Színház

Röpülhet a Sirály is?

2011.05.20. 19:18
Ajánlom
Felszólítólevelet kapott a VI. kerületi Sirály, hogy május 26-ig hagyják el az ingatlant. Az LMP tiltakozik.

Négy nappal ezelőtt, május 16-án vitte a postás a Sirályba a Főpolgármesteri Hivatal Vagyongazdálkodási Főosztályának levelét, melyben felszólítják az ingatlant használó Városi Színház Művészeti Kht.-t, hogy május 26-án reggel 10 óráig tűnjenek el az épületből.

Somfai Ágnes fővárosi, és Cake Baly Olivio VI. kerületi önkormányzati képviselők (LMP) május 20-án közleményében szólították föl a Fővárosi Önkormányzat illetékeseit, ne hagyják, hogy "a bürokrácia és a jog útvesztőiben elvesszen egy színes, életképes kulturális kezdeményezés és tönkremenjen egy értékes műemlék". Egyúttal üdvözölték, hogy a főváros vezetése újra ki kívánja vizsgálni az ügyet. Hozzátették, azt remélik, hogy a városvezetés a továbbiakban elismeri és segíti az ehhez hasonló önszerveződő, civil kulturális kezdeményezéseket, amihez az LMP felajánlja a segítségét.

A képviselők úgy gondolják, hogy a civil, önszerveződő alapon létrejött kulturális centrumra inkább büszke lehetne a város. Szavaik szerint, a művészeti központban a zenei, színházi és az irodalmi élet legkiválóbbjai léptek fel az elmúlt hat évben; rendszeres bemutatkozási lehetőséget kaptak fiatal, önszerveződő társulatok, zenekarok és civil szervezetek is tartottak itt előadásokat. Felhívják a figyelmet, hogy a fővárosnak még költenie sem kell a központra, ezért nem lehet érdek a Sirály megszüntetése.

A Sirály ügyvezetője, Szalai-Szabó István értetlenül áll a dolog előtt, eddig, öt év alatt semmilyen hivatalos értesítést nem kaptak az üggyel kapcsolatban - írja a hvg.hu. A központot üzemeltető szervezet 2006-ban kérte az önkormányzatot, hogy az akkor már kilenc éve üresen álló, pusztuló műemlék épületben összművészeti kulturális programokat szervezhessen. Ehhez vállalták az épület rehabilitációját és több millió forintos befektetéssel, temérdek önkéntes munkával rendbe hozták azt, de a tulajdoni és használati viszonyokat azóta sem sikerült rendeznie az önkormányzatnak.

Tarlós István szerdán, május 18-án szembesült a problémával, hogy a Sirály érvényes szerződés nélkül működik 2006 óta. Azt ígérte, kivizsgálja az ügyet.

A Király utca 50. alatt működő kulturális központ kulthellyé vált az elmúlt öt évben. Évente 130-140 előadást tartanak a pincében kialakított színházteremben. Minden évben pályáztak a programjaik megvalósítására, és áltlalában nyertek is. Idén nyáron például 40 millió forintot - melyből a 33%-os zárolások miatt - 26 millió 400 ezer forintot kaptak meg. 

A hely megszüntetése ellen az interneten is tiltakoznak, a Facebook-on több mint 1000 tagja van már a Tiltakozunk a Sirály bezárása ellen nevű csoportnak.

Hamarosan jelentkezünk a részletekkel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.
Színház gyász

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.