Színház

Premier: Az iglic

2013.10.15. 09:00
Ajánlom
Az előadás különleges együttműködésben, a Budapest Bábszínház és a Katona József Színház koprodukciójaként látható október 18-tól, Tengely Gábor rendezésében. Caryl Churchill kortárs angol drámaíró darabjának mostani színrevitelében Pelsőczy Réka alakítja a címszerepet.

Caryl Churchill (1938) az egyik legjelentősebb kortárs angol drámaíró, akinek társadalmi töltetű drámáira - például a hatalom, a női szerep, a klónozás, az ökológia kérdésköre - a naturalizmus egyáltalán nem jellemző. 1972-ben jelentkezett első drámájával, az áttörést számára az 1979-es Cloud Nine hozta meg. Dolgozott a Royal Court Theatre, a Joint Stock Company, Royal Shakespeare Company, a Royal National Theatre társulataival. Drámái közül magyarul 2007-ben jelent meg válogatáskötet.

Az iglic (The Skriker) premierje 1994-ben volt a londoni Royal National Theatre-ben, a darabot Magyarországon 2000-ben a Vígszínház Házi Színpadán Zsótér Sándor rendezésében mutatták be öt karakterre húzva, Börcsök Enikő főszereplésével, Balázsovits Edit és Majsai-Nyilas Tünde, valamint két táncos, Vati Tamás és Zarnóczai Gizella közreműködésével. A Budapest Bábszínház Játszó-terén azonban Az iglic többtucatnyi szereplője szinte mind felvonul.

A Budapest Bábszínház és a Katona József Színház együttműködése előremutató kezdeményezés: színészek, gondolati rendszerek találkozásáról, új impulzusokról szól. Tengely Gábor bábrendező, aki mintegy tíz éve szeretné színpadra vinni Az iglicet. A dráma kortárs problematikát dolgoz fel, azt, ahogyan a világot - ami mögött van egy mesevilág - az emberiség pusztítja, ilyen szempontból pedig szerencsés a partnerek egymásra találása, hiszen a Bábszínház a mesék helye, a Katona pedig a jelenre reflektál előadásaival.

Egy térben két, egymást éltető és működtető dimenzió jelenik meg, amelyben a történetek szimultán zajlanak, ugyanakkor van közöttük átjárás is. A címszereplő (aki játssza: Pelsőczy Réka) a rendező olvasatában "egy csodálatos bábszínész", aki a két világ közé rekedt, akihez nem kötnek történeteket, emlékeket, aki nincs, de akinek szüksége van testekre, akiken keresztül tud közlekedni, és táplálékra, ez a táplálék pedig a szeretet. Míg a bábos az animáció csodáját ismeri, addig Tengely szerint ebben az előadásban mindennek az inverzére van szükség, azt megkeresni, hogyan tud az ember bábként viselkedni.

Izgalmas az a költői nyelv, amelyen a karakterek beszélnek (fordító: Hamvai Kornél): többrétegű, fura, hol roncsolt, hol túlburjánzó, de rendkívül asszociatív. Sok szálon fut a cselekmény, keveredik benne sokféle sors, a valóság és a valóságon túli dimenzió. A Játszó-teret megjelenésükben is különleges lények népesítik be (díszlet: Cziegler Balázs, jelmez: Tihanyi Ildikó), akik gyermekkori félelmeinkkel szembesítenek egy olyan században, amikor kiveszett a mese az életünkből.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház poszt 2018

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Színház magazin

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Színház gyász

Elhunyt Paudits Béla

Szerda délután a kórház intenzív osztályán érte a halál a 68 éves színészt.
Színház fesztivál

Improvizáció, felolvasószínház, asszonysorsok – feljegyzések a POSZT első napjairól

A fesztivál jó, mert aránylag rövid idő alatt egy helyen lehet látni számos előadást, amelyekért különben sokszáz kilométert kellene utazni. A fesztivál rossz, mert semmit sem lehet a neki való helyen látni, úgyhogy amit látunk, az szinte sohasem az igazi. Szóval mindennek megvan a színe és a visszája.
Színház angyalok amerikában

Harry Potter és az Angyalok taroltak a Tony-n

A zenekar látogatása című közel-keleti témájú musical, a Harry Potter-darab és az Angyalok Amerikában vihette haza a legtöbb díjat a vasárnap este a New York-i Radio City Hallban megrendezett 72. Tony-díjátadó ceremónián.