Színház

Restaurálják az egykori Nemzeti Színház emlékkövét

2021.11.05. 12:45
Ajánlom
A Blaha Lujza tér felújítása során a kulturális emlékek is megújulnak, ennek egyik állomásaként restaurátorműhelybe szállították az egykori Nemzeti Színház helyén felállított szobrot.

A 180 centiméter magas alkotást 1973. december 21-én avatták fel, száz évvel a Nemzeti Színház elődjeként működő Népszínház alapkőletétele után. A köszöntőbeszédet dr. Cenner Mihály színháztörténész mondta, hangsúlyozva a két színház történelmi és művészeti szerepét.

Az épületben előbb a Népszínház, majd 1908 után annak 1965-ös felrobbantásáig a Nemzeti Színház társulata játszott. Az emlékkövet az Olof Palme sétányon épült műhelyben kezdte el faragni Bereznai János, Búza Barna szobrászművész tervei és mintái alapján.

fortepan_195231-105732.jpg

Bereznai János kőfaragó a Nemzeti Színház emlékművén dolgozik (1973) (Fotó/Forrás: Bojár Sándor / Fortepan)

Az emlékművet eredetileg zöldfelületbe helyezték a Blaha Lujza téren, később azonban a terület kőburkolatot kapott. Ez azt eredményezte, hogy néhány évtizedig a kő alsó sorának felirata, illetve az alkotók neve sem látszott.

A felújítás után a szobor ismét teljes valójában látható lesz.

Az emlékkő két oldalát színházi maszk keretezi, felirata pedig nemcsak az intézménynek, hanem az itt játszó művészeknek is emléket állít: „Itt állott az 1875-ben megnyitott Népszínház, amely 1908-tól 1964-ig a Nemzeti Színház hajléka volt. Itt működtek a korszak legjelentősebb művészei közül Hevesi Sándor Blaha Lujza Újházi Ede Jászai Mari Márkus Emilia Pethes Imre Ódry Árpád és Bajor Gizi színházművészetünk büszkeségei. A kettős színház emlékére állította Budapest Főváros Tanácsa.”

252366988_4713888658669585_5366043866811103391_n-102051.jpg

A Nemzeti Színház emlékműve a Blaha Lujza téren (Fotó/Forrás: Budapesti Közlekedési Központ)

Fejléckép: A Nemzeti Színház emlékműve a Blaha Lujza téren (forrás: Budapesti Közlekedési Központ)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Könyv

Krasznahorkai- és Nádas-mondatok Szvoren Edina tollából

A Libri Irodalmi Díjas Szvoren Edina legújabb, Kérődző Kronosz című kötetében kortárs szerzők stílusát imitálja, köztük saját magáét is. A májusban megjelenő könyvet négy különböző borítóval adja közre a Magvető Kiadó.
Vizuál

Izgalmas, titkokkal teli film mutatja be Ravel leghíresebb művének keletkezését

Az ünnepelt rendező, Anne Fontaine Bolerója a világ egyik leghíresebb és leggyakrabban előadott zeneművének történetét, illetve a zeneszerző és a körülötte lévő különleges nők viszonyát mutatja be.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

April De Angelis: Színésznők – továbbra is műsoron a Pinceszínház előadása

Az idei évad nagy sikerű előadása a Színésznők Sztarenki Pál különleges rendezésében. Minden szempárt a színpadra szegez, lényeges mondanivalója a mai társadalom embereinek is fontos üzenetet hordoz.
Színház ajánló

Megtartotta tavaszi bemutatóit a Loupe Színházi Társulás

A csapat elsőként a Lányok, fiúk! című monodrámát mutatta be Lovas Rozi főszereplésével, az előadás a családon belüli erőszak témájára reflektál. Áprilisban pedig A kezdet/vége című produkció is debütált, amelyet Sean O’Casey műve nyomán Horváth János Antal írt és rendezett.
Színház hír

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Színház ajánló

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Színház interjú

Nincs ideális pillanat – interjú Horváth Patríciával, a HATAN Társulat alapító tagjával

Horváth Patrícia férjével, Nyári Zoltán operaénekessel közösen két évvel ezelőtt indította el független magánszínházi formációját, a HATAN Társulatot. Az alapító páros női tagjával a színházcsinálás fenséges és kevésbé dicsőséges pillanatairól is beszélgettünk.