Színház

Putyin az urnáknál és a színpadon

2012.03.02. 15:52
Ajánlom
Oroszország elnököt választ a hétvégén, s ez a kulturális életet is megosztja. Anna Netrebko, Valerij Gergijev, Nyikita Mihalkov Vlagyimir Putyin miniszterelnök mellett kampányol, akiről eközben szatirikus hangvételű színdarabot mutattak be Moszkvában.

Anna Netrebko szerint "nincs alternatíva", így a jelenlegi kormányfőt támogatja a március 4-i voksoláson, ahogy rajta kívül még vagy 500 művész, sportoló és tudós. Mihalkov szerint a "legfontosabb, hogy Putyin győzzön, mert minden más változat katasztrófa az országra nézve". Csodálóiknak nem mindig tetszik kedvencük állásfoglalása, médiajelentések szerint többen panaszolták, hogy szidják őket politikai véleménynyilvánításuk miatt, vagy kihátrálnak mögülük. Néhol barátságok és családi kapcsolatok mennek rá az acsarkodásra. Egyes művészek hatalmas nyomásra panaszkodnak. Sokan ennek következtében úgy érzik, nem marad más választásuk, mint a meghátrálás és az együttműködés, ha nem akarják, hogy hátrébb kerüljenek a sorban.

Tény, hogy a hatalomnak komoly eszközei vannak a befolyásolásra, Putyin kormányfőként például annak a bizottságnak is az elnöke, amely arról dönt, hogy milyen filmeket támogassanak állami pénzekből. Ez magyarázhatja a rendezők nagy számát a kampányban. Egy korábbi közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 47 százaléka úgy gondolja, hogy sokan csak számításból támogatják Putyint, remélve, hogy később nekik is csurran-cseppen valami.

Azonban nem mindenki adja az arcát ehhez. Köztük van Alla Pugacsova befolyásos popdíva, Andrej Makarevics zenész, valamint Viktor Jerofejev író, akik inkább a 46 éves milliárdost, Mihail Prohorovot pártfogolják. Prohorovot tapasztalatlansága ellenére sokan azért támogatják, mert ő az egyetlen új arc a palettán. "Minden normális országban lehetőség van a vélemények különbözőségének kifejezésére" - indokolta döntését a Novije Izvesztyija című újságnak adott interjújában Jerofejev. "Azt akarom, hogy Oroszország normális ország legyen." Az író szerint a decemberi parlamenti választások "becstelenek" voltak, és az államnak olyan emberre van szüksége, mint Prohorov, aki támogatná a liberális és Nyugat-barát középosztályt.

Az állítólagos választási csalások és a Putyin várható újabb elnöki ciklusa nyomán kezdődött tiltakozáshullám sok művészt rázott fel 2000 óta tartó "téli álmából". A gorbacsovi nyitás után az alkotók élvezték a szabadságot, de lendületüknek a putyini elnyomó légkör miatt apátia lett a vége. Mostanában azonban egyre divatosabb "művészetet csinálni a politikából", ahogy Marat Gelman, a permi modern művészetek múzeumának kurátora fogalmazott. Így válnak az utcák merész előadások és művészeti alkotások színhelyévé. A tüntetések az emberekre is személyiség-átalakító hatással lehetnek. Legutóbb az Oroszország Paris Hiltonjaként becézett Kszenyija Szobcsak, egy orosz valóságshow műsorvezetője lepett meg mindenkit maróan gúnyos online videóival. "Legyünk őszinték, nem 1937-ben élünk" - mondta Szobcsak a Sztálin alatti politikai elnyomásra utalva. "A nem kimondása néha sokba kerülhet, de nem olyan magas az ára, hogy csak üljünk tétlenül és rettegjünk."

Mindeközben a Kortárs Drámafesztivál keretében 2011 őszén Budapestre is meghívott moszkvai Teatr.doc színházban bemutatták a Berlusputyin című darabot, a Nobel-díjas olasz író, Dario Fo Abnormális kétfejű (L'abnormalo bicefalo) című Berlusconi-szatírájának orosz adaptációját. Ugyanakkor internetes pletykák is megjelennek benne, szinte minden maradék tabut megtörve az államfői posztért ismét versenybe szálló Putyin magánéletével kapcsolatban. Az 59 éves Putyin botoxos fiatalításáról szóló pletykák az interneten röppentek fel, de szóvivői következetesen tagadták, hogy efféle kozmetikai eljárás alá vetette volna magát. A világhálón a kormányfő házasságáról is időről-időre felmerülnek találgatások. Putyin ugyanis hónapok óta nem mutatkozott feleségével. A szóvivők ezt egyszerűen azzal hárították, hogy a politikus rendkívül elfoglalt.

A színmű azt képzeli el, hogy mi lenne, ha egy baleset után Putyin barátjának, a volt olasz kormányfőnek, Silvio Berlusconinak az agyát átültetnék Putyin fejébe. A történet szerint Berlusconi egy támadás következtében meghal, a balesetet szenvedett Putyin pedig megkapja az olasz politikus agyának felét. Az átültetés után azonban váratlanul liberális irányba fordul, és még a parlament előtt is megbánást tanúsít, ám aztán egy Botox-túladagolás miatt visszájára fordul a folyamat. 

Dario Fo eredeti darabjának utcaszínházi filozófiáját követve a Moszkva belvárosában működő Teatr.doc színház társulatának előadása folyamatosan változik, a legfrissebb hírekkel aktualizálják. "Ez a darab alighanem a producerek álma. Csupán két szerep van benne, de őrült nagy az érdeklődés iránta" - jellemezte a művet a rendező, Varvara Faer, aki kijelentette, amíg Putyin hatalmon van, játszani fogják a darabot. Az orosz állami média, de még az ellenzékinek tartott újságok sem tárgyalják Putyin magánéletét. Az a televíziós bábparódia, ami Putyint groteszk törpeként ábrázolta, röviddel 2000-ben történt államfővé választása után eltűnt a képernyőről. A darabban a Putyint alakító színész fedetlen mellkassal jelenik meg, mellizmait habpótlással erősen kiemelték. A Putyin feleségét, Ljudmillát játszó színésznő pedig kolostorba menekül férje elől. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Dragomán György parádés egyperces novellában reflektált az SZFE ügyére

A József Attila-díjas író szerint nem biztos, hogy célravezető egy exezredest kinevezni az egyetem kancellári pozíciójára. Amúgy meg ki tudja, lehet, hogy én értem félre az egyperces novellát.
Színház

A Minisztérium továbbra sem reagál az SZFE-s hallgatók követeléseire

Hétfő reggelre megmozdulást szerveztek az SZFE-s hallgatók az Innovációs és Technológiai Minisztérium Szemere utcai épülete elé. A helyszínválasztás nem véletlen: ugyanis a Minisztérium közbeavatkozásával lehetne csak feloldani az egyetemi polgárság és a kuratórium között kialakult helyzetet. A tüntetésen a diákok mellett közel harminc ismert színházi és filmes alkotó kampányolt az autonóm felsőoktatás mellett.
Klasszikus

Márta emlékére játszik Kurtág György

Az új felvételen Mozart-mű hallható.
Színház

Feljelentés történt az SZFE-n zajló események miatt

Négy magánszemély tett bejelentést a rendőrségen az SZFE-ügy kapcsán – tudta meg a 24. hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy felmerült a személyi szabadság megsértésének gyanúja, de más bűncselekmények miatt is vizsgálódnak.
Klasszikus

Lebombázott örmény templomban játszik ez a fiatal csellista

Puska helyett hangszert vett a kezébe Sevak Avanesyan, hogy a békét hirdesse a Kaukázus puskaporos hordójában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kihirdették az idei Tony-díj jelöltjeit

Tizenöt jelöléssel várja az idei Tony-díjátadót az Alanis Morissette kanadai-amerikai énekesnő azonos című sikeralbumából készített musical, a Jagged Little Pill, de nem panaszkodhat a Moulin Rouge sem a maga tizennégy jelölésével.
Színház interjú

Szellemes és hátborzongató – interjú Pass Andreával

Pass Andrea A Jelentéktelen után újra Gogolhoz fordult inspirációért, ám ezúttal nem egy köpönyeg alá férkőzik be a Pétervári Fagy, hanem a ma színházában találjuk magunkat, ahová egy revizor, a kormánybiztos érkezik és reformokat követel. Az író-rendező a Nyakunkon a revizor munkafolyamatáról, karanténról, színházról és az emberekben lakozó frusztrációkról mesélt.
Színház szfe

Kétszáznál is többen támogatják az SZFE-t

Már több mint kétszáz oktató és kutató írta alá az ELTE petícióját, amit azért indítottak, hogy támogassák a Színház- és Filmművészeti egyetemet és kiálljanak az egyetemi autonómia mellett.
Színház magazin

„Tisztelettel kérem a Tekintetes Színpártoló Egyesületet…” – Polgár Károly pozsonyi direktor csatái

Polgár Károly színész, rendező, színházigazgató a felvidéki magyar színháztörténet meghatározó személyisége. Ha nincs az államhatalomváltás, nagy valószínűséggel korának egyik legsikeresebb igazgatója lehetett volna, hiszen 1911-től ’19-ig megszakítás nélkül, a leghosszabb ideig vezette a pozsonyi magyar társulatot. A történelmi fordulat miatt azonban az egyik legnagyobb vesztese a (cseh)szlovákiai magyar színháztörténetnek.
Színház szfe

Feljelentés történt az SZFE-n zajló események miatt

Négy magánszemély tett bejelentést a rendőrségen az SZFE-ügy kapcsán – tudta meg a 24. hu. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy felmerült a személyi szabadság megsértésének gyanúja, de más bűncselekmények miatt is vizsgálódnak.