Színház

Putyin az urnáknál és a színpadon

2012.03.02. 15:52
Ajánlom
Oroszország elnököt választ a hétvégén, s ez a kulturális életet is megosztja. Anna Netrebko, Valerij Gergijev, Nyikita Mihalkov Vlagyimir Putyin miniszterelnök mellett kampányol, akiről eközben szatirikus hangvételű színdarabot mutattak be Moszkvában.

Anna Netrebko szerint "nincs alternatíva", így a jelenlegi kormányfőt támogatja a március 4-i voksoláson, ahogy rajta kívül még vagy 500 művész, sportoló és tudós. Mihalkov szerint a "legfontosabb, hogy Putyin győzzön, mert minden más változat katasztrófa az országra nézve". Csodálóiknak nem mindig tetszik kedvencük állásfoglalása, médiajelentések szerint többen panaszolták, hogy szidják őket politikai véleménynyilvánításuk miatt, vagy kihátrálnak mögülük. Néhol barátságok és családi kapcsolatok mennek rá az acsarkodásra. Egyes művészek hatalmas nyomásra panaszkodnak. Sokan ennek következtében úgy érzik, nem marad más választásuk, mint a meghátrálás és az együttműködés, ha nem akarják, hogy hátrébb kerüljenek a sorban.

Tény, hogy a hatalomnak komoly eszközei vannak a befolyásolásra, Putyin kormányfőként például annak a bizottságnak is az elnöke, amely arról dönt, hogy milyen filmeket támogassanak állami pénzekből. Ez magyarázhatja a rendezők nagy számát a kampányban. Egy korábbi közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 47 százaléka úgy gondolja, hogy sokan csak számításból támogatják Putyint, remélve, hogy később nekik is csurran-cseppen valami.

Azonban nem mindenki adja az arcát ehhez. Köztük van Alla Pugacsova befolyásos popdíva, Andrej Makarevics zenész, valamint Viktor Jerofejev író, akik inkább a 46 éves milliárdost, Mihail Prohorovot pártfogolják. Prohorovot tapasztalatlansága ellenére sokan azért támogatják, mert ő az egyetlen új arc a palettán. "Minden normális országban lehetőség van a vélemények különbözőségének kifejezésére" - indokolta döntését a Novije Izvesztyija című újságnak adott interjújában Jerofejev. "Azt akarom, hogy Oroszország normális ország legyen." Az író szerint a decemberi parlamenti választások "becstelenek" voltak, és az államnak olyan emberre van szüksége, mint Prohorov, aki támogatná a liberális és Nyugat-barát középosztályt.

Az állítólagos választási csalások és a Putyin várható újabb elnöki ciklusa nyomán kezdődött tiltakozáshullám sok művészt rázott fel 2000 óta tartó "téli álmából". A gorbacsovi nyitás után az alkotók élvezték a szabadságot, de lendületüknek a putyini elnyomó légkör miatt apátia lett a vége. Mostanában azonban egyre divatosabb "művészetet csinálni a politikából", ahogy Marat Gelman, a permi modern művészetek múzeumának kurátora fogalmazott. Így válnak az utcák merész előadások és művészeti alkotások színhelyévé. A tüntetések az emberekre is személyiség-átalakító hatással lehetnek. Legutóbb az Oroszország Paris Hiltonjaként becézett Kszenyija Szobcsak, egy orosz valóságshow műsorvezetője lepett meg mindenkit maróan gúnyos online videóival. "Legyünk őszinték, nem 1937-ben élünk" - mondta Szobcsak a Sztálin alatti politikai elnyomásra utalva. "A nem kimondása néha sokba kerülhet, de nem olyan magas az ára, hogy csak üljünk tétlenül és rettegjünk."

Mindeközben a Kortárs Drámafesztivál keretében 2011 őszén Budapestre is meghívott moszkvai Teatr.doc színházban bemutatták a Berlusputyin című darabot, a Nobel-díjas olasz író, Dario Fo Abnormális kétfejű (L'abnormalo bicefalo) című Berlusconi-szatírájának orosz adaptációját. Ugyanakkor internetes pletykák is megjelennek benne, szinte minden maradék tabut megtörve az államfői posztért ismét versenybe szálló Putyin magánéletével kapcsolatban. Az 59 éves Putyin botoxos fiatalításáról szóló pletykák az interneten röppentek fel, de szóvivői következetesen tagadták, hogy efféle kozmetikai eljárás alá vetette volna magát. A világhálón a kormányfő házasságáról is időről-időre felmerülnek találgatások. Putyin ugyanis hónapok óta nem mutatkozott feleségével. A szóvivők ezt egyszerűen azzal hárították, hogy a politikus rendkívül elfoglalt.

A színmű azt képzeli el, hogy mi lenne, ha egy baleset után Putyin barátjának, a volt olasz kormányfőnek, Silvio Berlusconinak az agyát átültetnék Putyin fejébe. A történet szerint Berlusconi egy támadás következtében meghal, a balesetet szenvedett Putyin pedig megkapja az olasz politikus agyának felét. Az átültetés után azonban váratlanul liberális irányba fordul, és még a parlament előtt is megbánást tanúsít, ám aztán egy Botox-túladagolás miatt visszájára fordul a folyamat. 

Dario Fo eredeti darabjának utcaszínházi filozófiáját követve a Moszkva belvárosában működő Teatr.doc színház társulatának előadása folyamatosan változik, a legfrissebb hírekkel aktualizálják. "Ez a darab alighanem a producerek álma. Csupán két szerep van benne, de őrült nagy az érdeklődés iránta" - jellemezte a művet a rendező, Varvara Faer, aki kijelentette, amíg Putyin hatalmon van, játszani fogják a darabot. Az orosz állami média, de még az ellenzékinek tartott újságok sem tárgyalják Putyin magánéletét. Az a televíziós bábparódia, ami Putyint groteszk törpeként ábrázolta, röviddel 2000-ben történt államfővé választása után eltűnt a képernyőről. A darabban a Putyint alakító színész fedetlen mellkassal jelenik meg, mellizmait habpótlással erősen kiemelték. A Putyin feleségét, Ljudmillát játszó színésznő pedig kolostorba menekül férje elől. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház gyász

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.
Színház ajánló

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Színház hír

Ujj Mészáros Károly rendezi az Orlai Produkciós Iroda és a Szentendrei Teátrum közös előadását

Didier Caron Hamis hang című drámájának augusztus végi bemutatójával indul az Orlai Produkciós Iroda 2020/2021-es évada. A fordulatokkal teli, felkavaró kortárs francia darab Vasvári Csaba és Nagy Dániel Viktor előadásában látható.
Színház hír

Boeing, Boeing, Koccanás és Mágnás Miska – Évadot hirdetett a Vörösmarty Színház

Ami félbetört, azt összeillesztjük – hangsúlyozta Szikora János igazgató a Vörösmarty Színház online évadzáróján május 28-án. A rendhagyó virtuális találkozón a társulat művészeti vezetése ismertette a 2020/21-es évad bemutatóit is.
Színház hír

Elmaradnak a Szegedi Szabadtéri Játékok Dóm téri előadásai

Az idei évre meghirdetett előadásokat jövőre rendezik meg a Dóm téren. Azoktól a nézőktől, akik megtehetik, azt kérik, ne váltsák vissza belépőjüket, ezzel támogatva a fesztivált.