Színház

Rendhagyó történelemóra az Újszínházzal – színművészek mesélnek a diákoknak

2021.10.01. 10:30
Ajánlom
Viczián Ottó neve sokaknak ismerős: a tévénézők számára különleges tónusú hangja, a színházba járóknak pedig erőteljes színpadi játéka teszi felejthetetlenné. Azt azonban kevesen tudják róla, hogy egyik szenvedélye a történelem. Az Újszínházban több olyan történelmi darab is látható, melyben a Jászai Mari-díjas színművész játszik. Így született meg az ötlet, hogy a teátrum a diákok számára rendhagyó történelemórákat szervezzen, melyek alkalmával Viczián Ottó és színésztársai mesélnek a darabokról, a történelemről, tényekről és fikciókról. (X)

Miért éppen a történelem a kedvence?

Nemcsak a történelem: valójában a nyelvtanulás is komolyan érdekel. De való igaz, hogy a múltbéli események krónikája rettentően izgalmas. Megdöbbentő és elgondolkodtató, hogy egy-egy apró mozzanat hogyan vezetett végül egy korszak felemelkedéséhez vagy éppen bukásához. És néha nagyon jó gondolatban eljátszani azzal: mi lett volna, ha…

Az iskolások, azt hiszem, nem feltétlenül gondolnak ilyen lelkesedéssel a történelem órákra.

A tankönyvek dolga, hogy tényszerűen tálalja az információkat. Ezeket a történelmi eseményeket azonban számos szerző feldolgozta már, különböző nézőpontok mentén. Az Újszinházban több ilyen előadásban is van szerencsém játszani, amit nagyon szeretek. Ez adta az ötletet ahhoz, hogy azoknak a diákoknak, akik ellátogatnak hozzánk a színházba, előadás előtt egy rendhagyó történelemóra keretében meséljünk arról a társulatunk tagjaival, hogy mit fognak látni, és az adott történelmi korszakkal kapcsolatos érdekes háttérinformációkat is megosztunk velük.

Mint mondta, több ilyen témájú darabban is láthatja önt a közönség. Van kedvenc témája, darabja?

Mivel nagyon szeretem a történelmet, mindig az a történet ragad éppen magával, amelyiket aznap este játszom.

A Bizánc például a Konstantinápoly végső ostromát megelőző nap eseményeit dolgozza fel, és komoly tanulsága, hogy a belső megosztottság nagyobb csapás lehet, mint a fenyegető török had. Az élet kapuja című előadás Bakócz Tamás története – ő az egyetlen magyar, akinek esélye volt arra, hogy pápává válasszák. A Fatornyok pedig a második világháború küszöbén játszódik, és egy család életén keresztül mutatja be, mennyire másképp hatnak az események mindenkire, származástól és életkortól függően. A kisebbeknek az Országjáró Mátyás király szól. Ebben én nem szerepelek, de nagyon sok minden van a magyarok reneszánsz királyáról, amit nemcsak hasznos, hanem érdemes tudni – talán kissé árnyaltabbá teszi a róla kialakult képet.

A gyerekek bizonyára élvezni fogják, ha a tanárok helyett színművészek állnak majd a katedrára. Lehet tudni, kik azok, akikkel találkozhatnak majd a tanulók?

A névsor még nem végleges, de Gregor Bernadett, Orosz Csenge, Incze Máté, Kazári András már jelezték, hogy örömmel látogatnak el azokba a közép- és általános iskolákba, melyeknek tanulói eljönnek és megnézik valamelyik történelmi darabunkat.

Az Újszínház előadásaira az alábbi oldalon válthatók jegyek.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Viczián Ottó (forrás: Újszínház)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Színház

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Plusz

Sztárfellépőkkel érkezik a 20 éves VeszprémFest

Az idén huszadik születésnapját ünneplő prémium zenei fesztivál programjában július 12. és 16. között Alvaro Soler, Mariza, Anna Netrebko, Joss Stone, Norah Jones és Rost Andrea is a fellépők között szerepel.
Klasszikus

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház magazin

„Mindig is nagyobb volt bennem a színház utáni alázat, mint az önmutogatásra való késztetés" – Sunyovszky Szilvia 75 éves

A Kossuth-díjas színésznő február 2-án ünnepli a 75. születésnapját. Noha a színészi pályát több, mint 30 éve diplomáciai és politikusi munkára váltotta, így is nyomot hagyott a hazai színházi és filmes életben.
Színház hír

A STEREO AKT kulturális műhelyt és közösségi teret nyit

A független alkotócsoport a VIII. kerületben talált otthonra. A jövőben alkotóműhelyként és befogadóhelyként is üzemelő STEREO Művház átalakítása még javában tart: az első ütem befejezéséhez közösségi támogatási kampányt indítottak. 
Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Színház ajánló

Koldusopera – Bagó Bertalan rendezése a József Attila Színházban

Műfaját tekintve: opera, musical, operett és mindezek paródiája – nemcsak ígérik ezt a darabról, de be is váltják február 18-ától a József Attila Színház színpadán, Bagó Bertalan rendezésében.
Színház ajánló

Mit keresett Jakab az ágy alatt? – Dániel András meséje a XV. kerületben

A XV. kerületi Csokonai Művelődési és Rendezvényházban láthatjuk február 12-én a Hab a tortán!-mesesorozat kövekező előadását: Dániel András Mit keresett Jakab az ágy alatt? című meséjét Pető Kata és Porogi Ádám színészpárosa hozza el a gyerekeknek.