Színház

Reagált Udvaros Dorottya állításaira Vidnyánszky Attila

2024.07.05. 13:25
Ajánlom
„Azt nem ismerjük el, hogy kizárólagos felelősség terheli a színházat” – fogalmazott a Nemzeti Színház vezérigazgatója a tavaly novemberi baleset kapcsán. Vidnyánszky Attila interjúban cáfolta azokat az állításokat, amelyeket Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze fogalmazott meg vele és a teátrummal szemben.

Mint azt megírtuk, a napokban hosszú interjút adott a Partizánnak Udvaros Dorottya, akit annak kapcsán kérdezett a csatorna, hogy nemrég huszonkét év után távozott a Nemzeti Színház társulatától. A Nemzet Színésze a beszélgetésben kritikát fogalmazott meg a teátrum műsorpolitikájával, valamint a vezérigazgatóval, Vidnyánszky Attilával kapcsolatban, egyebek közt annak kapcsán, ahogyan a tavaly novemberi baleset ügyét kezelték.

Nem sokkal később Vidnyánszky Attila az Origónak adott interjút, amelyben cáfolta Udvaros állításait. Arra a kérdésre, mi volt az első reakciója a Partizán-beszélgetés után, azt felelte: „A lényegesnek vagy a legfontosabbnak azt tartom, hogy Udvaros Dorottya néhány napja aláírta a Nemzeti Színház által neki felajánlott szerződést, aminek természetesen örülök. Játssza tovább a szerepeit.” Egyúttal sérelmezte, hogy a színművész az interjúban többnyire érzelmi alapon érvelt, és nem vette figyelembe a tényeket. Emellett kritikával illette a műsorvezetőt, Gulyás Mártont is, mondván, „izzadságszagú módon” próbált kipréselni Udvaros Dorottyából olyan eseteket, amelyek rossz fényt vethetnek rá vagy a Nemzeti Színházban rendezőkre.

Nagyon kell Dorottyának igyekeznie, hogy tizenegy éves működésemből valamilyen példácskát felhozzon. Ez a megfelelési vágy már csak azért érthetetlen számomra, mert a művészi kvalitása nem indokolná ezt az igazodási kényszert

– mondta.

Vidnyánszky Attila cáfolta Udvarosnak azt a kijelentését is, mely szerint a balesetet szenvedő színészek, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a mai napig nem kapott kártérítést. „A tény az, hogy eddig november óta fejenként több mint ötmillió forintot kaptak – a táppénzen felül, különböző jogcímeken. A pénteki napon bekövetkezett, nagyon sajnálatos baleset után már hétfőn kéthavi fizetést utaltunk át nekik, és azóta is folyamatosan utalunk. Természetesen a kártérítési igényükhöz képest ez egy jóval szerényebb összeg, de még zajlik a rendőrségi vizsgálat, folyamatban van az eljárás. A két sérült színész balesete és a kártérítés kapcsán lényeges leszögezni, hogy például az orvos egy év után tud nyilatkozni arról, hogy maradandók-e a sérüléseik. Az a célunk, hogy megegyezzünk velük. Az sem igaz, hogy nem ismerjük el az üzemi baleset tényét,

azt nem ismerjük el, hogy kizárólagos felelősség terheli a színházat

– fogalmazott. Majd hozzátette, ha ilyen esetben kizárólagosságot állapítanának meg, precedens értékű lenne. „Itt a színész is hibázott” – mondta.

Kitért arra is, az sem állja meg a helyét, hogy a balesetben érintett díszletet önkényesen bontották le, elmondása szerint megvárták a munkaügyi felügyelet szakvéleményét, és miután ők ezt megengedték – mivel a sérülések súlyosságának megállapítása után így tartották szabályosnak –, nem aznap, hanem másnap elbontották a díszletet.

Mint mondta, az idézet, mely szerint a színésznek meg kell tanulnia a díszletet, nem tőle származik, hanem egy, Udvaros által is „nagyon szeretett” színésznőtől. „Dorottya úgy adja a számba ezt a mondatot, hogy pontosan tudja, valójában kitől származik. A megfogalmazót feledje jótékony homály, nem szeretném bevonni ebbe a rosszízű játszmába,

ne hurcolják meg az egyébként igaz megállapításáért

– fogalmazott a rendező.

Arra a kérdésre, hogy a felmondása után valóban politikai nyomásra gondolta-e meg magát és maradt a teátrum élén, Vidnyánszky azt felelte: „A döntésemben, hogy mégis maradok a Nemzeti Színház vezetője, semmiféle politikai nyomás nem játszott szerepet. Mindig is szabadon döntöttem mindenről, másképp nem is tudnék létezni, úgy gondoltam, hogy tovább kell folytatnom a munkát. A baleset által előidőzett trauma sokkolt, s ennek hatására felmondtam, de az első emberi gesztus után rá kellett jönnöm, hogy ezt intézményvezetőként nem tehetem meg: nekem kell kivezetnem a Nemzetit ebből a nehéz helyzetből. Egy sor téma van a magyar színházi és kulturális életben, amelyek kapcsán fontos a szerepem, munkám, jelenlétem, tudásom.”

Fejléckép: Vidnyánszky Attila (Fotó/Forrás: Hegedüs Róbert / MTI)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Az anya – Nagy-Kálózy Eszter főszereplésével készül bemutató a Karinthy Színházban

A budapesti Karinthy Színház várakozással teli izgalommal jelenti be Florian Zeller Az anya című fekete komédiájának budapesti ősbemutatóját. Az előadás a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatával együttműködésben valósul meg, amit az üzbég származású, nemzetközileg elismert rendező, Talgat Batalov állít színpadra.
Színház ajánló

Idén is Szegeden láthatók a legizgalmasabb színházi előadások – jön a THEALTER

Július 27. és augusztus 2. között rendezik meg a 34. THEALTER színházi fesztivált Szegeden. A jól ismert fellépők mellett új formációkkal, fiatalokból szerveződő csapatokkal is találkozhatnak a szegediek és az ide látogató nézők.
Színház gyász

Elhunyt Szatmári Liza

Az Aase- és Gobbi Hilda-díjas színésznő július 20-án, életének 97. évében hunyt el. Szatmári Liza hetvenhárom éve volt a Vígszínház tagja, halálhírét a társulat közölte.
Színház hír

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Színház gyász

Elhunyt Dobos Ildikó színművész

A Jászai Mari-díjas színművész hosszan tartó betegség után, 82 éves korában hunyt el. Drámai erejű alakításaira az eszköztelenség, a szereppel való teljes azonosulás volt jellemző.