Színház

Premier: Delete

2013.01.19. 09:20
Ajánlom
Győri Katalin a Kolibri Színház és a Platform 11+ közösen kiírt drámapályázatán győztes darabja Vidovszky György rendezésében január 18-tól látható a Kolibri Pincében. A dramaturg Tasnádi István.

A Kolibri Színház a Platform 11+-szal közösen kiírt drámapályázatán felfedezett új magyar ifjúsági darabokból a legjobbakat műsorra tűzi. Ennek a sorozatnak első darabja Győri Katalin Delete című egyfelvonásosa, amelyet Vidovszky György rendezett meg.

A drámapályázaton három dráma végzett megosztva az első helyen. Tasnádi István, az előadás dramaturgja szerint a darab friss, szellemes, és hiteles a nyelvezete, anélkül, hogy tele lenne a korosztályban használatos trágár szavakkal. "Győri Katalin gyakorló tanárként folyékonyan beszéli a kamasznyelvet, de nem csupán másolja, hanem formálja is. Izgalmas drámanyelvet alkot, és a probléma, amiről beszél, az is rendkívül fontos" - mondta el Tasnádi István.

"Lakos Gyuri állapotánál az áll a Facebookon, hogy DELETE. December 25-én posztolta. És még két olyan hülye van, aki lájkolta is... Asszem, az egész Lakos Gyurival végződött. A gyerekkorunk." (részlet az előadás ismertetőjéből)

A tinédzserkori öngyilkosság témáját feldolgozó előadás a tizennégy-tizenöt évesekről szól, és ez a korosztály a célközönsége is. A darabot előadó fiatal színészek a húszas éveikben járnak, köztük van két egyetemi hallgató, Ágoston Péter és Czupi Dániel, továbbá Császár Réka és Kőszegi Mária, valamint Bárdi Gergő, aki mintegy tíz évvel ezelőtt, még kisfiúként tűnt föl egy előadásban, most pedig a Kolibri társulatának tagja.


Delete - Kolibri Pince, 2013. január 18.

Rendező: Vidovszky György
Író: Győri Katalin

Szereplők:
Lakos - Bárdi Gergely
Dóri - Császár Réka
Ancsa - Kőszegi Mária
Boti - Ágoston Péter
Csabesz - Czupi Dániel

Dramaturg: Tasnádi István
Mozgás: Gyevi-Bíró Eszter
Jelmez: Gyevi-Bíró Eszter
Díszlet: Patrick Bullock
Zene: Monori András
Rendező munkatársa: Hajsz Andrea

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Jazz/World

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.
Jazz/World

Alinda Chagallról és tüdőkapacitásáról is kérdezte Horgas Esztert

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Horgas Eszter fuvolaművésszel arra is kitértek, mennyire kemény fizikai munkát jelent a fuvola, és hogy jönnek ehhez a gumimatracok.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház kisvárda

Összeállt a kisvárdai színházi fesztivál programja

A 12 versenyelőadás mellett 11 versenyen kívüli színházi darab, koncertek, előadói estek, bábelőadások és a már hagyományos hallgatói minifesztivál szerepel a június 21. és 29. között megrendezendő Magyar Színházak 31. Kisvárdai Fesztiváljának idei programjában.
Színház ajánló

A kirekesztésről szóló előadással járja az ország iskoláit két fiatal színész

Eke Angéla és Bán Bálint Elfog/adsz címmel készített diákoknak szóló vizuális nevelési programot, amelyen keresztül az elfogadás fontosságát hangsúlyozzák.
Színház kult50

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Színház ajánló

Mercedes Benz premier az Esterházy-családdal

Április 13-án magyarországi ősbemutató keretében mutatta be a Vörösmarty Színház Esterházy Péter utolsó drámáját, a Mercedes Benzet Szikora János rendezésében. A történelmi revüt az Esterházy-család tagjai mellett Presser Gábor zeneszerző is megtekintette.
Színház ajánló

Büszkeség és felelősség, mert méltónak kell lenni az ősökhöz

A Magyar Művészeti Akadémia Szó – szín – játék sorozata idén megújult Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának művészeti vezetésével. A sorozat eddigi eredményeiről és a leendő előadásokról Lesti Árpád kérdezte a Veszprémi Petőfi Színház igazgatóját.