Színház

Premier: Bethlen

2010.11.22. 06:00
Ajánlom
Móricz Zsigmond Erdély című regénytrilógiájának átdolgozott, dramatizált változata.

A 17. század három részre szakadt országában Báthory Gábor a Habsburgok felé húzva próbálja hatalmát megszilárdítani. Ez sokaknak nem tetszik, ezért aztán ellenfelei egy bórgőzös, duhaj éjszakán leszámolnak vele. Talán Bethlen Gábor, az új fejedelem keze is benne volt, mindenesetre ő már a török Portával próbál egyezkedni, föláldozva ezért Lippa várát. Országában azonban nem csitul a harc, belső viszályok nehezítik dolgát. Egyik rivalásának, az erőszakos Homonnaynak a fejedelemségre fáj a foga, a Bethlen mellé állók, mint például a kálomista Simoni pedig gyengék vagy csak a maguk dolgával törődnek, mint ahogy az anekdotázó Keresztessy várkapitány. Bethlen hűséges és okos felesége, Károlyi Zsuzsanna figyelmezteti a leselkedő veszélyekre, de Bethlen nem szívesen hallgatja, inkább a forró vérű, ám ingatag jellemű Báthory Annához menekülget. Bethlen igazán dinasztiát alapítana, fiút szeretne, miután a Károlyi Zsuzsannával közösek meghaltak. Ám Annának férje van, a szerencsétlen Jósika személyében, és amúgy sem akar szülni, föladni szabadságát.

S bár a fejedelemség egyre erősebb, virágzóbb, Bethlen egyre elkeseredettebb. Báthory Gábor orgyilkossága miatt is egyre többször mardossa a lelkiismeret, majd felesége is meghal. Báthory Anna visszautasítja, így vele is leszámol. A Habsburg udvar, török Porta szorításából egy nyugatibb kapcsolatot keres, így hamarosan feleségül veszi Brandenburgi Katalint, a választófejedelem húgát. Még szövögeti nagyhatalmi terveit, de közbeszól a halála. Feleségét utódlási joggal ruházza fel...


November 27. 19:00 - Új Színház - Bubik István Stúdiószínpad

Író: Závada Pál

Rendező: Hargitai Iván

díszlet: Tresz Zsuzsa

Jelmez: Kárpáti Enikő

Zene: Wéber Kristóf

Szereplők: Gáspár Sándor, Takács Katalin, Derzsi János, Gubás Gabi M.V., Hirtling István, Huszár Zsolt, Vass György, Nemes Wanda, Papp Zoltán, Kakasy Dóra m.v.

További előadások

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház premier

2039-ben sem lesz könnyebb az élet

Négy generáció különös sorsát bemutató, kortárs családdráma kerül színpadra a Hatszín Teátrumban, tele bűnökkel, pokollá vált házasságokkal és egy elhallgatott örökséggel. A Majd, ha az eső eláll című előadás premierjét augusztus 10-én tartják.
Színház interjú

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.