Színház

Régi-új befogadó színház a KET-ből

2012.01.16. 11:06
Ajánlom
Ezentúl ismét Bethlen Téri Színháznak hívják a Bethlen téri épület földszintjén működő, az idők során számos funkciót betöltő Közép-Európa Táncszínházat.

Múlt és jövő találkozott szombaton délután a sajtótájékoztatóval egybekötött kiállítás-megnyitón az 1997 óta Közép-Európa Táncszínházként működő intézményben, mely korábban a régi Bethlen téri Színháznak, a Független Színpadnak, a Hollywood és a Bethlen Filmszínháznak, a Rock Színháznak és a Bethlen Kortárs Táncműhelynek adott otthont.

A korabeli bútorokkal berendezett, színházi plakátokkal és a Bethlen téren fellépő művészek portréival tarkított, állandó színháztörténeti kiállításként is működő színház fogadótere szolgált a találkozó helyszínéül. Az egykori Bethlen téri Színház előadás-fotóiból összeállított jelenleg megtekinthető kiállítással együtt eddig összesen ötvenhat kiállítást tekinthettek meg a látogatók a Bethlen Galériában. A múltról, vagyis az 1929-es Bethlen téri színház alapításáról, illetve az azt követő közel két évtized történetéről Gajdó Tamás színháztörténész, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet tanácsosa számolt be a jelenlévőknek egy vetítéssel egybekötött történeti áttekintéssel.  Az előadást követően Gergye Krisztián produkcióját tekinthették meg a fogadótérben a  sajtótájékoztató résztvevői: a performanszot a Független Színpad számára készült, de be nem mutatott Én és a világ című darabhoz írt Radnóti-vers (Előhang egy monodrámához) ihlette. A jelenről, illetve a Bethlen Téri Színház jövőjéről Szögi Csaba, a Közép-Európa Táncszínház igazgatója, művészeti vezetője beszélt. A civil szervezetek támogatásának múlt évi változása ösztönözte arra a Bethlen téren dolgozókat, hogy létrehozzák a Bethlen Téri Színház Nonprofit Közhasznú Kft-t. A helyet 1988 óra a mindenkori kulturális tárca bérelte és működtette - ez a jogi helyzet szűnt meg 2011. december 31-én. 2012-től az újonnan létrehozott a kft bérli és üzemelteti a létesítményt, ami azt a változást is magával hozza, hogy a kft vezetői maguk határozhatják meg a hely profilját.

Szögi Csaba az új Bethlen Téri Színház - mely továbbra is szoros együttműködésben marad a Közép-Európa Táncszínházzal - jövőbeli terveiről elmondta, hogy befogadó- és produkciós színházként fog tovább működni. A nyitottság nem csak a fiatal alkotók és előadók felkarolásában nyilvánul majd meg, hanem abban is, hogy a színház az előadó-művészet szélesebb palettájáról fogadja a társulatokat, mindemellett hétvégi családi programokkal, táncházzal és táncfilm-klubbal, fesztiválokkal, illetve nyári intenzív tánc- és színművészeti kurzussal várja majd az érdeklődőket. A színház vezetése a fentieken kívül együttműködést tervez a kerület alapfokú művészeti iskoláival, folytatja a középiskolásokat megszólító színházi beavató programot, valamint egy - művészeti és kulturális kikapcsolódást nyújtó - egyetemi, főiskolai klub elindítását is tervezi.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Vizuál

Átadták az idei Golden Globe-díjakat

Magyar idő szerint hétfő hajnalban átadták az idei Arany Glóbuszokat. A virtuális gálán magyar filmért is izgulhattunk, hiszen Vanessa Kirbyt jelölték a legjobb színésznő díjára a Mundruczó Kornél filmjében nyújtott alakításáért.
Vizuál

Meryl Streep nyáron visszatér a Broadwayre

A kulisszák mögé enged betekintést legújabb filmjében Meryl Streep, aki Places, please-el a Broadway előtt is tiszteleg – írja a Deadline.
Plusz

Megújult az Art is Business honlapja

Második születésnapját ünnepli az Art is Business, az évfordulóra teljesen új megjelenést kapott a magazin honlapja, amelyen a jövőben rendszeresen olvashatunk híreket a forprofit szektor és a művészet világából.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Premierrel ünnepli Romhányi József születésének 100. évfordulóját a Centrál Színház

Rendhagyó premierrel emlékezik Romhányi Józsefre a Centrál Színház. A Vérszipoly című zenés rímdráma egy ellenállhatatlan humorú komédia Seholsincs országból, amelynek zenéjére az író tanítványa, Philiph István írt szöveget.
Színház ajánló

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.
Színház gyász

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva színésznő, a Katona József Színház alapító tagja

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja.
Színház interjú

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.
Színház hír

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.