Színház

Schell Judit: "Jó lenne hátba veregetni egymást"

2013.02.09. 09:03
Ajánlom
Az első alkalommal megrendezett Thália Humorfesztivál zsűritagjával az értékelésen túl arról az elképzeléséről is beszélgettünk, miszerint létre kéne hozni egy olyan elismerést, amit a színészek egymásnak ítélhetnének oda évente. INTERJÚ

- Öt nap megfeszített zsűrizésen van túl. Hogy érezte magát a fesztiválon?

- Nagyon jól szórakoztam az előadásokon, örültem, hogy zsűrije lehetek egy ilyen fesztiválnak. Igaz, ez felelősséggel is járt, hiszen a zsűri nemcsak azért van nehéz helyzetben, mert döntenie kell, hanem azért is, mert azok, akik nem kaptak díjat, értetlenül állhatnak a dolog előtt. Érdekes volt a zsűri összetétele, mivel nemcsak a szakmán belülről hívták a zsűritagokat, Bagdy Emőke például nem a színházi közegből jött, de igazán sokat foglalkozik a humorral. Ebben az összetételben ez a sorrend alakult ki végül.

- Egyetért az eredménnyel?

- Nagyjából igen. Pár dologban eltérő véleményem volt, de a többség döntött végül. Lobbira és bundázásra viszont senkinek nem volt lehetősége nálunk.

- A programok között szerepeltek stand-up produkciók, komédiák és nagyszínpadi előadások. Egyformán élvezte mindet?

- Hozzám leginkább a színházi előadások állnak közel. A stand-up kicsit távoli volt eddig, de most Bödőcs Tibor fantasztikusan szerepelt, ilyen minőségi előadást én még nem láttam ebben a műfajban. Persze, ez nagyon szubjektív is. A fesztivál alatt jöttem rá, hogy mennyire sokrétű és milyen széles skálán mozog a humor. A nézőknek szükségük van arra, hogy könnyítsenek a lelkükön és megtisztuljanak az olyan humor által, ami fölemel.

- A díjátadón felvetette, hogy a színészek maguk is díjazhatnák egymást.

- Létre kellene hozni egy ilyen díjat magunk között. Úgy tudom, Amerikában létezik, hogy a színészek évente egyszer leróják a tiszteletüket egymás előtt, méltatják egymást. Jellemző a szakmánkra, hogy általában nem nézzük meg egymás produkcióit, és ez nem feltétlenül rosszindulat, hanem egyszerűen nem érünk rá, nem tudunk leutazni vidékre. Azért is jó egy ilyen fesztivál, mert a vidéki előadások fel tudnak jönni Pestre. Mohácsiék szombathelyi előadásáért például olyan messzire kellett volna utazni, hogy nagyon sokan nem tudtunk volna máskülönben eljutni rá. Ahogy néztem, rengeteg szakmabeli ott volt az előadáson, mert mindenki kíváncsi, hogy mit csinál a másik, csak megoldhatatlan, hogy eljussunk rá - ez esetben az országhatárra. Jó lenne megnézni egymást, és kihozni minden évben valakit, aki olyat alakított, és akkor mi magunk között azt az egy embert kicsit ünnepelhetnénk. Fontos a szakmán belüli elismerés, hiszen mégiscsak sokat számít, mit gondol a másik, aki ott van mellettünk a színpadon akivel együtt csinálom, aki látja, mennyi munka van benne. Jó lenne hátba veregetni egymást.

- Egy-egy fesztivál kiragadja az embert a hétköznapokból. Mi az, amibe most visszacsöppen? Mi vár önre?

- Hamarosan kezdek itt a Tháliában Benedek Miklóssal egy éppen témába vágó, orfeum-jellegű előadást. Pesti kabarékból, kuplékból fog összeállni a produkció, századfordulós, húszas-, harmincas évekbeli jelenetekkel, énekekkel, dalokkal. Ez a műfaj nagyon közel áll Benedek Miklóshoz. Dolgoztam is már vele hasonlóban még főiskolás koromban, annak az volt a címe, hogy Paprikánia, avagy disznótor a Lipótvárosban. Fantasztikus volt próbálni, és sok előadást játszottunk belőle. Remélem, hogy egy hasonlót, vagy még annál is jobbat sikerül itt létrehoznunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Keller András: A zenekar a kedvenc hangszerem

Vonósnégyesével, a Keller Quartettel elért világsikerek után Keller András karmesterként építi és irányítja tizenhárom éve a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekart. Úgy véli, jobban kellene figyelnünk saját, hazai kincseinkre, a kortárs zenére és egyáltalán – a zenére.
Fidelio Tours

Tudod, hol áll Petőfi, Erkel és Anne Frank fája?

Naponta sétálunk el óriási törzsű, sokat megélt fák mellett, ám szinte sosem gondolunk bele, hogy mennyi történetet, mennyi legendát hordozhatnak magukban. Ha a fák mesélni tudnának, talán többet mondanának, mint a legtöbbet megélt nagyszülők. Most összegyűjtöttünk 8 híres fát, amelyeknek érdemes megismerni a történetét.
Plusz

Fáy Miklós: Férfias erények

Fáy Miklós kritikus ezúttal a Robert Capa Központ új kiállításával, a Zeneakadémia szeptemberi Bartók-hangversenyével, Az öreg halász és a tenger új kiadásával, valamint egy Maria João Pires összkiadással foglalkozik.
Zenés színház

Csábító francia dallamok a Benczúr Kertben

Három fiatal, de a startvonalon már túl járó művész, madarak kórusától kísért estjét élvezhetik augusztus 16-án a lombok alatt. Offenbachtól Delibes-ig, a zenés színházi irodalom legjavából válogatva tíz népszerű operaária, illetve duett szólal meg Horti Lilla és Lusine Sahakyan előadásában.
Klasszikus

A koronavírus ellen harcol, most koncertet ad a Medikus Zenekar

A koronavírus-járvány kezdete óta először lép színpadra teljes létszámmal a Medikus Zenekar augusztus 18-án a Pesti Vármegyeháza Díszudvarában.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Új magyar musical a dunaújvárosi Bartók Színházban

Az Őze Áron vezette Kamaraszínház az egymásra figyelés gesztusát is kifejezi azzal, hogy a „Város Évadát” nyitja meg ősztől. Az új évadban tizenkét bemutatót tartanak.
Színház ajánló

Kortárs magyar drámák mustrája Szentendrén

A Szentendrei Teátrum fogadta be idén a Színházi Dramaturgok Céhe Nyílt Fórum rendezvényt, amelyre augusztus 9-14. között várják az érdeklődőket felolvasószínházi előadásokkal.
Színház magazin

Cenzúra, zaklatások, vallatások – Janovics Jenő és a Kolozsvári Nemzeti Színház

A kolozsvári magyar színjátszás történetének egyik legnehezebb korszaka volt a két világháború közötti időszak, az a 22 év, amikor először kellett kisebbségi színházként – a túlélés legfőbb szempontját szem előtt tartva – megmaradnia. Ezeket az éveket a fennmaradáson túl az a szándék mozgatta, hogy az adott politikai-gazdasági helyzet korlátai között a magyar színjátszás megtalálja a maga és a közönsége számára is megfelelő hangot. Az impériumváltás időszakát Janovics Jenő visszaemlékezései alapján tárjuk föl. Ő igazgatta az akkor Országos Nemzeti Színház nevet viselő kolozsvári színházat, amely Magyarország második nemzeti színháza volt.
Színház ajánló

Csányi Sándor egyszemélyes vígjátéka augusztusban is a MOMKultban!

Augusztus 23-án és 29-én dupla Hogyan értsük félre a nőket? előadással várják a nézőket a MOMkultban, mindkét nap 17.00 és 20.00 órai kezdéssel is megtekinthető Csányi Sándor önálló estje.
Színház hír

Szeptemberben sem tartják meg a POSZT-ot

A szervezők közleménye szerint egy későbbi időpontban rendezik meg a 20. Pécsi Országos Színházi Találkozót.