Színház

Robert Szturua lehet Ljubimov utóda a Tagankán

2011.08.18. 11:44
Ajánlom
Robert Szturua neves grúz rendező lehet Jurij Ljubimov utóda a Tagankán - jelentette az orosz sajtó szerdán moszkvai önkormányzati forrásokra hivatkozva.

A nagy nemzetközi hírnévnek örvendő Szturua a tbiliszi Sota Rusztaveli Színház igazgatója és művészeti vezetője (1961-től, illetve 1982-től) volt egészen keddig: akkor felmentették tisztségeiből. A moszkvai önkormányzat azonnal felajánlotta, hogy rendezzen moszkvai színházakban. Előzőleg július közepén új ellenzéki mozgalom alakult Tbilisziben Védd meg Grúziát! elnevezéssel, amely számos neves értelmiségit és művészt tömörített. Köztük volt Szturua is, valamint olyan nemzetközileg ismert személyiségek, mint Revaz Csheidze filmrendező és Nona Gaprindasvili sakkvilágbajnok. Szturua felszólította a grúz népet, hogy határolódjon el Miheil Szaakasvili elnöktől, amint a németek megtagadták Hitlert. "A grúz népnek vezekelnie kell bűneiért, és az irányítást az egyháznak kell átvennie, csak ez mentheti meg az országot. Nem szabad egy vezető tisztséget csupán a személyes jólét biztosítására használni, tenni kell az országért" - mondta egy grúz hetilapban megjelent interjújában. Kedden Szturuát a grúz kulturális miniszter utasítására felmentették a Rusztaveli színházban betöltött tisztségeiből, és a rendező ezt a Facebookon egyértelműen a vezetést illető bírálatának tulajdonította. A felmentést hivatalosan Szturua idegengyűlöletével indokolták, mivel korábban azt is mondta, hogy Szaakasvili örmény, és nem is érti, miért ragaszkodnak hozzá a grúzok saját hazájukban. 

Oroszország és Grúzia között szinte megszűntek a kapcsolatok, amióta Grúzia 2008 augusztusában fegyverrel akarta visszaszerezni a de facto elszakadt Dél-Oszétiát és Abháziát, de Moszkva beavatkozott, s a támadás visszaverése után elismerte a két szakadár terület függetlenségét. A moszkvai önkormányzat ajánlata kapcsán az Interfax hírügynökség forrása nem is titkolta, hogy Szturua "lojális volt Oroszországhoz, és ezért elismerés jár". Az illető szerint a név nyomban szóba került, amikor Jurij Ljubimov benyújtotta lemondását, mert Ljubimov távozásával a helyzet a Tagankán katasztrofális, és nincs kit kinevezni. Szturua a nyolcvanas évektől gyakran rendezett különböző moszkvai színházakban, és munkáival díjakat is nyert.   

A rendező 1938-ban született, és 1961-ben végzett a tbiliszi Színházi Intézetben. Első nagy sikerét 1965-ben Arthur Miller A salemi boszorkányok című darabjának rendezése hozta meg. Látványos és a szokványtól eltérő rendezései nyomán számos neves külföldi színházba hívták meg, és a londoni Riverside Studióban 1986-ban rendezett Hamletjét a Nemzetközi Shakespeare Társaság az utóbbi 50 év legjobb Shakespeare-produkciójának minősítette. A kilencvenes években az ember belső világa felé fordult, majd az elmúlt tíz évben még filozofikusabb hangokat ütött meg. Elsősorban Shakespeare, Brecht és Csehov eredeti tolmácsolójaként tartják számon. A gyulai Shakespeare Fesztiválon a Vízkereszt, vagy amit akartok című darabbal vendégszerepeltek 2011-ben.

Jurij Ljubimov, a neki köszönhetően világhírű moszkvai Taganka Színház igazgatója és főrendezője és a színház társulata között rég súlyos feszültségek voltak, de júliusban végleg összekülönböztek azon, hogy Ljubimov, és a mellette igazgató-helyettesként dolgozó magyar felesége, Katalin Ljubimova egy prágai vendégszereplésen vissza akarta tartani a színészek honoráriumát. Ljubimov felmondott, s bár az önkormányzat sokáig kapacitálta, ettől nem állt el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Zenés színház

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Színház ajánló

12 színésznő olvassa fel Radnótiné Gyarmati Fanni teljes naplóját egy előadáson

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel szerdán Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában.
Színház ajánló

Már lehet jegyet venni az idei Színházak Éjszakájára

Egyetlen éjszaka alatt akár 34 budapesti színházba is ellátogathatnak a legkitartóbb színházrajongók szeptember 21-én, a nyolcadik Színházak Éjszakáján. Budapest egyik kötelező kulturális programjára online már megválthatók a kedvezményes jegyek.
Színház hír

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Színház hír

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.