough rendezésében Anthony Hopkins és Debra Winger játszotta a főszerepet. Rátóti Zoltán felidézte, hogy darabot Magyarországon is bemutatták: több mint tíz évvel ezelőtt Dér András már színpadra állította Dunai Tamás és Dér Denisa szereplésével.

A valós történet alapján született Árnyország C. S. Lewis, a Narnia Krónikái, sci-fik, irodalomtörténeti és teológiai munkák világhírű szerzője, oxfordi professzor, megrögzött agglegény és Joy Davidman zsidó származású amerikai költő, az Amerikai Kommunista Párt volt tagja, kétgyermekes elvált asszony találkozását és szerelmét beszéli el.

A darab két különös világ találkozásáról szól, a két főszereplő, a férfi és a nő is túl van már élete felén - emelte ki Rátóti Zoltán. Szerepéről elmondta: Lewis zárt és egzakt világot épített fel magának, valószínűleg védekezésből. Úgy tűnt, hogy ez az élet tökéletesen tud működni és sok váratlan dolgot már nem tartogat számára. Aztán mégiscsak betoppan az életébe a nő, egy "rajongó" Amerikából, aki érdeklődik az írásai iránt, és mélyen beleássa magát a műveibe. A férfi a levelezésük alapján - talán hiúságból - közel engedi magához, amit korábban senkivel nem tett.

"Különleges szellemi egymásra találásról van szó, ami mindkettőjüket meglepi" - mondta a színész, hozzátéve: Lewist felkészületlenül éri a váltás, a szerelem teljesen felborítja az életét. A történet azonban tragikus fordulatot vesz: kiderül, hogy a nő gyógyíthatatlan beteg, meg vannak számlálva közös életük napjai. A színész kiemelte: a történetben az a különleges, hogy hogyan élik meg ezt a sorstól kapott adományt, hogy megismerhették az érzést, amelyet korábban még egyikük sem élt át.

Rátóti Zoltán elmondta, hogy a darabot decemberben mutatták be Kaposváron, ahol azóta hatszor játszották. Az előadások telt házzal mentek, a közönség visszajelzése pozitív volt. Budapesten a január végi bemutató után márciusra két előadást tűztek ki, majd havonta két-két előadást terveznek mindkét helyszínen.

Mint megjegyezte, reményei szerint a jövő évadban is műsoron marad a darab, amelyben a két főszereplő mellett Hunyadkürti György, Nyári Oszkár, Zalányi Gyula és Lindner Márton játszik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Elhunyt Marton László

A Vígszínház egykori igazgatóját hosszú, méltósággal viselt betegség után érte a halál. 76 éves volt.
Zenés színház

Maxon a regény eksztázisa: ilyen A nagy Gatsby a Vígben

Gatsby pesti milleniál 2019-ből. Gatsby Fitzgerald klasszikus alakja. Gatsby visszafele úszik, az idővel szemben. A Vígszínház új előadásában Gatsby jól énekel.
Zenés színház

Gyerekszereplők mesélnek a távozó Billy Elliot musicalről

Az évek során több gyerek is játszott a musicalben, amelyre szeptember 22-én lejár az Operaház szerződése. Búcsúzóul nézd meg, milyen volt a darabban játszani.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.
Könyv

„Nincs kitől többé megtanulni, hogyan bocsáthatnánk meg egymásnak” – Konrád Györgyre emlékezve

Pályatársakat, kortárs művészeket, barátokat kértünk meg, hogy pár sorban írjanak Konrád Györgyről, Konrád Györgyhöz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Csak az nem hagyja magát beszippantani, aki eleve előítéletekkel érkezik”

Vörös István író 2003-ban kezdett el dolgozni a Baltazár Színház társulatával, mára pedig egyik legfontosabb pillére a csapat működésének. Igazán különleges helyzet az, amikor egy drámaíró olyan mélyen ismer egy társulatot, hogy szövegeiben képes az ott játszó színészek egyéniségéből kiindulni. Az ő közös munkájuk ilyen.
Színház hír

Műanyagszegény előadással is készül az idén 70 éves Bábszínház

Fesztivállal, konferenciasorozattal, bábkiállítással, drámapályázattal ünnepli fennállásának 70. évfordulóját a Budapest Bábszínház, ahol a környezettudatosságra is igyekeznek jobban ráirányítani a figyelmet.
Színház ajánló

Tíz éve viszi el a színházat az iskolákba a Nézőművészeti

A Nézőművészeti Kft. tíz éves múltjáról is szó esik a Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adásában, szeptember 14-én, a 92.1-en. A Scherer Péter színművésszel készült interjú mellett beszélgetés hallható Bak Lajossal és Bazsinka Ágnessel.
Színház hír

Elhunyt Marton László

A Vígszínház egykori igazgatóját hosszú, méltósággal viselt betegség után érte a halál. 76 éves volt.
Színház ajánló

Székely Csaba drámája debütál a Rózsavölgyi Szalonban

A Semmit se bánok című darab magyarországi bemutatóját szeptember 12-én tartják, Sztarenki Pál színrevitelében.