Színház

Premiert tart ma a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház

Sipos Imre rendezi Háy János keserédes komédiáját
2020.06.20. 12:15
Ajánlom
A járványügyi vészhelyzet után emberi sorsokról szóló, mégis könnyed színdarabbal indul újra az élet a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban. Sipos Imre színművész-rendező, a teátrum művészeti vezetője Háy János keserédes komédiáját – Utánképzés ittas vezetőknek – vitte színre, amit a nézők a higiénés szabályok betartása mellett ma már a színház falai között nézhetnek. Miként a rendező mondja a Fidelio.hu-nak: ez a mű végtelenül jó közösségformáló is, hiszen tizenegy színész folyamatosan jelen van a színpadon.

A Bartók Kamaraszínház, a korlátozások feloldásával, bemutathatja Háy János darabját. A pandémia módosított rajta bármit is?

Nem, és erre nincs is szükség. Igaz,

a színházi lét lényege a folyamatos változás, a megújulás,

ugyanakkor János írásai, színdarabjai nem pusztán a jelenhez és a jelen eseményeiről szólnak. Éppen ezért aktualitásukat sem veszítik el. Amiben a helyzet most más, az csupán annyi: ezt a művet eredetileg április közepén-végén mutattuk volna be.

sipos-121156.jpg

Sipos Imre (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Rózsavölgyi Szalon)

Az Utánképzés ittas vezetőknek lényegében a két korty közötti életről, a mindennapokról szól.

Nagyon szeretem ezt a darabot. Még 2008-ban játszottam Háy-darabban (Házasságon innen, házasságon túl) a Pesti Magyar Színházban, és már akkor is éreztem: János világa, gondolkodásmódja közel áll hozzám. Azóta szinte mindent elolvastam, amit valaha írt, őt is jól ismerem, mondhatni, barátok vagyunk. Lehet, ebben az is benne van, hogy mindketten vidékről jöttünk, mindenesetre valahogyan egymásra találtunk, én a műveivel is. Az Utánképzés ittas vezetőknek című darabját már akkor átküldte nekem, hogy olvassam el, amikor az még csak munkapéldányban létezett, és legszívesebben azonnal színpadra vittem volna. De várni kellett, mert akkoriban éppen egy másik művét – Rák Jóska, dán királyfi – rendeztem a Bartók Kamaraszínházban.

Mi az, amivel ez a darab azonnal megfogta?

Igazi Háy-történet, jó tollal és humorral megírt, rendkívül érzékeny darab, ráadásul végtelenül jó közösségformáló is, hiszen tizenegy színész folyamatosan a színpadon van. Ez ugyan egyben a nehézsége is: nagyon kell figyelni a hangsúlyokra, az egyensúlyokra. Ha akarnánk, eltolhatnánk gatyaletolós komédiába, vagy ha úgy döntenénk, elfelejthetnénk a humoros voltát is, amitől a közönség azonnal egy mély, emberi történetekről szóló tragédia közepébe csöppenhetne.

OZ5D4442_web-121327.jpg

Utánképzés ittas vezetőknek (Fotó/Forrás: Ónodi Zoltán / Bartók Kamaraszínház)

Melyik lehetőség a vonzóbb?

A maga nemében mindkettő, de azt hiszem – ahogyan annak idején Vidnyánszky Attila is mondta valahol –, egy színdarabban mindig az író szándékát, a szerző kulcsát kell megtalálni. Háy János itt egy nagyon is valóságos történetet írt meg, amely egyszerre humoros és tragikus, s amelynek lényege a keserédes valóság.

Minden szereplő egyszerre esendő és szerethető, bűnös, mégis ártatlan.

Remélem, a közönség számára is vonzó lesz, még akkor is, ha a higiénés szabályokat nekik is be kell tartaniuk, és a nézőtéren egyelőre még egymástól távolabbra kell ülniük. A színészek amúgy alig várták, hogy a próbák újrainduljanak, és a munka ott folyatódott, talán nagyobb intenzitással is, ahol anno félbeszakadt. Háy János az olvasópróbán jelen volt, és azt már akkor érezni lehetett, hogy bizalommal van a társulat felé. Meghagyja és tiszteletben tartja mások alkotói szabadságát.

(Fejléckép: Utánképzés ittas vezetőknek, Fotó/Forrás: Ónodi Zoltán/Bartók Kamaraszínház)

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Ők az idei Junior Prima Díjasok színház- és filmművészet kategóriában

„Senki sem születik egyedülálló művésznek, hanem a családjának, környezetének és nem utolsósorban persze önmaga kitartó, kemény munkájának köszönhetően válhat azzá” – vallja Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, aki a szeptember 14-i díjátadó ünnepségen hat fiatal művésznek adta át a színház- és filmművészet kategória pénzjutalommal is járó Junior Prima Díját.
Színház

A sudár mosonmagyaróvári naiva – Rujder Vivien portréja

A budapesti Katona József Színház fiatal művésze Junior Prima Díjat vehetett át szeptember 14-én. A Takarékbank Zrt. támogatásával megvalósuló díjátadón Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója méltatta Rujder Vivien tehetségét.
Színház

Ragyogó és huncut angyal – Mentes Júlia Virginia portréja

Zenésszínész-osztályában végzett, de nem zenés színészként gondol magára. Alakításai a szakma nagyjait is meggyőzik, tehetségét szeptember 14-én a Takarékbank Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal ismerték el.
Színház

Szívesen látják el szerepekkel – Gyöngyösi Zoltán portréja

A Vígszínház művészének szakmai szempontból igazán jól indult az évad: másfél hete komoly színészi helyzetben bizonyíthatott, amikor a Szerelmek városa főszerepében lépett színpadra, kiváló teljesítménnyel, szeptember 14-én pedig Junior Prima Díjat vehetett át a Takarékbank Zrt. jóvoltából. Az elismerést Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója adta át.
Színház

Kíváncsian villanó, világos szempár – Rózsa Krisztián portréja

Mohácsi János nem visz színre olyan darabot a Miskolci Nemzeti Színházban, amelyben Rózsa Krisztián ne kapna szerepet – nem véletlenül. A fiatal színművész tehetségét a Takarékbank Zrt. támogatásával Junior Prima Díjjal ismerték el szeptember 14-én.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Orvosai tanácsára nem jön Budapestre Robert Wilson

A világhírű rendező Oidipusz című előadásának vendégjátékára érkezett volna a Nemzeti Színházba, a szeptember 17-én kezdődő MITEM fesztiválra, ám egészségügyi okokból kénytelen távol maradni.
Színház hír

Podcasttal és interjúkötettel ünnepel a 25 éves Káva

1997-ben kezdte meg működését a független színházi kultúra, közoktatás és civiszféra határmezsgyéjén működő Káva Kulturális Műhely, amely az elmúlt negyed évszázadban csaknem 100 bemutatót tartott.
Színház lapszemle

Epres Attila távozik az Örkény Színházból

A színész szabadúszóként folytatja tovább, de korábbi szerepeit megtartja.
Színház hír

A nőkről szól a Csokonai Színház művészeti fesztiválja

Negyedik alkalommal rendezi meg a debreceni Csokonai Színház a MagdaFesztet október 1. és 5. között, amely többek között a nők művészeti jelenlétére helyezi a hangsúlyt.
Színház hír

Lázár Kati és Rudolf Péter a Halhatatlanok Társulatának tagjai között

Tizenhetedik alkalommal választottak maguk közé új tagokat a Halhatatlanok Társulatának tagjai. A júniusban lezárult szavazás alapján hat művész érdemelte ki a címet.