Színház

Premier: Éjjeli menedékhely

2014.11.07. 17:25
Ajánlom
Gorkij drámáját november 8-án mutatja be a Nemzeti Színház Viktor Rizsakov, a kortárs orosz színházi élet egyik emblematikus alkotójának rendezésében.

A lét perifériájára sodródott, lepusztult emberek egy földalatti pincehelyiségben, egy "éjjeli menedékhelyen" tengetik életüket - a világirodalom ismert figurái ők: Klescs, Szatyin, a Színész, Vaszka Pepel, a Báró, Luka és a többiek... Az éjjeli menedékhely - ma úgy mondanánk: hajléktalanszálló - egyúttal a zsákutcába került emberiség sajátos szimbóluma. Egy olyan emberiségé, amely elveszítette hitét Istenben, a létezés magasabb rendű értelmében, ugyanakkor önmaga küldetését sem képes felismerni, így nem marad más számára, mint az önpusztítás. Ebbe a reménytelen, testet és lelket megnyomorító közegbe érkezik egy különös vándor, Luka - a Nemzeti előadásában Törőcsik Mari alakítja majd -, aki egy egészen másfajta igazságot képvisel. Az élet ürességének, értelmetlenségének nyers hangoztatásával szemben ő az ember iránti részvét és szánalom útját járja. Az éjjeli menedékhely lakóinak pesszimizmusával a reményt állítja szembe, mivel filozófiája szerint a magasabb rendű létbe vetett hit fölötte áll a földi élet kegyetlen igazságának.

A Nemzeti Színház előadását a kortárs orosz színházi élet egyik emblematikus alkotója, a Sztanyiszlavszkij által alapított moszkvai MHAT (Művész Színház) rendezője és színészpedagógusa, a Mejerhold Művészeti Központ igazgatója, Viktor Rizsakov rendezi. "...Azért játsszuk el Gorkij drámáját, hogy felszabaduljunk, hogy megmentsük magunkat. Amiért a hívő ember imádkozik, azért játszunk mi is. És hogy a világról alkotott eltorzított képet ismét valódivá, reálissá tegyük" - fejtette ki az orosz rendező a produkcióról, amelynek főbb szerepeiben Törőcsik Mari mellett Varga József, Szűcs Nelli, Trokán NóraSzarvas József, Pál András, Tóth László, Huszárik Kata és Tompos Kátya is látható lesz.

Viktor Rizsakov elmondta, hogy először állítja színpadra az Éjjeli menedékhelyet, de egész életében foglalkoztatta a mű, amelyet még az iskolában olvasott. Mint elárulta, a mai napig nem tudta megérteni, mi az az üzenet, amit Gorkij hagyott számunkra. Gorkij-darabot is először rendez. Arra a kérdésre, hogy miért pont most döntött egy Gorkij-darab mellett, úgy válaszolt: "érzi az ember, hogy eljött az idő, nem tudod kikerülni, nem tudsz nem beszélni erről". Hozzátette: szeretne valamit megérteni magáról, és Gorkij olyan kérdéseket tesz fel, amelyek nem engedik, hogy ezt halogassa. Felidézte, hogy Vidnyánszky Attila társulatával évek óta dolgozik együtt, ha nem ismerte volna őket, eszébe se jutott volna ezen a darabon együtt dolgozni velük. "Ezek a színészek nagy helyet foglalnak el a képzeletemben" - jegyezte meg. Mint mondta, soha nem szokta előre kiosztani a szerepeket, a végső döntés a próbák során születik meg, maguk a színészek találnak rá a saját szerepükre.

Az Éjjeli menedékhelyben a szereplők ember nagyságú bábokkal együtt vesznek részt a játékban. Ebből a szempontból is "első" a rendezés, hiszen először használ bábokat ilyen méretekben a rendező. Viktor Rizsakov megjegyezte, hogy mindig van valamiféle kép, amely vezeti, ez most az ember és a báb viszonya volt: "az ember, amelyik játszik önmagával, az élettel, aztán a többiekkel, és ennek ellenére sehogy se tudja magát megtalálni". Gorkij darabjában a lét perifériájára sodródott emberek egy "éjjeli menedékhelyen" tengetik életüket. Ebbe a reménytelen közegbe érkezik egy különös vándor, Luka, aki az éjjeli menedékhely lakóinak pesszimizmusával a reményt állítja szembe.

Arról, hogy miért Törőcsik Marit választotta Luka szerepére, Viktor Rizsakov elmondta: kora, társadalmi státusza, személyisége következtében nem hasonlít a többiekre. "Komoly fizikai fájdalmakat él át, küzd a betegségével, ezen keresztül valószínűleg olyasmit is meg tud érezni, érteni, amit mi nem. Ezért fontos az ő jelenléte" - mondta a színésznőről, akivel most dolgozott először. Mint fogalmazott, Luka "által jelen van valami több, mint maga az ember".

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Színháztudományi konferenciával kezdődik a THEALTER

Bár nemrég még veszélyben volt a THEALTER nemzetközi színházi fesztivál létrejötte, csütörtökön színháztudományi konferenciával kezdődik el a program. Az augusztus 7-ig tartó fesztiválon nyolc helyszínen 37 csapat, illetve alkotó 33 produkciójával várják a közönséget Szegeden.
Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.
Színház hír

Álló tapssal ünnepelték Mundruczó Kornél rendezését Avignonban

A jubileumi, 75. Avignoni Színházi Fesztiválon volt az első külföldi élő bemutatkozása Wéber Kata Czastki Kobiety című darabjának Mundruczó Kornél rendezésében