Színház

Robert Szturua lehet Ljubimov utóda a Tagankán

2011.08.18. 11:44
Ajánlom
Robert Szturua neves grúz rendező lehet Jurij Ljubimov utóda a Tagankán - jelentette az orosz sajtó szerdán moszkvai önkormányzati forrásokra hivatkozva.

A nagy nemzetközi hírnévnek örvendő Szturua a tbiliszi Sota Rusztaveli Színház igazgatója és művészeti vezetője (1961-től, illetve 1982-től) volt egészen keddig: akkor felmentették tisztségeiből. A moszkvai önkormányzat azonnal felajánlotta, hogy rendezzen moszkvai színházakban. Előzőleg július közepén új ellenzéki mozgalom alakult Tbilisziben Védd meg Grúziát! elnevezéssel, amely számos neves értelmiségit és művészt tömörített. Köztük volt Szturua is, valamint olyan nemzetközileg ismert személyiségek, mint Revaz Csheidze filmrendező és Nona Gaprindasvili sakkvilágbajnok. Szturua felszólította a grúz népet, hogy határolódjon el Miheil Szaakasvili elnöktől, amint a németek megtagadták Hitlert. "A grúz népnek vezekelnie kell bűneiért, és az irányítást az egyháznak kell átvennie, csak ez mentheti meg az országot. Nem szabad egy vezető tisztséget csupán a személyes jólét biztosítására használni, tenni kell az országért" - mondta egy grúz hetilapban megjelent interjújában. Kedden Szturuát a grúz kulturális miniszter utasítására felmentették a Rusztaveli színházban betöltött tisztségeiből, és a rendező ezt a Facebookon egyértelműen a vezetést illető bírálatának tulajdonította. A felmentést hivatalosan Szturua idegengyűlöletével indokolták, mivel korábban azt is mondta, hogy Szaakasvili örmény, és nem is érti, miért ragaszkodnak hozzá a grúzok saját hazájukban. 

Oroszország és Grúzia között szinte megszűntek a kapcsolatok, amióta Grúzia 2008 augusztusában fegyverrel akarta visszaszerezni a de facto elszakadt Dél-Oszétiát és Abháziát, de Moszkva beavatkozott, s a támadás visszaverése után elismerte a két szakadár terület függetlenségét. A moszkvai önkormányzat ajánlata kapcsán az Interfax hírügynökség forrása nem is titkolta, hogy Szturua "lojális volt Oroszországhoz, és ezért elismerés jár". Az illető szerint a név nyomban szóba került, amikor Jurij Ljubimov benyújtotta lemondását, mert Ljubimov távozásával a helyzet a Tagankán katasztrofális, és nincs kit kinevezni. Szturua a nyolcvanas évektől gyakran rendezett különböző moszkvai színházakban, és munkáival díjakat is nyert.   

A rendező 1938-ban született, és 1961-ben végzett a tbiliszi Színházi Intézetben. Első nagy sikerét 1965-ben Arthur Miller A salemi boszorkányok című darabjának rendezése hozta meg. Látványos és a szokványtól eltérő rendezései nyomán számos neves külföldi színházba hívták meg, és a londoni Riverside Studióban 1986-ban rendezett Hamletjét a Nemzetközi Shakespeare Társaság az utóbbi 50 év legjobb Shakespeare-produkciójának minősítette. A kilencvenes években az ember belső világa felé fordult, majd az elmúlt tíz évben még filozofikusabb hangokat ütött meg. Elsősorban Shakespeare, Brecht és Csehov eredeti tolmácsolójaként tartják számon. A gyulai Shakespeare Fesztiválon a Vízkereszt, vagy amit akartok című darabbal vendégszerepeltek 2011-ben.

Jurij Ljubimov, a neki köszönhetően világhírű moszkvai Taganka Színház igazgatója és főrendezője és a színház társulata között rég súlyos feszültségek voltak, de júliusban végleg összekülönböztek azon, hogy Ljubimov, és a mellette igazgató-helyettesként dolgozó magyar felesége, Katalin Ljubimova egy prágai vendégszereplésen vissza akarta tartani a színészek honoráriumát. Ljubimov felmondott, s bár az önkormányzat sokáig kapacitálta, ettől nem állt el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Zenés színház

Orfeum a háború árnyékában – interjú Laki Péterrel

Laki Péter 2012 óta számos szerepben bizonyított már a Budapesti Operettszínházban, legutóbb a Marica grófnő Zsupánjaként láthatta őt a közönség. Ezúttal az operettirodalom egyik legismertebb darabja, a Csárdáskirálynő Bónijaként áll a nézők elé – online. Az elmúlt időszakról, a zene iránti szeretetéről és az előadás történelmi hátteréről beszélgettünk.
Klasszikus

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Vizuál

Ilyen volt a karantén nyolc képzőművész szemével

Vírushelyzet alatt készült kortárs műveket mutat be a MANK Karantén-naplók címmel. Az új online kiállításon a művészek naplószerűen fogalmazzák meg hogyan hatott életükre, gondolkodásukra a vírus és az elmúlt egy év.
Vizuál

Marion Cotillard és Adam Driver musicaljével nyílik a cannes-i filmfesztivál 

A látomásos és rejtélyes filmjeiről ismert francia rendező, Leos Carax angol nyelvű, Annette című zenés filmjével kezdődik július 6-án a 74. cannes-i fesztivál - jelentette be hétfőn Thierry Frémaux fesztiváligazgató a France Inter rádióban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Broadway-plakátokkal segítik a színházi szféra talpra állását

Április elején Paul Rudnick darabjával megnyitott a Broadway egyik színháza, a Broadway Care/Equity Fights AIDS nevű nonprofit szervezet pedig ismét akciót indított a kulturális szektor megsegítésére.
Színház hír

Stumpf István visszalépett, elmaradt az SZFE-s vita

A magyar egyetemi polgárság április közepén beszélgetéssorozatot indított Infosztrájk címmel, hogy választ kapjon a felsőoktatást érintő legfontosabb kérdésekre. A négynapos programsorozat meghívott vendégei között volt Stumpf István is, aki az esemény előtt egy nappal mondta vissza a részvételt.
Színház ajánló

Online színházi közvetítések Shakespeare születésnapja alkalmából

Április 23-án William Shakespeare születésnapjára, és halálának ugyanerre a napra eső évfordulójára emlékezik a színházi világ. A Pannonia Entertainment online csatornáján két legautentikus Shakespeare-színház: a Royal Shakespeare Company és a Globe Színház egy-egy előadásának felvételével tisztelegnek a világhírű drámaíró előtt.
Színház ajánló

Tóth Krisztina óvodai krimivel debütál a 3K online színpadán

Mit vált ki az emberből, ha a gyermeke óvodai csoportjából eltűnik egy gumidenevér? Milyen régi sérelmek, gyilkos indulatok törnek felszínre az online tér arctalan világában? Tóth Krisztina drámája a jelen valóságát álmodja színpadra, rendhagyó perspektívából.
Színház hír

Megható kisfilm a szeretet erejéről és egymás elfogadásáról

Három ország, három nyelv, három sérült társulat találkozott márciusban az online térben, hogy egy négynapos közös workshop keretében együtt játszanak.