Színház

Selyemkendő pályázat

2009.07.22. 17:55
Ajánlom
A Vígszínház a Képzőművészeti Egyetemmel együttműködésben meghívásos pályázatot írt ki a Képzőművészeti Egyetem diákjai számára, a nyertes az Othello című előadáshoz készíthet jelmezterveket. A döntés megszületett.

A Vígszínház a Képzőművészeti Egyetemmel együttműködésben meghívásos pályázatot írt ki a Képzőművészeti Egyetem diákjai számára. A pályázaton egyéni és csoportos pályázók indulhattak, bármely szakról. A pályázat nyertese a Vígszínház Othello című előadásához készíthet jelmezterveket. Az előadás bemutatója 2009. október 17-én lesz Eszenyi Enikő rendezésében.

A zsűri tagjai 2009. július 14-én bírálták el a beérkezett pályaműveket. Eszenyi Enikő igazgatónő megköszönte Kőnig Frigyesnek, a Képzőművészeti Egyetem rektorának, Jánoskúti Márta jelmeztervezőnek, B. Nagy Anikó művészettörténésznek, Zeke Edit jelmeztervezőnek és Árvai György díszlettervezőnek a segítségét és együttműködését, valamint a pályázók munkáját.

A zsűri egyhangú döntése alapján a pályázatot egy négytagú alkotócsoport kimagasló színvonalú, egyéni látásmódú, fantáziadús jelmeztervei nyerték.

A nyertes csapat: Szabados Luca, Ferenczi Réka, Kurdi Rebeka és Klimo Péter.

Kőnig Frigyes: "A négytagú alkotócsoport munkája magas színvonalával a legkiugróbbnak bizonyult. Imponálónak találtam, hogy a négy alkotó önálló képet - víziót - volt képes megfogalmazni, amelyek nem állnak messze egymástól. Ezáltal lehetőség adódik arra, hogy a négy elképzelésből egy egységes összkép jöjjön létre."

Jánoskúti Márta: "Szabados Luca, Ferenczi Réka, Kurdi Rebeka és Klimo Péter mind képességeiben, mind kimagasló, elmélyült gondolati tevékenységében meggyőzően indokolta a feladat szükségszerűségét."

B. Nagy Anikó: "A tervek a darab elmélyült tanulmányozásáról tanúskodnak."

Zeke Edit: "A pályázat nyertes tervezőcsapatának tervei alapos elemzésről tanúskodnak. Átgondolt a szín-, anyag- és formavilág, valamint magas színvonalú a prezentáció. A csapatmunka előnyeként egyes szereplőkre és csoportokra a rendező számára alternatív lehetőségeket kínálnak."

Árvai György: "A Vígszínház példanélküli lehetőséget biztosított e pályázat kiírásával. A pályázatra leadott tervek egyenlőtlen minőségűek voltak, azonban az első helyre kiválasztott pályázat nemcsak kreativitásában, érzékenységében, hanem a rendezői-díszlettervezői koncepcióval közeli víziót mutattak."

Eszenyi Enikő: "Számomra a pályázat egyértelmű győztesei, mert munkájukból kiderül: az Othello című darab értő elemzése, rendkívül eredeti látásmód, nagyszerű rajzkészség, különleges anyagválasztás. A nyertes pályázat abszolút illeszkedik rendezői elképzelésemhez. Nagy tehetségű diákok, akikkel öröm lesz együtt dolgozni."

A zsűri a pályázók közül kiemeli még Miareczky Edit terveit, amelyeket rendkívül elmélyültnek és színvonalasnak talált.

A Vígszínház és a Magyar Képzőművészeti Egyetem együttműködése lehetőséget ad arra, hogy a fiatal alkotók és gondolkodók folyamatosan részt vegyenek az ország legnagyobb prózai színházának munkájában. Köszönet a zsűrinek és a pályázóknak.

A Vígszínház nagy szeretettel várja az ifjú alkotókat és munkájukhoz sok sikert kíván.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

„Minden hang a helyén volt” - Balázs-Piri Soma sikere Londonban

Aki meghallja zongorázni a mindössze tizenöt éves Balázs-Piri Somát, a Virtuózok felfedezettjét, laikusként érzi, szakmabeliként pedig tudja, hogy különleges kincset talált.
Klasszikus

Bartók Bangkokban is Bartók

„Ez egy olyan zenekar, amely a koncerten mindent odatesz” – mondja Keller András. A Concerto Budapest turnéjának első, bangkoki koncertje után a karmestert arról kérdeztük, miért nem barbaro Bartók zenéje, és miért rezonálhat rá bárki, aki emberből van.
Tánc

„Szeretek az utcán sétáló balerina lenni” – Interjú Felméry Lilivel

Ősszel kezdte tizedik évadát a Magyar Állami Operaházban, előtte a Vaganova Akadémián és a londoni Royal Ballet Schoolban is tanult. Kapott szerződésajánlatot Londonban is, de ő mégis hazajött. 2019-ben elnyerte a Harangozó Gyula-díjat. Felméry Lilit ezúttal a mindennapokról kérdeztük.
Tánc

Akkor mostantól a néptánc is versenysportág lesz?

4077 csapással 2 percen belül világrekordot döntött a Fricska Táncegyüttes, és ezzel együtt megszületett a #NeptancSport hashtag az interneten. A Fricska világrekordjának önmagán túlmutató jelentősége van, és talán egy tendenciát is jelez a néptánc műfaján belül.
Tánc

Hihetetlen: Próba nélkül vették fel az egyik leghíresebb filmes táncjelenetet

Annak idején majdnem kivágták, végül a filmtörténet egyik leghíresebb táncjelenete lett a Nicholas Brothers szédületes sztepptánc koreográfiája, amit a fáma szerint első próbálkozásra vettek szalagra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kovalik Balázs Térey-darabot rendez az Örkényben

Megkezdődtek a Lót – Szodomában kövérebb a fű próbái az Örkény Színházban. A bemutatót december 20-án tartják a nagyszínpadon.
Színház ajánló

Egy lebilincselő óra Dragomán Györggyel

Beszélgetni jó. Főleg, ha érdekel is minket a másik. A gondolatai. Az élete. Ő maga. Huszárik Katát pedig nemcsak érdekelte Dragomán György, hanem egyenesen lebilincselte. Ahogy a JaSZalon közönségét is.
Színház ajánló

Novák Eszter rendezésével indult az évad a megújuló Pelikán Fészekben

Magyarországi ősbemutatóval és új névvel indult az évad a Vörösmarty Színház nagy múltú kamaraszínházában: Novák Eszter rendezésében Joël Pommerat kortárs francia drámaíró és rendező Az én kis hűtőkamrám című előadás látható az október 11-i premiert követően a játszóhelyen.
Színház interjú

Mi történt Gina Lollobrigida és Fidel Castro között? – Interjú Pozsgai Zsolttal, a Gina és Fidel szerzőjével

Különleges találkozásnak állít emléket a Spirit Színház legújabb darabja: 1974-ben Gina Lollobrigida Kubába utazik, hogy interjút készítsen az ország diktátorával, Fidel Castróval. A találkozás mindkettejükben mély nyomot hagyott. Pozsgai Zsolttal, a mű szerzőjével beszélgettünk.
Színház ajánló

„Pusztító szenvedély, érzelmekkel teli háború” – A Feketeszárú cseresznyét mutatja be a Miskolci Nemzeti Színház

A Feketeszárú cseresznyét először 1930-ban mutatták be. Az 1920-as trianoni diktátum után játszódó mű hozta meg a szerző számára az igazi sikert és tette ünnepelt drámaíróvá. Október 11-én Szőcs Artur rendezésében mutatjuk be Hunyady Sándor színjátékát a Kamaraszínházban.