Színház

Puccskísérlet a Rózsavölgyi Szalonban

2021.08.26. 17:10
Ajánlom
Miközben a világ egy elnök elleni összeesküvésre figyel, Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió első embere saját nyaralójába zárva próbál egy lépéssel az árulók előtt járni. De rekonstruálható-e a történelem egy kevésbé ismert szelete – az elnök valósága? A magyarországi ősbemutatóra Budapestre látogató Penny Gold a first lady, Raisza Gorbacsova naplója mentén kísérletet tesz egy másfajta igazság megmutatására, politikai és családi drámává formálva a fogság óráit.

A Rózsavölgyi Szalonban Sztarenki Pál rendezésében elevenedik meg 1991. augusztus 18-a, amely első ránézésre semmiben sem különbözik egy átlagos hétköznaptól. A munka mellől felállni képtelen államfő a tengerparti nyaraló békéjében készül következő beszédére, felesége pedig az emlékeibe és egy érdekes könyvbe feledkezik.

Foglyul ejtésük váratlan, a feszültséget pedig csak fokozza, hogy nem csupán az elnök élete forog kockán: vele van lánya, Irina (Erdélyi Tímea), férje, Anatolij (Ágoston Péter), illetve gyerekeik. Az idegenek megérkezésekor még egyikük sem sejti, hogy a puccskísérlet nem csupán a reformok és egy új rendszer felállításának elfojtását szolgálja: a Szovjetunió bukásának előestéjévé válik.

LUS_7848-170331.jpg

Jelenet Az elnök szabadságából (Fotó/Forrás: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

„A huszonnegyedik órában vagyunk” – hangzik el a darabban, az események pedig egyre gyorsulnak. Vélt vagy valós mérgezési kísérletek, ház felett elzúgó ismeretlen repülők, lövések, ajtócsapódások, süket telefonok, titokban lehallgatott rádióadások váltják fel a csendes estéket. Gorbacsov (Schneider Zoltán) feje fölött szüntelenül ott lebeg a halál – veszélyben vannak, akárcsak Raisza (Söptei Andrea) könyvében a Romanov-család 1917-ben: „Már nem tudok bízni senkiben” – mondja az elnök.

A legnagyobb csapás talán Plehanov (Sztarenki Pál) árulása, aki Gorbacsov feltétlen bizalmát élvezve mégis a Vlagyimir Krujcskov vezette puccsisták oldalára áll. Raisza erről az árulásról így ír a naplójában:

„Nem tudok aludni. Kínoz azoknak az embereknek az árulása, akik Mihail Szergejevics (Gorbacsov) mellett dolgoztak.”

Bár a történelmi tényekből tudni, hogy a puccskísérletben sem az elnöknek, sem a családjának nem esett bántódása, és Gorbacsov augusztus 21-én visszatért Moszkvába, a blokád három napja visszafordíthatatlan következményekkel járt – a Szovjetunió 1991. december 8-án széthullott, az elnök pedig két héttel később lemondott tisztségéről.

LUS_7942-170331.jpg

Jelenet Az elnök szabadságából (Fotó/Forrás: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

Az alkotók:

Mihail Szergejevics Gorbacsov: Schneider Zoltán
Raisza Makszimovna Gorbacsova: Söptei Andrea
Irina, Raisza lánya: Erdélyi Timea
Plehanov, a KGB elnökért felelős biztonsági vezetője: Sztarenki Pál
Anatolij, Irina férje: Ágoston Péter

Dramaturg: Lőkös Ildikó
Díszlettervező: Enyvvári Péter
Jelmeztervező: Cselényi Nóra
Rendező: Sztarenki Pál

Az elnök szabadságát augusztus 26-án mutatják be a Rózsavölgyi Szalonban, szeptemberben három alkalommal, 1-jén, 2-án és 23-án, októberben pedig két alkalommal, 3-án és 20-án lesz látható. További információ a Rózsavölgyi Szalon oldalán olvasható.

Fejléckép: jelenet Az elnök szabadságából (fotó: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.
Plusz

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Könyv

Borsik Miklós veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat

A költő, író, kritikus április 30-án a Nyitott Műhelyben veheti át a fiatalon elhunyt művészről elnevezett elismerést, amellyel a Hazai Attilához hasonlóan újító, kísérletező szerzőket ismerik el. 
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.