Színház

Régen és most

2008.08.21. 00:00
Ajánlom
Régen minden régen volt; a színházakban például szeptember elején fölment a függöny. Most pedig kattintgatok ide-oda – a legtöbb helyen csak a "nyári szünet" virít, máshol szeptember elejére ígérik az októberi műsort.

Csáki Judit

Ehhez képest az új vezetéssel induló Nemzeti fürgének tűnik, hiszen szeptember 26-án már bemutatót tartanak, a régi-új Szorokin-darabot, A jég címűt játsszák, a társulatra alkalmazva. A Katona még korábban indul: már szeptember 7-től játszanak a Kamrában, a Ledarálnakeltűntem és a Top Dogs kínálja magát a bemelegítéshez.

De régen az is volt, hogy nyáron nemigen volt színház; egy-két hagyományos fesztivál, és kész. Most meg, mint a mérgezett egér, ugye, Kisvárdától Egervárig, Andocstól Esztergomig és tovább… Nem csoda, hogy elvonási tüneteknek jele sincs.

Meg régen az is volt, hogy augusztus vége felé az ember újra elkezdte érezni az este hat órát. Nem kell az órára nézni; csöppnyi bizsergés jelzi a gyomorban, hogy színházba indulás ideje van. Most nem bizsergés van, hanem egyenest frász hasít bele a langyos nyári estébe: nem kéne most nekem lennem valahol???!

Huszonsokadik – mindjárt harmincadik – színházi szezonomat fogom kezdeni, ezek szerint szeptember végén. Tudom, amit tudok; például azt, hogy ajánlatos rápihenni az októberre – és majd a márciusra -, mert a normál üzemmenet ilyenkor legföljebb havi két szabad estét engedélyez. Bemutató-özön, vendégjátékok – október vége felé például Serban Ványa bácsija a Nemzetiben! – töltik meg a naptárt, amibe gyakran csak a lépcsőházban, lefelé menet pillantok bele, merre is veszem az irányt a kapu előtt, milyen járművet választok a szóba jöhető kocsi, bicikli és hatosvillamos közül. Meg kell hát fogni a szezon elejét, különben elindul a hólabda-effektus, és egyszer csak pótlás az egész élet. Fogadom: igyekszem. Mindig fogadom, aztán mindig igyekszem…

Az már csak hab a tortán, hogy a tanév galádul lefedi a színházi szezont; vagyis két színház közé szorul majd be a drámatörténet-kurzus megannyi újraolvasnivalója. És akkor a "szokásos" darabok abszolválására is jut még idő hajnali egy és három között; nem beszélve arról, hogy bizonyos aspektusból mégsem színház az egész világ, ezért aztán most azonnal elindulok – moziba.

Csáki Judit
színikritikus, a Revizor főszerkesztője
(A Fidelio Súgó 2008. szeptemberi számának Prelűdje)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Martha Argerich és Misa Majszkij a Zeneakadémián ad koncertet

A Cziffra György-emlékév egyik záróeseményeként Martha Argerich zongoraművész és Misa Majszkij csellóművész ad kamaraestet január 28-án a Zeneakadémián.
Klasszikus

Közösen megélt pillanatok a Müpa karácsonyi kisfilmjében – VIDEÓ

Idén is ünnepi videóval kedveskedik nézőinek a Müpa, ezzel mondva köszönetet a közönségnek a figyelemért és szeretetért. A kisfilmből kiderül, mennyire fontosak a meghitt pillanatok és közösen megélt élmények.
Klasszikus

„A zene az egészséges mentális lét kulcsa” – beszélgetés Hollerung Gáborral

Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas, Érdemes Művész karmesterrel, a Budafoki Dohnányi Zenekar ügyvezető zeneigazgatójával beszélgettünk zenei pályájának alakulásáról, a zenekar sikereiről, valamint a fiatal generáció zenei neveléséről.
Plusz

Színpompás advent – Mit jelentenek a koszorú színei?

Bár a gyertyaláng ősidők óta a világ világosságának a szimbóluma, és az örökzöld koszorúk már a pogány korban is a fény és a tavasz iránti vágyakozást szimbolizálták, a kereszténység elterjedésével a fenyőgallyakból fonott adventi koszorúk vallásos jelentőséget kaptak.
Plusz

Sztárénekes és magyarországi bemutató a 2022-es Bartók Tavasz műsorán

Áprilisban immár másodjára rendezik meg a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programsorozatát, melynek huszonnégy izgalmas programját már a nagyközönség elé tárták.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.
Színház hír

Van remény – IX. Újszövetség Maraton a Vörösmarty Színházban

Idén – egy év kihagyás után – a székesfehérvári Vörösmarty Színház ismét megrendezte az adventi időszak immár hagyományosnak mondható kezdőeseményét, az Újszövetség Maratont. A négy evangéliumból gondosan összefésült szövegrészek olvasásával idézték meg a fehérváriak Jézus életét.
Színház hír

„Isten kegyelméből vagyok, ami vagyok” – kötet jelent meg Venczel Veráról

November 30-án, a budaörsi PostArtban mutatták be Siklós Endre kötetét, A színpad örök játékosát, amely a közelmúltban elhunyt Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész Venczel Vera életébe és munkásságába enged betekintést. A családias hangulatú könyvbemutatón tisztelői és pályatársai emlékeztek a színésznőre.
Színház gyász

A Farkasréti Temetőben helyezik végső nyugalomra Csűrös Karolát

Búcsúztatása december 7-én lesz a temető Makovecz ravatalozójában – tudatta a Madách Színház.
Színház videó

Mi vagyunk a világot tartó oszlopok - Megjelent a Baltazár Színház első adventi filmje

Milyen a világ, amiben élünk, és milyennek kellene lennie? E két kérdést tette fel a Baltazár Színház új előadása, A világot tartó oszlopok készítésekor. Az előadáshoz kisfilmeket is készített a társulat, amelyeket az adventi időszak négy vasárnapján mutatnak be.