Színház

„Rémes” történetek a turkálóból

2021.07.02. 11:15
Ajánlom
Ki ne ismerné Golyó turkálóját?! Vagy éppen ki is? A kis üzletben, ahol minden ruhának története van, mintha megállt volna az idő, és amikor telihold ragyog a turkáló felett, furcsábbnál furcsább alakok teszik tiszteletüket a tulajdonosnál.

A különös ruhákba öltözött figurák mögött mindennapjaink tipikus alakjai sejlenek fel: a kleptomániás idős nő, a sikersztorira éhező sztárújságíró, a flúgos világutazó, a szörnyű titkot rejtegető és kettős életet élő Zorica Puşcaşiuvá (alias Puskás Hajnalka), valamint a tájszólásban beszélő, filmmániás, influenszer, Székely Claribella.

Radu Afrim író-rendező az Amikor telihold ragyog a turkáló felettben saját jelenünk karikatúráját helyezi Golyó üzletének kirakatába, nem rettenve meg az olyan alakok szerepeltetésétől sem, mint a társadalom peremére sodródó és kissé együgyű DJ Karcsi ’78.

Az előadás már a nyitójelenet előtt döntés elé állítja a nézőt: tudomást vesz-e a titkos szerelme után sóvárgó, kurta rímeket faragó Karcsiról, vagy kizárólag akkor engedi át magán a történetet, amikor kivilágosodik a szín.

Ebben nagy feladat hárul a fiút játszó Kónya-Ütő Bencére, hiszen neki kell megteremtenie azt a népi mintákba burkolózó bolthoz illő groteszk miliőt, amelyben aztán pillanatok alatt elveszik a néző, ha nem figyel.

Karcsi karaktere ráadásul klisét klisére halmoz: a két számmal nagyobb melegítőben mászkáló csapzott, vézna fiú a maga együgyű módján máshogy érzékeli a körülötte lévő a világot, nem véletlen, hogy sokáig a turkálót sem hagyja el – ez az ő fizikai burka. Biztonságosnak hitt odúját azonban sorra forgatják fel az üzlet törzsvendégei, illetve a rettegett Puskás Hajnalka, akinek vámpírszerű megjelenése már az első pillanatban sejteti, hogy a fekete ruha alatt szörnyű titkot hordoz. Kónya-Ütő Bence azonban szépen dolgozik alá a darab által felnagyított sztereotípiáknak, otthonosan és természetesen mozog Afrim világában.

206680401_1904533636389603_3178053763302545128_n-102951.jpg

Jelenet a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Amikor telihold ragyog a turkáló felett című előadásából (Fotó/Forrás: Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja)

Olyannyira, hogy bár Erdei Gábor Golyója mint üzlettulajdonos (és mint hamis Pataki Attila Facebook-profillal áldozatra leselkedő szexuális ragadozó) mindent megtesz, hogy a vásárlás felé terelgesse potenciális vevőit, mégis Karcsi mozgatja a szálakat. Pontosan addig tudja ezt megtenni, amíg meg nem érkezik titkos szerelme, Claribella, és fel nem ragyog az a bizonyos telihold.

Benedek Ágnes már a színpadra lépése pillanatában főszereplővé avanzsál

– amennyiben ennél az előadásnál beszélhetünk főszereplőről –, jelenléte és karaktere olyan erősen hat a játszótársak motivációira és gesztusaira, hogy kikerülhetetlen részévé válik a turkálónak. Tájszólása ezúttal nem bántó kigúnyolása a nyelvnek, hanem a humor forrása, amit a rendezés jó érzékkel felnagyít és tesz poén tárgyává úgy, hogy az valóban vicc legyen.

KisvardaTuri-114730.jpg

Jelenet a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Amikor telihold ragyog a turkáló felett című előadásából (Fotó/Forrás: Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja)

A szomszédban eközben a Zara készül üzletet nyitni, komoly dilemmába taszítva a turi törzsvendégeit, akik ádáz belső harcot vívnak magukkal azért, hogy hűek maradjanak szeretett helyükhöz.

Pedig Golyónak nincs mitől félnie, kuncsaftjai egytől egyig túlvilági alakok, bár ez a túlvilágiság inkább a megmagyarázhatatlan tettekben mutatkozik meg. Az Afrim által teremtett bolt még akár létezhetne is – igaz, a rádióban lakó madarak, az évek előrehaladtával szaporodó, kiscipőket létrehozó lábbelik és a tér-idő ugrások aligha történhetnének meg a körúton.

Klasszikus értelemben véve történetről sem beszélhetünk, hiszen sorsok, vágyak és impressziók elevenednek meg,

mégsem érezzük, hogy hasztalan és céltalan lenne a kétórás darab. Épp ellenkezőleg: saját kicsinyes világunknak állít görbe tükröt azzal, hogy egy másik dimenzióból láttatja a jelent.

Ugyanakkor éppen a cselekménytelenségből adódóan több szál is elvarratlan marad, többek között a legégetőbb kérdés sem tisztázódik, jelesül, hogy a turkálót sújtó átok, amely miatt a telihold idején a lelkek visszajárnak, megtörhető-e valaha, és a szomszédba települő „konkurens” Zara térhódítása Golyó üzletének végét jelenti-e.

Valószínűleg erre a következő teliholdig várni kell.

Az Amikor telihold ragyog a turkáló felett a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválján elnyerte az EMMI fődíját, a legjobb előadásnak járó kitüntetést, Benedek Ágnes pedig kiemelkedő alakításáért Kisvárda Város Polgármesterének díját kapta.

Fejléckép forrása: Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja

Fődíjas Radu Afrim és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Kisvárdán 

Kapcsolódó

Fődíjas Radu Afrim és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Kisvárdán 

Kiosztották a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválja díjait a kilencnapos rendezvénysorozat zárónapján, szombaton. Az életműdíjat Tóth Tibor és Venczel Valentin színművészek vehették át.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10+1 kihagyhatatlan program a Múzeumok Éjszakáján

Tárlatvezetések, komoly- és könnyűzenei koncertek, filmvetítések, táncelőadások, kézműves foglalkozások és még táncház is vár minket a 2022-es Múzeumok Éjszakáján. Összegyűjtöttünk 10+1 helyszínt, amelyet semmiképp sem érdemes kihagyni június 25-én. 
Vizuál

Bereményi Géza belemegy a játékba

Élvezetes, szerethető és szívet melengető portréfilm lett a Bereményi kalapja, amelyet elsősorban az irónia hat át, mintsem a túlzott komolyság és drámaiság. Mindazonáltal szép, őszinte pillanatoknak is szemtanúi lehetünk a napjaink egyik legnagyobb alkotójáról szóló filmben.
Klasszikus

Schiff András kapta az idei Bach-medált

A Lipcse városa által 2003-ban alapított díjat Johann Sebastian Bach műveinek kimagasló interpretációjáért ítélték oda Schiff Andrásnak. Korábban többek között Gustav Leonhardt, Sir John Eliot Gardiner, Ton Koopman, Nikolaus Harnoncourt vagy Robert Levin munkásságát ismerték el a díjjal.
Klasszikus

Visszatérés a Walhallába

A Covid miatti kényszerű kihagyás miatt idén végre visszatérhetett a Budapesti Wagner-napok közönsége a Müpába, ahol már az első fanfárként felcsendülő Walhalla-motívum közben sokan érezték, ismét egy különleges utazás részesei lehetnek. Beszámoló az első Ring-sorozatról és a Rienziről.
Klasszikus

Baráth Emőke ad barokk koncertet a Müpában

Az évad művésze cím idei birtokosa, a nemzetközi hírű szoprán, Baráth Emőke a historikus zene egyik legkiemelkedőbb formációjával, a Fabio Biondi vezette Europa Galante zenekarral ad koncertet június 28-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Újraértelmezett Shakespeare-drámák a nyári fesztiválokon

A Magyar Mozgókép Fesztivál „Legjobb tévésorozat” kategóriájának győztese, a drámaíró műveit feldolgozó Shakespeare/37 meghívást kapott három fesztivál programjába is, így a rövid epizódok láthatóak lesznek a Kolorádó Fesztiválon, a Bánkitó Fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztiválon is.
Színház galéria

Így néz ki most a felújítás alatt álló debreceni Csokonai Színház – GALÉRIA

2020 szeptemberében megkezdődött a debreceni Csokonai Színház felújítása, és a színház valamennyi belső terét érinti. Ilyen nagymértékű átalakításra az elmúlt 30 évben nem volt példa a teátrumban, amely a tervek szerint 2023-ban nyitja meg kapuit a nézők előtt.
Színház hír

A Proton Színház alapító előadása is látható lesz idén nyáron

Mundruczó Kornél Frankenstein-terv rendezése mellett a Winterreise előadással is találkozhat a hazai közönség.
Színház interjú

Bebújósdi – Beszélgetés Felvidéki Judittal

Huszonkilenc év alatt harmincöt tévéfilmet, tévéjátékot, portréfilmet és dokumentumfilmet készített, de forgatott irodalmi műsorokat és sorozatokat is a Magyar Televíziónak. Rendezett színházban, majd hosszú csend következett. Felvidéki Judit, Balázs Béla-díjas filmrendező tizenhat év után újra színházban rendez, ami jó alkalom volt a beszélgetésre, és egy kis múltidézésre is.
Színház ajánló

Apor Vilmosról készített darabot Dér András

Nagyszabású történelmi ősbemutató látható a Gyulai Várszínházban július 1-jén és 2-án. A két háború közötti legendás hírű gyulai apátplébános, majd győri püspökként vértanúhalált halt Apor Vilmos életéről szóló darabot Mindenkinek mindene címmel Dér András írta a Gyulai Várszínház felkérésére, és ő is rendezi.