Színház

Premier: Az iglic

2013.10.15. 09:00
Ajánlom
Az előadás különleges együttműködésben, a Budapest Bábszínház és a Katona József Színház koprodukciójaként látható október 18-tól, Tengely Gábor rendezésében. Caryl Churchill kortárs angol drámaíró darabjának mostani színrevitelében Pelsőczy Réka alakítja a címszerepet.

Caryl Churchill (1938) az egyik legjelentősebb kortárs angol drámaíró, akinek társadalmi töltetű drámáira - például a hatalom, a női szerep, a klónozás, az ökológia kérdésköre - a naturalizmus egyáltalán nem jellemző. 1972-ben jelentkezett első drámájával, az áttörést számára az 1979-es Cloud Nine hozta meg. Dolgozott a Royal Court Theatre, a Joint Stock Company, Royal Shakespeare Company, a Royal National Theatre társulataival. Drámái közül magyarul 2007-ben jelent meg válogatáskötet.

Az iglic (The Skriker) premierje 1994-ben volt a londoni Royal National Theatre-ben, a darabot Magyarországon 2000-ben a Vígszínház Házi Színpadán Zsótér Sándor rendezésében mutatták be öt karakterre húzva, Börcsök Enikő főszereplésével, Balázsovits Edit és Majsai-Nyilas Tünde, valamint két táncos, Vati Tamás és Zarnóczai Gizella közreműködésével. A Budapest Bábszínház Játszó-terén azonban Az iglic többtucatnyi szereplője szinte mind felvonul.

A Budapest Bábszínház és a Katona József Színház együttműködése előremutató kezdeményezés: színészek, gondolati rendszerek találkozásáról, új impulzusokról szól. Tengely Gábor bábrendező, aki mintegy tíz éve szeretné színpadra vinni Az iglicet. A dráma kortárs problematikát dolgoz fel, azt, ahogyan a világot - ami mögött van egy mesevilág - az emberiség pusztítja, ilyen szempontból pedig szerencsés a partnerek egymásra találása, hiszen a Bábszínház a mesék helye, a Katona pedig a jelenre reflektál előadásaival.

Egy térben két, egymást éltető és működtető dimenzió jelenik meg, amelyben a történetek szimultán zajlanak, ugyanakkor van közöttük átjárás is. A címszereplő (aki játssza: Pelsőczy Réka) a rendező olvasatában "egy csodálatos bábszínész", aki a két világ közé rekedt, akihez nem kötnek történeteket, emlékeket, aki nincs, de akinek szüksége van testekre, akiken keresztül tud közlekedni, és táplálékra, ez a táplálék pedig a szeretet. Míg a bábos az animáció csodáját ismeri, addig Tengely szerint ebben az előadásban mindennek az inverzére van szükség, azt megkeresni, hogyan tud az ember bábként viselkedni.

Izgalmas az a költői nyelv, amelyen a karakterek beszélnek (fordító: Hamvai Kornél): többrétegű, fura, hol roncsolt, hol túlburjánzó, de rendkívül asszociatív. Sok szálon fut a cselekmény, keveredik benne sokféle sors, a valóság és a valóságon túli dimenzió. A Játszó-teret megjelenésükben is különleges lények népesítik be (díszlet: Cziegler Balázs, jelmez: Tihanyi Ildikó), akik gyermekkori félelmeinkkel szembesítenek egy olyan században, amikor kiveszett a mese az életünkből.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Színház

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.
Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Például Te…

…lehetnél a szerelmem. A József Attila Színház Irodalmi Kávéházának idei, utolsó önálló estje Holczinger Szandra zenés szerelemkeresése volt egy részben.
Színház átrium

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Színház jótékonyság

Színházjeggyel segíthetünk a nehéz sorsú gyerekeknek

Az Orlai Produkciós Iroda számára mindig is fontos volt a társadalmi felelősségvállalás. Színházjegy akciójukkal most a Pitypang Gyermekotthon lakóinak nyújtanak segítséget. A cél: a gyerekek balatoni nyaraltatása.
Színház POSZT 2019

„Nem kegyeket osztunk” – beszélgetés a POSZT-válogatásról

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat beszélgetéssorozatán a POSZT versenyprogramja volt a téma. A két válogatóval, Gulyás Gáborral és Zalán Tiborral, valamint Turbuly Lillával, a Színházi Kritikusok Céhének elnökével Veiszer Alinda beszéltetett.
Színház új évad

Operagála köszönti az 50 éves Szentendrei Teátrumot

Öt saját bemutatót és számos előadást kínál új évadában a Szentendrei Teátrum, amely idén ünnepli ötvenéves fennállását. A születésnapi operagálát Szentendre főterén rendezik meg, az évad háziasszonya Gubik Petra.