Színház

Programok a Színházi Világnapon

2011.03.25. 22:02
Ajánlom
1978 óta ünnepeljük a Színházi Világnapot március 27-én. A budapesti, vidéki és határon túli színházak programjaiból szemezgettünk.

1957. március 27-én volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. 1961-ben a Nemzetközi Színházi Intézet bécsi közgyűlése által elfogadott határozat alapján e napon van a Színházi Világnap. A Nemzetközi Színházi Intézet kongresszusa úgy határozott, hogy 1978-tól a világ valamennyi országában üzenettel köszöntsék e napot. A színházi világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet - és tágabb értelemben a kultúra - fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását.

Ezen a napon a színházak igyekeznek kiemelt programokat kínálni a nézőknek.

A budapesti Katona József Színház több napot is szentel az ünnepnek. Szombaton délelőtt a Nordost című készülő előadás próbájába lehet benézni, este a Katonában az Ivanov 150. előadása látható, a Kamrában pedig Fullajtár Andrea monodrámája, a Csendet akarok.

Nádas Péter, a Színházi Dramaturgok Céhe által 2010. legjobb magyar drámájának választott mű szerzője, Rendkívüli színházi nap címmel felolvasást tart március 27-én, délelőtt 11 órakor a Katona József Színházban. Ugyanezen a napon a Kamrában Karinthy Márton: A vihar kapuja című könyve nyomán készült produkciót tekinthetik meg az érdeklődők 14 órai kezdettel. Az előadás alapjául szolgáló mű az 1973-ban végzett színházrendező osztály visszaemlékezéseiből készült.

Február elején indult el a Katona Ifjúsági Programja, március 26-án, szombaton, 15 órától a Sufniban ezt mutatja be Végh Ildikó, a program vezetője.

A színházban egész hétvégén kedvezményesen lehet jegyet vásárolni.


A Bárkában 27-én reggel a közönségszervezőket várják, bárhonnan, egy jó kis tapasztalatcserére. Délelőtt az Orczy parkban Telekes Péter, Kardos Róbert, Ilyés Róbert és Pásztor Tibor fogadja a játékos kedvű nézőket: a Dogville, a De Sade, a Haydn és a Párkák című előadásokkal kapcsolatban feltett kérdésekre adott jó válaszokkal Bárka-pólókat és Haydn-bögréket lehet nyerni. Délben kulisszajárás Göttinger Pállal, koradélután tejbegrízfőzés Mucsi Zoltánnal,  emlékfotózás a színészekkel, ZeneLadik Hajós Andrással és a MAO-val. Délután Seress Zoltán, a Bárka igazgatója zongorakísérettel ismerteti a jövő évad tervét. Este, a Nem tudni, hogyan előadás után a szakács szereplők feltálalják a grillcsirke kellékeket. Vigyázat, nem műanyag! „Mindenki a vendégünk, akinek jut." - invitál a Bárka társulata.


Az Új Színház március 28-án (hétfőn) 19 órakor mutatja be Závada Pál Bethlen című darabját. A Színházi Világnap alakalmából az m1 vasárnap 20:00-tól az Új Színházban sikerrel játszott Molière A fösvény című darabjának felvételét tűzi műsorára. A darabot Szergej Maszlobojscsikov rendezte, a főbb szerepekben Bánsági Ildikó, Eperjes Károly, Derzsi János, Nemes Wanda és Galkó Balázs látható.


A Budapesti Operettszínház március 28-án, hétfőn jótékonysági gálaestet rendez, az est bevételét "a szegény vagy öreg - gyakran öreg és szegény" művészekért rendezi a Maszk Országos Színészegyesület. A gálán több mint ötvenen lépnek színpadra, a programban szerepel operett, musical, kabaré, dráma és próza. Ekkor adják át a szervezet kitüntetéseit, a Gobbi Hilda-életműdíjat és a pályakezdőknek odaítélhető Soós Imre-díjat. Ugyancsak a színházi világnapi ünnepségen adják át a Vámos László-díjat, amelyet az 1996-ban elhunyt Kossuth-díjas rendező emlékére Psota Irén, a nemzet színésze alapított. Most negyedszer a Szabadtéri Színpadok Szövetsége is odaítélte az Amfiteátrum-díjat a színházi világnap alkalmából.


A Magyar Rádió 6-os stúdiójában Kafka A császár üzenete című rádiójátéknak lesz nyilvános bemutatója március 26-én 15:00-kor. Az eseményen jelen lesznek a szerzők, Szemző Tibor és Forgách András, a Rádiószínház részéről a szerkesztő Solténszky Tibor és Cseicsner Ottilia. A darab szereplői közül Barbara Massey, Hegedűs Tibor, Kispál Gergely, Vajdai Vilmos, Andai Kati, Csákányi Eszter, Bán János, Hámori Gabriella, Lukáts Andor, Takács Kati, Dér Denisa, Tóth József, Ropog József, Törköly Levente, Kálmán János, Székely B. Miklós, Rácz Attila, Kistamás László, Molnár Gusztáv, valamint a mesélők: Outi Hassi, Liz Szász, Thierry Fouilleul, Jose Osete, Luvsandash Erdensuvd, Zhang Yu, Takano Kaori, Karma Dorje és a Gordiusi Čomó Kreativ Zenei Laboratóriuma.


A Miskolci Nemzeti Színház társulata idén is több napos programsorozattal készül a világnapra: Fandl Ferenc művésztársaival megmutatja a drámai alaphelyzeteket, Seres Ildikó a színházi mesék világába, Krámer György és Kozma Attila pedig a készülő táncelőadás előkészületeibe enged bepillantást. Akik pedig maguk is táncra perdülnének, megtehetik ezt a "Hat hét, hat tánc tánciskola" azaz Seres Ildikó, Cservenák Vilmos színművészek és Szabó Andrea koreográfus segítségével, Vasárnap délelőtt békebeli habos kakaó, sütemény és gyönyörű zene, valamint Váradi Katalin zeneigazgató és a színház zenészei várják a Nagyszínházba látogatókat. A világnapon egy rövid időre fellebben a fátyol a színházi titkokról: ebben az évben Chajnóczki Balázs és Kulcsár Imre színművészek vezetik be az érdeklődőket a miskolci teátrum rejtelmeibe.


A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház a Színházi világnap előestéjén, március 26-án mutatja be legújabb darabját. A társulat ezúttal Alfonso Paso Mennyből a hulla című művét viszi színre Kiss Attila rendezésében, többek között Lapis Erika, Csadi Zoltán, Farkas Erik, Polgár Lilla, Keller Linda, Gasparik Gábor, Horváth István és nem utolsó sorban Kiss Attila közreműködésével.


A szombathelyi Weöres Sándor Színház a Profán szertartás elnevezésű programosorzattal ünnepel. 27-én este a Krúdy Klubban Bajomi Nagy György, Horváth Ákos, Endrődy Krisztián, Kálmánchelyi Zoltán és Jordán Tamás beszélget  a Weöres Sándor Színház jelenéről, jövőbeli feladatairól, a térség életében betöltendő szerepéről.


A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban március 27-én, vasárnap délelőtt  órától kezdődik a rendezvénysorozat a színház előcsarnokában, mégpedig Barabás Zsolt fényképész színházi fotókból készített tárlatának megnyitójával. Ezután kezdődik a könyvvásár, melyen a Corvina könyvesház, a kolozsvári Koinónia és Korunk Könyvkiadók színházi tárgyú könyvei közül vásárolhatnak az érdeklődők. A könyvvásárral egy időben kiárusítják a színház korábbi évadokból megmaradt plakátjait és műsorfüzeteit is, ezalatt a színház előcsarnokában felszerelt képernyőkön a Tamási Áron Színház legjobb előadásainak felvételeiből láthatnak részleteket az érdeklődők. Azon a napon felolvasószínházi előadást is tartanak a Stúdióteremben, ennek keretében Tadeusz Slobodzianek A mi osztályunk című darabját a Tamási Áron Színház és az M Stúdió társulatának színészei közösen olvassák fel. Délután három további előadást láthat a közönség: a Cimborák Bábszínház Nagy Kopeczky Kálmán által rendezett Ilók és Mihók című bábelőadását, az M Stúdió társulatának Uray Péter által rendezett A behajtó című mozgásszínházi előadását, valamint a Tamási Áron Színház utóbbi évekbeli egyik legsikeresebb előadását, a Zakariás Zalán által rendezett Figaro házassága avagy Bolond 1 őrült nap!!! című produkciót. Az esti előadást követően a színházi világnap programja a Tein Teaházban ér véget, ahol jó zenével, finom falatokkal és néhány meglepetéssel várnak mindenkit a Tamási Áron Színház művészei.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.