Színház

Robert Szturua lehet Ljubimov utóda a Tagankán

2011.08.18. 11:44
Ajánlom
Robert Szturua neves grúz rendező lehet Jurij Ljubimov utóda a Tagankán - jelentette az orosz sajtó szerdán moszkvai önkormányzati forrásokra hivatkozva.

A nagy nemzetközi hírnévnek örvendő Szturua a tbiliszi Sota Rusztaveli Színház igazgatója és művészeti vezetője (1961-től, illetve 1982-től) volt egészen keddig: akkor felmentették tisztségeiből. A moszkvai önkormányzat azonnal felajánlotta, hogy rendezzen moszkvai színházakban. Előzőleg július közepén új ellenzéki mozgalom alakult Tbilisziben Védd meg Grúziát! elnevezéssel, amely számos neves értelmiségit és művészt tömörített. Köztük volt Szturua is, valamint olyan nemzetközileg ismert személyiségek, mint Revaz Csheidze filmrendező és Nona Gaprindasvili sakkvilágbajnok. Szturua felszólította a grúz népet, hogy határolódjon el Miheil Szaakasvili elnöktől, amint a németek megtagadták Hitlert. "A grúz népnek vezekelnie kell bűneiért, és az irányítást az egyháznak kell átvennie, csak ez mentheti meg az országot. Nem szabad egy vezető tisztséget csupán a személyes jólét biztosítására használni, tenni kell az országért" - mondta egy grúz hetilapban megjelent interjújában. Kedden Szturuát a grúz kulturális miniszter utasítására felmentették a Rusztaveli színházban betöltött tisztségeiből, és a rendező ezt a Facebookon egyértelműen a vezetést illető bírálatának tulajdonította. A felmentést hivatalosan Szturua idegengyűlöletével indokolták, mivel korábban azt is mondta, hogy Szaakasvili örmény, és nem is érti, miért ragaszkodnak hozzá a grúzok saját hazájukban. 

Oroszország és Grúzia között szinte megszűntek a kapcsolatok, amióta Grúzia 2008 augusztusában fegyverrel akarta visszaszerezni a de facto elszakadt Dél-Oszétiát és Abháziát, de Moszkva beavatkozott, s a támadás visszaverése után elismerte a két szakadár terület függetlenségét. A moszkvai önkormányzat ajánlata kapcsán az Interfax hírügynökség forrása nem is titkolta, hogy Szturua "lojális volt Oroszországhoz, és ezért elismerés jár". Az illető szerint a név nyomban szóba került, amikor Jurij Ljubimov benyújtotta lemondását, mert Ljubimov távozásával a helyzet a Tagankán katasztrofális, és nincs kit kinevezni. Szturua a nyolcvanas évektől gyakran rendezett különböző moszkvai színházakban, és munkáival díjakat is nyert.   

A rendező 1938-ban született, és 1961-ben végzett a tbiliszi Színházi Intézetben. Első nagy sikerét 1965-ben Arthur Miller A salemi boszorkányok című darabjának rendezése hozta meg. Látványos és a szokványtól eltérő rendezései nyomán számos neves külföldi színházba hívták meg, és a londoni Riverside Studióban 1986-ban rendezett Hamletjét a Nemzetközi Shakespeare Társaság az utóbbi 50 év legjobb Shakespeare-produkciójának minősítette. A kilencvenes években az ember belső világa felé fordult, majd az elmúlt tíz évben még filozofikusabb hangokat ütött meg. Elsősorban Shakespeare, Brecht és Csehov eredeti tolmácsolójaként tartják számon. A gyulai Shakespeare Fesztiválon a Vízkereszt, vagy amit akartok című darabbal vendégszerepeltek 2011-ben.

Jurij Ljubimov, a neki köszönhetően világhírű moszkvai Taganka Színház igazgatója és főrendezője és a színház társulata között rég súlyos feszültségek voltak, de júliusban végleg összekülönböztek azon, hogy Ljubimov, és a mellette igazgató-helyettesként dolgozó magyar felesége, Katalin Ljubimova egy prágai vendégszereplésen vissza akarta tartani a színészek honoráriumát. Ljubimov felmondott, s bár az önkormányzat sokáig kapacitálta, ettől nem állt el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Könyv

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Klasszikus

Bionikus kesztyűben újra képes zongorázni a brazil zongoraművész

Több mint 20 év után ismét képes mindkét kezével zongorázni Joao Carlos Martins brazil zongoraművész, Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház FACT

Miről gondolkodnak mostanában a fiatal színházi és filmes alkotók?

Egy európai egyetem számára létkérdés, hogy megmutassa, mi történik a falai között - így tartják ezt az a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is, ahol az alkotók legfrissebb generációja mutatkozik be február 6. és 9. között, a FACT nemzetközi művészeti fesztiválon.
Színház kritika

Közben is mást gondolni – Kritika a Mephistoland című előadásról

Dömötör András már jó ideje német nyelvterületen dolgozik szerzőként, rendezőként. A Mephistoland című munkáját ötödik éve játssza a berlini Maxim Gorkij Színház. Most láttuk.
Színház hír

Miért tilos etetni a jegesmedvéket? 

A jegesmedvék etetése tilos! c. fizikai bábszínházi előadás témája a globális felmelegedés, a környezetvédelem fontossága, a fenntartható fejlődés mellett az emberség, az állatság, és annak a morális kérdésnek a körbekémlelése, hogy miért is tilos etetni a jegesmedvéket. 
Színház hír

Kaposvári díszpolgár lett Molnár Piroska

A Kossuth- és Jászai-díjas színművész, a Nemzet Színésze szerdán kapta meg a kitüntetést a város polgármesterétől.
Színház hír

Négy és fél milliót gyűjtött a függetleneknek az Örkény Színház

A magyar kultúra napján megtartott felolvasóest és az adventi időszakban értékesített fotósorozat bevételét pályakezdő függetleneknek ajánlották fel.