Színház

Premier: Tangó

2012.12.20. 10:00
Ajánlom
A Bagossy László rendezte előadásban Máthé Zsolt, Pogány Judit, Mácsai Pál és Für Anikó is feltűnik, a premierre december 21-én kerül sor az Örkény Színházban.

Lehet-e erőszakkal rég halott, muzeális értékeket újjáéleszteni? Az egyetemista Artúr, mint minden ifjú, lázad. Hogy megvívja saját harcát, a családján kísérletezik. Házi diktatúrát hoz létre, melyben szüleit, nagyszüleit bebörtönzi: megfordítja az idő kerekét, előkotorja a nagyszülők hagyományait, szóhasználatát, értékeit, ruha- és kelléktárát.

Hamlet-parafrázisában Mrožek szertelen, gyermeki humorral láttatja az európai polgári kultúra vergődését és kiúttalanságát. Az előadást Bagossy László rendezi, előadja Máthé ZsoltPogány Judit, Mácsai Pál, Für Anikó, Csuja Imre, Szandtner Anna és Debreczeny Csaba.

Sławomir Mrožek 1930-ban született a lengyelországi Borzęcinben. Pályáját 1950-ben kezdte grafikusként, majd ezt követően hamar népszerű szerző is lett. Első színpadi művét Policja (Rendőrség) címmel 1958-ban írta, amelyben a totális állam világát jeleníti meg. Műveiben szívesen használja a groteszk, az abszurd, a szatíra és a paródia eszközeit. 1968-tól emigránsként élt, először Párizsban, majd megfordult az Egyesült Államokban, Németországban, hosszabb ideig maradt Mexikóban, végül 1996-ban visszatért Krakkóba, ahol megírta hazatérése történetét (Dziennik powrotu - Hazatérésem naplója).


Tangó - 2012. december 21., Örkény István Színház

Író: Sławomir Mrožek

Fordító: Kerényi Grácia

Rendező: Bagossy László

Színészek:

Eugénia, a nagymama - Pogány Judit

Eugéniusz, az öccse - Csuja Imre

Sztomil, az apa - Mácsai Pál

Eleonóra, az anya - Für Anikó

Artúr, a fiú - Máthé Zsolt

Ala, az unokahúg - Szandtner Anna

Edek - Debreczeny Csaba

Díszlet: Khell Zsolt

Jelmez: Ignjatovic Krisztina

Dramaturg: Gáspár Ildikó

Rendezőasszisztens: Horváth Éva

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.
Színház szavazás

Döntsön a Kaszás Attila-díj sorsáról!

Az idei jelöltek: Farkas Ignác, Nagy Csongor Zsolt és Varga Klári. A közönség augusztus 24-én éjfélig szavazhat a három színművészre.
Színház fesztivál

Csak érzed, hogy jó, és itt a helyed – Megérkezett az idei Katlan-himnusz

Immár tizenegyedik alkalommal rúghatjuk le a cipőnket és adhatjuk át magunkat a változatos, emberarcú és nyitott Ördögkatlan Fesztiválnak július 31. és augusztus 4. között.