Színház

Premiert tart ma a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház

Sipos Imre rendezi Háy János keserédes komédiáját
2020.06.20. 12:15
Ajánlom
A járványügyi vészhelyzet után emberi sorsokról szóló, mégis könnyed színdarabbal indul újra az élet a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban. Sipos Imre színművész-rendező, a teátrum művészeti vezetője Háy János keserédes komédiáját – Utánképzés ittas vezetőknek – vitte színre, amit a nézők a higiénés szabályok betartása mellett ma már a színház falai között nézhetnek. Miként a rendező mondja a Fidelio.hu-nak: ez a mű végtelenül jó közösségformáló is, hiszen tizenegy színész folyamatosan jelen van a színpadon.

A Bartók Kamaraszínház, a korlátozások feloldásával, bemutathatja Háy János darabját. A pandémia módosított rajta bármit is?

Nem, és erre nincs is szükség. Igaz,

a színházi lét lényege a folyamatos változás, a megújulás,

ugyanakkor János írásai, színdarabjai nem pusztán a jelenhez és a jelen eseményeiről szólnak. Éppen ezért aktualitásukat sem veszítik el. Amiben a helyzet most más, az csupán annyi: ezt a művet eredetileg április közepén-végén mutattuk volna be.

sipos-121156.jpg

Sipos Imre (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Rózsavölgyi Szalon)

Az Utánképzés ittas vezetőknek lényegében a két korty közötti életről, a mindennapokról szól.

Nagyon szeretem ezt a darabot. Még 2008-ban játszottam Háy-darabban (Házasságon innen, házasságon túl) a Pesti Magyar Színházban, és már akkor is éreztem: János világa, gondolkodásmódja közel áll hozzám. Azóta szinte mindent elolvastam, amit valaha írt, őt is jól ismerem, mondhatni, barátok vagyunk. Lehet, ebben az is benne van, hogy mindketten vidékről jöttünk, mindenesetre valahogyan egymásra találtunk, én a műveivel is. Az Utánképzés ittas vezetőknek című darabját már akkor átküldte nekem, hogy olvassam el, amikor az még csak munkapéldányban létezett, és legszívesebben azonnal színpadra vittem volna. De várni kellett, mert akkoriban éppen egy másik művét – Rák Jóska, dán királyfi – rendeztem a Bartók Kamaraszínházban.

Mi az, amivel ez a darab azonnal megfogta?

Igazi Háy-történet, jó tollal és humorral megírt, rendkívül érzékeny darab, ráadásul végtelenül jó közösségformáló is, hiszen tizenegy színész folyamatosan a színpadon van. Ez ugyan egyben a nehézsége is: nagyon kell figyelni a hangsúlyokra, az egyensúlyokra. Ha akarnánk, eltolhatnánk gatyaletolós komédiába, vagy ha úgy döntenénk, elfelejthetnénk a humoros voltát is, amitől a közönség azonnal egy mély, emberi történetekről szóló tragédia közepébe csöppenhetne.

OZ5D4442_web-121327.jpg

Utánképzés ittas vezetőknek (Fotó/Forrás: Ónodi Zoltán / Bartók Kamaraszínház)

Melyik lehetőség a vonzóbb?

A maga nemében mindkettő, de azt hiszem – ahogyan annak idején Vidnyánszky Attila is mondta valahol –, egy színdarabban mindig az író szándékát, a szerző kulcsát kell megtalálni. Háy János itt egy nagyon is valóságos történetet írt meg, amely egyszerre humoros és tragikus, s amelynek lényege a keserédes valóság.

Minden szereplő egyszerre esendő és szerethető, bűnös, mégis ártatlan.

Remélem, a közönség számára is vonzó lesz, még akkor is, ha a higiénés szabályokat nekik is be kell tartaniuk, és a nézőtéren egyelőre még egymástól távolabbra kell ülniük. A színészek amúgy alig várták, hogy a próbák újrainduljanak, és a munka ott folyatódott, talán nagyobb intenzitással is, ahol anno félbeszakadt. Háy János az olvasópróbán jelen volt, és azt már akkor érezni lehetett, hogy bizalommal van a társulat felé. Meghagyja és tiszteletben tartja mások alkotói szabadságát.

(Fejléckép: Utánképzés ittas vezetőknek, Fotó/Forrás: Ónodi Zoltán/Bartók Kamaraszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A rezsiköltségek emelkedése miatt több színház is módosítja az évadát

A szombathelyi Weöres Sándor Színház egy hónapra felfüggeszti működését, Kecskeméten a következő évadra halasztanak három bemutatót, a Kaposvári Csiky Gergely Színház pedig módosított rendben működik tovább.
Színház

„Benett példája a követendő” – Janisch Attila is megszólalt a visszautasított díj kapcsán

Idén a Junior Prima Díj egyik idei kitüntetettje, Vilmányi Benett színművész személyes nézeteire hivatkozva nem vette át az elismerést. Az ügy kapcsán a kulturális élet több fontos szereplője is megszólalt, legutóbb Janisch Attila filmrendező.
Jazz/World

Soha nem látott képek kerültek elő a The Beatlesről

Bőrnadrág és fehér ing – egy szett, amiről valószínűleg senkinek sem jutna eszébe a legendás együttes, a The Beatles. A zenekarról nemrég felfedezett fényképek azonban újabb képet festenek a banda korai éveiről.
Színház

Tarr Béla a Freeszfe Egyesület elnökségének új vezetője

A Freeszfe küldöttgyűlése szeptember 29-én új tagokat választott, munkájukat külkapcsolatokért felelős tanácsadóként továbbra is Upor László dramaturg és Rihay-Kovács Zita jogász segíti.
Könyv

Nádas Péter: Ami ma Ukrajnában történik, azt Európa tovább fogja cipelni

„Az idővel a munka lett az otthonom. Más otthonom nincs, és nem is lesz" – jelentette ki Nádas Péter a születésnapja alkalmából rendezett háromnapos programsorozat záróeseményén. Az íróval egyebek közt Budapest dinamikájáról, írásról és emlékezésről beszélgettek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Akivel a modern magyar színház korszaka kezdődött: Ditrói Mór, a „magyar Sztanyiszlavszkij”

Ditrói Mór a kolozsvári Nemzeti Színházból indulva lett a Vígszínház alapító-igazgatója, majd az Országos Színészegyesület ügyvezető elnöke, később örökös díszelnöke.
Színház ajánló

Ibseni sorstragédia az Örkény Színházban

Október 6-án mutatja be az Örkény Színház Henrik Ibsen kései drámáját, a Solnesst, amely nem egyszerű társadalomkritika: középpontjában egy ember jellemfejlődése, egy életművére visszatekintő építész számvetése áll.
Színház gyász

Elhunyt Erőss Tamás, a Katona József Színház egykori színpadmestere

A Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett szakember a Katona József Színház alapításától kezdve a színházban dolgozott, egészen 2006-os nyugdíjba vonulásáig – tudatta közösségi oldalán a teátrum.
Színház hír

Független társulatokat támogat a Pro Cultura Urbis Közalapítvány

Budapest egyesítésének 150. évfordulójához kapcsolódva a Pro Cultura Urbis Közalapítvány (PCU), amelynek egyik feladata a független művészeti szcéna bevonása az emlékévbe, 150 millió forintos támogatást nyújt a terület képviselőinek, emellett 2011 után először újra átadják a „Pro Cultura Urbis”-díjat.
Színház hír

Közéleti témákról indít fotókampányt a Radnóti Színház

A Radnóti Színház színészei ebben az évadban felelős állampolgárként állást foglalnak számukra is fontos társadalmi kérdésekben. Céljuk, hogy ráirányítsák a figyelmet közügyeinkre, közelebb hozva, kinagyítva, felhangosítva azokat. Egy-egy üggyel több napon át foglalkoznak a közösségi oldalaikon.