Színház

Ragyogó és huncut angyal – Mentes Júlia Virginia portréja

2021.09.14. 20:10
Ajánlom
Zenésszínész-osztályában végzett, de nem zenés színészként gondol magára. Alakításai a szakma nagyjait is meggyőzik, tehetségét szeptember 14-én a Takarékbank Zrt. által támogatott Junior Prima Díjjal ismerték el.

„Ünnepi alkalmak: az egyik kedvenc előadásomban Molnár Piroska nővére lehetek, a másik kedvencemben pedig Pogány Judit hasnyálmirigye!”

12 évnyi zongorázás – ez volt a győri Mentes Júlia Virginia első lépése a művészet felé. Igaz, az érettségi után anglisztikát tanult az ELTE bölcsészkarán, de közben már elcsábította a színjátszás. Mire megvédte fonetikából írt szakdolgozatát, már el is ment a Pesti Magyar Színház Akadémiájára, ahol Pál András és Őze Áron növendéke lett. Két évet töltött ott – szép emléke az Utas és holdvilágban Vannina szerepe –, majd negyedszerre felvették a színiegyetemre. Életkorát tekintve már épp elvégezhette volna az SZFE-t, mire bekerült. Novák Eszter és Selmeczi György zenésszínész-osztályában végzett, de nem zenés színészként gondol magára ma sem.

Talán A Nyíregyháza utca című vizsgaelőadásban lehetett először felfedezni Mentes Júlia Virginiát.

71037999_2907396599289867_4377553839155314688_n-201343.jpg

Mentes Júlia Virginia a Bernd Róza című előadásban (Fotó/Forrás: Puskel Zsolt / Thália Színház)

Nyolc lány a zenésszínész-osztályból Amszterdamba kivitt szabolcsi prostik szerepében. Ő látszott a legkülönlegesebbnek derűs, lírai naivaalkatával, világos szemével és gyönyörű, kifejező szemöldökével. Harmadévesként szerepelt először nagyszínpadon, A padlásban Kölyökként a Vígszínházban. Ugyanebben a gyakorlatos időszakban Pécsett két jelentős szerepet kapott: a Veszedelmes viszonyok Cécile Volanges-át és A montmartre-i ibolya Violettáját. Döntő pillanatnak bizonyult, amikor Schell Judit megkereste a színinövendéket a Bernd Róza-ajánlattal, ami komoly szakmai sikert hozott. Mentes Júlia Virginia erőteljes alakítása a címszerepben darabbéli húgát, Molnár Piroskát is meggyőzte: „Gyönyörű. Játszom vele, közvetlenül látom dolgozni. Minden műfajban megállja a helyét.” Valóban, a drámai feladat után az Egy csók és más semmi operettfőszerepét is magabiztosan és elegánsan oldotta meg a fiatal színésznő, akit a most kezdődő évadban is két jó szerep vár a Thália Színházban még a tavalyi, járványos időszakot pótlandó.

A Thálián túl minden vonzza, ami nem kőszínház. Legyen bár beugrás a Jurányiban Schwechtje Mihály Örökségébe, A tizennégy karátos autó a TRIP-pel vagy rendezői vizsga a néhai Ódry Színpadon: a Rubens és a nemeuklidészi asszonyok. Ez utóbbi, kiváló előadásban Angyalt ad ragyogón, huncutul, a közönséggel is kommunikálva – talán ezt érzi most a legnehezebb szakmai feladatnak –, egyben büszkén: a Pogány Judit alakította Rubens/Esterházy hasnyálmirigyét is eljátszva.

A további díjazottakról itt olvashat.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Megérteni Hieronymus Boscht

A dokumentumfilm segítségével közvetlen közelről, részleteiben ismerhetjük meg Hieronymus Bosch világát. A 87 perces alkotás rávilágít arra is, hogy a németalföldi mester műveinek lényege egy olyan középkori tudásban és világképben gyökerezik, amivel a mai ember elveszítette a kapcsolatát.  
Fidelio Tours

5+1 hely a fővárosban, ahol úgy érezheted, mintha nyaralnál

A nyári időszakban, munka után kikívánkozik az ember a természetbe, lazulni egy kicsit. Cikkünkben összeszedtünk néhány olyan helyet, ahová kiszabadulva úgy érezhetjük, mintha nyaralnánk: holdbéli tájon kalandozhatunk, jógázhatunk a naplementében, tóparton hallgathatunk koncertet vagy éppen a Dunánál nézhetünk klasszikus filmeket, a csillagos égbolt alatt.
Vizuál

Ahol a múzsák laknak – Kiállítás nyílik a Szigligeti Alkotóház történetéről

Füst Milán, Esterházy Péter, Nemes Nagy Ágnes vagy épp Karinthy Ferenc alakja is megelevenedik a Szigligeti Alkotóház történetét bemutató kiállításon. A kultikus helyszínről, a pezsgő kulturális életről archív fotók és leírások segítségével tájékozódhatunk július 1-től a Balaton-parti településen.
Klasszikus

Nyáresti Mozart-élmény a Vármegyeházán

A nyár közepén, július 14-én este nyolc órától szabadtéri koncertre várja a közönséget a Concerto Budapest a Pesti Vármegyeháza Díszudvarán. Egyike lesz ez azon ritka alkalmaknak, amikor a nyüzsgő főváros szívében, ám mégis nyugodt, hangulatos környezetben, a szabad ég alatt lehet elmerülni Mozart muzsikájában.
Plusz

Idén nyáron is muzsika tölti be Budapest tereit

Nyolcadik évadát kezdi meg a Zenélő Budapest július 1-jén. A programsorozat során a zene varázslatával keltik életre a főváros tizenöt legszebb szabadtéri helyszínét és történelmi terét augusztus 14-ig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház beszámoló

Feminista tragikomédiából a náci Németországba

A kisvárdai tartózkodásom harmadik napjára elárasztottak az olyan „elintézésre váró”, kulturális tevékenységhez csak lazán kapcsolódó ügyek, mint a másnap hajnali taxi intézése, vagy a megfelelő mennyiségű és hőmérsékletű víz beszerzése. Erőfeszítéseimet ugyan csak részben koronázta siker, de legalább maradt időm lélekben felkészülni az esti két előadásra.
Színház ajánló

Ahol minden évben megújulnak: telt házakkal ünnepel a 40 éves Kőszegi Várszínház

Jön a Gritti. Takács Katalin játssza Pukkot. Hegedűs D. Géza rendezi a Szentivánéji álmot. Őze Áron Jurisics Miklós lesz. Gergye Krisztián emlékinstallációt készít az ágyúpadon. Sodró Eliza ősbemutatóval érkezik. A Kőszegi Várszínház negyvenedik évadát is parádésan ünnepli.
Színház hír

Bezárja kapuit az Átrium

A színház a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a támogatások hiánya olyan helyzetbe sodorta őket, amelyben az intézmény fenntartását nem tudják megoldani.
Színház interjú

„A változás feltétele a probléma felismerése” – interjú Mészáros Blankával

Tíz nap. Mindössze ennyi idő alatt keletkezett az Egy csepp méz, a tizenkilenc éves Shelagh Delaney hatalmas sikert megért első drámája. A Városmajori Szabadtéri Színpadra a Radnóti Színház társulata hozza el a darabot július 7-én. A szereplők szabadulni próbálnának egymástól és a nyomortól, ám az örvény nem ereszt.
Színház beszámoló

Gyalogátkelő a Pokol felé

Még soha nem léptem át a magyar-román határt gyalog. Úgy tűnik, hogy ehhez is a kisvárdai fesztiválra kellett jönnöm, ahol lassan olyan meleg lesz, hogy csak a (hotelből közvetlenül is nyíló) strand adhat enyhülést. Meg persze a légkondis színházterem, ez utóbbi azonban Szatmárnémetiben nem volt.