Színház

Programok az idei Színházi Világnapra

2012.03.26. 15:09
Ajánlom
Idén 50. alkalommal ünnepeljük meg a Színházi Világnapot, melyhez kapcsolódóan különleges programokból válogathatnak a színházbarátok.

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet 1961-es bécsi közgyűlésének határozata alapján tartják 1962 óta annak emlékére, hogy 1957. március 27-én volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. Az első színházi világnapra Jean Cocteau írt ünnepi köszöntőt, 1978-tól a világ valamennyi országában üzenettel köszöntik e napot. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet - és tágabb értelemben a kultúra - fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását. A magyar színházak előadásai előtt is felolvassák az idei 50. világnapon az amerikai John Malkovich által megfogalmazott üzenetet. Hazánkban másnap adják át a Gobbi Hilda, Hevesi Sándor és a Soós Imre nevét viselő elismeréseket.

Március 27-én a tízéves jubileumát napokban ünneplő Nemzeti Színházban az ősszel Alföldi Róbert rendezésében bemutatott Szent Johanna című darabot és Rába Roland rendezésében A fösvényt tekinthetik meg a nézők. A Katona József Színházban a Dilettánsok, a Kamrában pedig a Nordost lesz aznap műsoron. A Pestiben a női fürdőben játszódó Mikve, a Vígszínházban Eszenyi Enikő rendezésében a Hegedűs a háztetőn, az Örkény Színházban pedig a sokat díjazott Jógyerekek képeskönyve, vagyis rémvarieté felnőtteknek Ascher Tamás tálalásában. A Radnóti Színház az Alkony című előadást tűzi aznap műsorra, míg a Tháliában az Operettszínház Abigéljét, a Madách Színház pedig a februárban bemutatott Én, József Attila című musicaljét láthatják az érdeklődők a színházi ünnepen. Különleges előadásokkal ünnepelik a Színházi Világnapot a Pinceszínházban: Nori Sawa bábos, Csuja Imre színművész, Szabó Sándor gitáros lépnek fel aznap, amely egyben a hatnapos Nemzetközi Monodráma Fesztivál zárónapja is. Itt a Fairy Tales, a Jónás könyve és A cseresznyéskert árnyai című bábjátékot nézhetik meg a látogatók, míg szintén gyerekeknek kínálja a Kolibri Színház a Bambit, nagyobb diákoknak pedig a Boni és Klájd kereket old, illetve a Lila története című ifjúsági előadásokat. A Bajor Gizi Színészmúzeum az ünnep alkalmából a Sufni G'ART'N-ban tart különleges programot 17 és 20 óra között: Gajdó Tamás fog beszélgetni Békés Italával és Polgár Csabával színházi múltról és jelenről, Gobbi Hildáról és Bajor Giziről láthatunk fotókat és hallhatunk érdekes történeteket a Bajor-villában, majd zenés nosztalgiával idézik fel dédanyáink dallamait Darvas Ferenc közreműködésével. A rendhagyó színházi napot egy hagyományteremtő szándékkal először megrendezésre kerülő Színházak Éjszakája követ pár nappal később március 31-én szombaton, amikor a hagyományostól eltérő helyzetben találkozhatnak a színházszeretők kedvenc színészükkel, rendezőjükkel vagy előadásukkal.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

A Sziget harmadik és negyedik napján is a felhőtlen szórakozásé volt a főszerep – GALÉRIA

A délutánt még pihenéssel és sportolással töltötték a Sziget Szitizenek, az esti koncertre azonban már a fesztiválozók nagy része a színpadok köré csoportosult.
Könyv

Halálosan megfenyegették J. K. Rowlingot, amiért kiállt Salman Rushdie mellett

„Ne aggódj, te leszel a következő" – ez a komment érkezett a Harry Potter-sorozat szerzőjének Twitter-bejegyzése alá, amelyben együttérzéséről biztosította Salman Rushdie-t. A megtámadott író egyébként már felébredt az altatásból, beszélni is tud, állapota azonban még súlyos.
Színház

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.
Színház

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Plusz

Ami körül a világ forog – Programajánló a Sziget 6. napjára

Kihagyhatatlannak ígérkezik a fesztivál utolsó, hétfői napja is: a Fidelio Színház- és táncplaccon megtudhatod, mi lesz a cirkusz, a tánc és a performansz ötvözetéből, és, hogy két évnyi korlátozás után hogyan reagál a művészet az érintés lehetőségére. Búcsúztassuk együtt a Szigetet augusztus 15-én!

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Utolsó szakaszához érkezett a Radnóti színpadának felújítása

Négy évad után szeptembertől ismét a teljes színpadon játszhat a társulat, a színház pedig betekintést engedett a felújítási folyamatba.
Színház hír

Felháborodást váltott ki a Globe Színház Jeanne d’Arc-ábrázolása

Elrugaszkodva az eddigi ábrázolásmódoktól, nembináris karakterként jelenik meg Szent Johanna a londoni Globe Színház "I, Joan" című előadásában – adta hírül az Independent.
Színház hír

Új díjat alapított a Színházi Kritikusok Céhe

Az idén 30 éves Kerekasztal Színház és a 25 éves Káva Kulturális Műhely kapja a Színházi Kritikusok Céhének új elismerését, a Jövő díjat, amelyet olyan társulatoknak ítélnek oda, akik innovatív színházi gondolkodással, elkötelezetten dolgoznak a társadalmi folyamatok alakításán.
Színház hír

Résztvevőket keres új előadásához a Paralel Alkotócsoport

Az Otthon című készülő közösségi színházi performanszhoz nemcsak közreműködőket, történeteket is vár a társulat.
Színház lapszemle

Szigorodnak a belépési szabályok a Budapest Bábszínházban

Az intézmény átalakította a házirendjét, komoly életkori feltételekhez kötve a belépést.