Színház

Seress Zoltán: "Ki kell bírni"

2014.02.05. 11:20
Ajánlom
A színház bizonytalan jogi és gazdasági helyzete miatt vesznek le ideiglenesen több előadást a Bárka repertoárjáról, továbbá az új bemutató próbafolyamatát is fel kellett függeszteni. A döntés okairól a színház igazgatóját kérdeztük. INTERJÚ

- A hétfőn kiadott közleményben bizonytalan jogi és gazdasági helyzetet említ. Mit takar ez pontosan?

- Jelenleg a színház átadás-átvételének bonyolult és hosszadalmas folyamata zajlik, amelynek rengeteg együtthatója van. Ennek az egyik állomása az, hogy tavaly december 18-án a VIII. kerületi önkormányzat képviselőtestülete meghozta a határozatot, miszerint átadja a magyar államnak a Bárka Nonprofit Kft.-t. Innentől kezdve az MNV Zrt. felelős a vagyonkezelésért. A VIII. kerületi önkormányzatnak el kell küldenie a vonatkozó papírokat az MNV Zrt. felé, akik elvégzik a cég átvilágítását, és amikor ez megtörtént, onnantól a Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztérium lesz a Bárka Színház fenntartója.

2012-ben kaptunk a Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztériumtól 70 millió forintot, ami akkor fantasztikus dolog volt, mert az akkori nehézségeinket jelentősen megkönnyítette. Elkezdtük az együttműködést, és a 2013-as évre is volt köztünk egy megállapodás. De azt mindenki tudta, hogy csak utófinanszírozásról lehet szó, mivel ez nem központi költségvetés. Az előző évek alacsony támogatottságát persze ez sem tudta kiegyenesíteni, de ezt nem is vállalhatta a Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztérium. Szigorúan az volt a cél, hogy az akkori helyzetet próbáljuk meg szinten tartani és kezelni.

Jelenleg a 2014-es évi költségvetésben ott szerepel a minisztérium költségvetésében a Bárka Nonprofit Kft., 178,9 millió forinttal. Azonban ez addig nem érhető el, amíg nem a minisztérium a színház fenntartója, tehát amíg a vagyonátadás le nem zajlik. Ez a jogi helyzet azt a gazdasági helyzetet vonta maga után, hogy nekem, mint ügyvezetőnek, a gazdasági társaságokra vonatkozó törvény értelmében a hitelezők érdekeit kellett figyelembe vennem. Tehát amikor azt közöltük, hogy bizonyos előadásokra ideiglenesen nem lehet jegyet vásárolni, akkor én a törvényi kötelezettségemnek tettem eleget. Jelenleg biztonsággal csak olyan előadást tartunk műsoron, amire nagy nyugodtsággal azt lehet mondani, hogy ezek esténként pozitív szaldóval végeznek.

- Korábban arról is szó volt, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) is részt vállal és beszáll a színház finanszírozásába.

- Nem, az EMMI nem vehet részt ebben, mivel a szóban forgó költségvetési tétel már átkerült az Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztériumhoz. Mint kulturális intézménynek, továbbra is lehetőségünk van viszont pályázni az EMMI miniszteri keretének terhére, amelynek szétosztásáról a miniszter úr dönt.

- Nemcsak előadásokat nem tartanak meg, de egy készülő bemutató próbafolyamatát is felfüggesztették. Erre miért volt szükség?

- Ezt azért kellett megtenni, mert a Bárka Színház mostani bizonytalan helyzetében addig nem vállalhatok kötelezettséget egy készülő produkcióra, amíg a pénzügyi háttér nem biztosított, és nem értünk a jogi procedúra végére. Ebben a helyzetben nem láttam arra garanciát, hogy akár a díszlet, akár a jelmez esetében a kitűzött, február végi időpontra képesek leszünk ezt finanszírozni. Ez most felelőtlenség lenne, de meg fogjuk találni a módját, hogy a produkciót bemutassuk.

- Többször nyilatkozta, hogy a Bárka Színház alulfinanszírozott. Ez a 178,9 milliós támogatás biztosítani tudja a színház kiegyensúlyozott működését? Korábban 250 millió forintot fogalmazott meg reálisnak.

- Igen, mi mindig ezt az összeget jeleztük mindenhol. A 178,9 millió forintos támogatás - ahogy az a Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztériumtól is elhangzott - egy kiindulási alap, és amikor elkezdjük az együttműködést, a költségvetés megvizsgálása után foglalkoznunk kell azzal, hogyan tudunk egy optimális helyzet felé közelíteni.

- Mikorra várható, hogy a színház helyzete rendeződik?

- Nem merek erre dátumot mondani, fölösleges lenne vaktában beszélni, de nem tartom valószínűnek, hogy elhúzódna május-júniusig.

- Milyen a légkör a színházban, meg kellett nyugtatni a társulatot?

- Hamarosan kezdődik a társulati ülésünk, ahol beszélni fogok velük. Ehhez most nagy türelem kell, meg kitartás. Kétségtelen, hogy mindenkinek extra energiájába kerül, hogy ezen átjusson, nekem is, de ezt ki kell bírni. Ha nem tettem volna meg ezeket a lépéseket az előadásokkal kapcsolatban, akkor lenne csak igazán nehéz a helyzet.

- A bérekre jut pénz?

- Munkavállalók esetében ez kötelezettség, ezért prioritás. De a mostani helyzetben alaposan meg kell vizsgálnunk, hogy milyen fizetési kötelezettségünknek tudunk eleget tenni a törvényesség figyelembe vételével. A szállítói tartozásokat viszont nem lesz könnyű kiegyenlíteni.

- A színház beolvadt a Nemzeti Közszolgálati Egyetembe, önök pedig bíztak a függetlenségük megőrzésében és egy mellérendelő viszony kialakításában. Hogyan fest ez jelenleg?

- Kezdetben sok kérdőjel volt bennem, de ma már egy nagyon jó dolognak tartom, és mindenki részéről, akivel együttműködünk, rendkívüli nyitottságot tapasztalok. Ebben a pillanatban szabadon választható tárgyként a drámafoglalkozás benne van az egyetem programjában, és a közigazgatástudományi karról van negyvenkilenc hallgató. Ha a campuson belül valóban ki lehet alakítani egy erős kulturális központot, aminek a színház a szíve, az nagyon jó perspektíva lenne a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miért írt új befejezést az Orfeóhoz Fischer Iván?

Valami nem stimmel Monteverdi Orfeójával. Fischer Iván több mint negyven éve ezt érzi, és most tett is érte, hogy ne így legyen: új befejezést írt hozzá. Hogy miért volt erre szükség?
Klasszikus

5 zongoraművész, aki megmutatta, mit jelent a női energia a színpadon

Tudta, hogy Schumann felesége egymaga is zenetörténetet csinált? És hogy Fischer Annie véreskezű diktátorral is szóba állt, hogy megmentse egy ismerősét? Összeszedtünk néhányat a legvagányabb és legbátrabb zongoraművésznők közül.
Vizuál

Online térképen böngészhetőek híres emberek egykori otthonai

Mindig is érdekelt egy utadba eső épület története? Esetleg az izgatott, hogy hol éltek a magyar kultúra ismert alakjai? A Lechner Tudásközpont két online térképével órákra le fogod foglalni magad.
Színház

Mácsai Pál: „Az egypercesek nem csak intellektuális sziporkák”

Egy nemrégiben tartott irodalmi beszélgetés egyik vendége Örkény István „magyar hangjának” nevezte Mácsai Pált. Az Azt meséld el, Pista! című monológot huszonhárom éve adja elő a legkülönbözőbb helyszíneken. A Zsidó Művészeti Napokra is Örkény-esttel készül.
Jazz/World

Zenészlegendák ünneplik a 75 éves Joni Mitchellt

Március 23-án egyetlen alkalommal az Uránia Nemzeti Filmszínházban láthatjuk a legendás énekes-dalszerző hetvenötödik születésnapjára rendezett Los Angeles-i koncert felvételét, Joni 75 – Sztárok köszöntik Joni Mitchellt címmel.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház Íliász

Földrészeken átívelő Íliász maraton az Ódry Színpadon

Éjszakába nyúló Íliász-felolvasást tartanak az Ódry Színpadon pénteken. A mintegy 12 órásra tervezett esemény, ahhoz az 59 ország részvételével zajló világméretű Homérosz-olvasáshoz csatlakozik, amelyet a lyoni École Normale Supérieure kezdeményezésére szerveztek meg.
Színház hír

Berlinben áll színpadra Orosz Ákos

Német nyelvű előadásban szerepel a Vígszínház színművésze. Az Ein Erinnerungstück című darab arról szól, hogyan traumatizálják személyiségünket a huszadik század eseményei mind a mai napig.
Színház világnap

Ma a bábszínházakat ünnepeljük

Új bemutatóval, jubileumi előadással és nyílt próbával ünnepli a bábszínházi világnapot a Budapest Bábszínház március 21-én. A Mire gondol Alma? című új előadás a 3 év alattiakat szólítja meg.
Színház ajánló

Murakami mágikus története, a Kafka a tengerparton a Nemzeti Színházban

Murakami Haruki világhírű, Kafka a tengerparton című regényéből készült szinpadi adaptációt mutat be a Vörösmarty Színház 2019. április 5-én a Nemzeti Színházban. A valóság, a képzelet és az idő határmezsgyéjén játszódó előadás rendezője Szikora János.
Színház ajánló

Ne rejtőzz el!

Irodalmi Kávéházunk adott otthont Fekete Réka Thália önálló estjének. Az előadás ebben az esetben méltón tükrözte Réka színes személyiségét, bájos lényét.