Színház

Premierrel ünnepli Szakonyi Károlyt a Rózsavölgyi Szalon

2021.08.27. 14:50
Ajánlom
Szacsvay László főszereplésével készül a Rózsavölgyi Szalon új előadása, A hatodik napon, amely egyúttal tiszteletadás a szerző, Szakonyi Károly előtt.

Az október 26-i premierdátum nem véletlen: a drámaíró aznap ünnepli 90. születésnapját.

„Abszolút újjászületett a darabom”

– mondta Szakonyi az augusztus 25-i olvasópróba után, ünnepként tekintve a próbafolyamat kezdetére.

239417134_4127343157375724_2768655829101440526_n-144725.jpg

A hatodik napon olvasópróbája (Fotó/Forrás: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

A hatodik napon ugyanis az 1978. december 22-i Madách Színházban tartott premier óta nem került színre. A darabot most Dicső Dániel porolta le alkotótársával, Hárs Anna dramaturggal.

A Rózsavölgyi Szalon előadásában a Bessenyei Ferenc által alakított Simont ezúttal Szacsvay László kelti életre, játszótársai pedig Járó Zsuzsa, Karalyos Gábor, Mertz Tibor, Alberti Zsófia és Sütő András lesznek.

Szakonyi Károly drámájában semmi sem úgy alakul, ahogy kellene. Simon felesége halála után egyedül marad, ráadásul három gyereke is éli a saját életét. A férfi születésnapján azonban mégis összegyűlik a család, ám a boldog ünneplés elmarad. Helyette a keserűség lesz úrrá a családtagokon, és szép lassan kiderül, hogy amit az anya összekovácsolt, az csak kívülről nézve jó, és akárhogy igyekeznek az egybegyűltek, az egység széthullani látszik.

236759635_4127342337375806_8920045032408058773_n-144725.jpg

A hatodik napon olvasópróbája (Fotó/Forrás: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

A hatodik napon október 26-án, 27-én és 29-én látható a Rózsavölgyi Szalonban.

Fejléckép: Szakonyi Károly A hatodik napon első olvasópróbáján (fotó: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Jazz/World

Omara Portuondo, a kubai Edith Piaf Budapesten is fellép búcsúturnéja során

A Buena Vista Social Club világhírű énekesnője október 6-án lép fel a Budapest Sportarénában, ahol a 93 éves előadó hosszú pályafutásának legismertebb dalai hangzanak el.
Klasszikus

Kér egy csésze Bachot?

Az Anima Musicae Kamarazenekar rendhagyó Bach-estre hívja az érdeklődőket az Óbudai Társaskörbe március 21-én, a mester 339. születésnapja alkalmából.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Erdélyben is bemutatkozik Székely Csaba tízparancsolat ihlette darabja

Székely Csaba 10 című drámáját Rusznyák Gábor állítja színpadra a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A tízparancsolat ihlette alkotás tíz magányos ember fokozatosan kibomló, egymást keresztező élettörténetét mutatja be.
Színház ajánló

Cseke Péter viszi színre a Játékszín magyarországi bemutatóját

Április 6-án Cseke Péter rendezésében, Hernádi Judit, Horváth Lili és Nagy Sándor főszereplésével mutatja be a Rém rendes vendég című komédiát a Játékszín.
Színház hír

Átadták a Kortárs Magyar Dráma-díjat: Pintér Béla és Horváth János Antal az idei kitüntetettek

A Radnóti Zsuzsa dramaturg alapította elismerést idén Pintér Béla érdemelte ki több évtizedes munkásságáért és színpadi szövegeiért. Különdíjat kapott Horváth János Antal, a Loupe Színházi Társulás alapítótagja.
Színház ajánló

Miért kell eljutni a tragédiáig? – Budaörsön rendezi meg a Hamletet Alföldi Róbert

Megtartották a h.ml.t. című előadás próbáját. Shakespeare drámáját április 20-án mutatják be a Budaörsi Latinovits Színházban, de a premiert még megelőzi egy nyílt próba márciusban, a Színházak Éjszakáján.
Színház ajánló

Krabat a Fekete Malomban – a német ifjúsági irodalom egyik legnépszerűbb művét mutatja be a Budapest Bábszínház

Otfried Preuβler filmen és színpadon is többször feldolgozott, klasszikus történetének vadonatúj színpadi változatát mutatja be a Budapest Bábszínház március 2-án Hegymegi Máté rendezésében.