Színház

Premier: Jelenetek egy házasságból

2012.12.02. 15:34
Ajánlom
Bálint András rendezését december 2-án mutatták be a Radnóti Színházban. GALÉRIÁVAL

Ingmar Bergman 1973-ban írta és rendezte meg Marianne és Johan történetét, melyben könyörtelen pontossággal és végtelen empátiával beszél két ember kapcsolatának bonyolultságáról. A Jelenetek egy házasságból egy férfi és egy nő szerelmének, közös történetének nyolc évét dolgozza fel sokszor szórakoztató, máskor szívszorító jelenetekben. "Kevés reményt ad a darab" - mutatott rá a rendező, Bálint András, hozzátéve, hogy Bergman rettentő sokat tudott az emberről, a kapcsolatokról, azok groteszkségéről, szomorúságáról, az emberi gyengeségről.

Mint azt a a darabválasztásról szólva a rendező elmondta, a szerző az egyik személyes kedvence. Amikor tavaly tavasszal kezébe került a darab, úgy érezte, hogy van a társulatban két színész, akivel szívesen színpadra állítaná. Marianne szerepét Szávai Viktória, Johant Schneider Zoltán játssza.

A hatrészes tévéjátékhoz készült kétszáz oldalas forgatókönyvből hetvenoldalas színdarabot írtak. Az új változat az összes mellékszereplőt kihagyva kifejezetten két színészre készült. Mint Bálint András elmondta, az előadásban a letisztultságra törekednek, nem vesznek el az apró részletekben, csak a lényeget akarják megmutatni - a játékban és a díszletben is.

A rendező megjegyezte, hogy amikor az előadás készült, állandóan eszébe jutott a saját élete, barátaié, kapcsolataik. "Ezt ismerjük, ezeket a borzalmas történeteket" - fogalmazott Bálint András, aki szerint a Jelenetek egy házasságból tulajdonképpen egy szappanopera, ám annál sokkal sötétebb, komolyabb és realistább, létünk lényeges dolgaival foglalkozik.

Mint kiemelte, komplex, gazdagon megírt műről van szó, "tulajdonképpen csehoviánus darab, humora is van". A szereplők a boldogságot keresik, és nyilvánvaló, hogy nem találják meg, a darab végére pedig, az ötvenfelé közelítve ráébrednek: ez volt az élet.

A művet Osztovits Cecília fordította, a jelmez Remete Kriszta, a díszlet Khell Zsolt munkája.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nagy neveket rendez Török Ferenc a Vígszínházban

A Bella Figura című darabot mutatja be online a Vígszínház Török Ferenc rendezésében. A 21. századi párkapcsolatokról és emberi viszonyokról szóló előadás premierjét február 27-én, szombaton láthatja a közönség.
Színház

Újabb 26 oktató mondott fel az SZFE-n az őszi félév végén

A Színház- és Filmművészeti Egyetem további 26 oktatója mondott fel, Vidnyánszky Attila pedig interjút adott, és sikertelen liberális támadásról és fájó kijózanodásról beszélt, és állította, hogy többen jelentkeztek az egyetemre, mint tavaly.
Zenés színház

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Klasszikus

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.
Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Valóság és képzelet határán – 145 éve színpadon a Peer Gynt

A romantika és a korai modernizmus határán egyensúlyozó Peer Gynt Henrik Ibsen egyik legismertebb és legtöbbet játszott darabja. Bár a szerző a drámát már 1867-ben papírra vetette, bemutatójára egészen 1876. február 24-ig kellett várni.
Színház hír

Podcastsorozat indul a Játékszínben

A streamelt előadások után online hallgatható interjúkkal szeretné közelebb hozni a közönséghez a színészeket a Játékszín. A keddenként jelentkező PodCasting házigazdája Várnai Péter.
Színház interjú

„Úgy érzem, hogy jó helyen vagyok” – interjú Brunczlik Péterrel

Brunczlik Péter kellékesként került a József Attila Színházba, de arcát a közönség is jól ismerheti, hiszen számtalan előadásban találkozhattak már vele kisebb-nagyobb szerepben. Az indulásról és a szakmai kihívásokról is beszélgettünk. (X)
Színház hír

Ingyenes stream-előadásként láthatók a Magyar Színház jelenetíró pályázatának döntősei

A Pesti Magyar Színház 2020 novemberében jelenetíró pályázatot hirdetett, melynek témája a karantén utáni élet volt. A beérkezett 193 pályamű közül a legjobb 7 bemutatkozási lehetőséget is kap, melyet az érdeklődők a színház Facebook-oldalán és honlapján ingyenesen megtekinthetnek.
Színház ajánló

Élőben közvetíti a Miskolci Nemzeti Színház a Vadkacsát

A Miskolci Nemzeti Színház februárban indította el saját fejlesztésű stream-oldalát, ahol eddig minden héten két alkalommal várták a nézőket a képernyők elé. A színház korábbi előadásainak felvételei után, március 4-én élő közvetítésre készül, méghozzá a 2019-2020-as évad egyik legjobban várt előadását, a Vadkacsát sugározzák majd élőben.