Színház

Rivaldában a vidéki színházak

2010.04.06. 07:38
Ajánlom
A Poszt-POSzT, a Budapesti Őszi és Tavaszi Fesztivál után újabb színházi találkozónak ad helyet a Thália Színház: május 7. és 18. között 13 vidéki színház veszi birtokba a Nagymező utcát. GALÉRIÁVAL

A Budapesti Tavaszi Fesztivál átadta a stafétabotot a Rivalda Fesztiválnak, amely keretében májusban közel két hétig 13 vidéki színház vendégeskedik a Nagymező utcában. Az esemény folytatása a Vidéki Színházak Találkozójának, de több is annál: a színházak városai, régiói is bemutatkoznak a Thália Színház Rivalda-irodájában. További újdonság, hogy a fesztivál végén kiosztják a háromtagú kritikuszsűri, valamint a közönség díját.

A fesztivál előadásait a színházak jelölték. A nyíregyházi Tizenkét dühös ember és a debreceni Fodrásznő kivételével mindegyik az idei évad premierje, olyannyira, hogy a Győri Nemzeti Színház Kék, kék, kék című produkciójának bemutatója csak néhány nappal előzi meg a fővárosi bemutatkozást. A találkozóról négy vidéki színház hiányzik anyagi vagy épp Budapesthez való közelségi okokból, míg a szolnokiak rendszeres vendégek a Tháliában.

A programban klasszikus és kortárs, magyar és külföldi drámák egyaránt megtalálhatók. A 13 előadás közül három a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjában is szerepel.

A vendégszereplő előadások:

Tennessee Williams: Az ifjúság édes madara - Bartók Kamaraszínház, Dunaújváros

Csehov: Három nővér - Katona József Színház, Kecskemét

Görgey Gábor: Komámasszony, hol a stukker? - Német Színház, Szekszárd

Molnár Ferenc: Liliom - Weöres Sándor Színház, Szombathely

Gogol: A revizor - Hevesi Sándor Színház, Zalaegerszeg

Örkény István: Macskajáték - Petőfi Színház, Sopron

Csörgess meg! - Gárdonyi Géza Színház, Eger

Moliére: A nevetés iskolája (Amphytrion) - Jászai Mari Színház, Tatabánya

Martin McDonagh: Leenane szépe - Miskolci Nemzeti Színház

Egressy Zoltán: Kék, kék, kék - Győri Nemzeti Színház

Medvegyev: Fodrásznő - Csokonai Színház, Debrecen

Pataki Éva: Edith és Marlene - Békés Megyei Jókai Színház, Békéscsaba

Reginald Rose: Tizenkét dühös ember - Móricz Zsigmond Színház, Nyíregyháza

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Színház interjú

„Nevetsz, de közben akár sírhatnál is” – Interjú Vida Péterrel

Június 22-én, Az Anyám, a nyolcadik kerület! című előadással nyitja meg színházi idényét a Kultkikötő, ami egyben a darab ősbemutatója lesz. A „monoKRÓM KÁDdráma” főszerepét Vida Péter alakítja.