Színház

Rákosi Szidi 75 éve halt meg

2010.10.20. 16:00
Ajánlom
Hetvenöt éve, 1935. október 20-án halt meg Rákosi Szidi színésznő, színipedagógus, a századforduló egyik legsokoldalúbb színésznője.

1852. május 28-án született Kremsner Szidónia néven a Zala megyei Ötvöspusztán. Mindkét fivére hírnevet szerzett magának: Jenő bátyja a Népszínház első igazgatója és rendezője, konzervatív politikusként főrendiházi tag, Viktor öccse Sipulusz néven szintén újságíró, a Kakas Márton című élclap alapítója és szerkesztője lett.

Szidi Sopronban, egy Orsolya rendi zárdában határozta el, hogy színésznő lesz, és tizenöt évesen már színpadra lépett a budai Népszínházban, egy évvel később pedig már a Színiakadémia hallgatója volt. Az akadémián vallomása szerint Gyulai Pál "nagyon kedvelt engem, csak azt kifogásolta, hogy olyan fiús vagyok, mondotta, kár, hogy nem születtem fiúnak". Alkata miatt a vizsgaelőadásokon gyakran nadrágos szerepeket kapott, a Nemzeti Színházban viszont 1870-től már naivaként szerepelt.
Jellegzetes dunántúli beszédét élete végéig megőrizte, egy szerepe miatt már fiatal korától kezdve összes kollegája Szidi néninek hívta. Idővel áttért a hozzá humora és jókedvű természete miatt sokkal jobban illő komikai szerepkörre. Művészete korosabbként ért be igazán, amikor mesterségbeli tudása és egyszerű eszközökkel dolgozó ösztönös játékstílusa idős, kellemetlen modorú nőalakok ábrázolásában megfelelőképpen érvényesült.

1872-ben férjhez ment Beöthy Zsolt irodalomtörténészhez és otthagyta a színpadot. A házasságból két fiú született, egyikük Beöthy László író, színházigazgató, a magyar operett felvirágoztatója, a legendás Király Színház megalapítója. Válása után, 1877-ben Szidi a Népszínházhoz szerződött, majd 1885-től visszatért a Nemzeti Színházba, és az intézményhez haláláig hű maradt. 1909-ben örökös taggá választották, 1928-ban tiszteletbeli tag lett.

Idővel egyre inkább színiiskolája kötötte le. 1892-ben nyitotta meg Rökk utcai magániskoláját, ahol a mintegy ötven hallgatóra három állandó tanár jutott: Rákosi Szidi drámát, Hermann Aranka ének-zenét, Somló Sándor szavalást, esztétikát, irodalomtörténetet tanított, de a tanárok névsorában fölbukkan Márkus Emília és Beregi Oszkár neve is. Az iskola 1894. február 7-én tartotta első vizsgaelőadását, és a sikerek nyomán a három éves működési engedély véglegesre változott. A színésznő haláláig fennálló tanodának remek nagyságokat köszönhet a magyar színházi világ. Itt végzett - a teljesség igénye nélkül - Abonyi Géza, Bársony Rózsi, Bárdi Ödön, Bilicsi Tivadar, Boross Géza, Fedák Sári, Feleki Kamill, Felhő Rózsi, Fenyvessi Éva, Gózon Gyula, Harmath Imre, Seress Rezső, Halmay Tibor, Honthy Hanna, Kazal László, Kosáry Emmi, Latabár Kálmán, Lábass Juci, Makláry Zoltán, Orosz Vilma, Tanay Frigyes, Tihanyi Vilma, Vaszary Piri és Zöldhelyi Anna. olyan nagyságok kerültek ki, mint Fedák Sári, Feleki Kamill, Makláry Zoltán vagy Honthy Hanna. (A kor másik jelentős színésziskoláját Rózsahegyi Kálmán vezette.)

1895-ben kérvényezte egy olcsó helyárú polgári színház, a későbbi Magyar Színház létrehozását. A teátrumot 1898-tól két évig fia, Beöthy László igazgatta, a sajtóban "szent családként" emlegetett Rákosi-család biztosította a tőkét az 1903-ban megnyílt Király Színházhoz is.

Rákosi Szidi hosszú pályafutása végén nem tudott alkalmazkodni a hangosfilmekhez, és nem értett egyet a filmszínészeknek a gazdasági válság idején juttatott csillagászati gázsikkal. Közel a nyolcvanhoz már szellemi képességei is hanyatlottak, egyre többször felejtette el a szövegét, és okozott zavart az előadásokon. Végképp megtörte, hogy mindkét fiát el kellett temetnie, tanítványain kívül nem sokan látogatták. 1935. október 20-án halt meg Budapesten.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Klasszikus

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Jazz/World

„Rockopera, csak nem rock és nem opera”

Izgalmas programzenei kísérletbe fogott a Premecz Mátyás Hammond orgonista vezette, idén 10 éves Kéknyúl Band: a bűnügyi filmek világát idézik meg a Müpa színpadán június 20-án, olyan vendégszólistákkal, mint Palya Bea és Sena. Erről kérdeztük Premecz Mátyást.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház rómeó és júlia

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.