Színház

Rekordszámú pályázat érkezett a Pinceszínház igazgatói posztjára

2021.06.17. 08:25
Ajánlom
A színház vezetésére összesen tizenöten pályáztak, ilyenre évtizedek óta nem volt példa – tudatta Takács Máriusz ferencvárosi képviselő a Facebook-oldalán.

A Pinceszínház iránti nagy érdeklődés azért is különös, mert az előző választáson mindössze egyetlen jelentkező volt a posztra, ráadásul az intézmény legutóbb úgy került be a hírekbe, hogy Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere menesztette Soós Pétert a tisztségéből. Az igazgatónak azért kellett távoznia januárban, mert jelzés nélkül főállású oktatói munkát vállalt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ezt pedig a 2023-ig érvényes szerződése alapján nem tehette volna meg. Jelenleg Kerek András megbízott igazgató vezeti a Pinceszínházat.

A mostani 15 pályázót először egy szakértői bizottság hallgatja meg, majd a Takács Máriusz vezette Kulturális, Oktatási, Egyházügyi és Nemzetiségi Bizottság előtt kell ismertetniük a terveiket. A döntést a Képviselő-testület ezek alapján hozza majd meg.

Az új igazgató várhatóan július 1-jén veszi át a tisztséget, megbízatása pedig öt évre szól.

A beadott pályázatoknak tartalmaznia kellett a Pinceszínház tervezett szervezeti, vezetési és fejlesztési struktúráját, a részletes művészeti tervet, benne a színház eddigi munkásságának elemzésével, valamint a repertoárra vonatkozó megjegyzésekkel és jövőbeni ötletekkel, premierekkel. Emellett a pályázóknak ki kellett térniük arra is, hogy a színház hogyan kíván részt venni a kerület kulturális életében, és ehhez milyen gazdasági és marketingstratégiát szeretne alkalmazni.

A pályázók pontos névsora még nem ismert, az azonban már korábban nyilvánosságra került, hogy Rácz Attila dramaturg és dr. Komáromi György is az indulók között van.

Fejléckép forrása: Miller's Pictures / Pinceszínház

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Színház

Balázsovits Lajost választották a Nemzet Színészévé

Haumann Péter halála után a Nemzet Színészei június 22-én új tagot választottak maguk közé. A Nemzeti Színházban tartott közel 40 perces tanácskozás végére megszületett a döntés: Balázsovits Lajos Balázs Béla-díjas magyar színművész csatlakozik a 11 művész mellé.
Klasszikus

Baráth Emőke ad barokk koncertet a Müpában

Az évad művésze cím idei birtokosa, a nemzetközi hírű szoprán, Baráth Emőke a historikus zene egyik legkiemelkedőbb formációjával, a Fabio Biondi vezette Europa Galante zenekarral ad koncertet június 28-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.
Színház ajánló

Apor Vilmosról készített darabot Dér András

Nagyszabású történelmi ősbemutató látható a Gyulai Várszínházban július 1-jén és 2-án. A két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos életéről szóló darabot Mindenkinek mindene címmel Dér András írta a Gyulai Várszínház felkérésére, és ő is rendezi.