Színház

Puccskísérlet a Rózsavölgyi Szalonban

2021.08.26. 17:10
Ajánlom
Miközben a világ egy elnök elleni összeesküvésre figyel, Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió első embere saját nyaralójába zárva próbál egy lépéssel az árulók előtt járni. De rekonstruálható-e a történelem egy kevésbé ismert szelete – az elnök valósága? A magyarországi ősbemutatóra Budapestre látogató Penny Gold a first lady, Raisza Gorbacsova naplója mentén kísérletet tesz egy másfajta igazság megmutatására, politikai és családi drámává formálva a fogság óráit.

A Rózsavölgyi Szalonban Sztarenki Pál rendezésében elevenedik meg 1991. augusztus 18-a, amely első ránézésre semmiben sem különbözik egy átlagos hétköznaptól. A munka mellől felállni képtelen államfő a tengerparti nyaraló békéjében készül következő beszédére, felesége pedig az emlékeibe és egy érdekes könyvbe feledkezik.

Foglyul ejtésük váratlan, a feszültséget pedig csak fokozza, hogy nem csupán az elnök élete forog kockán: vele van lánya, Irina (Erdélyi Tímea), férje, Anatolij (Ágoston Péter), illetve gyerekeik. Az idegenek megérkezésekor még egyikük sem sejti, hogy a puccskísérlet nem csupán a reformok és egy új rendszer felállításának elfojtását szolgálja: a Szovjetunió bukásának előestéjévé válik.

LUS_7848-170331.jpg

Jelenet Az elnök szabadságából (Fotó/Forrás: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

„A huszonnegyedik órában vagyunk” – hangzik el a darabban, az események pedig egyre gyorsulnak. Vélt vagy valós mérgezési kísérletek, ház felett elzúgó ismeretlen repülők, lövések, ajtócsapódások, süket telefonok, titokban lehallgatott rádióadások váltják fel a csendes estéket. Gorbacsov (Schneider Zoltán) feje fölött szüntelenül ott lebeg a halál – veszélyben vannak, akárcsak Raisza (Söptei Andrea) könyvében a Romanov-család 1917-ben: „Már nem tudok bízni senkiben” – mondja az elnök.

A legnagyobb csapás talán Plehanov (Sztarenki Pál) árulása, aki Gorbacsov feltétlen bizalmát élvezve mégis a Vlagyimir Krujcskov vezette puccsisták oldalára áll. Raisza erről az árulásról így ír a naplójában:

„Nem tudok aludni. Kínoz azoknak az embereknek az árulása, akik Mihail Szergejevics (Gorbacsov) mellett dolgoztak.”

Bár a történelmi tényekből tudni, hogy a puccskísérletben sem az elnöknek, sem a családjának nem esett bántódása, és Gorbacsov augusztus 21-én visszatért Moszkvába, a blokád három napja visszafordíthatatlan következményekkel járt – a Szovjetunió 1991. december 8-án széthullott, az elnök pedig két héttel később lemondott tisztségéről.

LUS_7942-170331.jpg

Jelenet Az elnök szabadságából (Fotó/Forrás: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

Az alkotók:

Mihail Szergejevics Gorbacsov: Schneider Zoltán
Raisza Makszimovna Gorbacsova: Söptei Andrea
Irina, Raisza lánya: Erdélyi Timea
Plehanov, a KGB elnökért felelős biztonsági vezetője: Sztarenki Pál
Anatolij, Irina férje: Ágoston Péter

Dramaturg: Lőkös Ildikó
Díszlettervező: Enyvvári Péter
Jelmeztervező: Cselényi Nóra
Rendező: Sztarenki Pál

Az elnök szabadságát augusztus 26-án mutatják be a Rózsavölgyi Szalonban, szeptemberben három alkalommal, 1-jén, 2-án és 23-án, októberben pedig két alkalommal, 3-án és 20-án lesz látható. További információ a Rózsavölgyi Szalon oldalán olvasható.

Fejléckép: jelenet Az elnök szabadságából (fotó: Kallus György / Rózsavölgyi Szalon)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A tudattalan titkos tempója - interjú Enyedi Ildikóval

Az Ezeregyéjszaka-szerűen dús, titokzatos szerelmi történet álarcában, Enyedi Ildikó új filmje, A feleségem története – Füst Milán regényéhez hűen – az élet összetettségéről, titokzatosságáról, uralhatatlan jellegéről mesél. A vetítés után kérdeztük a rendezőt.
Színház

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.
Színház

Spiró György „sötét kalandregénye” és Garaczi László karanténdrámája nyerte a Kortárs Magyar Dráma-díjat

A Radnóti Zsuzsa alapította kuratórium 2019 óta díjjal jutalmazza a legkiemelkedőbb drámaírókat, hagyományosan február 24-én. Az apropót Örkény István Tóték című drámájának bemutatója adja, amely 1964. február 24-én volt. Idén Spiró György és Garaczi László vehette át az elismerést a Rózsavölgyi Szalonban, ezúttal a magyar dráma napján, szeptember 21-én.
Vizuál

A terek végrendelkezése – Gergye Krisztián kiállítása Szentendrén

Akvarelljeit mutatja be Gergye Krisztián kortárs táncművész és koreográfus a szentendrei MANK Galériában, amely helyet ad továbbá egy transzformatív performansznak is szeptember 25-én, 10 és 18 óra között.
Klasszikus

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház videó

Itt a videó a Törőcsik Mari Emlékestről

Szeptember 21-én, a napokban zajló MITEM fesztivál keretében megemlékezést tartottak az idén elhunyt Törőcsik Mariról pályatársai, tisztelői részvételével a Nemzeti Színházban. Az eseményről készült összefoglaló videót a színház tette közzé.
Színház hír

„A megújulásban hiszünk” – véget ért a Kőszegi Várszínház jubileumi évada

Negyvenedik évadát zárta szeptemberben a Kőszegi Várszínház, amely nyáron 31 színházi előadással kedveskedett nézőinek. A nagyrészt teltházas estéken a legkülönbözőbb műfajok képviseltették magukat: a délelőtti gyerekelőadásoktól a kamaradarabokon át, a nagyszínházi zenés és prózai művekig minden megtalálható volt a repertoáron.
Színház hír

Értékes ingatlanok kerülhetnek az SZFE tulajdonába

A benyújtott törvényjavaslat szerint az Országos Színháztörténeti Múzeum és a Bajor Gizi Színészmúzeum épülete is az egyetemhez és a hozzá kapcsolódó alapítványhoz tartozna – tudta meg a Napi.hu.
Színház hír

Mécs Károly végleg visszavonul

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész pályafutásának hatvan éve alatt számos helyen megfordult, jelenleg egy előadásban látható, utána visszavonul.
Színház magazin

Aki tudott szeretni – Törőcsik Mari visszatért a Nemzetibe

Szeptember 21-én nagyszabású gála keretében helyezték el az emlékezés sárga rózsáit egy ikonikus fotel mellé Törőcsik Mari pályatársai és barátai a Nemzeti Színházban. A nézőtéren meghatott csend, a színpad elé kifeszített kivetítőn egy mondat – „Tudni kell szeretni” – és egy távolba révedő arc… Marié.