Színház

Premier: Káin és Ábel

2011.10.03. 21:27
Ajánlom
Október 7-én mutatják be az egri Gárdonyi Géza Színházban Sütő András drámáját.

"Emblematikus előadásnak szánom, azért is választottam az idei évad nyitóbemutatójának, mert modellértékű a szerkezete, az öt szereplő modellezi akár a magyar történelmet, akár egy családot, akár Magyarország közelmúltbeli történelmének bizonyos emblematikus pillanatait is rögzíti" - beszél az előadásról Blaskó Balázs, rendező.

"A szereplők közötti összefüggésrendszer, a bibliai múltat is kifejezi, de abból az egymásra épülő folyamatokat, perspektívát nyújtanak a történelem keresztmetszetében, a múltból egészen napjainkig. Benne van a bibliai múlt, a Föld születése, az ember teremtésétől kezdődően, ami az örök állítás és tagadás, a megalkuvás és belenyugvás és a lázadás és ellenállás egymásra hatásából születik. És az ebből eredő értéken és minőségen, ez az örök harc a probléma magja a darabban. Ezt a modellt szeretnénk kibontani, ennek jelentéseit az előadásban. Van ez a különös figura, akiért a harc folyik, az állítás és tagadás, a tét Arabella. Az emlékek nélküli lény, aki megemelve a témát, akár lehet a magyar nemzet. Akiért a mindenkori hatalmat kiszolgáló erők és az örök ez ellen ható erők küzdenek, e kettő küzdelmének tárgya és célja a birtoklás, a nemzet vagy ország vezethetőségének kérdése. Ez a viszony folyamatosan alakul, változik a szereplők között. A megoldás, mint ahogyan az életben is, csak a megegyezés lehet. Hogy az élhető jövő érdekében az egyet nem értő erők is megtalálják azokat a kompromisszumokat, amelyek értékek mentén megadják a közös gondolkodás lehetőségét. Természetesen ebben szerelmi történet is van, egy idősebb pár egész egymás mellett töltött életének, összekovácsolásának történetét is hordozza, de az azonosság és a különbözőség egy házasságra kivetíthető összes problémája is szerepel. Ez fel is veti annak a lehetőségét, hogy folytatódni fog az utódokban, hiszen a kezdet egyben folytatása is valaminek, mint ilyen ismétli magát a történelem. Az élethelyzetek nem változnak, csak benne a szereplők. Ezért örök érvényű. Ezzel szeretném letenni a remélhetőleg 5 éves igazgatói peridus alapkövét, amire a következő évadokat építeni lehet."

A darabot Sütő András a 70-es években írta, az ősbemutatót 1976-ban tartották Kolozsvárott, két évvel később Beke Sándor rendezésében mutatták be Kecskeméten. "A szövegkönyv kialakítása alapkérdés, ebben volt segítségemre Éry-Kovács András. Hordozza mindazt, amit születésekor is, az akkori politikai-társadalmi hatásokat fejezi ki, ezért is kellett hozzá nyúlni. Tömörítettük, hogy szolgálja az előadást és kifejezze az irodalmi értékét" - mondja a rendező. Az előadás címszerepét Portik Györffy András és Káli Gergő játssza, Saárossy Kinga, Marjai Virág és Venczel Valentin oldalán. A díszlet Székely László, a jelmez Molnár Gabriella munkája.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Lakatos Márk látványvilágával készül a Dekameron 2020

Csákányi Eszter és Kulka János is szerepel a Trojka Színházi Társulás online előadásában, amely bárki számára ingyenesen elérhető lesz június 11-én este.
Színház ajánló

Trianon különkiadással emlékezik a Vörösmarty Színház a százéves évfordulón

A Trianon című előadással emlékezik meg a székesfehérvári Vörösmarty Színház a 100 éve aláírt békediktátumra. Június 4-én 16.31-kor a színház Facebook oldalán online elérhető lesz az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójából készült rendhagyó összeállítás.
Színház hír

140 év óta először elmarad a Royal Shakespeare Company évada

A Royal Shakespeare Company (RSC) neves brit színházi társulat az összes idei előadását elhalasztotta vagy törölte a koronavírus-járvány miatt - jelentette be közleményében a társulat művészeti igazgatója.
Színház gyász

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.
Színház ajánló

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.