Színház

Restaurálják az egykori Nemzeti Színház emlékkövét

2021.11.05. 12:45
Ajánlom
A Blaha Lujza tér felújítása során a kulturális emlékek is megújulnak, ennek egyik állomásaként restaurátorműhelybe szállították az egykori Nemzeti Színház helyén felállított szobrot.

A 180 centiméter magas alkotást 1973. december 21-én avatták fel, száz évvel a Nemzeti Színház elődjeként működő Népszínház alapkőletétele után. A köszöntőbeszédet dr. Cenner Mihály színháztörténész mondta, hangsúlyozva a két színház történelmi és művészeti szerepét.

Az épületben előbb a Népszínház, majd 1908 után annak 1965-ös felrobbantásáig a Nemzeti Színház társulata játszott. Az emlékkövet az Olof Palme sétányon épült műhelyben kezdte el faragni Bereznai János, Búza Barna szobrászművész tervei és mintái alapján.

fortepan_195231-105732.jpg

Bereznai János kőfaragó a Nemzeti Színház emlékművén dolgozik (1973) (Fotó/Forrás: Bojár Sándor / Fortepan)

Az emlékművet eredetileg zöldfelületbe helyezték a Blaha Lujza téren, később azonban a terület kőburkolatot kapott. Ez azt eredményezte, hogy néhány évtizedig a kő alsó sorának felirata, illetve az alkotók neve sem látszott.

A felújítás után a szobor ismét teljes valójában látható lesz.

Az emlékkő két oldalát színházi maszk keretezi, felirata pedig nemcsak az intézménynek, hanem az itt játszó művészeknek is emléket állít: „Itt állott az 1875-ben megnyitott Népszínház, amely 1908-tól 1964-ig a Nemzeti Színház hajléka volt. Itt működtek a korszak legjelentősebb művészei közül Hevesi Sándor Blaha Lujza Újházi Ede Jászai Mari Márkus Emilia Pethes Imre Ódry Árpád és Bajor Gizi színházművészetünk büszkeségei. A kettős színház emlékére állította Budapest Főváros Tanácsa.”

252366988_4713888658669585_5366043866811103391_n-102051.jpg

A Nemzeti Színház emlékműve a Blaha Lujza téren (Fotó/Forrás: Budapesti Közlekedési Központ)

Fejléckép: A Nemzeti Színház emlékműve a Blaha Lujza téren (forrás: Budapesti Közlekedési Központ)

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Bach és a létezés szakrális matematikája

Milyen zeneeszmény vezette Johann Sebastian Bachot odáig, hogy saját és Isten nevét egyetlen ütemben rejtse el a kottában? A lipcsei zeneszerzőt gyakran emeljük a legmagasabb piedesztálra, miközben merőben máshogy gondolkodott a zenéről, mint ahogy mi tesszük. Nem öncélú önkifejezésnek tartotta, hanem egy magasabb igazság keresésének.
Vizuál

5 érdekesség az új Woody Allen-filmről

A 86 éves örökifjú Woody Allen újra elbűvölő filmet készített. A filmtörténeti hommage-nak és keserédes vígjátéknak is egyaránt kiváló filmje, a Rifkin fesztiválja az év vége egyik legjobb moziélményének ígérkezik.
Zenés színház

Régi-új mesék – Beszélgetés Székely Krisztával

A Hoffmann meséinek van terjedelmes mennyiségű hiteles kézirata, kritikai kiadása, de nincs definitív verziója. Fodor Géza „ismeretlen remekmű”-nek nevezte Offenbach befejezetlenül maradt operáját, amelyre – szintén Fodort idézve – önmagában nem, csak interpretációtörténetileg tekinthetünk. Ezt a történetet írja tovább az Opera előadása, amelyet Székely Kriszta rendez.
Zenés színház

Polyák Lilla 20 év után távozik a Madách Színházból

A színésznő a hírt Facebook-oldalán jelentette be, köszönetet mondva a színház dolgozóinak az eddigi közös munkáért.
Színház

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház portré

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Színház hír

Wunderlich Józsefet két hétre felfüggesztette a Vígszínház

Ahogyan beszámoltunk róla, Wunderlich József a múlt héten többször is nyilvános Facebook-posztban kritizálta a Vígszínház vezetőségét, bírálta a Covid-ellenes intézkedéseket, illetve egy kolléganőjével szembeni bánásmódot. A színház belső vizsgálat lefolytatása mellett döntött.
Színház hír

Van remény – IX. Újszövetség Maraton a Vörösmarty Színházban

Idén – egy év kihagyás után – a székesfehérvári Vörösmarty Színház ismét megrendezte az adventi időszak immár hagyományosnak mondható kezdőeseményét, az Újszövetség Maratont. A négy evangéliumból gondosan összefésült szövegrészek olvasásával idézték meg a fehérváriak Jézus életét.
Színház hír

„Isten kegyelméből vagyok, ami vagyok” – kötet jelent meg Venczel Veráról

November 30-án, a budaörsi PostArtban mutatták be Siklós Endre kötetét, A színpad örök játékosát, amely a közelmúltban elhunyt Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész Venczel Vera életébe és munkásságába enged betekintést. A családias hangulatú könyvbemutatón tisztelői és pályatársai emlékeztek a színésznőre.
Színház gyász

A Farkasréti Temetőben helyezik végső nyugalomra Csűrös Karolát

Búcsúztatása december 7-én lesz a temető Makovecz ravatalozójában – tudatta a Madách Színház.