Színház

Putyin az urnáknál és a színpadon

2012.03.02. 15:52
Ajánlom
Oroszország elnököt választ a hétvégén, s ez a kulturális életet is megosztja. Anna Netrebko, Valerij Gergijev, Nyikita Mihalkov Vlagyimir Putyin miniszterelnök mellett kampányol, akiről eközben szatirikus hangvételű színdarabot mutattak be Moszkvában.

Anna Netrebko szerint "nincs alternatíva", így a jelenlegi kormányfőt támogatja a március 4-i voksoláson, ahogy rajta kívül még vagy 500 művész, sportoló és tudós. Mihalkov szerint a "legfontosabb, hogy Putyin győzzön, mert minden más változat katasztrófa az országra nézve". Csodálóiknak nem mindig tetszik kedvencük állásfoglalása, médiajelentések szerint többen panaszolták, hogy szidják őket politikai véleménynyilvánításuk miatt, vagy kihátrálnak mögülük. Néhol barátságok és családi kapcsolatok mennek rá az acsarkodásra. Egyes művészek hatalmas nyomásra panaszkodnak. Sokan ennek következtében úgy érzik, nem marad más választásuk, mint a meghátrálás és az együttműködés, ha nem akarják, hogy hátrébb kerüljenek a sorban.

Tény, hogy a hatalomnak komoly eszközei vannak a befolyásolásra, Putyin kormányfőként például annak a bizottságnak is az elnöke, amely arról dönt, hogy milyen filmeket támogassanak állami pénzekből. Ez magyarázhatja a rendezők nagy számát a kampányban. Egy korábbi közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 47 százaléka úgy gondolja, hogy sokan csak számításból támogatják Putyint, remélve, hogy később nekik is csurran-cseppen valami.

Azonban nem mindenki adja az arcát ehhez. Köztük van Alla Pugacsova befolyásos popdíva, Andrej Makarevics zenész, valamint Viktor Jerofejev író, akik inkább a 46 éves milliárdost, Mihail Prohorovot pártfogolják. Prohorovot tapasztalatlansága ellenére sokan azért támogatják, mert ő az egyetlen új arc a palettán. "Minden normális országban lehetőség van a vélemények különbözőségének kifejezésére" - indokolta döntését a Novije Izvesztyija című újságnak adott interjújában Jerofejev. "Azt akarom, hogy Oroszország normális ország legyen." Az író szerint a decemberi parlamenti választások "becstelenek" voltak, és az államnak olyan emberre van szüksége, mint Prohorov, aki támogatná a liberális és Nyugat-barát középosztályt.

Az állítólagos választási csalások és a Putyin várható újabb elnöki ciklusa nyomán kezdődött tiltakozáshullám sok művészt rázott fel 2000 óta tartó "téli álmából". A gorbacsovi nyitás után az alkotók élvezték a szabadságot, de lendületüknek a putyini elnyomó légkör miatt apátia lett a vége. Mostanában azonban egyre divatosabb "művészetet csinálni a politikából", ahogy Marat Gelman, a permi modern művészetek múzeumának kurátora fogalmazott. Így válnak az utcák merész előadások és művészeti alkotások színhelyévé. A tüntetések az emberekre is személyiség-átalakító hatással lehetnek. Legutóbb az Oroszország Paris Hiltonjaként becézett Kszenyija Szobcsak, egy orosz valóságshow műsorvezetője lepett meg mindenkit maróan gúnyos online videóival. "Legyünk őszinték, nem 1937-ben élünk" - mondta Szobcsak a Sztálin alatti politikai elnyomásra utalva. "A nem kimondása néha sokba kerülhet, de nem olyan magas az ára, hogy csak üljünk tétlenül és rettegjünk."

Mindeközben a Kortárs Drámafesztivál keretében 2011 őszén Budapestre is meghívott moszkvai Teatr.doc színházban bemutatták a Berlusputyin című darabot, a Nobel-díjas olasz író, Dario Fo Abnormális kétfejű (L'abnormalo bicefalo) című Berlusconi-szatírájának orosz adaptációját. Ugyanakkor internetes pletykák is megjelennek benne, szinte minden maradék tabut megtörve az államfői posztért ismét versenybe szálló Putyin magánéletével kapcsolatban. Az 59 éves Putyin botoxos fiatalításáról szóló pletykák az interneten röppentek fel, de szóvivői következetesen tagadták, hogy efféle kozmetikai eljárás alá vetette volna magát. A világhálón a kormányfő házasságáról is időről-időre felmerülnek találgatások. Putyin ugyanis hónapok óta nem mutatkozott feleségével. A szóvivők ezt egyszerűen azzal hárították, hogy a politikus rendkívül elfoglalt.

A színmű azt képzeli el, hogy mi lenne, ha egy baleset után Putyin barátjának, a volt olasz kormányfőnek, Silvio Berlusconinak az agyát átültetnék Putyin fejébe. A történet szerint Berlusconi egy támadás következtében meghal, a balesetet szenvedett Putyin pedig megkapja az olasz politikus agyának felét. Az átültetés után azonban váratlanul liberális irányba fordul, és még a parlament előtt is megbánást tanúsít, ám aztán egy Botox-túladagolás miatt visszájára fordul a folyamat. 

Dario Fo eredeti darabjának utcaszínházi filozófiáját követve a Moszkva belvárosában működő Teatr.doc színház társulatának előadása folyamatosan változik, a legfrissebb hírekkel aktualizálják. "Ez a darab alighanem a producerek álma. Csupán két szerep van benne, de őrült nagy az érdeklődés iránta" - jellemezte a művet a rendező, Varvara Faer, aki kijelentette, amíg Putyin hatalmon van, játszani fogják a darabot. Az orosz állami média, de még az ellenzékinek tartott újságok sem tárgyalják Putyin magánéletét. Az a televíziós bábparódia, ami Putyint groteszk törpeként ábrázolta, röviddel 2000-ben történt államfővé választása után eltűnt a képernyőről. A darabban a Putyint alakító színész fedetlen mellkassal jelenik meg, mellizmait habpótlással erősen kiemelték. A Putyin feleségét, Ljudmillát játszó színésznő pedig kolostorba menekül férje elől. 

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kovács Patrícia százötvenszer a Játékszínben

A Legyen a feleségem! című produkció 150. előadását ünnepelte a Játékszín május 23-án. Edward Taylor vígjátékát öt éve mutatták be.
Színház tao

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!
Színház ajánló

Például Te…

…lehetnél a szerelmem. A József Attila Színház Irodalmi Kávéházának idei, utolsó önálló estje Holczinger Szandra zenés szerelemkeresése volt egy részben.
Színház átrium

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Színház jótékonyság

Színházjeggyel segíthetünk a nehéz sorsú gyerekeknek

Az Orlai Produkciós Iroda számára mindig is fontos volt a társadalmi felelősségvállalás. Színházjegy akciójukkal most a Pitypang Gyermekotthon lakóinak nyújtanak segítséget. A cél: a gyerekek balatoni nyaraltatása.