Színház

Robert Szturua lehet Ljubimov utóda a Tagankán

2011.08.18. 11:44
Ajánlom
Robert Szturua neves grúz rendező lehet Jurij Ljubimov utóda a Tagankán - jelentette az orosz sajtó szerdán moszkvai önkormányzati forrásokra hivatkozva.

A nagy nemzetközi hírnévnek örvendő Szturua a tbiliszi Sota Rusztaveli Színház igazgatója és művészeti vezetője (1961-től, illetve 1982-től) volt egészen keddig: akkor felmentették tisztségeiből. A moszkvai önkormányzat azonnal felajánlotta, hogy rendezzen moszkvai színházakban. Előzőleg július közepén új ellenzéki mozgalom alakult Tbilisziben Védd meg Grúziát! elnevezéssel, amely számos neves értelmiségit és művészt tömörített. Köztük volt Szturua is, valamint olyan nemzetközileg ismert személyiségek, mint Revaz Csheidze filmrendező és Nona Gaprindasvili sakkvilágbajnok. Szturua felszólította a grúz népet, hogy határolódjon el Miheil Szaakasvili elnöktől, amint a németek megtagadták Hitlert. "A grúz népnek vezekelnie kell bűneiért, és az irányítást az egyháznak kell átvennie, csak ez mentheti meg az országot. Nem szabad egy vezető tisztséget csupán a személyes jólét biztosítására használni, tenni kell az országért" - mondta egy grúz hetilapban megjelent interjújában. Kedden Szturuát a grúz kulturális miniszter utasítására felmentették a Rusztaveli színházban betöltött tisztségeiből, és a rendező ezt a Facebookon egyértelműen a vezetést illető bírálatának tulajdonította. A felmentést hivatalosan Szturua idegengyűlöletével indokolták, mivel korábban azt is mondta, hogy Szaakasvili örmény, és nem is érti, miért ragaszkodnak hozzá a grúzok saját hazájukban. 

Oroszország és Grúzia között szinte megszűntek a kapcsolatok, amióta Grúzia 2008 augusztusában fegyverrel akarta visszaszerezni a de facto elszakadt Dél-Oszétiát és Abháziát, de Moszkva beavatkozott, s a támadás visszaverése után elismerte a két szakadár terület függetlenségét. A moszkvai önkormányzat ajánlata kapcsán az Interfax hírügynökség forrása nem is titkolta, hogy Szturua "lojális volt Oroszországhoz, és ezért elismerés jár". Az illető szerint a név nyomban szóba került, amikor Jurij Ljubimov benyújtotta lemondását, mert Ljubimov távozásával a helyzet a Tagankán katasztrofális, és nincs kit kinevezni. Szturua a nyolcvanas évektől gyakran rendezett különböző moszkvai színházakban, és munkáival díjakat is nyert.   

A rendező 1938-ban született, és 1961-ben végzett a tbiliszi Színházi Intézetben. Első nagy sikerét 1965-ben Arthur Miller A salemi boszorkányok című darabjának rendezése hozta meg. Látványos és a szokványtól eltérő rendezései nyomán számos neves külföldi színházba hívták meg, és a londoni Riverside Studióban 1986-ban rendezett Hamletjét a Nemzetközi Shakespeare Társaság az utóbbi 50 év legjobb Shakespeare-produkciójának minősítette. A kilencvenes években az ember belső világa felé fordult, majd az elmúlt tíz évben még filozofikusabb hangokat ütött meg. Elsősorban Shakespeare, Brecht és Csehov eredeti tolmácsolójaként tartják számon. A gyulai Shakespeare Fesztiválon a Vízkereszt, vagy amit akartok című darabbal vendégszerepeltek 2011-ben.

Jurij Ljubimov, a neki köszönhetően világhírű moszkvai Taganka Színház igazgatója és főrendezője és a színház társulata között rég súlyos feszültségek voltak, de júliusban végleg összekülönböztek azon, hogy Ljubimov, és a mellette igazgató-helyettesként dolgozó magyar felesége, Katalin Ljubimova egy prágai vendégszereplésen vissza akarta tartani a színészek honoráriumát. Ljubimov felmondott, s bár az önkormányzat sokáig kapacitálta, ettől nem állt el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház rómeó és júlia

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Színház kritika

Kapitalista rémuralom és forróvérű balkáni ösztönvilág

Átalakult a TESZT (Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó) válogatási rendszere, ennek következtében talán „közönségbarátabb” lett a programja. De szellemiségéből, merészségéből, izgalmasságából mit sem veszített.
Színház szeged

Izgalmas színházi merítéssel és workshoppal vár augusztusban a THEALTER

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi fesztivál a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, amely a hazai és határon túli előadások mellett kritikusműhellyel is várja a színházkedvelőket augusztus 3-11. között.
Színház interjú

„Egyszerre szívbemarkoló és komikus” – Interjú Horváth Csabával

Izgalmas és sűrű időszakot jelent a nyár a Forte Társulat számára: május végén mutatták be Az öngyilkos című fekete komédiát a Szkénében, majd fesztiválszereplés fesztiválszereplést ér. A társulat vezetőjével, Horváth Csaba rendező-koreográfussal beszélgettünk.
Színház óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.