Színház

Premier: Delete

2013.01.19. 09:20
Ajánlom
Győri Katalin a Kolibri Színház és a Platform 11+ közösen kiírt drámapályázatán győztes darabja Vidovszky György rendezésében január 18-tól látható a Kolibri Pincében. A dramaturg Tasnádi István.

A Kolibri Színház a Platform 11+-szal közösen kiírt drámapályázatán felfedezett új magyar ifjúsági darabokból a legjobbakat műsorra tűzi. Ennek a sorozatnak első darabja Győri Katalin Delete című egyfelvonásosa, amelyet Vidovszky György rendezett meg.

A drámapályázaton három dráma végzett megosztva az első helyen. Tasnádi István, az előadás dramaturgja szerint a darab friss, szellemes, és hiteles a nyelvezete, anélkül, hogy tele lenne a korosztályban használatos trágár szavakkal. "Győri Katalin gyakorló tanárként folyékonyan beszéli a kamasznyelvet, de nem csupán másolja, hanem formálja is. Izgalmas drámanyelvet alkot, és a probléma, amiről beszél, az is rendkívül fontos" - mondta el Tasnádi István.

"Lakos Gyuri állapotánál az áll a Facebookon, hogy DELETE. December 25-én posztolta. És még két olyan hülye van, aki lájkolta is... Asszem, az egész Lakos Gyurival végződött. A gyerekkorunk." (részlet az előadás ismertetőjéből)

A tinédzserkori öngyilkosság témáját feldolgozó előadás a tizennégy-tizenöt évesekről szól, és ez a korosztály a célközönsége is. A darabot előadó fiatal színészek a húszas éveikben járnak, köztük van két egyetemi hallgató, Ágoston Péter és Czupi Dániel, továbbá Császár Réka és Kőszegi Mária, valamint Bárdi Gergő, aki mintegy tíz évvel ezelőtt, még kisfiúként tűnt föl egy előadásban, most pedig a Kolibri társulatának tagja.


Delete - Kolibri Pince, 2013. január 18.

Rendező: Vidovszky György
Író: Győri Katalin

Szereplők:
Lakos - Bárdi Gergely
Dóri - Császár Réka
Ancsa - Kőszegi Mária
Boti - Ágoston Péter
Csabesz - Czupi Dániel

Dramaturg: Tasnádi István
Mozgás: Gyevi-Bíró Eszter
Jelmez: Gyevi-Bíró Eszter
Díszlet: Patrick Bullock
Zene: Monori András
Rendező munkatársa: Hajsz Andrea

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Dragomán György parádés egyperces novellában reflektált az SZFE ügyére

A József Attila-díjas író szerint nem biztos, hogy célravezető egy exezredest kinevezni az egyetem kancellári pozíciójára. Amúgy meg ki tudja, lehet, hogy én értem félre az egyperces novellát.
Színház

A Minisztérium továbbra sem reagál az SZFE-s hallgatók követeléseire

Hétfő reggelre megmozdulást szerveztek az SZFE-s hallgatók az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete elé. A helyszínválasztás nem véletlen: ugyanis a Minisztérium közbeavatkozásával lehetne csak feloldani az egyetemi polgárság és a kuratórium között kialakult helyzetet. A tüntetésen a diákok mellett közel harminc ismert színházi és filmes alkotó kampányolt az autonóm felsőoktatás mellett.
Klasszikus

Márta emlékére játszik Kurtág György

Az új felvételen Mozart-mű hallható.
Színház

Feljelentés történt az SZFE-n zajló események miatt

Négy magánszemély tett bejelentést a rendőrségen az SZFE-ügy kapcsán – tudta meg a 24. hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy felmerült a személyi szabadság megsértésének gyanúja, de más bűncselekmények miatt is vizsgálódnak.
Könyv

Az író, akinél Vámos Miklós sem jön rá a fordulatokra

Ezúttal a méltatlanul előítéletesen kezelt orosz irodalom egy képviselőjét ajánlja Vámos Miklós, aki e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kihirdették az idei Tony-díj jelöltjeit

Tizenöt jelöléssel várja az idei Tony-díjátadót az Alanis Morissette kanadai-amerikai énekesnő azonos című sikeralbumából készített musical, a Jagged Little Pill, de nem panaszkodhat a Moulin Rouge sem a maga tizennégy jelölésével.
Színház interjú

Szellemes és hátborzongató – interjú Pass Andreával

Pass Andrea A Jelentéktelen után újra Gogolhoz fordult inspirációért, ám ezúttal nem egy köpönyeg alá férkőzik be a Pétervári Fagy, hanem a ma színházában találjuk magunkat, ahová egy revizor, a kormánybiztos érkezik és reformokat követel. Az író-rendező a Nyakunkon a revizor munkafolyamatáról, karanténról, színházról és az emberekben lakozó frusztrációkról mesélt.
Színház szfe

Kétszáznál is többen támogatják az SZFE-t

Már több mint kétszáz oktató és kutató írta alá az ELTE petícióját, amit azért indítottak, hogy támogassák a Színház- és Filmművészeti egyetemet és kiálljanak az egyetemi autonómia mellett.
Színház magazin

„Tisztelettel kérem a Tekintetes Színpártoló Egyesületet…” – Polgár Károly pozsonyi direktor csatái

Polgár Károly színész, rendező, színházigazgató a felvidéki magyar színháztörténet meghatározó személyisége. Ha nincs az államhatalomváltás, nagy valószínűséggel korának egyik legsikeresebb igazgatója lehetett volna, hiszen 1911-től ’19-ig megszakítás nélkül, a leghosszabb ideig vezette a pozsonyi magyar társulatot. A történelmi fordulat miatt azonban az egyik legnagyobb vesztese a (cseh)szlovákiai magyar színháztörténetnek.
Színház szfe

Feljelentés történt az SZFE-n zajló események miatt

Négy magánszemély tett bejelentést a rendőrségen az SZFE-ügy kapcsán – tudta meg a 24. hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy felmerült a személyi szabadság megsértésének gyanúja, de más bűncselekmények miatt is vizsgálódnak.