Színház

Ráckevei Anna: "Igyekszünk párbeszédbe elegyedni a debreceniekkel"

2015.01.02. 13:15
Ajánlom
Szerencsések vagyunk Debrecenben: a közönség szereti színházát és szereti színészeit is. Nem kis örömet okoz, hogy az emberek kulturális térként tekintenek a színházra, vagyis úgy gondolják: kérdéseikre, problémáikra itt is kaphatnak érdemleges választ - összegezte tapasztalatait az év végén a debreceni Csokonai Nemzeti Színház igazgatója. INTERJÚ

Szeretném hinni, a mi munkánk eredménye is, hogy egyre többen jönnek a színházba, egyre több bizalmat szavaznak meg nekünk - tette hozzá Ráckevei Anna. Reményét fejezte ki, hogy mihamarabb elkészül a Latinovits Színház, mert jelenleg a kevés játszóhely miatt nem tudnak több előadást tartani. "A színház sokféle, színes, izgalmas nyelvén igyekszünk párbeszédbe elegyedni a debreceniekkel, s az itt fellépő, itt rendező művészeknek alkalmat adni, hogy a nézőkkel együtt gondolkodhassanak a világról, saját magukról. Hogy ezek a gondolatok frissen, eddig nem hallott hangokon szólaljanak meg, biztosíték a hat ősbemutató, amit erre az évadra terveztünk" - mondta a színidirektor.

Hozzátette: a tervezett hatból eddig négy ősbemutatót vittek színre nagy sikerrel. Elsőként Mészáros Tibor Istent a falra festeni című kocsmadrámáját mutatták be a Víg Kamaraszínházban, majd a Horváth Árpád Stúdiószínházban láthatta a közönség Katona Gábor - Zombola Péter Csikóink című költői mozgásszínházát. Ugyancsak ősbemutatóként vitték színre Lackfi János A dühös lovag című ifjúsági kalandozását, magyarországi ősbemutatóként pedig Heiner Müller Titus anatómiája, Róma bukása című vérdrámáját. Utóbbiban nagy sikerrel szerepel Kóti Árpád - emlékeztetett Ráckevei Anna, megjegyezve: ezt az évadot hívhatnánk bátran a Csokonai Színház Kóti-évadának is.

"Kóti Árpádot ünnepeljük március óta: akkor Kossuth-díjat kapott, novemberben betöltötte a nyolcvanadik életévét, az év végén pedig a Nemzet Színészének választották" - fogalmazott a színész-igazgató, hozzátéve, örömmel tölti el, hogy ekkora figyelmet kap egy vidéki színész, aki bár több ajánlatot kapott a Nemzetibe vagy a Tháliába, mégis a maradás mellett döntött.     Ráckevei Anna a vidéki színházak művészeti munkájáról szólva annak a meggyőződésének adott hangot, hogy egyrészt elengedhetetlen a közönségigény kielégítése minél szélesebb rétegben és műfaji kínálatban, de legalább ennyire hangsúlyosnak tekintik, hogy ezen műfajok, előadások vagy akár a színházi kísérőrendezvények magas színvonalú, átgondolt művészeti tervezés eredményei legyenek.

"Az egyensúly megtalálása a fontos ebben, hisz ezért játszunk slágerdarabokat olyan nagy számban, amilyenben csak tudunk, és ezért vonulunk a kisebb tereinkbe egy másfajta, inkább szubkulturális igényeket kiszolgáló előadásokkal. Így lesz teljes a kör" - fejtegette az igazgató. Kiemelte a múzeumi irodalmi esteket, amelyek egyedi hangulatú elmélyülések egy-egy költő, író világában. "Ma már látjuk, hiánypótlóak, óriási a sikerük" - fűzte hozzá, megemlítve, hogy ebben kétségtelenül szerepet játszik a Déri Múzeum dísztermének egyedi miliője és az is, hogy a megszokott rutinból kimozdították az előadások a színészeket.

Elmondta azt is, hogy az idén indították el háromlépcsős színházi nevelési programjukat. "Nem az a legfontosabb célunk, hogy a jövő közönségét kineveljük, hisz ahhoz főképp nem felejthető, jó előadás kell, hanem bevonni a gyerekeket a darabokba, kíváncsivá tenni őket, elérni, hogy részesei legyenek valami varázslatnak, ami személyes élménnyé teheti a látottakat" - magyarázta Ráckevei Anna. Hozzáfűzte: a gyerekek mint partnerek jelennek meg, akiket arra biztatnak, hogy közbeszóljanak, kérdezzenek, magyarázzanak, véleményezzenek, együtt gondolkodjanak és játsszanak a foglakozást vezető felnőttekkel. A tömegből arcok lesznek, akik a színházpedagógusokkal beszélgetve ismerik meg első lépésként az előadást. Sikerünket a hozzánk írt lelkes leveleik igazolják - hangsúlyozta.

Ráckevei Anna elmondta: zajlik a Deszka Fesztivál előkészítése. Hamarosan eldől, mely színházak melyik előadása kap meghívást a 2015. évi fesztiválra. 2014-ben huszonöt meghívott előadás volt a Deszkán, s komoly szakmai- és közönségsikerként értékeljük a találkozót, nemcsak a látogatószám, hanem a szakmai sajtóban megjelent jó kritikák miatt is - mutatott rá.

A Csokonai Színházban az évad második felében is izgalmas előadások várják a debrecenieket: februárban mutatják be A Mester és Margaritát, a Sámson és Delila operát, emellett családi musicalt próbálnak, Kocsák Tibor zenéjével. "Az a különleges kegy adatott meg nekünk, hogy a színház 150 éves évfordulóját ünnepelhetjük jövőre. Remélem, hogy a jubileumi évad örömteli kihívás, emlékezetes élmény lesz mindannyiunk számára" - mondta Ráckevei Anna.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Vizuál

5+1 filmújdonság könnyű nyári estékre

Régen volt ilyen bőséges kínálat nyáron a mozikban, sőt őszre is számos filmbemutatót ígérnek a forgalmazók. Könnyű, nyári estékhez gyűjtöttünk össze néhány új filmet, amelyeket a kertmozik műsorán is érdemes keresgetni.
Zenés színház

Szirtes Tamás újra pályázik a Madách Színház igazgatói posztjára

Továbbra is a Madách Színház élén maradna a teátrum jelenlegi igazgatója, Szirtes Tamás, ezért beadta a pályázatát a posztra - adta hírül az Index.
Klasszikus

Összművészeti esttel emlékeznek a legendás bűvészre

Rodolfo születésének 110. évfordulója alkalmából, augusztus 8-án Zene+Bűvölet címmel rendeznek összművészeti estet a Várkert Bazárban, ahol fellép a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara és a Junior Prima Díjas zongoraművész, Vida Monika Ruth.
Könyv

A könyvek lapjain elevenedik meg Dante alakja

Az itáliai mester halálának évfordulója alkalmából Dante 700 címmel nyílik régi, muzeális könyveket is bemutató kiállítás július 30-án a szegedi Somogyi könyvtárban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kihirdették a színikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Színház hír

Színháztudományi konferenciával kezdődik a THEALTER

Bár nemrég még veszélyben volt a THEALTER nemzetközi színházi fesztivál létrejötte, csütörtökön színháztudományi konferenciával kezdődik el a program. Az augusztus 7-ig tartó fesztiválon nyolc helyszínen 37 csapat, illetve alkotó 33 produkciójával várják a közönséget Szegeden.
Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.