Színház

Régen és most

2008.08.21. 00:00
Ajánlom
Régen minden régen volt; a színházakban például szeptember elején fölment a függöny. Most pedig kattintgatok ide-oda – a legtöbb helyen csak a "nyári szünet" virít, máshol szeptember elejére ígérik az októberi műsort.

Csáki Judit

Ehhez képest az új vezetéssel induló Nemzeti fürgének tűnik, hiszen szeptember 26-án már bemutatót tartanak, a régi-új Szorokin-darabot, A jég címűt játsszák, a társulatra alkalmazva. A Katona még korábban indul: már szeptember 7-től játszanak a Kamrában, a Ledarálnakeltűntem és a Top Dogs kínálja magát a bemelegítéshez.

De régen az is volt, hogy nyáron nemigen volt színház; egy-két hagyományos fesztivál, és kész. Most meg, mint a mérgezett egér, ugye, Kisvárdától Egervárig, Andocstól Esztergomig és tovább… Nem csoda, hogy elvonási tüneteknek jele sincs.

Meg régen az is volt, hogy augusztus vége felé az ember újra elkezdte érezni az este hat órát. Nem kell az órára nézni; csöppnyi bizsergés jelzi a gyomorban, hogy színházba indulás ideje van. Most nem bizsergés van, hanem egyenest frász hasít bele a langyos nyári estébe: nem kéne most nekem lennem valahol???!

Huszonsokadik – mindjárt harmincadik – színházi szezonomat fogom kezdeni, ezek szerint szeptember végén. Tudom, amit tudok; például azt, hogy ajánlatos rápihenni az októberre – és majd a márciusra -, mert a normál üzemmenet ilyenkor legföljebb havi két szabad estét engedélyez. Bemutató-özön, vendégjátékok – október vége felé például Serban Ványa bácsija a Nemzetiben! – töltik meg a naptárt, amibe gyakran csak a lépcsőházban, lefelé menet pillantok bele, merre is veszem az irányt a kapu előtt, milyen járművet választok a szóba jöhető kocsi, bicikli és hatosvillamos közül. Meg kell hát fogni a szezon elejét, különben elindul a hólabda-effektus, és egyszer csak pótlás az egész élet. Fogadom: igyekszem. Mindig fogadom, aztán mindig igyekszem…

Az már csak hab a tortán, hogy a tanév galádul lefedi a színházi szezont; vagyis két színház közé szorul majd be a drámatörténet-kurzus megannyi újraolvasnivalója. És akkor a "szokásos" darabok abszolválására is jut még idő hajnali egy és három között; nem beszélve arról, hogy bizonyos aspektusból mégsem színház az egész világ, ezért aztán most azonnal elindulok – moziba.

Csáki Judit
színikritikus, a Revizor főszerkesztője
(A Fidelio Súgó 2008. szeptemberi számának Prelűdje)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház lapszemle

Lázár Kati: Nekem a színház minden mást felülír

Lázár Kati színművésszel a köztévé egyik műsorában beszélgettek abból az alkalomból, hogy életműdíjat kapott. A Színházi Kritikusok Céhe részéről Nánay István méltatását idézzük.
Színház premier

2039-ben sem lesz könnyebb az élet

Négy generáció különös sorsát bemutató, kortárs családdráma kerül színpadra a Hatszín Teátrumban, tele bűnökkel, pokollá vált házasságokkal és egy elhallgatott örökséggel. A Majd, ha az eső eláll című előadás premierjét augusztus 10-én tartják.
Színház interjú

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.