Színház

Rendhagyó Tartuffe-előadással lesz jelen a Comédie Francaise a 10. MITEM-en

2023.09.27. 12:40
Ajánlom
Tíz ország huszonegy előadása, köztük a párizsi Comédie Francaise Tartuffe-produkciója lesz látható a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón szeptember 30. és október 23. között a Nemzeti Színházban.

Idén rendezik meg a 10. Madách Nemzetközi Színházi Találkozót, amely négy szekcióból épül fel. A MITEM+ részeként érkezik a Comedie Francaise, a Kassai Nemzeti Színház és a Jugoszláv Dráma Színház. A Synergy Fesztiválon a nyelvi és nemzetiségi kisebbségek színházi előadásai mutatkoznak be a baskíriai Ufától a németországi Kölnig. A Nemzeti Színház Showcase-en a vendéglátó színház utóbbi éveinek népszerű, formabontó produkciói kaptak helyet, míg a „Beregszász 30” szekcióban a 30 éves fennállását ünneplő beregszászi színház legendás előadásait láthatja a közönség. A Beregszászon működő Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház első előadása 1993. október 23-án került színpadra, és az intézmény azóta próbálja túlélni az egyre nagyobb kríziseket.

net_Jan_Versweyveld_Comedie-Francaise_1-123301.jpg

Tartuffe, avagy a képmutató (Fotó/Forrás: Jan Versweyveld / Nemzeti Színház)

A fesztivál egyik kiemelt előadása lesz a párizsi Comédie Francaise Tartuffe, avagy a képmutató című vendégjátéka, amelyet október 8-án és 9-én láthat a közönség a nagyszínpadon. A francia társulat Molière születésének 400 éves évfordulója alkalmából szervezett turné részeként látogat Magyarországra, a darab szerepelni fog a Miskolci Nemzeti Színházban is. Ivo van Hove rendező nem a Molière által 1669-ben befejezett és általában színpadra állított ötfelvonásos változatot választotta, hanem a darab egy elveszett változatát rekonstruáltatta, a háromfelvonásos Tartuffe-öt, amelyet XIV. Lajos ízlése szerint cenzúráztak 1664-ben, az ősbemutató előtt, az uralkodó ugyanis nem engedhette meg, hogy kedvenc vígjátékszerzője a bigottságot kipellengérező szatírát mutasson be a párizsi színházában.

A MITEM+ részeként mutatják be a belgrádi Jugoszláv Dráma Színház Szophoklész Oidipus című drámáját, míg modern tánc formájában jelenik meg a színpadon a Kassai Állami Színház különleges Hamlet-produkciója. „A Hamlet szövege múltbeli összefüggésekről, kapcsolatokról beszél, ezért is nagyon nehéz ezt balettben megjeleníteni. Számomra árulásról, hatalmi harcokról, a szerelem lerombolásáról, a manipulációról szól, és úgy gondolom, hogy mindez nagyon aktuális téma abban a társadalomban, amelyben ma élünk” – vallja Ondrej Šoth rendező.

hamlet_kassaiallamiszinhaz_14-123300.jpg

Hamlet (Fotó/Forrás: Joseph Marcinsky / Nemzeti Színház)

A Nemzeti Színház Showcase elnevezésű szekcióban lesz látható egyebek mellett Bertolt Brecht A kaukázusi krétakör című darabja Avtandil Varszimasvili rendezésében, Bulgakov A Mester és Margarita című regényének színpadi változata Aleksandar Popovski színrevitelében és a Bánk bán Vidnyánszky Attila rendezésében.

A beregszászi színház programjai október 18-án indulnak Szűcs Nelli Fedák Sári-előadásával, október 19-én Szergej Medvegyev Fodrásznő, október 20-án Gogol Háztűznéző, 21-én Örkény István Tóték című darabjával lép színpadra a társulat. Programjukban szerepel még Csehovtól az Egyfelvonásos komédiák, valamint Petőfi A helység kalapácsa című hőskölteménye Vidnyánszky Attila rendezésében. Csehov darabját 25 éve játssza a beregszászi színház, míg Petőfi alkotásának színpadi változatát eddig 54 alkalommal adták elő.

net_Totek_2022_eorifoto-3701-123301.jpg

Tóték (Fotó/Forrás: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)

Több kísérőprogram is várja a közönséget: lesz kerekasztal-beszélgetés, filmvetítés, október 21-én a Tóték előadás után pedig átadják a Fedák Sári-díjat.

Fejléckép: Tartuffe, avagy a képmutató (fotó/forrás: Jan Versweyveld / Nemzeti Színház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.
Klasszikus

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Jazz/World

A Zene ünnepe a Francia Intézetben

A Zene ünnepe címmel műfajokat felvonultató koncertsorozatot tartanak június 21-én, pénteken a budapesti Francia Intézetben. Az esemény ingyenes.
Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Színház

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Arról a pánikról szerettem volna beszélni, amit ma a felnövés jelent” – interjú Kovács D. Dániellel

Az [ESCAPE] – A Donkihóte-projekt című előadás július 5-én debütál a Városmajori Szabadtéri Színpadon, ősztől pedig az Örkény Színház repertoárján lesz látható. A színdarab rendezőjévelegyebek közt a világot jobbá tenni akaró hősökről és a videójátékok stigmatizáltságáról is beszélgettünk.
Színház hír

Bocsárdi László nyerte a legjobb rendező díját az Országos Színházi Találkozón

A kaposvári Csiky Gergely Színházban megrendezett seregszemlén mások mellett Zsigmond Emőke, Karácsony Gergely, if. Vidnyánszky Attila és Tokai Andrea is elismerést vehetett át.
Színház ajánló

Életútinterjúk alapján készül a MáSzínház női sorsokat bemutató előadása

A KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” című produkcióban három generáció tesz fel magának kérdéseket identitással, hozott mintákkal, önazonossággal és szabadsággal kapcsolatban.
Színház ajánló

Mit áldozunk fel jól megszokott kényelmünkért? – beszélgetés a Csónak című előadás alkotóival

Presznyakov Oleg & Vlagyimir Csónak, avagy előttünk az özönvíz című kortárs drámája a modern társadalom látleletét is adja. Az előadás rendezőjével, Bocsárdi Lászlóval, valamint két szereplővel, a főszerepben látható László Csabával és a volt feleségét alakító Berekméri Katalinnal beszélgettünk.
Színház interjú

Tompagábor Kornél: „Végtelenül élvezem a színész szabadságát”

Tompa Gáborral, a Kvártélyház Szabadtéri Színház Kft. igazgatójával, aki Tompagábor Kornél néven rendez, többek között az idei kínálatról, a „tompagáborság” mibenlétéről, a nyári esték varázsáról, üveggolyókról, rendezői koncepcióról és a Kvártélyház titkairól beszélgettünk.