Színház

Rátóti Zoltán lehet az új kaposvári igazgató

2010.08.17. 16:30
Ajánlom
A szakmai bizottság Rátóti Zoltán pályázatát találta a legjobbnak; ez a döntés egybeesik Schwajda György javaslatával.

A kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatói posztjára öten adtak be pályázatot, Rátótin kívül Keszég László színész-rendező, a pályáját Kaposváron kezdő Lukáts Andor, Téri Sándor, a tatabányai színház szakmai igazgatóhelyettese és Borbás János színész-jogász. A szakmai testület (Oberfrank Pál veszprémi igazgató, Csáki Judit színikritikus, tanszékvezető, Tóth Géza szakszervezeti megbízott, Giber Vilmos kulturális tanácsnok, a grémiumot vezető Oláh Lajosné alpolgármester és a minisztérium küldöttje) 6:0 arányban Rátóti Zoltán pályázatát támogatta, akinek - szerintük - érdemes volna megfontolnia az együttműködést Keszég Lászlóval.

Időközben kiderült, a váratlanul elhunyt Schwajda György végakaratában javaslatot tett utódjára; a testamentumban Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház színészének neve szerepelt - adta hírül a Somogyi Hírlap.

A napilap szerint Rátóti "politizáló színház helyett az érzelmek teátrumát, az emberek színházát szeretné megvalósítani a Csikyben". A Nemzeti Színház és az őrségi Magyarföld közötti ingázást minden bizonnyal kaposvárira váltja: a színész több éve a 27 lelket számláló kis falu polgármestere. A döntés egyszerre volt könnyű és nehéz számára, ha nem is volt magától értetődő. Azt mondta: elérkezett egy olyan életszakaszba, amikor egy kaposvári kihívásban talán jobban kiteljesedhet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.
Színház magyar színház

Az Operettszínház és a Magyar Színház vezetésére írtak ki pályázatot

A kiírások szerint mindkét pályázat nyertese 2019. február 1-jétől öt évig töltheti be a vezetői pozíciót.
Színház etikett

Focimeccset néztek telefonon egy színdarab közben – a színészek felháborodtak

A két angol hölgyet nem akadályozták a színpadon zajló események abban, hogy megtudják, ki nyerte a büntetőpárbajt. A színészek a Twitteren fakadtak ki a bunkó nézők miatt.
Színház szavazás

Döntsön a Kaszás Attila-díj sorsáról!

Az idei jelöltek: Farkas Ignác, Nagy Csongor Zsolt és Varga Klári. A közönség augusztus 24-én éjfélig szavazhat a három színművészre.
Színház fesztivál

Csak érzed, hogy jó, és itt a helyed – Megérkezett az idei Katlan-himnusz

Immár tizenegyedik alkalommal rúghatjuk le a cipőnket és adhatjuk át magunkat a változatos, emberarcú és nyitott Ördögkatlan Fesztiválnak július 31. és augusztus 4. között.