Színház

Régen és most

2008.08.21. 00:00
Ajánlom
Régen minden régen volt; a színházakban például szeptember elején fölment a függöny. Most pedig kattintgatok ide-oda – a legtöbb helyen csak a "nyári szünet" virít, máshol szeptember elejére ígérik az októberi műsort.

Csáki Judit

Ehhez képest az új vezetéssel induló Nemzeti fürgének tűnik, hiszen szeptember 26-án már bemutatót tartanak, a régi-új Szorokin-darabot, A jég címűt játsszák, a társulatra alkalmazva. A Katona még korábban indul: már szeptember 7-től játszanak a Kamrában, a Ledarálnakeltűntem és a Top Dogs kínálja magát a bemelegítéshez.

De régen az is volt, hogy nyáron nemigen volt színház; egy-két hagyományos fesztivál, és kész. Most meg, mint a mérgezett egér, ugye, Kisvárdától Egervárig, Andocstól Esztergomig és tovább… Nem csoda, hogy elvonási tüneteknek jele sincs.

Meg régen az is volt, hogy augusztus vége felé az ember újra elkezdte érezni az este hat órát. Nem kell az órára nézni; csöppnyi bizsergés jelzi a gyomorban, hogy színházba indulás ideje van. Most nem bizsergés van, hanem egyenest frász hasít bele a langyos nyári estébe: nem kéne most nekem lennem valahol???!

Huszonsokadik – mindjárt harmincadik – színházi szezonomat fogom kezdeni, ezek szerint szeptember végén. Tudom, amit tudok; például azt, hogy ajánlatos rápihenni az októberre – és majd a márciusra -, mert a normál üzemmenet ilyenkor legföljebb havi két szabad estét engedélyez. Bemutató-özön, vendégjátékok – október vége felé például Serban Ványa bácsija a Nemzetiben! – töltik meg a naptárt, amibe gyakran csak a lépcsőházban, lefelé menet pillantok bele, merre is veszem az irányt a kapu előtt, milyen járművet választok a szóba jöhető kocsi, bicikli és hatosvillamos közül. Meg kell hát fogni a szezon elejét, különben elindul a hólabda-effektus, és egyszer csak pótlás az egész élet. Fogadom: igyekszem. Mindig fogadom, aztán mindig igyekszem…

Az már csak hab a tortán, hogy a tanév galádul lefedi a színházi szezont; vagyis két színház közé szorul majd be a drámatörténet-kurzus megannyi újraolvasnivalója. És akkor a "szokásos" darabok abszolválására is jut még idő hajnali egy és három között; nem beszélve arról, hogy bizonyos aspektusból mégsem színház az egész világ, ezért aztán most azonnal elindulok – moziba.

Csáki Judit
színikritikus, a Revizor főszerkesztője
(A Fidelio Súgó 2008. szeptemberi számának Prelűdje)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Új pályázatot írnak ki az Operaház főigazgatói tisztségére

A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön tette közzé, hogy a Magyar Állami Operaház főigazgatói tisztségére kiírt előző pályázat érvénytelenül zárult, ezért új pályázatot írnak ki.
Plusz

Prima Primissima Díjat kapott Keller András, Hager Ritta és Gálffi László is

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott gálaesten. Mások mellett elismerésben részesült Dobai Péter költő, író, dramaturg és a Bartók Rádió is.
Színház

A színház kritizál, a művész lázad – Beszélgetés Peller Károllyal a Latabárné fia kapcsán

Latabár Kálmán születésének százhuszadik, színpadra lépésének századik évfordulójak a tiszteletére rendhagyó monodrámával állt elő a Spinoza Színház. Peller Károly 39 év eseményeit eleveníti meg hét jelenetben: egyszemélyes színházat varázsol a Spinoza picinyke színpadára, és társrendezőként is jegyzi A Latabárné fiát.
Zenés színház

Mikor derül ki a Magyar Állami Operaház főigazgatói pályázatának eredménye?

Augusztus 8-án írta ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium a Magyar Állami Operaház 2023. február 15-étől kezdődő ciklusára vonatkozó főigazgatói pályázatot, ám annak eredményét még mindig nem hozták nyilvánosságra.
Könyv

Írók és költők is kiállnak a tiltakozó tanárok mellett

Számos író, költő, irodalmár csatlakozott már ahhoz a petícióhoz, amit Erdős Virág indított a tiltakozó tanárok és diákok mellett. Az aláírók között szerepel Závada Pál, Kiss Judit Ágnes, Schein Gábor és Berg Judit is.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Gellért-hegyi rémálmok – kritika Az Imádkozó című előadásról

Radioaktív jövőben hasadnak a sorsok Pintér Béla huszonkilencedik, legújabb előadásában. Maguk a szereplők húzzák a talpalávalót a nihil komédiájához. Megnyugtató, hogy ez csak egy rémálom, és még felébredünk.  
Színház hír

Márkó Eszter rendező kapta a Gyulai Várszínház nívódíját

A Tündöklő Jeromos rendezéséért odaítélt elismerést Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója és Gyula polgármestere, dr. Görgényi Ernő adta át a Nemzeti Színházban, a november 30-i előadás után.
Színház ajánló

Mai figurákkal tart tükröt elénk Brasch Bence első rendezése az Átriumban

Az idén 10 éves Átrium szeptemberben mutatta be a Bálna című darabot, mely Ágoston Katalin, Debreczeny Csaba, Kovács Máté, Szinetár Dóra, Tornyi Ildikó és Sas Zoltán egyetemi hallgató szereplésével látható a Margit körúti teátrumban.
Színház interjú

A színház kritizál, a művész lázad – Beszélgetés Peller Károllyal a Latabárné fia kapcsán

Latabár Kálmán születésének százhuszadik, színpadra lépésének századik évfordulójak a tiszteletére rendhagyó monodrámával állt elő a Spinoza Színház. Peller Károly 39 év eseményeit eleveníti meg hét jelenetben: egyszemélyes színházat varázsol a Spinoza picinyke színpadára, és társrendezőként is jegyzi A Latabárné fiát.
Színház ajánló

Deficit – Csurka István darabja a Vigadóban

December 5-én, a Pesti Vigadó Sinkovits Imre Kamaraszínpadán tekinthetjük meg a Zentai Magyar Kamaraszínpad vendégelőadását, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Szilágyi Tibor rendezésében.