Színház

Restaurálják az egykori Nemzeti Színház emlékkövét

2021.11.05. 12:45
Ajánlom
A Blaha Lujza tér felújítása során a kulturális emlékek is megújulnak, ennek egyik állomásaként restaurátorműhelybe szállították az egykori Nemzeti Színház helyén felállított szobrot.

A 180 centiméter magas alkotást 1973. december 21-én avatták fel, száz évvel a Nemzeti Színház elődjeként működő Népszínház alapkőletétele után. A köszöntőbeszédet dr. Cenner Mihály színháztörténész mondta, hangsúlyozva a két színház történelmi és művészeti szerepét.

Az épületben előbb a Népszínház, majd 1908 után annak 1965-ös felrobbantásáig a Nemzeti Színház társulata játszott. Az emlékkövet az Olof Palme sétányon épült műhelyben kezdte el faragni Bereznai János, Búza Barna szobrászművész tervei és mintái alapján.

fortepan_195231-105732.jpg

Bereznai János kőfaragó a Nemzeti Színház emlékművén dolgozik (1973) (Fotó/Forrás: Bojár Sándor / Fortepan)

Az emlékművet eredetileg zöldfelületbe helyezték a Blaha Lujza téren, később azonban a terület kőburkolatot kapott. Ez azt eredményezte, hogy néhány évtizedig a kő alsó sorának felirata, illetve az alkotók neve sem látszott.

A felújítás után a szobor ismét teljes valójában látható lesz.

Az emlékkő két oldalát színházi maszk keretezi, felirata pedig nemcsak az intézménynek, hanem az itt játszó művészeknek is emléket állít: „Itt állott az 1875-ben megnyitott Népszínház, amely 1908-tól 1964-ig a Nemzeti Színház hajléka volt. Itt működtek a korszak legjelentősebb művészei közül Hevesi Sándor Blaha Lujza Újházi Ede Jászai Mari Márkus Emilia Pethes Imre Ódry Árpád és Bajor Gizi színházművészetünk büszkeségei. A kettős színház emlékére állította Budapest Főváros Tanácsa.”

252366988_4713888658669585_5366043866811103391_n-102051.jpg

A Nemzeti Színház emlékműve a Blaha Lujza téren (Fotó/Forrás: Budapesti Közlekedési Központ)

Fejléckép: A Nemzeti Színház emlékműve a Blaha Lujza téren (forrás: Budapesti Közlekedési Központ)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Menni kéne… – amire februárban beindulunk

Van, ahová a színészek, máshová a rendező, megint máshová az izgalmasnak ígérkező színházi nyelv csalogat be – legyen az dráma, thriller vagy olyan előadás, aminek a műfaja most még nem is tudható biztosan.
Színház ajánló

Koldusopera – Bagó Bertalan rendezése a József Attila Színházban

Műfaját tekintve: opera, musical, operett és mindezek paródiája – nemcsak ígérik ezt a darabról, de be is váltják február 18-ától a József Attila Színház színpadán, Bagó Bertalan rendezésében.
Színház ajánló

Mit keresett Jakab az ágy alatt? – Dániel András meséje a XV. kerületben

A XV. kerületi Csokonai Művelődési és Rendezvényházban láthatjuk február 12-én a Hab a tortán!-mesesorozat kövekező előadását: Dániel András Mit keresett Jakab az ágy alatt? című meséjét Pető Kata és Porogi Ádám színészpárosa hozza el a gyerekeknek.
Színház ajánló

Mocskos alkuk és erkölcsi dilemmák a miniszterelnök nyaralójában – válságkomédia tíz éve az Átriumban

Tizedik éve fut lankadatlan sikerrel az Átriumban a folyamatosan új elemekkel bővülő, a kül- és belpolitika aktuális fejleményeit is beépítő, válságkomédiaként aposztrofált Igenis, miniszterelnök úr! című előadás Hevér Gábor és Alföldi Róbert főszereplésével.
Színház interjú

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.