Színház

Premier: Bethlen

2010.11.22. 06:00
Ajánlom
Móricz Zsigmond Erdély című regénytrilógiájának átdolgozott, dramatizált változata.

A 17. század három részre szakadt országában Báthory Gábor a Habsburgok felé húzva próbálja hatalmát megszilárdítani. Ez sokaknak nem tetszik, ezért aztán ellenfelei egy bórgőzös, duhaj éjszakán leszámolnak vele. Talán Bethlen Gábor, az új fejedelem keze is benne volt, mindenesetre ő már a török Portával próbál egyezkedni, föláldozva ezért Lippa várát. Országában azonban nem csitul a harc, belső viszályok nehezítik dolgát. Egyik rivalásának, az erőszakos Homonnaynak a fejedelemségre fáj a foga, a Bethlen mellé állók, mint például a kálomista Simoni pedig gyengék vagy csak a maguk dolgával törődnek, mint ahogy az anekdotázó Keresztessy várkapitány. Bethlen hűséges és okos felesége, Károlyi Zsuzsanna figyelmezteti a leselkedő veszélyekre, de Bethlen nem szívesen hallgatja, inkább a forró vérű, ám ingatag jellemű Báthory Annához menekülget. Bethlen igazán dinasztiát alapítana, fiút szeretne, miután a Károlyi Zsuzsannával közösek meghaltak. Ám Annának férje van, a szerencsétlen Jósika személyében, és amúgy sem akar szülni, föladni szabadságát.

S bár a fejedelemség egyre erősebb, virágzóbb, Bethlen egyre elkeseredettebb. Báthory Gábor orgyilkossága miatt is egyre többször mardossa a lelkiismeret, majd felesége is meghal. Báthory Anna visszautasítja, így vele is leszámol. A Habsburg udvar, török Porta szorításából egy nyugatibb kapcsolatot keres, így hamarosan feleségül veszi Brandenburgi Katalint, a választófejedelem húgát. Még szövögeti nagyhatalmi terveit, de közbeszól a halála. Feleségét utódlási joggal ruházza fel...


November 27. 19:00 - Új Színház - Bubik István Stúdiószínpad

Író: Závada Pál

Rendező: Hargitai Iván

díszlet: Tresz Zsuzsa

Jelmez: Kárpáti Enikő

Zene: Wéber Kristóf

Szereplők: Gáspár Sándor, Takács Katalin, Derzsi János, Gubás Gabi M.V., Hirtling István, Huszár Zsolt, Vass György, Nemes Wanda, Papp Zoltán, Kakasy Dóra m.v.

További előadások

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

„Nincs kitől többé megtanulni, hogyan bocsáthatnánk meg egymásnak” – Konrád Györgyre emlékezve

Pályatársakat, kortárs művészeket, barátokat kértünk meg, hogy pár sorban írjanak Konrád Györgyről, Konrád Györgyhöz.
Klasszikus

Mikor kezdtünk el ráadást követelni a hangversenyeken?

Megszokott dolog: ha a műsor megengedi, addig tapsolunk, míg a muzsikus újra színpadra nem jön, és ráadást ad. Mint minden hagyomány, ez is elkezdődött valamikor.
Klasszikus

Szokolay Ádám nyerte az idei Bartók Világversenyt

A nemzetközi zsűri a szombati nagyzenekari döntő után hozta meg a végső határozatot. A második díjat Balogh Ádám, a harmadikat pedig Peter Klimo kapta.
Könyv

Elhunyt Konrád György

Életének 87. évében elhunyt Konrád György Kossuth- és Herder-díjas író, esszéista, szociológus - tudatta a család pénteken az MTI-vel.
Vizuál

Átadták a hazai szinkronszakma legrangosabb díjait

A közönség és a kuratórium is szavazott, többek között díjat kapott Bobby Ewing magyar hangja és a Csernobil című sorozat szinkronja is.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Bezárja tanodáját Gór Nagy Mária

Nem talált elég tehetséges diákokat, így már csak a kifutó évfolyamokat tanítja a róla elnevezett intézményben a színésznő.
Színház ajánló

Dél-Korea ígértes színházcsinálói Budapesten

Korea és Magyarország harmincéves diplomáciai kapcsolata alkalmából társadalmi jelenségekkel és múltfeldolgozással foglalkozó darabokat láthat a magyar közönség, feltörekvő koreai alkotók tolmácsolásában. Az egyik program a Yangson Project Valami emberi című előadása.
Színház ajánló

Ismét MagdaFeszt lesz Debrecenben

Női sorsokat, női alkotókat mutat be a Szabó Magda írónő előtt tisztelgő harmadik MagdaFeszt, amelyet október 1. és 5. között rendeznek meg Debrecenben.
Színház interjú

„Csak az nem hagyja magát beszippantani, aki eleve előítéletekkel érkezik”

Vörös István író 2003-ban kezdett el dolgozni a Baltazár Színház társulatával, mára pedig egyik legfontosabb pillére a csapat működésének. Igazán különleges helyzet az, amikor egy drámaíró olyan mélyen ismer egy társulatot, hogy szövegeiben képes az ott játszó színészek egyéniségéből kiindulni. Az ő közös munkájuk ilyen.
Színház hír

Műanyagszegény előadással is készül az idén 70 éves Bábszínház

Fesztivállal, konferenciasorozattal, bábkiállítással, drámapályázattal ünnepli fennállásának 70. évfordulóját a Budapest Bábszínház, ahol a környezettudatosságra is igyekeznek jobban ráirányítani a figyelmet.