Színház

Schell Judit: "Jó lenne hátba veregetni egymást"

2013.02.09. 09:03
Ajánlom
Az első alkalommal megrendezett Thália Humorfesztivál zsűritagjával az értékelésen túl arról az elképzeléséről is beszélgettünk, miszerint létre kéne hozni egy olyan elismerést, amit a színészek egymásnak ítélhetnének oda évente. INTERJÚ

- Öt nap megfeszített zsűrizésen van túl. Hogy érezte magát a fesztiválon?

- Nagyon jól szórakoztam az előadásokon, örültem, hogy zsűrije lehetek egy ilyen fesztiválnak. Igaz, ez felelősséggel is járt, hiszen a zsűri nemcsak azért van nehéz helyzetben, mert döntenie kell, hanem azért is, mert azok, akik nem kaptak díjat, értetlenül állhatnak a dolog előtt. Érdekes volt a zsűri összetétele, mivel nemcsak a szakmán belülről hívták a zsűritagokat, Bagdy Emőke például nem a színházi közegből jött, de igazán sokat foglalkozik a humorral. Ebben az összetételben ez a sorrend alakult ki végül.

- Egyetért az eredménnyel?

- Nagyjából igen. Pár dologban eltérő véleményem volt, de a többség döntött végül. Lobbira és bundázásra viszont senkinek nem volt lehetősége nálunk.

- A programok között szerepeltek stand-up produkciók, komédiák és nagyszínpadi előadások. Egyformán élvezte mindet?

- Hozzám leginkább a színházi előadások állnak közel. A stand-up kicsit távoli volt eddig, de most Bödőcs Tibor fantasztikusan szerepelt, ilyen minőségi előadást én még nem láttam ebben a műfajban. Persze, ez nagyon szubjektív is. A fesztivál alatt jöttem rá, hogy mennyire sokrétű és milyen széles skálán mozog a humor. A nézőknek szükségük van arra, hogy könnyítsenek a lelkükön és megtisztuljanak az olyan humor által, ami fölemel.

- A díjátadón felvetette, hogy a színészek maguk is díjazhatnák egymást.

- Létre kellene hozni egy ilyen díjat magunk között. Úgy tudom, Amerikában létezik, hogy a színészek évente egyszer leróják a tiszteletüket egymás előtt, méltatják egymást. Jellemző a szakmánkra, hogy általában nem nézzük meg egymás produkcióit, és ez nem feltétlenül rosszindulat, hanem egyszerűen nem érünk rá, nem tudunk leutazni vidékre. Azért is jó egy ilyen fesztivál, mert a vidéki előadások fel tudnak jönni Pestre. Mohácsiék szombathelyi előadásáért például olyan messzire kellett volna utazni, hogy nagyon sokan nem tudtunk volna máskülönben eljutni rá. Ahogy néztem, rengeteg szakmabeli ott volt az előadáson, mert mindenki kíváncsi, hogy mit csinál a másik, csak megoldhatatlan, hogy eljussunk rá - ez esetben az országhatárra. Jó lenne megnézni egymást, és kihozni minden évben valakit, aki olyat alakított, és akkor mi magunk között azt az egy embert kicsit ünnepelhetnénk. Fontos a szakmán belüli elismerés, hiszen mégiscsak sokat számít, mit gondol a másik, aki ott van mellettünk a színpadon akivel együtt csinálom, aki látja, mennyi munka van benne. Jó lenne hátba veregetni egymást.

- Egy-egy fesztivál kiragadja az embert a hétköznapokból. Mi az, amibe most visszacsöppen? Mi vár önre?

- Hamarosan kezdek itt a Tháliában Benedek Miklóssal egy éppen témába vágó, orfeum-jellegű előadást. Pesti kabarékból, kuplékból fog összeállni a produkció, századfordulós, húszas-, harmincas évekbeli jelenetekkel, énekekkel, dalokkal. Ez a műfaj nagyon közel áll Benedek Miklóshoz. Dolgoztam is már vele hasonlóban még főiskolás koromban, annak az volt a címe, hogy Paprikánia, avagy disznótor a Lipótvárosban. Fantasztikus volt próbálni, és sok előadást játszottunk belőle. Remélem, hogy egy hasonlót, vagy még annál is jobbat sikerül itt létrehoznunk.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Klasszikus

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
Színház nemzeti színház

Cserhalmi György marad a rendezésnél

A Nemzeti Színház új évadában Örkény István Macskajátékát állítja színpadra Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével jövő tavasszal. Színészként viszont továbbra sem találkozunk vele.
Színház thealter fesztivál

Szabadkai előadást is díjaztak az idei THEALTER-en

A közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.
Színház gyász

Elhunyt Kerényi Imre

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.