Színház

Premier: Leenane szépe

2015.01.23. 11:00
Ajánlom
Pogány Judit és Pokorny Lia főszereplésével mutatja be Martin McDonagh darabját a Centrál Színház. A fekete humorral átszőtt előadás premierjét január 24-én tartják a Kisszínpadon.

Gigor Attila rendező elmondta: Puskás Tamás igazgató és Baráthy György dramaturg kérte fel a darab színpadra állítására. Nagy kedvet érzett a munkához, elsősorban azért, mert szeretett volna együtt dolgozni azokkal a színészekkel, akiknek a neve szóba került. A darab is felkeltette érdeklődését, és úgy érezte, hogy aktuális előadást tudnak készíteni.

Mint mondta, meglehetősen sötétbe hajló történetről van szó, amely egy ember - a Pokorny Lia által játszott Maureen - tudatának a teljes széteséséről szól. "Találtam a darabhoz egy olyan egyszerű koncepciót, amelyet, azt érzem, hogy itt és most, 2015-ben a Centrál Színházban érdemes megcsinálni. A darab által, amely egy szélsőséges helyzetet ábrázol, egyszerre tudunk beszélni az egyéniség lebomlásától kezdve a társadalom széthullásán át mindenről, amiben jelen pillanatban élünk" - fogalmazott.

A rendező elmondta, hogy a darab szereplői a sors által összezárt emberek, egy anya, aki a majdnem negyven éves lányával él együtt egy isten háta mögötti faluban, fenn egy hegyen, elzárva mindentől, egy olyanfajta szerető gyűlölségben, amely tökéletesen megmérgezte már nemcsak kettejük kapcsolatát, hanem minden emberi kapcsolatot, amelyre valaha lehetőségük lenne. "Ebben a szörnyű szimbiózisban élve nem tudnak elszakadni egymástól, miközben kívülről látható - hiszen mindig okos az ember, ha mások kapcsolatairól van szó -, hogy mindkettőjüknek az tenne jót, ha elengednék egymást. De erre nem képesek, ezért óhatatlanul szörnyű dolgokba torkollik a történet a végén" - tette hozzá Gigor Attila.

A rendező a próbafolyamatról szólva elárulta: annak ellenére, hogy a próbák december 1-jén elkezdődtek, mivel a szereplők egyeztetésével sok probléma volt, kevesebb, mint másfél hónapot dolgozhattak az előadáson. Először rendezett Martin McDonagh-darabot, megszerette a szerzőt is, de különösen a színészekkel volt nagy élmény a találkozás, a közös munka. Hozzátette: Pogány Judittal az Örkény Színházban, 2010-ben, élete első kőszínházi rendezésében, egy Bergman-darabban már dolgozott együtt, a többiekkel azonban még nem.

A színészek - Pogány Judit, Pokorny Lia, Schmied Zoltán, Rada Bálint - magasra tették a lécet, nagy munkát végeztek. "Ha másért nem, ezért a négy csodálatos színészért érdemes megnézni az előadást" - fogalmazott a rendező. A nyomozó és a Terápia rendezőjeként is ismert Gigor Attila következő munkáiról szólva elmondta: bent van a pályázata a Magyar Nemzeti Filmalapnál, és a múlt héten értesült arról, hogy kaptak pénzt előkészítésre, úgyhogy bízik benne, hogy nyáron leforgathatja Kút című nagyjátékfilmjét. Hozzátette: eközben írják a Terápia harmadik évadát, amelyről azonban még nem lehet tudni, hogy leforgathatják-e.

Martin McDonagh kortárs ír-angol drámaíró, forgatókönyvíró, filmrendező egyedi hangú, sötét humorú darabjai hatalmas sikert arattak a magyar színpadokon: a Vaknyugat, A kripli, A párnaember és a korábban Piszkavas címen is játszott Leenane szépe című műve is, amelyet a Centrál Színház Upor László fordításában mutat be szombaton.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A kortárs művészetről szól az augusztus Lovason

Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal nyílt meg Lovason a Garten Balaton kortárs művészeti hetek, melynek célja, hogy bemutassa a kortárs képzőművészet és szobrászat legjelentősebb hazai alkotóit.
Vizuál

Négy díjat nyert Los Angelesben Szajki Péter filmje

New York után Los Angelesben is díjazták Szajki Péter Most van most című alkotását. A film a Los Angeles Film Awardson a legjobb elbeszélő nagyjátékfilm és a legjobb romantikus vígjáték kategóriájában nyert, míg Tompos Kátya a legjobb színésznő, Mohai Tamás pedig a legjobb férfi főszereplő különdíját díját vehette át.
Plusz

Állami gondozott fiatalokon segít a Magyar Művészeti Akadémia egyik legsikeresebb ösztöndíjas projektje

2021 szeptemberétől intézményesített formában működik tovább az a kezdeményezés, melyet Czikora István László a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként kezdett el 2018-ban. A projekt idén egy háromnapos táborral zárul, ám a munka ezzel nem ér véget: a művészeti foglalkozás ezután is a gyerekek mindennapjainak része lesz.
Színház

Nemzetbiztonságra hivatkozva vizsgálják az orosz színházi előadásokat

Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott utasítást az orosz állami színházakban játszott előadások vizsgálatára.
Könyv

Világrekordra készül Nemere István 758. könyvével

Augusztus 7-én, szombaton az író több új könyvét is bemutatja, ezzel pedig többször is megdönti az élő szerző legtöbb megjelent könyvének világrekordját – szúrta ki a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Szarka Gábor: A megújult SZFE készen áll a tanévkezdésre

Felújított ingatlanok, új képzési helyszínek és modern technikai eszközök várják szeptemberben a diákokat a Színház- és Filmművészeti Egyetemen – mondta Szarka Gábor az intézmény augusztus 4-én tartott sajtótájékoztatóján.
Színház hír

A Kertész utcai Shaxpeare-mosó kapja a legjobb előadás kritikusdíját

Bodó Viktor rendezését 2019 szeptemberében mutatta be az Örkény Színház.
Színház hír

Nemzetbiztonságra hivatkozva vizsgálják az orosz színházi előadásokat

Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott utasítást az orosz állami színházakban játszott előadások vizsgálatára.
Színház ajánló

Ismét élőben játszik a STEREO AKT

Két, közönség előtt megtartott színházi bemutatóval jelentkezik augusztusban a STEREO AKT. Az Ex Katedra – tanmesék a ’90-es évekből már ismerős lehet a nézőknek, hiszen stream formájában már játszotta a társulat, a Kolónia – meneküléstörténetek viszont helyszínspecifikussága miatt csak most kerül majd színre.
Színház hír

Elindult a Kaszás Attila-díj közönségszavazása

Már lehet szavazni a Kaszás Attila-díj 2021. évi jelöltjeire: Fándly Csabára (Csiky Gergely Színház), Gulácsi Tamásra (Móricz Zsigmond Színház) és Rusznák Andrásra (Radnóti Miklós Színház). A www.kaszasattiladij.hu oldalon adhatók le a szavazatok egészen augusztus 20-án éjfélig.