Színház

Rendhagyó történelemóra az Újszínházzal – színművészek mesélnek a diákoknak

2021.10.01. 10:30
Ajánlom
Viczián Ottó neve sokaknak ismerős: a tévénézők számára különleges tónusú hangja, a színházba járóknak pedig erőteljes színpadi játéka teszi felejthetetlenné. Azt azonban kevesen tudják róla, hogy egyik szenvedélye a történelem. Az Újszínházban több olyan történelmi darab is látható, melyben a Jászai Mari-díjas színművész játszik. Így született meg az ötlet, hogy a teátrum a diákok számára rendhagyó történelemórákat szervezzen, melyek alkalmával Viczián Ottó és színésztársai mesélnek a darabokról, a történelemről, tényekről és fikciókról. (X)

Miért éppen a történelem a kedvence?

Nemcsak a történelem: valójában a nyelvtanulás is komolyan érdekel. De való igaz, hogy a múltbéli események krónikája rettentően izgalmas. Megdöbbentő és elgondolkodtató, hogy egy-egy apró mozzanat hogyan vezetett végül egy korszak felemelkedéséhez vagy éppen bukásához. És néha nagyon jó gondolatban eljátszani azzal: mi lett volna, ha…

Az iskolások, azt hiszem, nem feltétlenül gondolnak ilyen lelkesedéssel a történelem órákra.

A tankönyvek dolga, hogy tényszerűen tálalja az információkat. Ezeket a történelmi eseményeket azonban számos szerző feldolgozta már, különböző nézőpontok mentén. Az Újszinházban több ilyen előadásban is van szerencsém játszani, amit nagyon szeretek. Ez adta az ötletet ahhoz, hogy azoknak a diákoknak, akik ellátogatnak hozzánk a színházba, előadás előtt egy rendhagyó történelemóra keretében meséljünk arról a társulatunk tagjaival, hogy mit fognak látni, és az adott történelmi korszakkal kapcsolatos érdekes háttérinformációkat is megosztunk velük.

Mint mondta, több ilyen témájú darabban is láthatja önt a közönség. Van kedvenc témája, darabja?

Mivel nagyon szeretem a történelmet, mindig az a történet ragad éppen magával, amelyiket aznap este játszom.

A Bizánc például a Konstantinápoly végső ostromát megelőző nap eseményeit dolgozza fel, és komoly tanulsága, hogy a belső megosztottság nagyobb csapás lehet, mint a fenyegető török had. Az élet kapuja című előadás Bakócz Tamás története – ő az egyetlen magyar, akinek esélye volt arra, hogy pápává válasszák. A Fatornyok pedig a második világháború küszöbén játszódik, és egy család életén keresztül mutatja be, mennyire másképp hatnak az események mindenkire, származástól és életkortól függően. A kisebbeknek az Országjáró Mátyás király szól. Ebben én nem szerepelek, de nagyon sok minden van a magyarok reneszánsz királyáról, amit nemcsak hasznos, hanem érdemes tudni – talán kissé árnyaltabbá teszi a róla kialakult képet.

A gyerekek bizonyára élvezni fogják, ha a tanárok helyett színművészek állnak majd a katedrára. Lehet tudni, kik azok, akikkel találkozhatnak majd a tanulók?

A névsor még nem végleges, de Gregor Bernadett, Orosz Csenge, Incze Máté, Kazári András már jelezték, hogy örömmel látogatnak el azokba a közép- és általános iskolákba, melyeknek tanulói eljönnek és megnézik valamelyik történelmi darabunkat.

Az Újszínház előadásaira az alábbi oldalon válthatók jegyek.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Viczián Ottó (forrás: Újszínház)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Klasszikus

TITOK a Pannon Filharmonikusokkal

A társulat új évadában arra a kérdésre keresi a választ, hogy mi a TITOK? A Pannon Filharmonikusok budapesti bérletsorozata már elérhető, áprilisban pedig Pécsett is meghirdetik új évaduk programját.
Plusz

Dömösön folytatódik a Szeláví! Fesztivál története

Barátok, nyáresti koncertek, koccintás az élet apró örömeire és kirándulások a Dunakanyar egyik legszebb településén, Dömösön. Sátrazás a csillagok alatt, három nap önfeledt szabadság: idén is várja a kikapcsolódni vágyókat a Szeláví! Fesztivál.
Könyv

Borsik Miklós veheti át a Hazai Attila Irodalmi Díjat

A költő, író, kritikus április 30-án a Nyitott Műhelyben veheti át a fiatalon elhunyt művészről elnevezett elismerést, amellyel a Hazai Attilához hasonlóan újító, kísérletező szerzőket ismerik el. 
Zenés színház

„Az emberekben vagyok otthon” – interjú Nemes Tiborral

Nemes Tibor első premierjére készül a Budapesti Operettszínházban. A Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős zenés színész hallgatója José Riveraként mutatkozik be a Carmen című musicalben április 20-án.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.
Színház hír

Új elnököt választott a Színházi Dolgozók Szakszervezete

A színházi szakmák országosan reprezentatív szakszervezete, az idén 105 éves Színházi Dolgozók Szakszervezete jelentősen megújuláson esett át, miután az április 8-án megtartott tisztújító küldöttgyűlésen megválasztották az új országos ügyvezető elnökséget.