Színház

Premiert tart ma a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház

Sipos Imre rendezi Háy János keserédes komédiáját
2020.06.20. 12:15
Ajánlom
A járványügyi vészhelyzet után emberi sorsokról szóló, mégis könnyed színdarabbal indul újra az élet a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban. Sipos Imre színművész-rendező, a teátrum művészeti vezetője Háy János keserédes komédiáját – Utánképzés ittas vezetőknek – vitte színre, amit a nézők a higiénés szabályok betartása mellett ma már a színház falai között nézhetnek. Miként a rendező mondja a Fidelio.hu-nak: ez a mű végtelenül jó közösségformáló is, hiszen tizenegy színész folyamatosan jelen van a színpadon.

A Bartók Kamaraszínház, a korlátozások feloldásával, bemutathatja Háy János darabját. A pandémia módosított rajta bármit is?

Nem, és erre nincs is szükség. Igaz,

a színházi lét lényege a folyamatos változás, a megújulás,

ugyanakkor János írásai, színdarabjai nem pusztán a jelenhez és a jelen eseményeiről szólnak. Éppen ezért aktualitásukat sem veszítik el. Amiben a helyzet most más, az csupán annyi: ezt a művet eredetileg április közepén-végén mutattuk volna be.

sipos-121156.jpg

Sipos Imre (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Rózsavölgyi Szalon)

Az Utánképzés ittas vezetőknek lényegében a két korty közötti életről, a mindennapokról szól.

Nagyon szeretem ezt a darabot. Még 2008-ban játszottam Háy-darabban (Házasságon innen, házasságon túl) a Pesti Magyar Színházban, és már akkor is éreztem: János világa, gondolkodásmódja közel áll hozzám. Azóta szinte mindent elolvastam, amit valaha írt, őt is jól ismerem, mondhatni, barátok vagyunk. Lehet, ebben az is benne van, hogy mindketten vidékről jöttünk, mindenesetre valahogyan egymásra találtunk, én a műveivel is. Az Utánképzés ittas vezetőknek című darabját már akkor átküldte nekem, hogy olvassam el, amikor az még csak munkapéldányban létezett, és legszívesebben azonnal színpadra vittem volna. De várni kellett, mert akkoriban éppen egy másik művét – Rák Jóska, dán királyfi – rendeztem a Bartók Kamaraszínházban.

Mi az, amivel ez a darab azonnal megfogta?

Igazi Háy-történet, jó tollal és humorral megírt, rendkívül érzékeny darab, ráadásul végtelenül jó közösségformáló is, hiszen tizenegy színész folyamatosan a színpadon van. Ez ugyan egyben a nehézsége is: nagyon kell figyelni a hangsúlyokra, az egyensúlyokra. Ha akarnánk, eltolhatnánk gatyaletolós komédiába, vagy ha úgy döntenénk, elfelejthetnénk a humoros voltát is, amitől a közönség azonnal egy mély, emberi történetekről szóló tragédia közepébe csöppenhetne.

OZ5D4442_web-121327.jpg

Utánképzés ittas vezetőknek (Fotó/Forrás: Ónodi Zoltán / Bartók Kamaraszínház)

Melyik lehetőség a vonzóbb?

A maga nemében mindkettő, de azt hiszem – ahogyan annak idején Vidnyánszky Attila is mondta valahol –, egy színdarabban mindig az író szándékát, a szerző kulcsát kell megtalálni. Háy János itt egy nagyon is valóságos történetet írt meg, amely egyszerre humoros és tragikus, s amelynek lényege a keserédes valóság.

Minden szereplő egyszerre esendő és szerethető, bűnös, mégis ártatlan.

Remélem, a közönség számára is vonzó lesz, még akkor is, ha a higiénés szabályokat nekik is be kell tartaniuk, és a nézőtéren egyelőre még egymástól távolabbra kell ülniük. A színészek amúgy alig várták, hogy a próbák újrainduljanak, és a munka ott folyatódott, talán nagyobb intenzitással is, ahol anno félbeszakadt. Háy János az olvasópróbán jelen volt, és azt már akkor érezni lehetett, hogy bizalommal van a társulat felé. Meghagyja és tiszteletben tartja mások alkotói szabadságát.

(Fejléckép: Utánképzés ittas vezetőknek, Fotó/Forrás: Ónodi Zoltán/Bartók Kamaraszínház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Bagossy László: „A rektorválasztás eredményének megkérdőjelezését visszautasítom”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetének vezetője közleményben reagált Vidnyánszky Attila az elmúlt időszakban megjelent nyilatkozataira.
Plusz

Vecsei H. Miklós és Szabó Balázs Pilinszky-estje és Budapest Bár koncert is lesz a Balaton-parton

Idén is közel hozza a Balaton-parton nyaraló közönséghez a kultúrát a Kultkikötő.
Vizuál

Hét film premier előtt a Cirko Film országos fesztiválján

A Vissza a moziba! című, július 17. és 19. között rendezett fesztivállal arra emlékeztetnek, hogy filmet nagy vásznon, közösségi élményként érdemes nézni. A programhoz a főváros hat mozija mellett 16 vidéki város filmszínháza csatlakozik.
Vizuál

Újrarendezett emlékszobával tisztelegnek az anyák megmentője előtt

A járványhelyzetet követően a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum június 23-án ismét megnyitotta kapuit, a látogatókat pedig újrarendezett Semmelweis Emlékszobával várja.
Fidelio Tours

Napközis táborok Eszterháza barokk-rokokó környezetében

A fertődi Esterházy-kastély nyári napközis táborokat hirdet gyerekeknek a nyári szünet idejére.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Bagossy László: „A rektorválasztás eredményének megkérdőjelezését visszautasítom”

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Színházművészeti Intézetének vezetője közleményben reagált Vidnyánszky Attila az elmúlt időszakban megjelent nyilatkozataira.
Színház hír

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Színház hír

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház ajánló

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Színház ajánló

Gasztronómiai utazás Karinthy koponyája körül Zsámbékon

A Zsámbéki Nyári Színház sorozatában idén három rendhagyó gasztronómiai színházi este szerepel, rögtön az elsőn, most vasárnap, július 5-én Karinthy szövegeiből válogatott a rendező, Seres Tamás.