Színház

Premier: Tangó

2012.12.20. 10:00
Ajánlom
A Bagossy László rendezte előadásban Máthé Zsolt, Pogány Judit, Mácsai Pál és Für Anikó is feltűnik, a premierre december 21-én kerül sor az Örkény Színházban.

Lehet-e erőszakkal rég halott, muzeális értékeket újjáéleszteni? Az egyetemista Artúr, mint minden ifjú, lázad. Hogy megvívja saját harcát, a családján kísérletezik. Házi diktatúrát hoz létre, melyben szüleit, nagyszüleit bebörtönzi: megfordítja az idő kerekét, előkotorja a nagyszülők hagyományait, szóhasználatát, értékeit, ruha- és kelléktárát.

Hamlet-parafrázisában Mrožek szertelen, gyermeki humorral láttatja az európai polgári kultúra vergődését és kiúttalanságát. Az előadást Bagossy László rendezi, előadja Máthé ZsoltPogány Judit, Mácsai Pál, Für Anikó, Csuja Imre, Szandtner Anna és Debreczeny Csaba.

Sławomir Mrožek 1930-ban született a lengyelországi Borzęcinben. Pályáját 1950-ben kezdte grafikusként, majd ezt követően hamar népszerű szerző is lett. Első színpadi művét Policja (Rendőrség) címmel 1958-ban írta, amelyben a totális állam világát jeleníti meg. Műveiben szívesen használja a groteszk, az abszurd, a szatíra és a paródia eszközeit. 1968-tól emigránsként élt, először Párizsban, majd megfordult az Egyesült Államokban, Németországban, hosszabb ideig maradt Mexikóban, végül 1996-ban visszatért Krakkóba, ahol megírta hazatérése történetét (Dziennik powrotu - Hazatérésem naplója).


Tangó - 2012. december 21., Örkény István Színház

Író: Sławomir Mrožek

Fordító: Kerényi Grácia

Rendező: Bagossy László

Színészek:

Eugénia, a nagymama - Pogány Judit

Eugéniusz, az öccse - Csuja Imre

Sztomil, az apa - Mácsai Pál

Eleonóra, az anya - Für Anikó

Artúr, a fiú - Máthé Zsolt

Ala, az unokahúg - Szandtner Anna

Edek - Debreczeny Csaba

Díszlet: Khell Zsolt

Jelmez: Ignjatovic Krisztina

Dramaturg: Gáspár Ildikó

Rendezőasszisztens: Horváth Éva

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Tarolt a Pilátus Milánóban

A legjobb női főszereplő Hámori Ildikó lett.
Klasszikus

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.
Klasszikus

A Virtuózok viharos sikert arattak a londoni Covent Gardenben

Magyarország klasszikus zenei tehetségkutatójának hat felfedezettjét látta vendégül a Londoni Magyar Kulturális Központ egy nagyszabású adventi koncerten.
Vizuál

Ritka filmfelvételeken Rodin, Monet, Renoir és Degas

Láttad már Monet-t miközben vízililiomokat fest a kertjében, vagy Roden-t kőfaragás közben? Az 1915-ben készült felvételeken a művészettörténet meghatározó francia alakjait láthatjuk.
Színház

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Színház szfe

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház advent

A pályakezdő függetlenekért akciózik az Örkény Színház

A társulatról készült, limitált példányszámú, dedikált fotósorozat megvásárlásával a pályakezdő független színházi alkotókat támogathatjuk.
Színház advent

Neves színészek gyerekkori fotói a Rózsavölgyi Szalon adventi kalendáriumában

Szőke kislány egy karácsonyi ablakban, barna kisfiú macival a karjában – vajon felismeri őket? Segítünk: mindannyian a Rózsavölgyi Szalonban játszanak. Neves színészek gyerekkori fotóiból nyílnak a Rózsavölgyi Szalon adventi ablakai a facebook oldalukon.
Színház átrium

150. előadásánál tart az Igenis, miniszterelnök úr! az Átriumban

December 3-án este százötvenedik alkalommal volt látható az Igenis, miniszterelnök úr!, Antony Jay és Jonathan Lynn válságkomédiája az Átriumban. Az előadás jubileumi alkalommal köszönti ötvenezredik nézőjét.