Színház

Rendületlenül KO – Kritikus Órák májusban

2011.05.06. 12:56
Ajánlom
A színházi évad lassan a végéhez közeledik, de a Színházi Kritikusok Céhe továbbra is igyekszik lehetőséget biztosítani ahhoz, hogy az érdeklődő nézők a megtekintett előadásokat követően találkozhassanak, beszélgethessenek az adott produkciók alkotóival. Folytatódik tehát a Kritikus Óra (KO) elnevezésű programsorozat, melynek keretében a céh egy-egy képviselője vezet szakmai beszélgetést a produkció létrehozóival, szereplőivel, remélhetőleg a nézők aktív részvételével.

Május elején lesz beszélgetés az Örkény Színház egészen nagy sikerű produkciójáról, a Bagossy László rendezte Dürrenmatt-darabról, a János királyról.

Különleges bemutató lesz a Fogasházban: Aleksis Meaney, Finnország keresett, sokat foglalkoztatott rendezője és Kaszás Ágnes, Helsinkiben dolgozó magyar színésznő-producer hazai színészekkel közösen létrehozott, Kések szelik a levegőt című produkciója. A premiert KO-beszélgetés kíséri.

Május közepén zajlik a Thália Színházban az ESZME Fesztivál, mely az azonos nevet viselő, független színházi előadók alkotta csoportosulás első, bemutatkozó rendezvénye. A három napos fesztivál során három előadáshoz kapcsolódóan is lesznek KO-beszélgetések. A nézők a Thália Színház stúdióiban találkozhatnak majd a Csongor és Tünde, a Tükör és a Repülési lecke kezdőknek című produkciók alkotóival.

Májusban folytatódik a KO-sorozat Erdélyben, szintén egy fesztiválhoz, a Nagyváradi Állami Színházban megrendezésre kerülő Mini-Évadhoz kapcsolódóan.

A hónap utolsó KO-ja pedig a Nemzeti Színházban lesz, az évad legfrissebb, egyben utolsó bemutatója, Az ember tragédiája előadást követően.

Májusi KO-menetrend:

- május 6-án az Örkény Színházban Csáki Judit vezeti a szakmai beszélgetést a Bagossy László rendezte János király című előadást követően,

- május 11-én Markó Róbert beszélget a Hídverők Társulat Kések szelik a levegőt című produkciójáról a Fogasházban,

- május 12-én az ESZME Fesztivál keretében Kelemen Orsolya beszélget a MárkusZínház Csongor és Tünde című produkciójának alkotóival a Thália Színház Arizona (Régi) Stúdiójában,

- május 12-én az ESZME Fesztiválhoz kapcsolódóan a Thália Színház Új Stúdiójában Miklós Melánia moderálja a beszélgetést Majoros Ági Bábszínházának Tükör című előadásáról,

- május 14-én a Thália Színház Arizona (Régi) Stúdiójában Stuber Andrea beszélget a Tengely Gábor rendezte Repülési lecke kezdőknek című produkcióról, ugyancsak az ESZME Fesztivál keretében,

- május 20-21-22-én a nagyváradi mini-évadhoz kapcsolódóan három KO-n is részt vehetnek az érdeklődők, Proics Lilla, Rádai Andrea és Zsigmond Andrea beszélgetnek Csehov: Medve / Jubileum (rendezte: Kovács Levente), Tasnádi István: Közellenség (rendezte: Tasnádi Csaba) és Pirandello: Hat szereplő szerzőt keres (rendezte: Zakariás Zalán) előadásairól, 

- május 25-én, a Nemzeti Színházban Tarján Tamás vezet KO-beszélgetést Az ember tragédiájáról, melyet május 6-án mutatnak be Alföldi Róbert rendezésében

További részletek a színházak és Színházi Kritikusok Céhének honlapján oldalon találhatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Évadvégi kavalkád Zsámbékon

Hinták, Woyzeck, Álom újratöltve. Szerdától szerdáig három előadás látható a Zsámbéki Színházi Bázis egyik legizgalmasabb játszóhelyén, a Műemlék Rakétabázison.
Színház nagyvárad

220 éves a nagyváradi magyar színjátszás

Két bemutatóval, színháztörténeti beszélgetésekkel, nyílt társulati gyűléssel, megemlékezésekkel eleveníti fel Nagyvárad magyar nyelvű színjátszásának kezdeteit augusztus 21. és 26. között a Szigligeti Színház.
Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.