Színház

Programok az idei Színházi Világnapra

2012.03.26. 15:09
Ajánlom
Idén 50. alkalommal ünnepeljük meg a Színházi Világnapot, melyhez kapcsolódóan különleges programokból válogathatnak a színházbarátok.

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet 1961-es bécsi közgyűlésének határozata alapján tartják 1962 óta annak emlékére, hogy 1957. március 27-én volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. Az első színházi világnapra Jean Cocteau írt ünnepi köszöntőt, 1978-tól a világ valamennyi országában üzenettel köszöntik e napot. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet - és tágabb értelemben a kultúra - fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását. A magyar színházak előadásai előtt is felolvassák az idei 50. világnapon az amerikai John Malkovich által megfogalmazott üzenetet. Hazánkban másnap adják át a Gobbi Hilda, Hevesi Sándor és a Soós Imre nevét viselő elismeréseket.

Március 27-én a tízéves jubileumát napokban ünneplő Nemzeti Színházban az ősszel Alföldi Róbert rendezésében bemutatott Szent Johanna című darabot és Rába Roland rendezésében A fösvényt tekinthetik meg a nézők. A Katona József Színházban a Dilettánsok, a Kamrában pedig a Nordost lesz aznap műsoron. A Pestiben a női fürdőben játszódó Mikve, a Vígszínházban Eszenyi Enikő rendezésében a Hegedűs a háztetőn, az Örkény Színházban pedig a sokat díjazott Jógyerekek képeskönyve, vagyis rémvarieté felnőtteknek Ascher Tamás tálalásában. A Radnóti Színház az Alkony című előadást tűzi aznap műsorra, míg a Tháliában az Operettszínház Abigéljét, a Madách Színház pedig a februárban bemutatott Én, József Attila című musicaljét láthatják az érdeklődők a színházi ünnepen. Különleges előadásokkal ünnepelik a Színházi Világnapot a Pinceszínházban: Nori Sawa bábos, Csuja Imre színművész, Szabó Sándor gitáros lépnek fel aznap, amely egyben a hatnapos Nemzetközi Monodráma Fesztivál zárónapja is. Itt a Fairy Tales, a Jónás könyve és A cseresznyéskert árnyai című bábjátékot nézhetik meg a látogatók, míg szintén gyerekeknek kínálja a Kolibri Színház a Bambit, nagyobb diákoknak pedig a Boni és Klájd kereket old, illetve a Lila története című ifjúsági előadásokat. A Bajor Gizi Színészmúzeum az ünnep alkalmából a Sufni G'ART'N-ban tart különleges programot 17 és 20 óra között: Gajdó Tamás fog beszélgetni Békés Italával és Polgár Csabával színházi múltról és jelenről, Gobbi Hildáról és Bajor Giziről láthatunk fotókat és hallhatunk érdekes történeteket a Bajor-villában, majd zenés nosztalgiával idézik fel dédanyáink dallamait Darvas Ferenc közreműködésével. A rendhagyó színházi napot egy hagyományteremtő szándékkal először megrendezésre kerülő Színházak Éjszakája követ pár nappal később március 31-én szombaton, amikor a hagyományostól eltérő helyzetben találkozhatnak a színházszeretők kedvenc színészükkel, rendezőjükkel vagy előadásukkal.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Azért dolgozunk, hogy értéket teremtsünk” – amerikai turnéra készül az Operettissima

Egyedülálló nemzetközi együttműködés jött létre az Operettissima és a legnagyobb amerikai közszolgálati televízió, a PBS között, melynek eredményeképpen egy stream koncerten, valamint egy nagyszabású turné keretében ismertethetik meg az alkotók az operettet a helyi közönséggel.
Vizuál

Nagyszabású Cézanne- és szürrealista tárlat nyílik a Tate-ben

Cézanne alkotásai mellett a Surrealism Beyond Borders (Határok nélküli szürrealizmus) című kiállításon a szürrealisták világába nyerhetnek betekintést a látogatók, de az egyik legjelentősebb brit kortárs művészeti díj, a Turner nyerteseinek műveit is bemutatják – adta hírül a The Guardian.
Tánc

Augusztusban Miskolcon táncol a világ

Augusztus 24. és 28. között rendezik meg a tavaly elhalasztott Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált Miskolcon. A hazai és nemzetközi táncvilág legkülönlegesebb produkció érkeznek Miskolci Nemzeti Színház színpadára, de nem maradnak el a hagyományos kísérőprogramok sem.
Klasszikus

Ismeretlen ismerősök: Mexikó klasszikus zeneszerzői

María Granillo Reflejos-Tükröződések című művét hallgatva úgy érzékeltem, hogy ez az alkotás számos kulturális utalást vet fel. Jó példája ez a mexikói zeneszerzők tradícióból inspirálódó, de szüntelen az új hangzásokat kereső alkotói szemléletének.
Vizuál

Enyedi Ildikó filmje meghívást kapott a Toronto Nemzetközi Filmfesztiválra

Szeptember 9. és 18. között tartják az amerikai kontinens egyik legnagyobb filmes seregszemléjét, melyre Enyedi Ildikó új filmje, a Feleségem története is meghívást kapott.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Színház hír

Színháztudományi konferenciával kezdődik a THEALTER

Bár nemrég még veszélyben volt a THEALTER nemzetközi színházi fesztivál létrejötte, csütörtökön színháztudományi konferenciával kezdődik el a program. Az augusztus 7-ig tartó fesztiválon nyolc helyszínen 37 csapat, illetve alkotó 33 produkciójával várják a közönséget Szegeden.
Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.