Színház

Rudolf Péter ismertette a Vígszínház következő évadának terveit

2020.07.01. 15:00
Ajánlom
A Vígszínház új igazgatója kilenc bemutatót tervez, köztük egy zenés produkció premierjét az intézmény alapításának 125-dik évfordulója alkalmából, jövő májusban.

Megtartotta első sajtótájékoztatóját a Vígszínház igazgatójaként Rudolf Péter, akinek mandátuma a mai naptól, 2020. július 1-től a 2021. december 31-ig tartó időszakra szól. Az eseményen jelen volt Karácsony Gergely főpolgármester, valamint Krucsainé Herter Anikó, az Emmi kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkára is.

A 2020/2021-es szezon kapcsán Rudolf Péter megjegyezte, úgy állnak hozzá a jövő tervezésének, hogy az évad megtartható lesz. Összesen kilenc premiert terveznek: négyet a Vígszínházban, hármat a Pesti Színházban és kettőt a Házi Színpadon. A járvány miatt elmaradt előadásaikat is pótolni szeretnék. A vígszínházi és pesti színházi bemutatók között általában két hét eltérés lesz (szemben az eddigi gyakorlattal, amikor is legtöbbször egymást követő napokon tartották a bemutatókat) – az igazgató ezt a döntést részben azzal indokolta, hogy így a társulat tagjai is megnézhetik egymást az előadásokban, amit fontosnak tart.

rudolf_peter-141423.jpg

Krucsainé Herter Anikó helyettes államtitkár, Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója és Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó/Forrás: MTI / Illyés Tibor)

Rudolf Péter tájékoztatása szerint a színház átadás-átvétele a lehető legprofesszionálisabban zajlott le, köszönetet mondott ezért az előző vezetésnek, amely, mint mondta, biztonságos anyagi környezetet is teremtett. A Népszava külön kérdésére az igazgató elmondta,

az Eszenyi Enikő főszereplésével látható előadások lekerülnek a repertoárról,

egyedül a Pesti Színházban futó Mikvét tartják meg, ebben beugrás várható. Eszenyi Enikő rendezései továbbra is műsoron lesznek, a korábbi igazgató vezeti majd ezek felújító próbáit.

Szó esett a társulat összetételéről is, mint az új igazgató elmondta, ezzel a társulattal szeretne dolgozni, és kevés új tagot szerződtet. Brasch Bence, Méhes László, Seress Zoltán és Telkes Péter szerződik a társulathoz, mellettük érkeznek még további vendégművészek, akik kapcsán Rudolf Péter megjegyezte, „hosszútávú tervei” vannak velük. Évadzáró társulati ülésre a jelenlegi helyzetben nem került sor, az igazgató augusztus közepére ígérte a társulatnak évadnyitó társulati ülés megtartását.

A sajtótájékoztatón a jövő évad bemutatóinak rendezői és főszereplői mutatták be a készülő produkciókat. Az új évad első bemutatója október 3-án Friedrich Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatása című műve lesz a nagyszínpadon, amelyet Rudolf Péter állít színpadra, Börcsök Enikővel és Hegedűs D. Gézával a főszerepben. Börcsök Enikő elmondta, örült a felkérésnek, és humorosan megjegyezte, szerencsésnek tartja, hogy megérett erre a szerepre. Mint kiderült, már több mint tíz produkcióban alakítottak egy párt Hegedűs D. Gézával, aki Börcsök Enikőről elmondta, kiszámíthatatlan és öntörvényű ember, ennek köszönhetően pedig mindig valami egyedit és eredetit képes létrehozni a színpadon.

A Pesti Színházban kortárs évadot terveznek.

Október 16-án Valló Péter rendezésében mutatják be Florian Zeller komédiáját Az apát, amelynek főszerepét Kern András játssza. A darab kapcsán Valló Péter elmondta, Zeller művének érdekessége, hogy egy demens férfi szemszögéből követhetjük a történetet. A szerepet megformáló Kern András hozzátette, a szerző zsenialitása, hogy ördögi módon vígjátéknak írta meg a darabot, sok humorral.

vigszinhaz-141425.jpg

Sajtótájékoztató a Vígszínházban, középen Rudolf Péter igazgató (Fotó/Forrás: MTI / Illyés Tibor)

A Pesti Színház második bemutatóját november végén tartják: Marius von Mayenburg A kő című színdarabját Michal Docekal, a Prágai Városi Színházak igazgatója rendezi. Az előadásban Szilágyi Csenge, Antóci Dorottya, Majsai-Nyilas Tünde és Nagy-Kálózy Eszter is színpadra lép.

A Pesti Színház harmadik bemutatóját 2021 februárjában tartják: Yasmina Reza komédiáját Török Ferenc filmrendező állítja színpadra, aki most először dolgozik a társulattal. A Bella figura ősbemutató lesz, a szereplők között van Petrik Andrea, Halász Judit és Wunderlich József. A rendező a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy egy „magic box”-ként gondolkodik a Pesti Színház teréről, ahol még egy autót is tervez szerepeltetni.

A nagyszínpadon december 12-én tartják a Szerelmek városa bemutatóját. A romantikus francia film zenés színpadi adaptációját ifj. Vidnyánszky Attila rendezi, Vecsei H. Miklós átiratában Waskovics Andreával, Gyöngyösi Zoltánnal és Wunderlich Józseffel a főszerepben. Ifj. Vidnyánszky Attila egy hangbejátszásban elmondta, a járvány óta a világ némileg megváltozott, az emberek azonban nem, a színház lényege azonban, hogy játékkal „fertőzze meg” a nézőket.

A nagyszínpadon a harmadik bemutató a Kabaré című musical lesz március 6-i bemutatóval, Béres Attila rendezésében, Szilágyi Csenge, Brasch Bence és Seress Zoltán szereplésével. „Fel kell kötnünk a gatyánkat” – jegyezte meg a munka kapcsán Béres Attila, aki szerint a darab elsősorban a szabadságról szól, amelyben a színház világa egy szabad és egyben szabatos hely.

A Házi Színpadon szeptember 21-én, a magyar dráma napján mutatják be a Csáth Géza írásaiból készült előadást, a Csáth és Démonait Vörös Róbert rendezésében, Horváth Szabolccsal a címszerepben. Januárban bemutatják Durica Katarina A rendes lányok csendben sírnak című regényének színpadi változatát Paczolay Béla rendezésében, Kútvölgyi Erzsébet, Balázsovits Edit és Márkus Luca szereplésével.

Május 1-jén lesz a Vígszínház alapításának 125. évfordulója, amelynek alkalmából egy ünnepi zenés produkciót terveznek a nagyszínpadra.

A részletes műsor, július 13-ától elérhető lesz a Vígszínház honlapján.

Fejléckép: Rudolf Péter (forrás: Vígszínház)

Rudolf Péter: „Sem a színház, sem a világ nem lesz már ugyanolyan, mint annak előtte”

Kapcsolódó

Rudolf Péter: „Sem a színház, sem a világ nem lesz már ugyanolyan, mint annak előtte”

Nyilatkozat adott közre a Vígszínház frissen kinevezett igazgatója.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

„A minőség összeköt” – kihirdette idei programjait a Városmajori Szabadtéri Színpad

A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad minden eddiginél gazdagabb programkínálattal várja az érdeklődőket szeptember közepéig. A színházi előadások mellett koncertek, kiállítások, filmvetítések, családi események és tematikus séták is várják a látogatókat.
Színház gyász

Meghalt Josef Abrhám, a Kórház a város szélén Blažej doktora

Az egyik legnépszerűbb cseh színész nyolcvankét éves volt. Bár rengeteg tévéjátékban és filmben játszott, legtöbben a Kórház a város szélén című legendás sorozat Blažej doktoraként emlékeznek rá - adta hírül az ujszo.com szlovák hírportál. 
Színház hír

Szentivánéji álom a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Május első hétvégéjén a gubancos szerelmek és a hatalmas fémgolyók játszották a főszerepet a Horváth Csaba által rendezett Szentivánéji álom című előadásban.
Színház interjú

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Színház hír

Magyar színházi fesztivál lesz júniusban Bukarestben

Bukarestben szervezi meg első alkalommal a Bukfeszt elnevezésű magyar színházi fesztivált az erdélyi teátrumokat tömörítő Magyar Színházi Szövetség, amelynek öt tagszervezete kilenc előadást mutat be a román fővárosban.