Színház

Schilling új színházi valósága

2009.04.05. 00:00
Ajánlom
Április 5-én adták át Wroclawban az Európai Színházi Díjat Krystian Lupa lengyel rendezőnek, míg az Új színházi valóság elnevezésű díjat öt rendező, köztük első magyarként Schilling Árpád kapta.

Schilling a Ryneken

Az Európai Bizottság által 1986-ban alapított, az Európai Színházi Unió, a Színikritikusok Nemzetközi Szövetsége, a Mediterrán Térség Nemzetközi Színházi intézete az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézete és az Európai Fesztiválszövetség által támogatott Európai Színházi Díjat idén 13. alkalommal ítélték oda. A díjazott, Krystian Lupa lengyel rendezőt életművéért kapta a rangos elismerést.

A 11. alkalommal kiosztott Új színházi valóságért elnevezésű díjat mintegy háromszáz európai színházi szakember szavazatai alapján idén öt rendező kapta: Guy Cassiers (Belgium), Pippo Delbono (Olaszország), Rodrigo García (Spanyolország/Argentína), Schilling Árpád, valamint Francois Tanguy és a Theatre Radeau (Franciaország).

Jerzy Grotowski Laboratórium Színházának városában, Wroclawban a díjátadót színházi fesztivál kísérte, amelynek keretében a kitüntetett alkotók több előadását láthatták az öt kontinensről érkező kritikusok, újságírók és teatrológusok, valamint sajtóbeszélgetéseken vehettek részt. A Schilling Árpáddal folytatott beszélgetésen, amelyen a magyar rendező A szabadulóművész apológiája című projektjéről beszélt, a Baal és A csillagász álma részletei, illetve az MC93 Bobigny színházban létrehozott, az 1968-as eseményeket feldolgozó produkciók-happeningek mellett az itt megnézhető filmet mutatta be az érdeklődőknek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.
Színház hírek

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.