Színház

Premier: Bethlen

2010.11.22. 06:00
Ajánlom
Móricz Zsigmond Erdély című regénytrilógiájának átdolgozott, dramatizált változata.

A 17. század három részre szakadt országában Báthory Gábor a Habsburgok felé húzva próbálja hatalmát megszilárdítani. Ez sokaknak nem tetszik, ezért aztán ellenfelei egy bórgőzös, duhaj éjszakán leszámolnak vele. Talán Bethlen Gábor, az új fejedelem keze is benne volt, mindenesetre ő már a török Portával próbál egyezkedni, föláldozva ezért Lippa várát. Országában azonban nem csitul a harc, belső viszályok nehezítik dolgát. Egyik rivalásának, az erőszakos Homonnaynak a fejedelemségre fáj a foga, a Bethlen mellé állók, mint például a kálomista Simoni pedig gyengék vagy csak a maguk dolgával törődnek, mint ahogy az anekdotázó Keresztessy várkapitány. Bethlen hűséges és okos felesége, Károlyi Zsuzsanna figyelmezteti a leselkedő veszélyekre, de Bethlen nem szívesen hallgatja, inkább a forró vérű, ám ingatag jellemű Báthory Annához menekülget. Bethlen igazán dinasztiát alapítana, fiút szeretne, miután a Károlyi Zsuzsannával közösek meghaltak. Ám Annának férje van, a szerencsétlen Jósika személyében, és amúgy sem akar szülni, föladni szabadságát.

S bár a fejedelemség egyre erősebb, virágzóbb, Bethlen egyre elkeseredettebb. Báthory Gábor orgyilkossága miatt is egyre többször mardossa a lelkiismeret, majd felesége is meghal. Báthory Anna visszautasítja, így vele is leszámol. A Habsburg udvar, török Porta szorításából egy nyugatibb kapcsolatot keres, így hamarosan feleségül veszi Brandenburgi Katalint, a választófejedelem húgát. Még szövögeti nagyhatalmi terveit, de közbeszól a halála. Feleségét utódlási joggal ruházza fel...


November 27. 19:00 - Új Színház - Bubik István Stúdiószínpad

Író: Závada Pál

Rendező: Hargitai Iván

díszlet: Tresz Zsuzsa

Jelmez: Kárpáti Enikő

Zene: Wéber Kristóf

Szereplők: Gáspár Sándor, Takács Katalin, Derzsi János, Gubás Gabi M.V., Hirtling István, Huszár Zsolt, Vass György, Nemes Wanda, Papp Zoltán, Kakasy Dóra m.v.

További előadások

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Zenés színház

Liliom hazatalál

Április 26-án mutatja be a Budapesti Operettszínház a Molnár Ferenc színműből készült világhírű musicalt, a Carouselt. Béres Attila rendezővel a Liliom iránti rajongásáról és a készülő előadásról beszélgettünk.
Jazz/World

Budapesten játszik John McLaughlin, a gitárlegenda

John McLaughlin, olyan zenészóriásokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jimi Hendrix, vagy Jaco Pastorius, az ő nevéhez fűződik az első jazz-rock album, és a szimfonikus zene, a jazz és az indiai zene legelső fúziója. Ezúttal a The 4th Dimension nevű zenekarával lép fel április 20-án.
Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház kisvárda

Összeállt a kisvárdai színházi fesztivál programja

A 12 versenyelőadás mellett 11 versenyen kívüli színházi darab, koncertek, előadói estek, bábelőadások és a már hagyományos hallgatói minifesztivál szerepel a június 21. és 29. között megrendezendő Magyar Színházak 31. Kisvárdai Fesztiváljának idei programjában.
Színház ajánló

A kirekesztésről szóló előadással járja az ország iskoláit két fiatal színész

Eke Angéla és Bán Bálint Elfog/adsz címmel készített diákoknak szóló vizuális nevelési programot, amelyen keresztül az elfogadás fontosságát hangsúlyozzák.
Színház kult50

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Színház ajánló

Mercedes Benz premier az Esterházy-családdal

Április 13-án magyarországi ősbemutató keretében mutatta be a Vörösmarty Színház Esterházy Péter utolsó drámáját, a Mercedes Benzet Szikora János rendezésében. A történelmi revüt az Esterházy-család tagjai mellett Presser Gábor zeneszerző is megtekintette.
Színház ajánló

Büszkeség és felelősség, mert méltónak kell lenni az ősökhöz

A Magyar Művészeti Akadémia Szó – szín – játék sorozata idén megújult Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának művészeti vezetésével. A sorozat eddigi eredményeiről és a leendő előadásokról Lesti Árpád kérdezte a Veszprémi Petőfi Színház igazgatóját.