Színház

Selyemkendő pályázat

2009.07.22. 17:55
Ajánlom
A Vígszínház a Képzőművészeti Egyetemmel együttműködésben meghívásos pályázatot írt ki a Képzőművészeti Egyetem diákjai számára, a nyertes az Othello című előadáshoz készíthet jelmezterveket. A döntés megszületett.

A Vígszínház a Képzőművészeti Egyetemmel együttműködésben meghívásos pályázatot írt ki a Képzőművészeti Egyetem diákjai számára. A pályázaton egyéni és csoportos pályázók indulhattak, bármely szakról. A pályázat nyertese a Vígszínház Othello című előadásához készíthet jelmezterveket. Az előadás bemutatója 2009. október 17-én lesz Eszenyi Enikő rendezésében.

A zsűri tagjai 2009. július 14-én bírálták el a beérkezett pályaműveket. Eszenyi Enikő igazgatónő megköszönte Kőnig Frigyesnek, a Képzőművészeti Egyetem rektorának, Jánoskúti Márta jelmeztervezőnek, B. Nagy Anikó művészettörténésznek, Zeke Edit jelmeztervezőnek és Árvai György díszlettervezőnek a segítségét és együttműködését, valamint a pályázók munkáját.

A zsűri egyhangú döntése alapján a pályázatot egy négytagú alkotócsoport kimagasló színvonalú, egyéni látásmódú, fantáziadús jelmeztervei nyerték.

A nyertes csapat: Szabados Luca, Ferenczi Réka, Kurdi Rebeka és Klimo Péter.

Kőnig Frigyes: "A négytagú alkotócsoport munkája magas színvonalával a legkiugróbbnak bizonyult. Imponálónak találtam, hogy a négy alkotó önálló képet - víziót - volt képes megfogalmazni, amelyek nem állnak messze egymástól. Ezáltal lehetőség adódik arra, hogy a négy elképzelésből egy egységes összkép jöjjön létre."

Jánoskúti Márta: "Szabados Luca, Ferenczi Réka, Kurdi Rebeka és Klimo Péter mind képességeiben, mind kimagasló, elmélyült gondolati tevékenységében meggyőzően indokolta a feladat szükségszerűségét."

B. Nagy Anikó: "A tervek a darab elmélyült tanulmányozásáról tanúskodnak."

Zeke Edit: "A pályázat nyertes tervezőcsapatának tervei alapos elemzésről tanúskodnak. Átgondolt a szín-, anyag- és formavilág, valamint magas színvonalú a prezentáció. A csapatmunka előnyeként egyes szereplőkre és csoportokra a rendező számára alternatív lehetőségeket kínálnak."

Árvai György: "A Vígszínház példanélküli lehetőséget biztosított e pályázat kiírásával. A pályázatra leadott tervek egyenlőtlen minőségűek voltak, azonban az első helyre kiválasztott pályázat nemcsak kreativitásában, érzékenységében, hanem a rendezői-díszlettervezői koncepcióval közeli víziót mutattak."

Eszenyi Enikő: "Számomra a pályázat egyértelmű győztesei, mert munkájukból kiderül: az Othello című darab értő elemzése, rendkívül eredeti látásmód, nagyszerű rajzkészség, különleges anyagválasztás. A nyertes pályázat abszolút illeszkedik rendezői elképzelésemhez. Nagy tehetségű diákok, akikkel öröm lesz együtt dolgozni."

A zsűri a pályázók közül kiemeli még Miareczky Edit terveit, amelyeket rendkívül elmélyültnek és színvonalasnak talált.

A Vígszínház és a Magyar Képzőművészeti Egyetem együttműködése lehetőséget ad arra, hogy a fiatal alkotók és gondolkodók folyamatosan részt vegyenek az ország legnagyobb prózai színházának munkájában. Köszönet a zsűrinek és a pályázóknak.

A Vígszínház nagy szeretettel várja az ifjú alkotókat és munkájukhoz sok sikert kíván.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Lakatos Márk látványvilágával készül a Dekameron 2020

Csákányi Eszter és Kulka János is szerepel a Trojka Színházi Társulás online előadásában, amely bárki számára ingyenesen elérhető lesz június 11-én este.
Színház ajánló

Trianon különkiadással emlékezik a Vörösmarty Színház a százéves évfordulón

A Trianon című előadással emlékezik meg a székesfehérvári Vörösmarty Színház a 100 éve aláírt békediktátumra. Június 4-én 16.31-kor a színház Facebook oldalán online elérhető lesz az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójából készült rendhagyó összeállítás.
Színház hír

140 év óta először elmarad a Royal Shakespeare Company évada

A Royal Shakespeare Company (RSC) neves brit színházi társulat az összes idei előadását elhalasztotta vagy törölte a koronavírus-járvány miatt - jelentette be közleményében a társulat művészeti igazgatója.
Színház gyász

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.
Színház ajánló

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.