Színház

Selyemkendő pályázat

2009.07.22. 17:55
Ajánlom
A Vígszínház a Képzőművészeti Egyetemmel együttműködésben meghívásos pályázatot írt ki a Képzőművészeti Egyetem diákjai számára, a nyertes az Othello című előadáshoz készíthet jelmezterveket. A döntés megszületett.

A Vígszínház a Képzőművészeti Egyetemmel együttműködésben meghívásos pályázatot írt ki a Képzőművészeti Egyetem diákjai számára. A pályázaton egyéni és csoportos pályázók indulhattak, bármely szakról. A pályázat nyertese a Vígszínház Othello című előadásához készíthet jelmezterveket. Az előadás bemutatója 2009. október 17-én lesz Eszenyi Enikő rendezésében.

A zsűri tagjai 2009. július 14-én bírálták el a beérkezett pályaműveket. Eszenyi Enikő igazgatónő megköszönte Kőnig Frigyesnek, a Képzőművészeti Egyetem rektorának, Jánoskúti Márta jelmeztervezőnek, B. Nagy Anikó művészettörténésznek, Zeke Edit jelmeztervezőnek és Árvai György díszlettervezőnek a segítségét és együttműködését, valamint a pályázók munkáját.

A zsűri egyhangú döntése alapján a pályázatot egy négytagú alkotócsoport kimagasló színvonalú, egyéni látásmódú, fantáziadús jelmeztervei nyerték.

A nyertes csapat: Szabados Luca, Ferenczi Réka, Kurdi Rebeka és Klimo Péter.

Kőnig Frigyes: "A négytagú alkotócsoport munkája magas színvonalával a legkiugróbbnak bizonyult. Imponálónak találtam, hogy a négy alkotó önálló képet - víziót - volt képes megfogalmazni, amelyek nem állnak messze egymástól. Ezáltal lehetőség adódik arra, hogy a négy elképzelésből egy egységes összkép jöjjön létre."

Jánoskúti Márta: "Szabados Luca, Ferenczi Réka, Kurdi Rebeka és Klimo Péter mind képességeiben, mind kimagasló, elmélyült gondolati tevékenységében meggyőzően indokolta a feladat szükségszerűségét."

B. Nagy Anikó: "A tervek a darab elmélyült tanulmányozásáról tanúskodnak."

Zeke Edit: "A pályázat nyertes tervezőcsapatának tervei alapos elemzésről tanúskodnak. Átgondolt a szín-, anyag- és formavilág, valamint magas színvonalú a prezentáció. A csapatmunka előnyeként egyes szereplőkre és csoportokra a rendező számára alternatív lehetőségeket kínálnak."

Árvai György: "A Vígszínház példanélküli lehetőséget biztosított e pályázat kiírásával. A pályázatra leadott tervek egyenlőtlen minőségűek voltak, azonban az első helyre kiválasztott pályázat nemcsak kreativitásában, érzékenységében, hanem a rendezői-díszlettervezői koncepcióval közeli víziót mutattak."

Eszenyi Enikő: "Számomra a pályázat egyértelmű győztesei, mert munkájukból kiderül: az Othello című darab értő elemzése, rendkívül eredeti látásmód, nagyszerű rajzkészség, különleges anyagválasztás. A nyertes pályázat abszolút illeszkedik rendezői elképzelésemhez. Nagy tehetségű diákok, akikkel öröm lesz együtt dolgozni."

A zsűri a pályázók közül kiemeli még Miareczky Edit terveit, amelyeket rendkívül elmélyültnek és színvonalasnak talált.

A Vígszínház és a Magyar Képzőművészeti Egyetem együttműködése lehetőséget ad arra, hogy a fiatal alkotók és gondolkodók folyamatosan részt vegyenek az ország legnagyobb prózai színházának munkájában. Köszönet a zsűrinek és a pályázóknak.

A Vígszínház nagy szeretettel várja az ifjú alkotókat és munkájukhoz sok sikert kíván.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Költészet, valóság, Édes Anna a Városmajorban

Az Édes Annát hozza a Miskolci Nemzeti Színház a Városmajori Szabadtéri Szemle versenyprogramjába. A rendező, Rusznyák Gábor és a társulat 2017-ben szintén egy klasszikus magyar regény színpadra állításával nyerte el a Színikritikusok Díján a legjobb előadásnak járó elismerést.
Színház ajánló

A Kádár-kor legszenzációsabb bűncselekménye a Városmajorban

A Városmajori Szabadtéri Színpad idei saját bemutatójaként készül el Fejes Endre nagysikerű regényének színpadi adaptációja, A jó estét nyár, jó estét szerelem. A július 18-i bemutatót követően még egy alkalommal, július 19-én láthatja a közönség az új adaptációt.
Színház hír

Megdöbbenéssel fogadta a Magyar Színházi Társaság kilépését a POSZT vezetése

Magyar Attila, a POSZT-ot szervező cég ügyvezető igazgatója arra reagált, hogy hétfőn az egyik színházi szakmai érdekképviselet bejelentette, lemondanak tulajdonrészükről, mivel nem áll módjukban megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat.
Színház hír

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Színház ajánló

12 színésznő olvassa fel Radnótiné Gyarmati Fanni teljes naplóját egy előadáson

Küszködik és teremt címmel Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplóinak teljes szövegét 12 fiatal színésznő olvassa fel szerdán Budapesten, a Pozsonyi úti Amikor Galériában.