Színház

Schiller klasszikusával érkezik a Radnóti Színház új stream-előadása

2021.03.01. 11:45
Ajánlom
Új online bemutatóra készül a Radnóti Színház, Friedrich Schiller örök érvényű Don Carlosát Sándor Júlia és Nagy Péter István átiratában ismerheti meg a közönség.

Schiller a történelem kulisszái mögé rejtőzve, az 1500-as évek távlatából beszél elnyomásról és a társadalmi szerepek kérdéséről, amely éppen annyira aktuális volt 200 évvel később, a drámaíró jelenében, mint ma, 2021-ben.

Bár II. Fülöp spanyol király udvartartása és az akkori szokások távolinak, már-már megközelíthetetlennek tűnnek, a politikával összefonódó családi, valamint személyes tragédiák és konfliktusok a mai kor társadalmának életét is átszövik. Erre a párhuzamra pedig a darab szimbólumrendszere, amelyet az előadás bizonyos szintjein a fizikai színház eszközével is igyekeznek láttatni, még inkább ráerősít.

Szereposztás:

II: Fülöp, spanyol király: László Zsolt

Erzsébet királynő: Mészáros Blanka

Don Carlos: Nagy Márk

Posa márki: Baki Dániel

Eboli hercegnő: Sodró Eliza

Alba herceg: Rusznák András

Domingo: Pál András

Lerma Gróf: Gazsó György

Főinkvizítor: M. Kecskés András

Henarez: Gyulai-Zékány István

Mondecar márkinő: Berényi Nóra Blanka eh.

Kálra Eugénia infánsnő: Ferge Mira / Fonó Gréta Mira

Operatőr: Vincze Alina, Vaszari Júlia

A Don Carlos március 6. 20 órától március 8. 10 óráig látható az eSzínház oldalán.

Fejléckép: jelenet az előadásból (fotó: Dömölky Dániel / Radnóti Színház)

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Színház

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Klasszikus

Kurtág György életműve előtt tisztelegnek a BMC-ben

A zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György, Kiss Péter zongoraművész, valamint egy francia művészekből álló kamaraegyüttes ad koncertet a Budapest Music Centerben február 18-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

„Nem kell mindenkinek egyformának lennie” – interjú Balázs Andreával

Január 28-án mutatja be a Karinthy Színház a Budapest Playhouse független produkciós műhellyel közösen, Iványi Árpád rendezésében Neil LaBute szatirikus komédiáját, melynek főszerepét Balázs Andrea alakítja. Az Olivier-díjra is jelölt FAT PIG (Kövér disznó) a mai társadalmat veszi górcső alá, és többek között azt a kérdést feszegeti, hogy milyen hatással vannak ránk a társadalmi elvárások. A színésznővel idealizálásról, testképzavarról és az előadás mély mondanivalójáról is beszélgettünk.
Színház ajánló

Önmegvalósítás kutyabőrben – monodráma Kafka nyomán a 3K-ban

Vadász Krisztina előadása a fizikai és a prózai színház nyelvén beszél az önmegvalósítás és önállóság nehézségeiről, a megerősítésekről, illetve azok hiányáról, szabadságról és az igazság fáradhatatlan kutatásáról. A monodráma február 18-tól látható a 3K Kulturális Központban.
Színház hír

Megszűnik a k2 Színház

A független színházi műhely tizenkét év után fejezi be működését – áll a társulat rövid közleményében.
Színház ajánló

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Színház hír

Márciustól csillag őrzi Kaszás Attila nevét a komáromi mozi előtt

Alig pár hónappal azután, hogy a városhoz kötődő művészek előtt tisztelegve felavatták az első csillagot, új névvel gazdagodik a mozi előtti tér – jelentette be közösségi oldalán Keszegh Béla polgármester.