Színház

Rudolf Péter ismertette a Vígszínház következő évadának terveit

2020.07.01. 15:00
Ajánlom
A Vígszínház új igazgatója kilenc bemutatót tervez, köztük egy zenés produkció premierjét az intézmény alapításának 125-dik évfordulója alkalmából, jövő májusban.

Megtartotta első sajtótájékoztatóját a Vígszínház igazgatójaként Rudolf Péter, akinek mandátuma a mai naptól, 2020. július 1-től a 2021. december 31-ig tartó időszakra szól. Az eseményen jelen volt Karácsony Gergely főpolgármester, valamint Krucsainé Herter Anikó, az Emmi kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkára is.

A 2020/2021-es szezon kapcsán Rudolf Péter megjegyezte, úgy állnak hozzá a jövő tervezésének, hogy az évad megtartható lesz. Összesen kilenc premiert terveznek: négyet a Vígszínházban, hármat a Pesti Színházban és kettőt a Házi Színpadon. A járvány miatt elmaradt előadásaikat is pótolni szeretnék. A vígszínházi és pesti színházi bemutatók között általában két hét eltérés lesz (szemben az eddigi gyakorlattal, amikor is legtöbbször egymást követő napokon tartották a bemutatókat) – az igazgató ezt a döntést részben azzal indokolta, hogy így a társulat tagjai is megnézhetik egymást az előadásokban, amit fontosnak tart.

rudolf_peter-141423.jpg

Krucsainé Herter Anikó helyettes államtitkár, Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója és Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó/Forrás: MTI / Illyés Tibor)

Rudolf Péter tájékoztatása szerint a színház átadás-átvétele a lehető legprofesszionálisabban zajlott le, köszönetet mondott ezért az előző vezetésnek, amely, mint mondta, biztonságos anyagi környezetet is teremtett. A Népszava külön kérdésére az igazgató elmondta,

az Eszenyi Enikő főszereplésével látható előadások lekerülnek a repertoárról,

egyedül a Pesti Színházban futó Mikvét tartják meg, ebben beugrás várható. Eszenyi Enikő rendezései továbbra is műsoron lesznek, a korábbi igazgató vezeti majd ezek felújító próbáit.

Szó esett a társulat összetételéről is, mint az új igazgató elmondta, ezzel a társulattal szeretne dolgozni, és kevés új tagot szerződtet. Brasch Bence, Méhes László, Seress Zoltán és Telkes Péter szerződik a társulathoz, mellettük érkeznek még további vendégművészek, akik kapcsán Rudolf Péter megjegyezte, „hosszútávú tervei” vannak velük. Évadzáró társulati ülésre a jelenlegi helyzetben nem került sor, az igazgató augusztus közepére ígérte a társulatnak évadnyitó társulati ülés megtartását.

A sajtótájékoztatón a jövő évad bemutatóinak rendezői és főszereplői mutatták be a készülő produkciókat. Az új évad első bemutatója október 3-án Friedrich Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című műve lesz a nagyszínpadon, amelyet Rudolf Péter állít színpadra, Börcsök Enikővel és Hegedűs D. Gézával a főszerepben. Börcsök Enikő elmondta, örült a felkérésnek, és humorosan megjegyezte, szerencsésnek tartja, hogy megérett erre a szerepre. Mint kiderült, már több mint tíz produkcióban alakítottak egy párt Hegedűs D. Gézával, aki Börcsök Enikőről elmondta, kiszámíthatatlan és öntörvényű ember, ennek köszönhetően pedig mindig valami egyedit és eredetit képes létrehozni a színpadon.

A Pesti Színházban kortárs évadot terveznek.

Október 16-án Valló Péter rendezésében mutatják be Florian Zeller komédiáját Az apát, amelynek főszerepét Kern András játssza. A darab kapcsán Valló Péter elmondta, Zeller művének érdekessége, hogy egy demens férfi szemszögéből követhetjük a történetet. A szerepet megformáló Kern András hozzátette, a szerző zsenialitása, hogy ördögi módon vígjátéknak írta meg a darabot, sok humorral.

vigszinhaz-141425.jpg

Sajtótájékoztató a Vígszínházban, középen Rudolf Péter igazgató (Fotó/Forrás: MTI / Illyés Tibor)

A Pesti Színház második bemutatóját november végén tartják: Marius von Mayenburg A kő című színdarabját Michal Docekal, a Prágai Városi Színházak igazgatója rendezi. Az előadásban Szilágyi Csenge, Antóci Dorottya, Majsai-Nyilas Tünde és Nagy-Kálózy Eszter is színpadra lép.

A Pesti Színház harmadik bemutatóját 2021 februárjában tartják: Yasmina Reza komédiáját Török Ferenc filmrendező állítja színpadra, aki most először dolgozik a társulattal. A Bella figura ősbemutató lesz, a szereplők között van Petrik Andrea, Halász Judit és Wunderlich József. A rendező a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy egy „magic box”-ként gondolkodik a Pesti Színház teréről, ahol még egy autót is tervez szerepeltetni.

A nagyszínpadon december 12-én tartják a Szerelmek városa bemutatóját. A romantikus francia film zenés színpadi adaptációját ifj. Vidnyánszky Attila rendezi, Vecsei H. Miklós átiratában Waskovics Andreával, Gyöngyösi Zoltánnal és Wunderlich Józseffel a főszerepben. Ifj. Vidnyánszky Attila egy hangbejátszásban elmondta, a járvány óta a világ némileg megváltozott, az emberek azonban nem, a színház lényege azonban, hogy játékkal „fertőzze meg” a nézőket.

A nagyszínpadon a harmadik bemutató a Kabaré című musical lesz március 6-i bemutatóval, Béres Attila rendezésében, Szilágyi Csenge, Brasch Bence és Seress Zoltán szereplésével. „Fel kell kötnünk a gatyánkat” – jegyezte meg a munka kapcsán Béres Attila, aki szerint a darab elsősorban a szabadságról szól, amelyben a színház világa egy szabad és egyben szabatos hely.

A Házi Színpadon szeptember 21-én, a magyar dráma napján mutatják be a Csáth Géza írásaiból készült előadást, a Csáth és Démonait Vörös Róbert rendezésében, Horváth Szabolccsal a címszerepben. Januárban bemutatják Durica Katarina A rendes lányok csendben sírnak című regényének színpadi változatát Paczolay Béla rendezésében, Kútvölgyi Erzsébet, Balázsovits Edit és Márkus Luca szereplésével.

Május 1-jén lesz a Vígszínház alapításának 125. évfordulója, amelynek alkalmából egy ünnepi zenés produkciót terveznek a nagyszínpadra.

A részletes műsor, július 13-ától elérhető lesz a Vígszínház honlapján.

Fejléckép: Rudolf Péter (forrás: Vígszínház)

Rudolf Péter: „Sem a színház, sem a világ nem lesz már ugyanolyan, mint annak előtte”

Kapcsolódó

Rudolf Péter: „Sem a színház, sem a világ nem lesz már ugyanolyan, mint annak előtte”

Nyilatkozat adott közre a Vígszínház frissen kinevezett igazgatója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Meztelenre vetkőzni még az orvos előtt sem!

Láthatóvá válnak a cselédlányok, szegényebb sorból való asszonyok hétköznapjai, a kor egészségügyi, higiéniai, sőt erkölcsi viszonyai. Szécsi Noémi legutóbbi kötetében dr. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő rendelési naplói alapján enged bepillantást a 19. század végén és a 20. század elején élő nők életébe.
Fidelio Tours

Több mint félszáz program a Zempléni Fesztiválon

Komolyzenei és jazzkoncertek, színházi és irodalmi estek, kiállítások mellett családi és gasztronómiai kínálat várja az érdeklődőket augusztus 14. és 23. között.
Jazz/World

A boglári közönséget táncoltatja meg pénteken a Budapest Bár

Azt már egyértelműen láthatjuk, hogy 2020 nem a nagykoncertek és a többezres fesztiválok éve, de a Budapest Bár legénysége ebben a nehéz helyzetben sem maradt tétlen. Az utóbbi hónapokban tökéletesítették friss lemezük dalait és előkészítettek egy koncertszínházi darabot, amit augusztusban és szeptemberben több ízben is meghallgathatunk. Legközelebb 7-én, pénteken lépnek fel Balatonbogláron, a Kultkikötő 15. születésnapján. A zenekar vezetőjével, Farkas Robival beszélgettünk.
Jazz/World

Tizenhét ember szíve egy akkordban - Beszélgetés Bacsó Kristóffal

Elvégezte a Liszt Ferenc Zeneakadémiát és a Berklee College of Music-ot, bizonyított a francia és az amerikai komolyzenei színtéren, londoni, barcelonai és pescarai jazz fesztiválokon nyűgözte le a szakmát, Orszáczky- és Artisjus-díjban részesült, és különböző formációival eddig négy saját lemezt jelentetett meg. Bacsó Kristóf szaxofonista és zeneszerző jelenleg a Modern Art Orchestra művésze – zenei pályafutásáról, a MAO-val közös munkájáról, jövőbeni terveiről beszélgettünk.
Zenés színház

Fontos, hogy a magyar lelkünk is benne legyen ezekben az előadásokban

A Budavári Palotakoncert meghívott vendégeként augusztus 8-án két erdélyi művész, Hary Judit és Fülöp Márton is szívhez szóló, emlékezetes élményt nyújtó produkciókkal készül megajándékozni az Oroszlános Udvarba érkező közönséget. A Kolozsvári Magyar Opera művészeivel a közelgő gála kapcsán arról is beszélgettünk, hogy határon túli magyarokként miért kiemelkedő fontosságú számukra ez a találkozás és maga az operett műfaj.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Új magyar musical a dunaújvárosi Bartók Színházban

Az Őze Áron vezette Kamaraszínház az egymásra figyelés gesztusát is kifejezi azzal, hogy a „Város Évadát” nyitja meg ősztől. Az új évadban tizenkét bemutatót tartanak.
Színház ajánló

Kortárs magyar drámák mustrája Szentendrén

A Szentendrei Teátrum fogadta be idén a Színházi Dramaturgok Céhe Nyílt Fórum rendezvényt, amelyre augusztus 9-14. között várják az érdeklődőket felolvasószínházi előadásokkal.
Színház magazin

Cenzúra, zaklatások, vallatások – Janovics Jenő és a Kolozsvári Nemzeti Színház

A kolozsvári magyar színjátszás történetének egyik legnehezebb korszaka volt a két világháború közötti időszak, az a 22 év, amikor először kellett kisebbségi színházként – a túlélés legfőbb szempontját szem előtt tartva – megmaradnia. Ezeket az éveket a fennmaradáson túl az a szándék mozgatta, hogy az adott politikai-gazdasági helyzet korlátai között a magyar színjátszás megtalálja a maga és a közönsége számára is megfelelő hangot. Az impériumváltás időszakát Janovics Jenő visszaemlékezései alapján tárjuk föl. Ő igazgatta az akkor Országos Nemzeti Színház nevet viselő kolozsvári színházat, amely Magyarország második nemzeti színháza volt.
Színház ajánló

Csányi Sándor egyszemélyes vígjátéka augusztusban is a MOMKultban!

Augusztus 23-án és 29-én dupla Hogyan értsük félre a nőket? előadással várják a nézőket a MOMkultban, mindkét nap 17.00 és 20.00 órai kezdéssel is megtekinthető Csányi Sándor önálló estje.
Színház hír

Szeptemberben sem tartják meg a POSZT-ot

A szervezők közleménye szerint egy későbbi időpontban rendezik meg a 20. Pécsi Országos Színházi Találkozót.