Színház

Rendhagyó történelemóra az Újszínházzal – színművészek mesélnek a diákoknak

2021.10.01. 10:30
Ajánlom
Viczián Ottó neve sokaknak ismerős: a tévénézők számára különleges tónusú hangja, a színházba járóknak pedig erőteljes színpadi játéka teszi felejthetetlenné. Azt azonban kevesen tudják róla, hogy egyik szenvedélye a történelem. Az Újszínházban több olyan történelmi darab is látható, melyben a Jászai Mari-díjas színművész játszik. Így született meg az ötlet, hogy a teátrum a diákok számára rendhagyó történelemórákat szervezzen, melyek alkalmával Viczián Ottó és színésztársai mesélnek a darabokról, a történelemről, tényekről és fikciókról. (X)

Miért éppen a történelem a kedvence?

Nemcsak a történelem: valójában a nyelvtanulás is komolyan érdekel. De való igaz, hogy a múltbéli események krónikája rettentően izgalmas. Megdöbbentő és elgondolkodtató, hogy egy-egy apró mozzanat hogyan vezetett végül egy korszak felemelkedéséhez vagy éppen bukásához. És néha nagyon jó gondolatban eljátszani azzal: mi lett volna, ha…

Az iskolások, azt hiszem, nem feltétlenül gondolnak ilyen lelkesedéssel a történelem órákra.

A tankönyvek dolga, hogy tényszerűen tálalja az információkat. Ezeket a történelmi eseményeket azonban számos szerző feldolgozta már, különböző nézőpontok mentén. Az Újszinházban több ilyen előadásban is van szerencsém játszani, amit nagyon szeretek. Ez adta az ötletet ahhoz, hogy azoknak a diákoknak, akik ellátogatnak hozzánk a színházba, előadás előtt egy rendhagyó történelemóra keretében meséljünk arról a társulatunk tagjaival, hogy mit fognak látni, és az adott történelmi korszakkal kapcsolatos érdekes háttérinformációkat is megosztunk velük.

Mint mondta, több ilyen témájú darabban is láthatja önt a közönség. Van kedvenc témája, darabja?

Mivel nagyon szeretem a történelmet, mindig az a történet ragad éppen magával, amelyiket aznap este játszom.

A Bizánc például a Konstantinápoly végső ostromát megelőző nap eseményeit dolgozza fel, és komoly tanulsága, hogy a belső megosztottság nagyobb csapás lehet, mint a fenyegető török had. Az élet kapuja című előadás Bakócz Tamás története – ő az egyetlen magyar, akinek esélye volt arra, hogy pápává válasszák. A Fatornyok pedig a második világháború küszöbén játszódik, és egy család életén keresztül mutatja be, mennyire másképp hatnak az események mindenkire, származástól és életkortól függően. A kisebbeknek az Országjáró Mátyás király szól. Ebben én nem szerepelek, de nagyon sok minden van a magyarok reneszánsz királyáról, amit nemcsak hasznos, hanem érdemes tudni – talán kissé árnyaltabbá teszi a róla kialakult képet.

A gyerekek bizonyára élvezni fogják, ha a tanárok helyett színművészek állnak majd a katedrára. Lehet tudni, kik azok, akikkel találkozhatnak majd a tanulók?

A névsor még nem végleges, de Gregor Bernadett, Orosz Csenge, Incze Máté, Kazári András már jelezték, hogy örömmel látogatnak el azokba a közép- és általános iskolákba, melyeknek tanulói eljönnek és megnézik valamelyik történelmi darabunkat.

Az Újszínház előadásaira az alábbi oldalon válthatók jegyek.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Viczián Ottó (forrás: Újszínház)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Könyv

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat

A legjobb elsőkötetes prózaírónak járó elismerést ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon. Halász Rita erős mezőnyben nyerte el a félmillió forintot, a próbafordítást, a tárcasorozatot, a jövő évi bemutatkozást a Liszt Ünnep programján és a Bookline 10 millió forintos médiatámogatását. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház játék

Miután a mama bedobta a bombát… – JÁTÉK!

Játsszon a Fidelióval, és legyen az Orlai Produkció vendége a Válaszfalak című előadás október 20-i, kőszínházi bemutatóján a Belvárosi Színházban. Szabó Máté rendezésének főszerepeiben Hernádi Judit és Kern András látható.
Színház ajánló

Ókori kérdések a mában – antik drámákból merít a Katona József Színház új előadása

Tarnóczi Jakab Varga Zsófia dramaturggal Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész műveit emelte át a mába – vagy ha pontosak szeretnénk lenni: a jelent húzta rá a most is aktuális ókori történetekre.
Színház ajánló

Idegennek lenni a hazádban – Zsótér Sándor Székesfehérváron rendez

A Pisztácia és mogyorót, amely egy bevándorló kispolgári család hétköznapjait meséli el, október 16-án mutatják be a Vörösmarty Színház Kozák András Stúdiójában.
Színház ajánló

A Jurányi Ház utcára vitte a színházat

A Jurányi Ház felkérésére Budapest köztereihez kapcsolódó hangjátékok írásába fogtak hazai drámaírók. A darabok egészen más dimenzióba repítik a hallgatót, hiszen a területet, köztéri szobrot vagy épp eseményt olyan megvilágításba helyezik, amellyel a járókelők eddig nem találkozhattak.
Színház hír

Ismét a pályakezdőknél a STAFÉTA-bot

Hatodik alkalommal hirdetik meg a Budapesten bemutatandó független színházi, tánc, újcirkusz, valamint összművészeti kezdeményezések támogatására létrehozott STAFÉTA pályázatot, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan a FÜGE Egyesület bonyolít le.