Színház

Segítségnyújtásból bosszúhadjárat – feldolgozó beszélgetés kíséretében látható a Darázs januárban

2023.01.11. 10:55
Ajánlom
Morgan Lloyd Malcom Darázs című krimijének központi témája a bullying, melyet két egykori osztálytárs újbóli találkozásán keresztül mesélnek el az alkotók. Ördög Tamás rendezését tavaly mutatták be a Kristály Színtérben, azóta pedig a Centrál Színházba költözött. A január 17-i előadást a darab témáját feldolgozó beszélgetés követi.

Hogyan jelennek meg felnőtt életünkben, és határoznak meg minket a gyerekkori traumák és sérelmek? – teszi fel a kérdést a Darázs című előadás, amely azzal a szándékkal született, hogy egy kibeszéletlen problémát járjon körül a színház eszközeivel. Az izgalmas, fordulatokkal teli, megrázó, ugyanakkor a humort sem nélkülöző produkció gondolkodásra készteti a nézőt, és

úgy szórakoztat, hogy közben mélységeiben járja körül a témát.

Az előadás elsősorban a fiatalok környezetében élőket célozza meg, de műfaji sajátosságaiból adódóan alkalmas arra, hogy az érintett korosztály számára is élvezetes és befogadható.

294436026_350593830571397_1003669892234148421_n1-111033.jpg

Sodró Eliza a Darázs című előadásban (Fotó/Forrás: Gordon Eszter)

A darab címében szereplő darázs egy speciális alcsaládra utal, amely olyan erős idegmérget juttat áldozata szervezetébe, hogy az percekre lebénul, ráadásul még egy ember számára is óriási, már-már elviselhetetlen fájdalmat okoz. Pont, mint a gyerekkorban elszenvedett traumák, melyek az előadás szereplőinek életére is hatással vannak. Sodró Eliza és Kiss-Végh Emőke két lány történetét tárja a nézők elé Ördög Tamás rendezésében, akiknek személyiségét olyan mértékben befolyásolják a fiatalkori élmények, hogy történetük egy gyilkosságban csúcsosodik ki.

A produkciót a Fidelio tavaly beemelte azok közé a fontos társadalmi ügyeket tematizáló projektek közé, amelyek kommunikációját egy éven keresztül segíti.

„Szerintem mindkettőben azonos mennyiségű sötétség van” – mondta el korábban lapunknak Sodró Eliza, kiemelve, hogy pont attól izgalmas színészileg egy figura, hogy vannak mélységei.

A jóságot egyébként is sokkal nehezebb megfogni

tette hozzá Kiss-Végh Emőke.

Pihe-puha babaszoba, nyers hús és brutalitás – Interjú Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával

Kapcsolódó

Pihe-puha babaszoba, nyers hús és brutalitás – Interjú Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával

Mennyire határozzák meg az életünket azok a sebek, amelyeket tizenévesként szerzünk? – egyebek mellett erre keresi a választ a Darázs című krimi. Az előadásban látható két színművésszel beszélgettünk a bullying jelenségéről, a karakterekben rejlő sötétség szépségeiről, a független színházak helyzetéről, valamint arról, kedvesnek kell-e lennünk egymással.

Morgan Lloyd Malcom drámáját Bognár Péter fordítása nyomán Bíró Bence dolgozta át.

A január 17-i előadást a Darázs témáját feldolgozó beszélgetés követi. A résztvevők Szlankó Viola, az UNICEF gyermekvédelmi igazgatója, valamint Peller Anna színésznő, aki fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást. A beszélgetés moderátora: Sodró Eliza.

Az előadásról bővebb információ ide kattintva.

Fejléckép: Kiss-Végh Emőke a Darázs című előadásban (Fotó/Forrás: Gordon Eszter / Delta Produkció)

Újra műsorra tűzik a Delta Produkció iskolai zaklatásról szóló előadását

Kapcsolódó

Újra műsorra tűzik a Delta Produkció iskolai zaklatásról szóló előadását

Morgan Lloyd Malcom Darázs című krimijének központi témája a bullying, melyet két egykori osztálytárs újbóli találkozásán keresztül mesélnek el az alkotók. Ördög Tamás rendezését szeptember 30. óta játsszák a Kristály Színtérben, a nagy érdeklődésre való tekintettel pedig november 5-én is látható lesz.

A Centrál Színházba költözik a Darázs

A Centrál Színházba költözik a Darázs

Sodró Elizával és Kiss-Végh Emőkével a főszerepben, decembertől új helyszínen, a Centrál Színház repertoárjában látható a Delta Produkció Darázs című krimije, amely a bullying témakörét járja körül. Az előadások után szakértők bevonásával szakmai beszélgetéseket is szerveznek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Csontváry ritkán látható, 1901-ben festett szicíliai tájképét is élőben csodálhatjuk a Virág Judit Galériában

A Holdtölte Taorminában című festmény felbukkanása azért számít művészeti szenzációnak, mert a magántulajdonban lévő festményt régóta nem láthatta a szélesebb közönség. „Kevés mű maradt fenn Csontváry után, magángyűjteményben pedig nagyjából húsz darab lehet. Ezek egyike a Holdtölte Taorminában” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze.
Színház

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Klasszikus

A zene- és énektanári pálya népszerűsítését segíti a frissen átadott Kodály Műhely

A Városmajorban található intézmény kurzusoknak, szakmai és módszertani bemutatóknak, művészeti, zenetudományi témájú kerekasztal-beszélgetéseknek és kamarazenei hangversenyeknek ad helyet.
Plusz

Drehertől Dreherig – a kőbányai sörgyártás lenyűgöző története

Mi köze a sörnek a boszorkányokhoz? Hogyan kapcsolódnak a Dreherek a martonvásári Beethoven-szoborhoz? Mikor készült az első magyar partyhordó? Egyebek közt erre is választ kaphatunk március 1-jén Sziklainé Lengyel Zsófia előadásán.
Plusz

Elhunyt Jan Assmann egyiptológus, vallástörténész

A világhírű német tudós nevéhez fűződik egyebek közt a kulturális emlékezet fogalma, amelyet feleségével közösen dolgoztak ki. 2018-ban a Német Könyvkereskedelem Békedíjával tüntették ki.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Kétszemélyes tantermi előadás készült a Sorstalanságból a Katonában

A Gloviczki Bernát és Jakab Balázs előadásában látható színpadi adaptációt Bagossy Júlia rendezte. A bemutatót február 23-án tartják a Sufniban.
Színház ajánló

Az orosz-ukrán háború kitörésének állít emléket a B32 és a TÁP Színház

A Ha háború lenne nálunk című felolvasó színházi produkciót a világhírű dán szerző, Janne Teller azonos című könyve alapján alkalmazták színpadra, az előadást most február 23-án három alkalommal is láthatja a közönség.
Színház ajánló

A Lavina című svéd filmből készül színpadi előadás Pelsőczy Réka rendezésében

A Lavinában a döntések súlyáról, a látszatboldogságról, a 40-es generációt érintő kérdésekről, középkorú férfiak és nők öndefiníciójáról, házastársaikhoz, partnereikhez és gyerekeikhez fűződő viszonyáról fanyar humorral és empátiával esik szó.
Színház interjú

Találkozni önmagunkkal: ez is egyfajta megváltás – interjú Gáspár Ildikóval a Bűn és bűnhődésről

Március 8-án mutatják be a Bűn és bűnhődést az Örkény István Színházban. Az előadás rendezőjével Dosztojevszkij leghíresebb regénye mellett a női karakterekről, önként vállalt szenvedésről és a színházak társadalmi szerepéről is beszéltünk.
Színház ajánló

Forradalomra uszít az óbudai tanár az Átriumban

A Hannibál tanár úr című, ikonikus Fábri Zoltán-film egy letűnt korszakot idéző történet, amelynek színpadi átdolgozása megdöbbentően pontos és különösen aktuális társadalmi látleletté vált napjainkban.