Színház

„Rémes” történetek a turkálóból

2021.07.02. 11:15
Ajánlom
Ki ne ismerné Golyó turkálóját?! Vagy éppen ki is? A kis üzletben, ahol minden ruhának története van, mintha megállt volna az idő, és amikor telihold ragyog a turkáló felett, furcsábbnál furcsább alakok teszik tiszteletüket a tulajdonosnál.

A különös ruhákba öltözött figurák mögött mindennapjaink tipikus alakjai sejlenek fel: a kleptomániás idős nő, a sikersztorira éhező sztárújságíró, a flúgos világutazó, a szörnyű titkot rejtegető és kettős életet élő Zorica Puşcaşiuvá (alias Puskás Hajnalka), valamint a tájszólásban beszélő, filmmániás, influenszer, Székely Claribella.

Radu Afrim író-rendező az Amikor telihold ragyog a turkáló felettben saját jelenünk karikatúráját helyezi Golyó üzletének kirakatába, nem rettenve meg az olyan alakok szerepeltetésétől sem, mint a társadalom peremére sodródó és kissé együgyű DJ Karcsi ’78.

Az előadás már a nyitójelenet előtt döntés elé állítja a nézőt: tudomást vesz-e a titkos szerelme után sóvárgó, kurta rímeket faragó Karcsiról, vagy kizárólag akkor engedi át magán a történetet, amikor kivilágosodik a szín.

Ebben nagy feladat hárul a fiút játszó Kónya-Ütő Bencére, hiszen neki kell megteremtenie azt a népi mintákba burkolózó bolthoz illő groteszk miliőt, amelyben aztán pillanatok alatt elveszik a néző, ha nem figyel.

Karcsi karaktere ráadásul klisét klisére halmoz: a két számmal nagyobb melegítőben mászkáló csapzott, vézna fiú a maga együgyű módján máshogy érzékeli a körülötte lévő a világot, nem véletlen, hogy sokáig a turkálót sem hagyja el – ez az ő fizikai burka. Biztonságosnak hitt odúját azonban sorra forgatják fel az üzlet törzsvendégei, illetve a rettegett Puskás Hajnalka, akinek vámpírszerű megjelenése már az első pillanatban sejteti, hogy a fekete ruha alatt szörnyű titkot hordoz. Kónya-Ütő Bence azonban szépen dolgozik alá a darab által felnagyított sztereotípiáknak, otthonosan és természetesen mozog Afrim világában.

206680401_1904533636389603_3178053763302545128_n-102951.jpg

Jelenet a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Amikor telihold ragyog a turkáló felett című előadásából (Fotó/Forrás: Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja)

Olyannyira, hogy bár Erdei Gábor Golyója mint üzlettulajdonos (és mint hamis Pataki Attila Facebook-profillal áldozatra leselkedő szexuális ragadozó) mindent megtesz, hogy a vásárlás felé terelgesse potenciális vevőit, mégis Karcsi mozgatja a szálakat. Pontosan addig tudja ezt megtenni, amíg meg nem érkezik titkos szerelme, Claribella, és fel nem ragyog az a bizonyos telihold.

Benedek Ágnes már a színpadra lépése pillanatában főszereplővé avanzsál

– amennyiben ennél az előadásnál beszélhetünk főszereplőről –, jelenléte és karaktere olyan erősen hat a játszótársak motivációira és gesztusaira, hogy kikerülhetetlen részévé válik a turkálónak. Tájszólása ezúttal nem bántó kigúnyolása a nyelvnek, hanem a humor forrása, amit a rendezés jó érzékkel felnagyít és tesz poén tárgyává úgy, hogy az valóban vicc legyen.

KisvardaTuri-114730.jpg

Jelenet a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Amikor telihold ragyog a turkáló felett című előadásából (Fotó/Forrás: Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja)

A szomszédban eközben a Zara készül üzletet nyitni, komoly dilemmába taszítva a turi törzsvendégeit, akik ádáz belső harcot vívnak magukkal azért, hogy hűek maradjanak szeretett helyükhöz.

Pedig Golyónak nincs mitől félnie, kuncsaftjai egytől egyig túlvilági alakok, bár ez a túlvilágiság inkább a megmagyarázhatatlan tettekben mutatkozik meg. Az Afrim által teremtett bolt még akár létezhetne is – igaz, a rádióban lakó madarak, az évek előrehaladtával szaporodó, kiscipőket létrehozó lábbelik és a tér-idő ugrások aligha történhetnének meg a körúton.

Klasszikus értelemben véve történetről sem beszélhetünk, hiszen sorsok, vágyak és impressziók elevenednek meg,

mégsem érezzük, hogy hasztalan és céltalan lenne a kétórás darab. Épp ellenkezőleg: saját kicsinyes világunknak állít görbe tükröt azzal, hogy egy másik dimenzióból láttatja a jelent.

Ugyanakkor éppen a cselekménytelenségből adódóan több szál is elvarratlan marad, többek között a legégetőbb kérdés sem tisztázódik, jelesül, hogy a turkálót sújtó átok, amely miatt a telihold idején a lelkek visszajárnak, megtörhető-e valaha, és a szomszédba települő „konkurens” Zara térhódítása Golyó üzletének végét jelenti-e.

Valószínűleg erre a következő teliholdig várni kell.

Az Amikor telihold ragyog a turkáló felett a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválján elnyerte az EMMI fődíját, a legjobb előadásnak járó kitüntetést, Benedek Ágnes pedig kiemelkedő alakításáért Kisvárda Város Polgármesterének díját kapta.

Fejléckép forrása: Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja

Fődíjas Radu Afrim és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Kisvárdán 

Kapcsolódó

Fődíjas Radu Afrim és a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Kisvárdán 

Kiosztották a Magyar Színházak 33. Kisvárdai Fesztiválja díjait a kilencnapos rendezvénysorozat zárónapján, szombaton. Az életműdíjat Tóth Tibor és Venczel Valentin színművészek vehették át.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

A kortárs művészetről szól az augusztus Lovason

Augusztus első hétvégéjén harmadik alkalommal nyílt meg Lovason a Garten Balaton kortárs művészeti hetek, melynek célja, hogy bemutassa a kortárs képzőművészet és szobrászat legjelentősebb hazai alkotóit.
Vizuál

Négy díjat nyert Los Angelesben Szajki Péter filmje

New York után Los Angelesben is díjazták Szajki Péter Most van most című alkotását. A film a Los Angeles Film Awardson a legjobb elbeszélő nagyjátékfilm és a legjobb romantikus vígjáték kategóriájában nyert, míg Tompos Kátya a legjobb színésznő, Mohai Tamás pedig a legjobb férfi főszereplő különdíját díját vehette át.
Plusz

Állami gondozott fiatalokon segít a Magyar Művészeti Akadémia egyik legsikeresebb ösztöndíjas projektje

2021 szeptemberétől intézményesített formában működik tovább az a kezdeményezés, melyet Czikora István László a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasaként kezdett el 2018-ban. A projekt idén egy háromnapos táborral zárul, ám a munka ezzel nem ér véget: a művészeti foglalkozás ezután is a gyerekek mindennapjainak része lesz.
Színház

Nemzetbiztonságra hivatkozva vizsgálják az orosz színházi előadásokat

Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott utasítást az orosz állami színházakban játszott előadások vizsgálatára.
Könyv

Világrekordra készül Nemere István 758. könyvével

Augusztus 7-én, szombaton az író több új könyvét is bemutatja, ezzel pedig többször is megdönti az élő szerző legtöbb megjelent könyvének világrekordját – szúrta ki a hvg.hu.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Szarka Gábor: A megújult SZFE készen áll a tanévkezdésre

Felújított ingatlanok, új képzési helyszínek és modern technikai eszközök várják szeptemberben a diákokat a Színház- és Filmművészeti Egyetemen – mondta Szarka Gábor az intézmény augusztus 4-én tartott sajtótájékoztatóján.
Színház hír

A Kertész utcai Shaxpeare-mosó kapja a legjobb előadás kritikusdíját

Bodó Viktor rendezését 2019 szeptemberében mutatta be az Örkény Színház.
Színház hír

Nemzetbiztonságra hivatkozva vizsgálják az orosz színházi előadásokat

Vlagyimir Putyin elnök rendeletben adott utasítást az orosz állami színházakban játszott előadások vizsgálatára.
Színház ajánló

Ismét élőben játszik a STEREO AKT

Két, közönség előtt megtartott színházi bemutatóval jelentkezik augusztusban a STEREO AKT. Az Ex Katedra – tanmesék a ’90-es évekből már ismerős lehet a nézőknek, hiszen stream formájában már játszotta a társulat, a Kolónia – meneküléstörténetek viszont helyszínspecifikussága miatt csak most kerül majd színre.
Színház hír

Elindult a Kaszás Attila-díj közönségszavazása

Már lehet szavazni a Kaszás Attila-díj 2021. évi jelöltjeire: Fándly Csabára (Csiky Gergely Színház), Gulácsi Tamásra (Móricz Zsigmond Színház) és Rusznák Andrásra (Radnóti Miklós Színház). A www.kaszasattiladij.hu oldalon adhatók le a szavazatok egészen augusztus 20-án éjfélig.