Színház

Ragyogó és huncut angyal – Mentes Júlia Virginia portréja

2021.09.14. 20:10
Ajánlom
Zenésszínész-osztályában végzett, de nem zenés színészként gondol magára. Alakításai a szakma nagyjait is meggyőzik, tehetségét szeptember 14-én a Takarékbank Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal ismerték el.

„Ünnepi alkalmak: az egyik kedvenc előadásomban Molnár Piroska nővére lehetek, a másik kedvencemben pedig Pogány Judit hasnyálmirigye!”

12 évnyi zongorázás – ez volt a győri Mentes Júlia Virginia első lépése a művészet felé. Igaz, az érettségi után anglisztikát tanult az ELTE bölcsészkarán, de közben már elcsábította a színjátszás. Mire megvédte fonetikából írt szakdolgozatát, már el is ment a Pesti Magyar Színház Akadémiájára, ahol Pál András és Őze Áron növendéke lett. Két évet töltött ott – szép emléke az Utas és holdvilágban Vannina szerepe –, majd negyedszerre felvették a színiegyetemre. Életkorát tekintve már épp elvégezhette volna az SZFE-t, mire bekerült. Novák Eszter és Selmeczi György zenésszínész-osztályában végzett, de nem zenés színészként gondol magára ma sem.

Talán A Nyíregyháza utca című vizsgaelőadásban lehetett először felfedezni Mentes Júlia Virginiát.

71037999_2907396599289867_4377553839155314688_n-201343.jpg

Mentes Júlia Virginia a Bernd Róza című előadásban (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt / Thália Színház)

Nyolc lány a zenésszínész-osztályból Amszterdamba kivitt szabolcsi prostik szerepében. Ő látszott a legkülönlegesebbnek derűs, lírai naivaalkatával, világos szemével és gyönyörű, kifejező szemöldökével. Harmadévesként szerepelt először nagyszínpadon, A padlásban Kölyökként a Vígszínházban. Ugyanebben a gyakorlatos időszakban Pécsett két jelentős szerepet kapott: a Veszedelmes viszonyok Cécile Volanges-át és A montmartre-i ibolya Violettáját. Döntő pillanatnak bizonyult, amikor Schell Judit megkereste a színinövendéket a Bernd Róza-ajánlattal, ami komoly szakmai sikert hozott. Mentes Júlia Virginia erőteljes alakítása a címszerepben darabbéli húgát, Molnár Piroskát is meggyőzte: „Gyönyörű. Játszom vele, közvetlenül látom dolgozni. Minden műfajban megállja a helyét.” Valóban, a drámai feladat után az Egy csók és más semmi operettfőszerepét is magabiztosan és elegánsan oldotta meg a fiatal színésznő, akit a most kezdődő évadban is két jó szerep vár a Thália Színházban még a tavalyi, járványos időszakot pótlandó.

A Thálián túl minden vonzza, ami nem kőszínház. Legyen bár beugrás a Jurányiban Schwechtje Mihály Örökségébe, A tizennégy karátos autó a TRIP-pel vagy rendezői vizsga a néhai Ódry Színpadon: a Rubens és a nemeuklidészi asszonyok. Ez utóbbi, kiváló előadásban Angyalt ad ragyogón, huncutul, a közönséggel is kommunikálva – talán ezt érzi most a legnehezebb szakmai feladatnak –, egyben büszkén: a Pogány Judit alakította Rubens/Esterházy hasnyálmirigyét is eljátszva.

A további díjazottakról itt olvashat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Színház

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház gyász

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.
Színház hír

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Színház gyász

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.
Színház ajánló

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.
Színház interjú

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.