Színház

Rudolf Péter ismertette a Vígszínház következő évadának terveit

2020.07.01. 15:00
Ajánlom
A Vígszínház új igazgatója kilenc bemutatót tervez, köztük egy zenés produkció premierjét az intézmény alapításának 125-dik évfordulója alkalmából, jövő májusban.

Megtartotta első sajtótájékoztatóját a Vígszínház igazgatójaként Rudolf Péter, akinek mandátuma a mai naptól, 2020. július 1-től a 2021. december 31-ig tartó időszakra szól. Az eseményen jelen volt Karácsony Gergely főpolgármester, valamint Krucsainé Herter Anikó, az Emmi kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkára is.

A 2020/2021-es szezon kapcsán Rudolf Péter megjegyezte, úgy állnak hozzá a jövő tervezésének, hogy az évad megtartható lesz. Összesen kilenc premiert terveznek: négyet a Vígszínházban, hármat a Pesti Színházban és kettőt a Házi Színpadon. A járvány miatt elmaradt előadásaikat is pótolni szeretnék. A vígszínházi és pesti színházi bemutatók között általában két hét eltérés lesz (szemben az eddigi gyakorlattal, amikor is legtöbbször egymást követő napokon tartották a bemutatókat) – az igazgató ezt a döntést részben azzal indokolta, hogy így a társulat tagjai is megnézhetik egymást az előadásokban, amit fontosnak tart.

rudolf_peter-141423.jpg

Krucsainé Herter Anikó helyettes államtitkár, Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója és Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó/Forrás: MTI / Illyés Tibor)

Rudolf Péter tájékoztatása szerint a színház átadás-átvétele a lehető legprofesszionálisabban zajlott le, köszönetet mondott ezért az előző vezetésnek, amely, mint mondta, biztonságos anyagi környezetet is teremtett. A Népszava külön kérdésére az igazgató elmondta,

az Eszenyi Enikő főszereplésével látható előadások lekerülnek a repertoárról,

egyedül a Pesti Színházban futó Mikvét tartják meg, ebben beugrás várható. Eszenyi Enikő rendezései továbbra is műsoron lesznek, a korábbi igazgató vezeti majd ezek felújító próbáit.

Szó esett a társulat összetételéről is, mint az új igazgató elmondta, ezzel a társulattal szeretne dolgozni, és kevés új tagot szerződtet. Brasch Bence, Méhes László, Seress Zoltán és Telkes Péter szerződik a társulathoz, mellettük érkeznek még további vendégművészek, akik kapcsán Rudolf Péter megjegyezte, „hosszútávú tervei” vannak velük. Évadzáró társulati ülésre a jelenlegi helyzetben nem került sor, az igazgató augusztus közepére ígérte a társulatnak évadnyitó társulati ülés megtartását.

A sajtótájékoztatón a jövő évad bemutatóinak rendezői és főszereplői mutatták be a készülő produkciókat. Az új évad első bemutatója október 3-án Friedrich Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című műve lesz a nagyszínpadon, amelyet Rudolf Péter állít színpadra, Börcsök Enikővel és Hegedűs D. Gézával a főszerepben. Börcsök Enikő elmondta, örült a felkérésnek, és humorosan megjegyezte, szerencsésnek tartja, hogy megérett erre a szerepre. Mint kiderült, már több mint tíz produkcióban alakítottak egy párt Hegedűs D. Gézával, aki Börcsök Enikőről elmondta, kiszámíthatatlan és öntörvényű ember, ennek köszönhetően pedig mindig valami egyedit és eredetit képes létrehozni a színpadon.

A Pesti Színházban kortárs évadot terveznek.

Október 16-án Valló Péter rendezésében mutatják be Florian Zeller komédiáját Az apát, amelynek főszerepét Kern András játssza. A darab kapcsán Valló Péter elmondta, Zeller művének érdekessége, hogy egy demens férfi szemszögéből követhetjük a történetet. A szerepet megformáló Kern András hozzátette, a szerző zsenialitása, hogy ördögi módon vígjátéknak írta meg a darabot, sok humorral.

vigszinhaz-141425.jpg

Sajtótájékoztató a Vígszínházban, középen Rudolf Péter igazgató (Fotó/Forrás: MTI / Illyés Tibor)

A Pesti Színház második bemutatóját november végén tartják: Marius von Mayenburg A kő című színdarabját Michal Docekal, a Prágai Városi Színházak igazgatója rendezi. Az előadásban Szilágyi Csenge, Antóci Dorottya, Majsai-Nyilas Tünde és Nagy-Kálózy Eszter is színpadra lép.

A Pesti Színház harmadik bemutatóját 2021 februárjában tartják: Yasmina Reza komédiáját Török Ferenc filmrendező állítja színpadra, aki most először dolgozik a társulattal. A Bella figura ősbemutató lesz, a szereplők között van Petrik Andrea, Halász Judit és Wunderlich József. A rendező a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy egy „magic box”-ként gondolkodik a Pesti Színház teréről, ahol még egy autót is tervez szerepeltetni.

A nagyszínpadon december 12-én tartják a Szerelmek városa bemutatóját. A romantikus francia film zenés színpadi adaptációját ifj. Vidnyánszky Attila rendezi, Vecsei H. Miklós átiratában Waskovics Andreával, Gyöngyösi Zoltánnal és Wunderlich Józseffel a főszerepben. Ifj. Vidnyánszky Attila egy hangbejátszásban elmondta, a járvány óta a világ némileg megváltozott, az emberek azonban nem, a színház lényege azonban, hogy játékkal „fertőzze meg” a nézőket.

A nagyszínpadon a harmadik bemutató a Kabaré című musical lesz március 6-i bemutatóval, Béres Attila rendezésében, Szilágyi Csenge, Brasch Bence és Seress Zoltán szereplésével. „Fel kell kötnünk a gatyánkat” – jegyezte meg a munka kapcsán Béres Attila, aki szerint a darab elsősorban a szabadságról szól, amelyben a színház világa egy szabad és egyben szabatos hely.

A Házi Színpadon szeptember 21-én, a magyar dráma napján mutatják be a Csáth Géza írásaiból készült előadást, a Csáth és Démonait Vörös Róbert rendezésében, Horváth Szabolccsal a címszerepben. Januárban bemutatják Durica Katarina A rendes lányok csendben sírnak című regényének színpadi változatát Paczolay Béla rendezésében, Kútvölgyi Erzsébet, Balázsovits Edit és Márkus Luca szereplésével.

Május 1-jén lesz a Vígszínház alapításának 125. évfordulója, amelynek alkalmából egy ünnepi zenés produkciót terveznek a nagyszínpadra.

A részletes műsor, július 13-ától elérhető lesz a Vígszínház honlapján.

Fejléckép: Rudolf Péter (forrás: Vígszínház)

Rudolf Péter: „Sem a színház, sem a világ nem lesz már ugyanolyan, mint annak előtte”

Kapcsolódó

Rudolf Péter: „Sem a színház, sem a világ nem lesz már ugyanolyan, mint annak előtte”

Nyilatkozat adott közre a Vígszínház frissen kinevezett igazgatója.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Bellini-operát énekelnek az erdő állatai egy cuki videoklipben

Az olasz bel canto-stílus egyik alapművének részletéből, Vincenzo Bellini Norma című operájának egyik számából készült bájos animációs film.
Színház

Megvan, hová költözik az SZFE a Vas utcából

Közleményt adott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése, amelyben az új oktatási helyszíneken túl az átalakuló intézeteket is bemutatják. A három helyszínen folyó képzés megújult, modern struktúrát ígér.
Klasszikus

Megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

Egy december 23-i hivatalos értesítést szerint legkésőbb 2021. május 31-én megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar – tudta meg a Zene-Kar.hu. A levél szerint az ügy mögött Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének döntése áll, aki Alapítói Határozatában ezt a dátumot jelölte meg.
Vizuál

9+1 műalkotás az amszterdami Rijksmuseumból, amit egyszer újra látni akarunk

Rembrandt, Vermeer és Avercamp festményei, több korszak fajanszkerámiái, babaházak és csendéletek sajttal, gyümölccsel. Szabadon böngészhető az amszterdami Rijksmuseum gyűjteménye az interneten. Tíz must-see műalkotást válogattunk össze az alábbi cikkben, amiket látni akarunk az újranyitás után.
Színház

Szarka Gábor az SZFE-ről: „Egészen megdöbbentő állapotokat találtunk”

Péntek este Szarka Gábor a Hír TV Magyarország élőben című műsorában reagált az elmúlt napok SZFE-vel kapcsolatos híreire és vádjaira, hangsúlyozva, hogy minden intézkedés a hallgatók érdekeit szolgálja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

Interaktív kiadványként jelent meg idén a Radnóti Magazin

„Ez már a Gutenberg-galaxis utáni világ” – hirdeti a színház évados kiadványa, amelyet most digitálisan tettek közzé, számos interaktív és a későbbiekben is bővülő tartalommal.
Színház hír

HVG: Kiszivárgott az SZFE huszonhat új oktatójának neve

Eljuttatták a hvg.hu-hoz az összes olyan főállású oktató nevét, akik újonnan kerültek a Színház- és Filmművészeti Egyetem állományába.
Színház gyász

Elhunyt Sas József humorista

82 éves korában meghalt Sas József, Jászai Mari-díjas színész, humorista, a Mikroszkóp Színpad volt igazgatója – tudta meg a Blikk.
Színház szfe

Szarka Gábor az SZFE-ről: „Egészen megdöbbentő állapotokat találtunk”

Péntek este Szarka Gábor a Hír TV Magyarország élőben című műsorában reagált az elmúlt napok SZFE-vel kapcsolatos híreire és vádjaira, hangsúlyozva, hogy minden intézkedés a hallgatók érdekeit szolgálja.
Színház hír

Megvan, hová költözik az SZFE a Vas utcából

Közleményt adott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése, amelyben az új oktatási helyszíneken túl az átalakuló intézeteket is bemutatják. A három helyszínen folyó képzés megújult, modern struktúrát ígér.