Színház

Rétfalvi Tamás: Szükség van a nyitottságára

2014.11.20. 16:45
Ajánlom
A Radnóti Színház fiatal művésze november 14-én vehette át a Junior Prima Díjat a Prima Primissima Alapítvány és az FHB Bank jóvoltából, amelynek nem is akármilyen helyet szán otthonában. INTERJÚ

- Tizenkét évig táncoltál, mégis inkább a színészetet választottad. Miért?

- Szerettem táncolni, de nem gondoltam arra, hogy ezt hivatásszerűen űzzem. A társaim később balettintézetben, tánciskolában folytatták a tanulmányaikat, én pedig úgy éreztem, erről lecsúsztam. Gondolkodtam, hogy mit szeretnék csinálni, és amiben biztos voltam, hogy a színpadtól nem tudnék megválni, hiszen azon nőttem fel. Ekkor határoztam el, hogy színész leszek.

8588C75B-71F9-42B6-B45B-4306D6DAFA73

Rétfalvi Tamás - Junior Prima Díj 2014

- Tudni lehet rólad, hogy a mozgás lételemed, Jelenleg talán Oresztész szerepe mozgat meg téged leginkább a színpadon. Elnyerte a tetszésedet a fizikai színház?

- Korábban több előadást láttam már Horváth Csabától, amelyek mindegyike nagy hatással volt rám. Megtisztelő a bizalom, hogy rám gondolt ennél a szerepnél, élveztem a közös munkát és igyekeztem minél többet tanulni tőle. Mivel mindig is meghatározó volt az életemben a mozgás, nagyon örülök, hogy ebben az előadásban lehetőségem van a beszéd mellett a mozgás nyelvén és kifejezni magam.

- Van időd annyit mozogni, mint amennyire igényed lenne?

- Képes vagyok lemondani a pihenésre szánt időről, hogy mozoghassak. Szeretem csinálni és úgy érzem, fejlődőképes vagyok benne. Heti ötször sportolok, háromnegyed hétkor kelek, edzés és próba. Keveset alszom, de a reggeli mozgás annyi energiát ad, mint semmi más. Fontosnak tartom, hogy a színészet mellett más tevékenységgel is lekössem magam. Még az Új Színházban voltam stúdiós, amikor drága megboldogult Gosztonyi János tanár úr jött oda hozzám egy beszédvizsga előtt. Látta rajtam, hogy komolyan készülök, és azt mondta, ez dicséretes, de mindig csináljak valami mást is színház mellett, mert egy színésznek szüksége van a nyitottságára.

- Jelenleg a Karamazov testvérekre készülsz.

- Valló Péter rendezésében készül az előadás a Radnóti Színházban, amelyben én a legfiatalabb testvért, Aljosát játszom. Nagyon izgalmas munka, örülök, hogy alkotóként is találkozhatok Dosztojevszkijjel, akit rendkívüli tehetségnek tartok. Nem könnyű az anyag, rengeteg minden kiderül belőle az életről és rólunk.

- Tudod már, hol kap helyet a most megkapott díjad?

- Igen. Körülbelül két éve vettem otthonra egy gyönyörű, 19. századi, egyedi faragású tálalószekrényt, amelynek a tetején egy felső vitrines rész található. Valószínűleg oda fog kerülni ez és a korábban kapott díjam is.


2014-ben hat színművész, egy táncos és egy forgatókönyvíró-rendező vehette át a Junior Príma Díjakat és az azzal járó kétmillió forintot jelképező FHB Gold bankkártyákat az FHB Bank jóvoltából.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Klasszikus

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.
Színház poszt 2018

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Színház magazin

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Színház gyász

Elhunyt Paudits Béla

Szerda délután a kórház intenzív osztályán érte a halál a 68 éves színészt.