Színház

Quintus a Vörösmarty élén

2011.05.13. 11:32
Ajánlom
Vasvári Csaba elbocsátása után átmenetileg Quintus Konrád, a Vörösmarty Színház színművésze vezeti a színházat.

Módosította a Vörösmarty Színház szervezeti és működési szabályzatát (SZMSZ) csütörtöki rendkívüli ülésén Székesfehérvár közgyűlése: létrehozott egy új, igazgatóhelyettesi posztot, amelyet az új színházigazgató megválasztásáig Quintus Konrád színművész tölt be.

A döntésre azért került sor, mert a város közgyűlése április 27-i hatállyal megszüntette a teátrumot addig vezető Vasvári Csaba igazgatói megbízását. Az akkor közzétett nyilatkozat szerint a döntés oka az volt, hogy a fenntartó önkormányzat bizalma az utóbbi hónapokban megingott a Vörösmarty Színház vezetésében.

Az SZMSZ szerint az új igazgató megválasztásáig a művészeti vezető irányíthatta volna a teátrumot, a tisztséget betöltő Szücs Gábor azonban nem vállalta a feladatot. A közgyűlés ezért döntött az új poszt létrehozása mellett.
A rendkívüli közgyűlésen Cser-Palkovics András polgármester úgy fogalmazott, hogy a színházban folyó vezetői munka fölött nem a fenntartó önkormányzat, hanem maguk a nézők hoztak ítéletet. Tavaly szinte feleannyi néző volt ugyanis kíváncsi a színház előadásaira, mint a távozó igazgató hivatalba lépését megelőző évben.

A rendkívüli közgyűlés visszautasította a Magyar Teátrumi Társaság napokban közzétett nyilatkozatában megfogalmazott vádakat, és kezdeményezte a jelentős székesfehérvári anyagi támogatással működő egyesület székhelyének megváltoztatását. Az eddig a Vörösmarty Színház irodáját ingyenesen használó egyesületnek, s az általa alapított cégnek a város a jövőben nem kíván helyet adni. A színházművészeti érdekképviseleti célokra létrehozott Magyar Teátrumi Társaság működését tavaly 3 millió forinttal támogatta a város önkormányzata, s a szervezetnek térítésmentesen biztosította a működéséhez szükséges infrastruktúrát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egyedül Baráti Kristófnak engedik meg, hogy vezényelje a Liszt Ferenc Kamarazenekart

Szeptember 30-án rendhagyó hangversennyel indul a Liszt Ferenc Kamarazenekar 2018/2019-es zeneakadémiai koncertsorozata. Az együttes egyik fő sajátossága, hogy csak karmester nélkül, kizárólag koncertmester irányításával lép fel. Baráti Kristóf hegedűművész kedvéért most kivételt tesznek.
Zenés színház

Aki hidat vert az opera és a pop között: Andrea Bocelli 60 éves

Gyerekként egy baleset következtében veszítette el a látását, így az operaszínpad helyett arénakoncerteken és a lemezstúdióban találta meg az otthonát. Pavarottit elragadta a hangja, de énekelt a pápa előtt és a legnagyobb popsztárokkal is.
Könyv

Íróként saját magam és szereplőim igazságát képviselem - Interjú Légrádi Gergellyel

Ügyvéd, író, de mindezek felett egy gondolkodó, kételyekkel élő ember. Légrádi Gergellyel harmadik, Nélkülem című kötetéről és a gondolkodás, lassítás, valamint a pillanatok megélésének fontosságáról beszélgettünk.
Tánc

Ne maradj le a CAFé Budapest rendkívüli táncbemutatóiról!

Sokszínű tánckínálattal jön a CAFé Budapest: többek között világhírű koreográfusok modern balettdarabjai, szürrealista táncelőadás és nagysikerű újcirkusz produkció közül válogathatunk.
Vizuál

Vincent Van Gogh bőrébe bújik Willem Dafoe ebben az új filmben

A világhírű holland festőről rendezett életrajzi filmet Julia Schnabel. A főszerepben a Krisztus utolsó megkísértése és A szakasz című filmekből ismert Willem Dafoe.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Mi a különbség híres ember és celeb között? - Színészek válaszolnak

Celebség, pályakezdés és az operett műfaja is kiemelt témája a Jó kérdés beszélgetéssorozat új évadának. Szeptember 22-én délután Hernádi Judit, Ónodi Eszter, Scherer Péter és Veiszer Alinda beszélget a celebkultúráról a budapesti Katona József Színház K:antinjában.
Színház díj

Jordán Adél szüleivel vehetett át díjat a kritikusoktól

Lázár Katit életműdíjjal, Jordán Tamás szombathelyi színházát különdíjjal jutalmazta a Színházi Kritikusok Céhe. Megható pillanatok és szerethető műsor jellemezte a gálát.
Színház átrium

Újdonság az Átriumban!

Szeptembertől új évados bérletek vásárolhatók az Átrium előadásaira a színház jegypénztárában, vagy akár a színház honlapján.
Színház magazin

Amit mindig tudni akartál a színházakról

Mindegy, mennyit járunk, a színház mindig megmarad különleges, misztikus helynek - egy jó előadáson kizárjuk a külvilágot, és mi is az atmoszféra részeivé válunk. Épp ezért a színházban néha sajátos szabályok is működnek.
Színház ajánló

Így ünnepli a József Attila Színház a Magyar Dráma Napját

Slam poetryvel, zenés kabaréval, illetve A pápanő című előadás kulisszatitkait bemutató nyílt próbával ünnepli a József Attila Színház Az ember tragédiája bemutatásának évfordulóját.