Színház

Schell Judit: "Jó lenne hátba veregetni egymást"

2013.02.09. 09:03
Ajánlom
Az első alkalommal megrendezett Thália Humorfesztivál zsűritagjával az értékelésen túl arról az elképzeléséről is beszélgettünk, miszerint létre kéne hozni egy olyan elismerést, amit a színészek egymásnak ítélhetnének oda évente. INTERJÚ

- Öt nap megfeszített zsűrizésen van túl. Hogy érezte magát a fesztiválon?

- Nagyon jól szórakoztam az előadásokon, örültem, hogy zsűrije lehetek egy ilyen fesztiválnak. Igaz, ez felelősséggel is járt, hiszen a zsűri nemcsak azért van nehéz helyzetben, mert döntenie kell, hanem azért is, mert azok, akik nem kaptak díjat, értetlenül állhatnak a dolog előtt. Érdekes volt a zsűri összetétele, mivel nemcsak a szakmán belülről hívták a zsűritagokat, Bagdy Emőke például nem a színházi közegből jött, de igazán sokat foglalkozik a humorral. Ebben az összetételben ez a sorrend alakult ki végül.

- Egyetért az eredménnyel?

- Nagyjából igen. Pár dologban eltérő véleményem volt, de a többség döntött végül. Lobbira és bundázásra viszont senkinek nem volt lehetősége nálunk.

- A programok között szerepeltek stand-up produkciók, komédiák és nagyszínpadi előadások. Egyformán élvezte mindet?

- Hozzám leginkább a színházi előadások állnak közel. A stand-up kicsit távoli volt eddig, de most Bödőcs Tibor fantasztikusan szerepelt, ilyen minőségi előadást én még nem láttam ebben a műfajban. Persze, ez nagyon szubjektív is. A fesztivál alatt jöttem rá, hogy mennyire sokrétű és milyen széles skálán mozog a humor. A nézőknek szükségük van arra, hogy könnyítsenek a lelkükön és megtisztuljanak az olyan humor által, ami fölemel.

- A díjátadón felvetette, hogy a színészek maguk is díjazhatnák egymást.

- Létre kellene hozni egy ilyen díjat magunk között. Úgy tudom, Amerikában létezik, hogy a színészek évente egyszer leróják a tiszteletüket egymás előtt, méltatják egymást. Jellemző a szakmánkra, hogy általában nem nézzük meg egymás produkcióit, és ez nem feltétlenül rosszindulat, hanem egyszerűen nem érünk rá, nem tudunk leutazni vidékre. Azért is jó egy ilyen fesztivál, mert a vidéki előadások fel tudnak jönni Pestre. Mohácsiék szombathelyi előadásáért például olyan messzire kellett volna utazni, hogy nagyon sokan nem tudtunk volna máskülönben eljutni rá. Ahogy néztem, rengeteg szakmabeli ott volt az előadáson, mert mindenki kíváncsi, hogy mit csinál a másik, csak megoldhatatlan, hogy eljussunk rá - ez esetben az országhatárra. Jó lenne megnézni egymást, és kihozni minden évben valakit, aki olyat alakított, és akkor mi magunk között azt az egy embert kicsit ünnepelhetnénk. Fontos a szakmán belüli elismerés, hiszen mégiscsak sokat számít, mit gondol a másik, aki ott van mellettünk a színpadon akivel együtt csinálom, aki látja, mennyi munka van benne. Jó lenne hátba veregetni egymást.

- Egy-egy fesztivál kiragadja az embert a hétköznapokból. Mi az, amibe most visszacsöppen? Mi vár önre?

- Hamarosan kezdek itt a Tháliában Benedek Miklóssal egy éppen témába vágó, orfeum-jellegű előadást. Pesti kabarékból, kuplékból fog összeállni a produkció, századfordulós, húszas-, harmincas évekbeli jelenetekkel, énekekkel, dalokkal. Ez a műfaj nagyon közel áll Benedek Miklóshoz. Dolgoztam is már vele hasonlóban még főiskolás koromban, annak az volt a címe, hogy Paprikánia, avagy disznótor a Lipótvárosban. Fantasztikus volt próbálni, és sok előadást játszottunk belőle. Remélem, hogy egy hasonlót, vagy még annál is jobbat sikerül itt létrehoznunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Plusz

Sokkal több ilyen kölyök kéne ebbe az országba

Szokatlanul kulturált fesztiválozókra bukkantam, összebarátkoztam egy csigával, de aztán hamar tempót váltottam, ficamodott bokával toltam a Middlemist Redre. Színházat alapítottak egy erdő szélén. Bánkitó-napló négy napról.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kulka, Bodrogi és Jakab Tamás a felújított Újszegedi Szabadtéri nyitóelőadásában

Molière Don Juanját láthatják a nézők július 19-21. között három alkalommal az új technikával újranyitó Újszegedi Szabadtéri Színpadon.
Színház ajánló

Karinthy kedvenc műfaja a Szentendrei Teátrum műsorán

Július 21-én a Ferenczy Múzeum udvarán Udvaros Dorottya, Kamarás Iván, Elek Ferenc és Hajdu Steve főszereplésével Karinthy legendás kabaréjeleneteiből készült felolvasószínház-előadást tartanak, Seres Tamás rendezésében.
Színház ajánló

Csákányi, Grecsó, Lackfi és a Sztalker Zsámbékon

Telt házzal mennek Zsámbékon a nyári színházi és felolvasószínházi előadások, amelyek a város több, emblematikus helyszínén várják a közönséget a Romtemplom és a Bázis vonzásában.
Színház hírek

Ők az évad legjobbjai a kritikusok szerint

A Színházi Kritikusok Céhe idén 40. alkalommal ismeri el az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit. A díjátadót szeptember 22-én tartják a Katonában.
Színház galéria

Ilyen volt a Sztalkert csoport új Vízkeresztje - Galéria

A Shakespeare Fesztiválon mutatták be a Sztalkert Csoport második önálló produkcióját, a Vízkereszt, de amúgy mindegy című előadást, amely legközelebb a Szentendrei Teátrum FRISS programsorozatában, majd Zsámbékon vendégeskedik.