Színház

Radnóti 100 záróest - Radnóti Miklós Színház

2009.05.15. 12:50
Ajánlom
Van itt próza is - Ikrek hava - felejtős előadókkal, felejtős előadásban. Viszont üdítő volt Stohl András egyszerűsége és kiemelném még Fenyő Ivánt, aki szépen megszerkesztette "előadását" - ők és Kamarás Iván az új iskola tagjai, akik nem a megszokott módon verselnek.

Olyan igazi pállott hónaljú irodalmi est.

A színpadkép úgy néz ki, mintha pityókás díszletmunkások hordták volna össze az előadás előtt egy órával, van itt szemes kályha, szecessziós motívumú kárpit, randa huzatú füles fotel, negyvenes évekbeli konyhaszekrény és csehovi asztal teáskészlettel, füttyösgyümölcsös, mindezek félbevágott szőnyegekkel borított színpadon. Csak mikor gyorsban még egyszer átfutottam a felvételt, jöttem rá, hogy egy szobakonyhát látok, melyben rendőrkéken virít a vetítésre szolgáló kocka-fal, mint Veiszer Alinda kezében a csúnya papírlapok. Alinda kockás kisszoknyája fölé ezúttal fekete csipke blúzt húzott, s a tőle megszokott napi egy órás okosságával átköti a verses jeleneteket, elmeséli Radnóti életét. Társa ebben a színház igazgatója, a színpadi műsor rendezője: Bálint András, tisztesen őszülve, de semmivel nem tehetségesebben, mint egykoron, mindent tudó arckifejezéssel, szintén adalékokkal szolgál a Nagy Költő életéből. Sohasem értettem miért nem elégedett meg azzal, hogy kapott egy takaros kis színházat és azt igazgathatja, miért érzi szükségét a szereplésnek is.

A művészek a becses alkalomra felkapták elegáns kis ruhájukat, minek ide stylist, ha mindenkinek van ízlése - gondolhatta a rendező, Gábor Péter - és mit mondjak, talán éppen ezért: úgy is néznek ki, mint szavalóversenyek rossz ízlésű előadói. A közönség is valahogy a megszokott, szervezni sem igen kell őket, cekkerrel, almaszagúan, vagy kicsit korpás hajjal, kockásban és csíkosban, de a szebbik ruháikban ülnek szépen, sorban - talán csak a smink választja el őket az előadóktól, na meg a dobogó. Néhány renitenst számoltam összesen, ketten túl fiatal lányok tépett hajjal, egy pearcinges és egy váratlanul napszemüveges hölgy.

Kamarás Iván dacosra púderezve, fényes zakó alá rejtett izmokkal, kissé darabosan nyitja az estet - Levél a hitveshez. Feltűnnek a rossz kameraállások, a csúnya fények, a nagyon nem jó szerkesztés - az olcsóság. A 2x2 józansága hull rám. Palyabeja pöttyösbögyösben hajlít és énekel, öntudatosan terebélyesedik a csúf fotelban. Haumann Péternél nagy átélése mögött elvesznek a sorok - nehéz szabadulni Hókuszpóktól. Alinda elmondja, mily sokakat megmozgatott a forradalmi ötlet, miszerint nem ártana, ha az érdeklődők tömegét is bevonhatnák az emlékestbe, így láthatjuk azt a néhány kiválasztott felnőttet és gyereket, bevágásként, versről versre vagy mondatról mondatra reppenve. A bugaci asszonyt, azt szerettem.

Van itt próza is - Ikrek hava - felejtős előadókkal, felejtős előadásban. Viszont üdítő volt Stohl András egyszerűsége és kiemelném még Fenyő Ivánt, aki szépen megszerkesztette "előadását" - ők és Kamarás Iván az új iskola tagjai, akik nem a megszokott módon verselnek. Jordán Tamás Tétova ódája elgyötört, megfáradt. Keres Emilnek elhiszem az emlékeit, még ha nem is értem tőlük a verset. Mácsai vérprofi, bár nem sokat tesz hozzá. Nem sorolnék fel mindenkit, mert nem érdemes. De Kováts Adélt mindenképp említeném, aki szép és édes, és hinni lehet neki hogy karjaiban átölelve a halálon is, mint egy álmon, átesem.

Befejezésül a műsorvezető/k és az előadók (állva) a közönséggel együtt (akik szerencsére ülve maradhattak) mondták el a hajnaltól éjfélig című nyolc sorost - na, ez volt a hab a tortán.

Félek, nem tudom  megemészteni.

Az est az MTV honlapján

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház nagyvárad

220 éves a nagyváradi magyar színjátszás

Két bemutatóval, színháztörténeti beszélgetésekkel, nyílt társulati gyűléssel, megemlékezésekkel eleveníti fel Nagyvárad magyar nyelvű színjátszásának kezdeteit augusztus 21. és 26. között a Szigligeti Színház.
Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.