Színház

Seress Zoltán: "Ki kell bírni"

2014.02.05. 11:20
Ajánlom
A színház bizonytalan jogi és gazdasági helyzete miatt vesznek le ideiglenesen több előadást a Bárka repertoárjáról, továbbá az új bemutató próbafolyamatát is fel kellett függeszteni. A döntés okairól a színház igazgatóját kérdeztük. INTERJÚ

- A hétfőn kiadott közleményben bizonytalan jogi és gazdasági helyzetet említ. Mit takar ez pontosan?

- Jelenleg a színház átadás-átvételének bonyolult és hosszadalmas folyamata zajlik, amelynek rengeteg együtthatója van. Ennek az egyik állomása az, hogy tavaly december 18-án a VIII. kerületi önkormányzat képviselőtestülete meghozta a határozatot, miszerint átadja a magyar államnak a Bárka Nonprofit Kft.-t. Innentől kezdve az MNV Zrt. felelős a vagyonkezelésért. A VIII. kerületi önkormányzatnak el kell küldenie a vonatkozó papírokat az MNV Zrt. felé, akik elvégzik a cég átvilágítását, és amikor ez megtörtént, onnantól a Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztérium lesz a Bárka Színház fenntartója.

2012-ben kaptunk a Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztériumtól 70 millió forintot, ami akkor fantasztikus dolog volt, mert az akkori nehézségeinket jelentősen megkönnyítette. Elkezdtük az együttműködést, és a 2013-as évre is volt köztünk egy megállapodás. De azt mindenki tudta, hogy csak utófinanszírozásról lehet szó, mivel ez nem központi költségvetés. Az előző évek alacsony támogatottságát persze ez sem tudta kiegyenesíteni, de ezt nem is vállalhatta a Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztérium. Szigorúan az volt a cél, hogy az akkori helyzetet próbáljuk meg szinten tartani és kezelni.

Jelenleg a 2014-es évi költségvetésben ott szerepel a minisztérium költségvetésében a Bárka Nonprofit Kft., 178,9 millió forinttal. Azonban ez addig nem érhető el, amíg nem a minisztérium a színház fenntartója, tehát amíg a vagyonátadás le nem zajlik. Ez a jogi helyzet azt a gazdasági helyzetet vonta maga után, hogy nekem, mint ügyvezetőnek, a gazdasági társaságokra vonatkozó törvény értelmében a hitelezők érdekeit kellett figyelembe vennem. Tehát amikor azt közöltük, hogy bizonyos előadásokra ideiglenesen nem lehet jegyet vásárolni, akkor én a törvényi kötelezettségemnek tettem eleget. Jelenleg biztonsággal csak olyan előadást tartunk műsoron, amire nagy nyugodtsággal azt lehet mondani, hogy ezek esténként pozitív szaldóval végeznek.

- Korábban arról is szó volt, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) is részt vállal és beszáll a színház finanszírozásába.

- Nem, az EMMI nem vehet részt ebben, mivel a szóban forgó költségvetési tétel már átkerült az Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztériumhoz. Mint kulturális intézménynek, továbbra is lehetőségünk van viszont pályázni az EMMI miniszteri keretének terhére, amelynek szétosztásáról a miniszter úr dönt.

- Nemcsak előadásokat nem tartanak meg, de egy készülő bemutató próbafolyamatát is felfüggesztették. Erre miért volt szükség?

- Ezt azért kellett megtenni, mert a Bárka Színház mostani bizonytalan helyzetében addig nem vállalhatok kötelezettséget egy készülő produkcióra, amíg a pénzügyi háttér nem biztosított, és nem értünk a jogi procedúra végére. Ebben a helyzetben nem láttam arra garanciát, hogy akár a díszlet, akár a jelmez esetében a kitűzött, február végi időpontra képesek leszünk ezt finanszírozni. Ez most felelőtlenség lenne, de meg fogjuk találni a módját, hogy a produkciót bemutassuk.

- Többször nyilatkozta, hogy a Bárka Színház alulfinanszírozott. Ez a 178,9 milliós támogatás biztosítani tudja a színház kiegyensúlyozott működését? Korábban 250 millió forintot fogalmazott meg reálisnak.

- Igen, mi mindig ezt az összeget jeleztük mindenhol. A 178,9 millió forintos támogatás - ahogy az a Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztériumtól is elhangzott - egy kiindulási alap, és amikor elkezdjük az együttműködést, a költségvetés megvizsgálása után foglalkoznunk kell azzal, hogyan tudunk egy optimális helyzet felé közelíteni.

- Mikorra várható, hogy a színház helyzete rendeződik?

- Nem merek erre dátumot mondani, fölösleges lenne vaktában beszélni, de nem tartom valószínűnek, hogy elhúzódna május-júniusig.

- Milyen a légkör a színházban, meg kellett nyugtatni a társulatot?

- Hamarosan kezdődik a társulati ülésünk, ahol beszélni fogok velük. Ehhez most nagy türelem kell, meg kitartás. Kétségtelen, hogy mindenkinek extra energiájába kerül, hogy ezen átjusson, nekem is, de ezt ki kell bírni. Ha nem tettem volna meg ezeket a lépéseket az előadásokkal kapcsolatban, akkor lenne csak igazán nehéz a helyzet.

- A bérekre jut pénz?

- Munkavállalók esetében ez kötelezettség, ezért prioritás. De a mostani helyzetben alaposan meg kell vizsgálnunk, hogy milyen fizetési kötelezettségünknek tudunk eleget tenni a törvényesség figyelembe vételével. A szállítói tartozásokat viszont nem lesz könnyű kiegyenlíteni.

- A színház beolvadt a Nemzeti Közszolgálati Egyetembe, önök pedig bíztak a függetlenségük megőrzésében és egy mellérendelő viszony kialakításában. Hogyan fest ez jelenleg?

- Kezdetben sok kérdőjel volt bennem, de ma már egy nagyon jó dolognak tartom, és mindenki részéről, akivel együttműködünk, rendkívüli nyitottságot tapasztalok. Ebben a pillanatban szabadon választható tárgyként a drámafoglalkozás benne van az egyetem programjában, és a közigazgatástudományi karról van negyvenkilenc hallgató. Ha a campuson belül valóban ki lehet alakítani egy erős kulturális központot, aminek a színház a szíve, az nagyon jó perspektíva lenne a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Vizuál

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Könyv

„Digitális boomot várok” – beszélgetés Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatójával

Az OSZK új főigazgatója tavaly márciusban lépett hivatalba, azóta felgyorsultak a digitalizációs folyamatok a nemzeti könyvtárban. Erről, és az augusztus elején nyíló, Babits Mihály és Török Sophie több mint 6600 dokumentumból álló levelezését feldolgozó adatbázisról is kérdeztük Rózsa Dávidot. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Színház hír

Kihirdették a szinikritikusok a legjobb színészi alakítás díjazottját

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján Béres Márta kapja a legjobb színészi alakítás díját, az Anna Karenina című előadás címszerepéért.
Színház hír

Színháztudományi konferenciával kezdődik a THEALTER

Bár nemrég még veszélyben volt a THEALTER nemzetközi színházi fesztivál létrejötte, csütörtökön színháztudományi konferenciával kezdődik el a program. Az augusztus 7-ig tartó fesztiválon nyolc helyszínen 37 csapat, illetve alkotó 33 produkciójával várják a közönséget Szegeden.
Színház hír

Öt nap alatt harminc műsor várta az érdeklődőket az első Déryné Fesztiválon

Július 18-án a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című táncelőadásával ért véget a július 14-18. között zajló Déryné Fesztivál, amelyet először rendeztek meg Sátoraljaújhelyen és környékén.
Színház gyász

Elhunyt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus

Életének 99. évében, július 22-én meghalt Mihályi Gábor irodalomtörténész, színikritikus, Aranytoll-díjas lapszerkesztő és közíró – adta hírül a hvg.hu a család közlése nyomán. A nevéhez fűződik a Magyar Lettre International és az Európai Kulturális Füzetek alapítása is.
Színház hír

Nagy Péter István a legígéretesebb pályakezdő 2021-ben

A Színházi Kritikusok Céhe tagjainak szavazatai alapján idén Nagy Péter István kapja a legígéretesebb pályakezdő kategória díját, a szeptember 12-én a Bethlen Téri Színházban megrendezésre kerülő díjátadón.