Színház

Rátóti Zoltán lehet az új kaposvári igazgató

2010.08.17. 16:30
Ajánlom
A szakmai bizottság Rátóti Zoltán pályázatát találta a legjobbnak; ez a döntés egybeesik Schwajda György javaslatával.

A kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatói posztjára öten adtak be pályázatot, Rátótin kívül Keszég László színész-rendező, a pályáját Kaposváron kezdő Lukáts Andor, Téri Sándor, a tatabányai színház szakmai igazgatóhelyettese és Borbás János színész-jogász. A szakmai testület (Oberfrank Pál veszprémi igazgató, Csáki Judit színikritikus, tanszékvezető, Tóth Géza szakszervezeti megbízott, Giber Vilmos kulturális tanácsnok, a grémiumot vezető Oláh Lajosné alpolgármester és a minisztérium küldöttje) 6:0 arányban Rátóti Zoltán pályázatát támogatta, akinek - szerintük - érdemes volna megfontolnia az együttműködést Keszég Lászlóval.

Időközben kiderült, a váratlanul elhunyt Schwajda György végakaratában javaslatot tett utódjára; a testamentumban Rátóti Zoltán, a Nemzeti Színház színészének neve szerepelt - adta hírül a Somogyi Hírlap.

A napilap szerint Rátóti "politizáló színház helyett az érzelmek teátrumát, az emberek színházát szeretné megvalósítani a Csikyben". A Nemzeti Színház és az őrségi Magyarföld közötti ingázást minden bizonnyal kaposvárira váltja: a színész több éve a 27 lelket számláló kis falu polgármestere. A döntés egyszerre volt könnyű és nehéz számára, ha nem is volt magától értetődő. Azt mondta: elérkezett egy olyan életszakaszba, amikor egy kaposvári kihívásban talán jobban kiteljesedhet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Vizuál

A hazai színjátszás kiválóságaival készül Herendi Gábor új filmje

A Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, Futni mentem című romantikus komédiája november 28-tól látható a mozikban. A közvetlen állami támogatás nélkül készülő produkciót rövid videóban jelentette be Udvaros Dorottya, Ember Márk és Lovas Rozi.
Vizuál

Megvannak az idei Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai

Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal.
Klasszikus

Vezető karmesterként folytatja a munkát Vajda Gergely az Ensemble Ars Novával

A neves zeneszerző-karmester három éven át volt a francia kortárs zenei együttes rezidens művésze, ám a sikeres közös projekteknek köszönhetően a zenekar továbbra is együtt kíván dolgozni vele.
Zöldhullám

„Azért is meg akarom védeni őket, mert olyan kicsik” – gyermekek hangjai az arukária fa védelmében

A Kincseink, az araukáriák című kiállítás megnyitója április 22-én, hétfőn 17 órakor lesz a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Átriumában. A tárlat középpontjában az araukária fa és annak számos értéke áll.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

April De Angelis: Színésznők – továbbra is műsoron a Pinceszínház előadása

Az idei évad nagy sikerű előadása a Színésznők Sztarenki Pál különleges rendezésében. Minden szempárt a színpadra szegez, lényeges mondanivalója a mai társadalom embereinek is fontos üzenetet hordoz.
Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.