Színház

Premiert tart ma a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház

Sipos Imre rendezi Háy János keserédes komédiáját
2020.06.20. 12:15
Ajánlom
A járványügyi vészhelyzet után emberi sorsokról szóló, mégis könnyed színdarabbal indul újra az élet a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban. Sipos Imre színművész-rendező, a teátrum művészeti vezetője Háy János keserédes komédiáját – Utánképzés ittas vezetőknek – vitte színre, amit a nézők a higiénés szabályok betartása mellett ma már a színház falai között nézhetnek. Miként a rendező mondja a Fidelio.hu-nak: ez a mű végtelenül jó közösségformáló is, hiszen tizenegy színész folyamatosan jelen van a színpadon.

A Bartók Kamaraszínház, a korlátozások feloldásával, bemutathatja Háy János darabját. A pandémia módosított rajta bármit is?

Nem, és erre nincs is szükség. Igaz,

a színházi lét lényege a folyamatos változás, a megújulás,

ugyanakkor János írásai, színdarabjai nem pusztán a jelenhez és a jelen eseményeiről szólnak. Éppen ezért aktualitásukat sem veszítik el. Amiben a helyzet most más, az csupán annyi: ezt a művet eredetileg április közepén-végén mutattuk volna be.

sipos-121156.jpg

Sipos Imre (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Rózsavölgyi Szalon)

Az Utánképzés ittas vezetőknek lényegében a két korty közötti életről, a mindennapokról szól.

Nagyon szeretem ezt a darabot. Még 2008-ban játszottam Háy-darabban (Házasságon innen, házasságon túl) a Pesti Magyar Színházban, és már akkor is éreztem: János világa, gondolkodásmódja közel áll hozzám. Azóta szinte mindent elolvastam, amit valaha írt, őt is jól ismerem, mondhatni, barátok vagyunk. Lehet, ebben az is benne van, hogy mindketten vidékről jöttünk, mindenesetre valahogyan egymásra találtunk, én a műveivel is. Az Utánképzés ittas vezetőknek című darabját már akkor átküldte nekem, hogy olvassam el, amikor az még csak munkapéldányban létezett, és legszívesebben azonnal színpadra vittem volna. De várni kellett, mert akkoriban éppen egy másik művét – Rák Jóska, dán királyfi – rendeztem a Bartók Kamaraszínházban.

Mi az, amivel ez a darab azonnal megfogta?

Igazi Háy-történet, jó tollal és humorral megírt, rendkívül érzékeny darab, ráadásul végtelenül jó közösségformáló is, hiszen tizenegy színész folyamatosan a színpadon van. Ez ugyan egyben a nehézsége is: nagyon kell figyelni a hangsúlyokra, az egyensúlyokra. Ha akarnánk, eltolhatnánk gatyaletolós komédiába, vagy ha úgy döntenénk, elfelejthetnénk a humoros voltát is, amitől a közönség azonnal egy mély, emberi történetekről szóló tragédia közepébe csöppenhetne.

OZ5D4442_web-121327.jpg

Utánképzés ittas vezetőknek (Fotó/Forrás: Ónodi Zoltán / Bartók Kamaraszínház)

Melyik lehetőség a vonzóbb?

A maga nemében mindkettő, de azt hiszem – ahogyan annak idején Vidnyánszky Attila is mondta valahol –, egy színdarabban mindig az író szándékát, a szerző kulcsát kell megtalálni. Háy János itt egy nagyon is valóságos történetet írt meg, amely egyszerre humoros és tragikus, s amelynek lényege a keserédes valóság.

Minden szereplő egyszerre esendő és szerethető, bűnös, mégis ártatlan.

Remélem, a közönség számára is vonzó lesz, még akkor is, ha a higiénés szabályokat nekik is be kell tartaniuk, és a nézőtéren egyelőre még egymástól távolabbra kell ülniük. A színészek amúgy alig várták, hogy a próbák újrainduljanak, és a munka ott folyatódott, talán nagyobb intenzitással is, ahol anno félbeszakadt. Háy János az olvasópróbán jelen volt, és azt már akkor érezni lehetett, hogy bizalommal van a társulat felé. Meghagyja és tiszteletben tartja mások alkotói szabadságát.

(Fejléckép: Utánképzés ittas vezetőknek, Fotó/Forrás: Ónodi Zoltán/Bartók Kamaraszínház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Könyv

Egyedülálló vers- és regényadatbázist hoztak létre az ELTE kutatói

A különleges gyűjtemény a szerzői jogi védelem alatt már nem álló, a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában megtalálható magyar műveket listázza és elemzi nyelvi jellemzőik alapján.
Vizuál

Dokumentumfilm-sorozat készül Fekete István életéről

A film alkotói az író szülőfalujából indulva mutatják be Fekete István életének legfontosabb színhelyeit, történészek, kutatók és szakértők segítségével elevenítve fel egy kivételes írói pálya legfontosabb és legérdekesebb mozzanatait.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Egy kellően őrült ötlet – interjú Pass Andreával és A Vándorkutya olasz fordítójával, Várnai Dórával

2021-ben Pass Andrea A Vándorkutya című drámája is felkerült az EURODRAM (European network for drama in translation) publikációra és megrendezésre ajánlott darabjainak listájára. A bizottság 343 mű közül választotta ki a legérdekesebb munkákat, köztük a Vígszínházban is sikerrel futó előadásnak alapul szolgáló dráma olasz változatát. A szerzővel, Pass Andreával és a fordítóval, Várnai Dórával beszélgettünk.
Színház nekrológ

Elhunyt Bodori Anna rendezőasszisztens

"A színházi ember az olyan, akinek elhiszed, hogy körülötted minden pont az, aminek lennie kell" - olvasható Sándor Erzsi nekrológjában, amelyben a március 22-én elhunyt munkatársára, Bodori Annára emlékezik.
Színház ajánló

Online közösségi játékot indít az Orlai Produkciós Iroda

A kapcsolatfelvétel és találkozás jegyében, Állj bele! címmel közösségi játékra invitálja nézőit az Orlai Produkciós Iroda, melynek fókuszában a társadalmunkat érintő kérdések állnak. Az első játszótárs Kovács Patrícia lesz.
Színház hír

Júniusban nyit a Margitszigeti Színház

Derűvel és optimistán várja a korlátozások feloldását a Margitszigeti Színház, amely szabadtéri és ültetett nézőterű játszóhelyként az egyik legbiztonságosabb közösségi helyszínnek számít. A színház vezetősége reméli, hogy a járványügyi intézkedések lehetővé teszik a mielőbbi nyitást, és a nézők – a mindenkori szabályok betartása mellett – júniustól újból élőben élvezhetik a színházi előadásokat.
Színház ajánló

Shakespeare újragondolva

A Webszínház 2021-ben újragondolja Shakespeare drámáit, és az avantgárd szellemű Dogma-filmekből inspirálódva a 21. századba helyezi a műveket. 37 ismert magyar dráma- és prózaíró, illetve költő írt 20 perces etűdöket a reneszánsz mester darabjai nyomán.