Színház

Seress Zoltán: "Ki kell bírni"

2014.02.05. 11:20
Ajánlom
A színház bizonytalan jogi és gazdasági helyzete miatt vesznek le ideiglenesen több előadást a Bárka repertoárjáról, továbbá az új bemutató próbafolyamatát is fel kellett függeszteni. A döntés okairól a színház igazgatóját kérdeztük. INTERJÚ

- A hétfőn kiadott közleményben bizonytalan jogi és gazdasági helyzetet említ. Mit takar ez pontosan?

- Jelenleg a színház átadás-átvételének bonyolult és hosszadalmas folyamata zajlik, amelynek rengeteg együtthatója van. Ennek az egyik állomása az, hogy tavaly december 18-án a VIII. kerületi önkormányzat képviselőtestülete meghozta a határozatot, miszerint átadja a magyar államnak a Bárka Nonprofit Kft.-t. Innentől kezdve az MNV Zrt. felelős a vagyonkezelésért. A VIII. kerületi önkormányzatnak el kell küldenie a vonatkozó papírokat az MNV Zrt. felé, akik elvégzik a cég átvilágítását, és amikor ez megtörtént, onnantól a Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztérium lesz a Bárka Színház fenntartója.

2012-ben kaptunk a Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztériumtól 70 millió forintot, ami akkor fantasztikus dolog volt, mert az akkori nehézségeinket jelentősen megkönnyítette. Elkezdtük az együttműködést, és a 2013-as évre is volt köztünk egy megállapodás. De azt mindenki tudta, hogy csak utófinanszírozásról lehet szó, mivel ez nem központi költségvetés. Az előző évek alacsony támogatottságát persze ez sem tudta kiegyenesíteni, de ezt nem is vállalhatta a Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztérium. Szigorúan az volt a cél, hogy az akkori helyzetet próbáljuk meg szinten tartani és kezelni.

Jelenleg a 2014-es évi költségvetésben ott szerepel a minisztérium költségvetésében a Bárka Nonprofit Kft., 178,9 millió forinttal. Azonban ez addig nem érhető el, amíg nem a minisztérium a színház fenntartója, tehát amíg a vagyonátadás le nem zajlik. Ez a jogi helyzet azt a gazdasági helyzetet vonta maga után, hogy nekem, mint ügyvezetőnek, a gazdasági társaságokra vonatkozó törvény értelmében a hitelezők érdekeit kellett figyelembe vennem. Tehát amikor azt közöltük, hogy bizonyos előadásokra ideiglenesen nem lehet jegyet vásárolni, akkor én a törvényi kötelezettségemnek tettem eleget. Jelenleg biztonsággal csak olyan előadást tartunk műsoron, amire nagy nyugodtsággal azt lehet mondani, hogy ezek esténként pozitív szaldóval végeznek.

- Korábban arról is szó volt, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) is részt vállal és beszáll a színház finanszírozásába.

- Nem, az EMMI nem vehet részt ebben, mivel a szóban forgó költségvetési tétel már átkerült az Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztériumhoz. Mint kulturális intézménynek, továbbra is lehetőségünk van viszont pályázni az EMMI miniszteri keretének terhére, amelynek szétosztásáról a miniszter úr dönt.

- Nemcsak előadásokat nem tartanak meg, de egy készülő bemutató próbafolyamatát is felfüggesztették. Erre miért volt szükség?

- Ezt azért kellett megtenni, mert a Bárka Színház mostani bizonytalan helyzetében addig nem vállalhatok kötelezettséget egy készülő produkcióra, amíg a pénzügyi háttér nem biztosított, és nem értünk a jogi procedúra végére. Ebben a helyzetben nem láttam arra garanciát, hogy akár a díszlet, akár a jelmez esetében a kitűzött, február végi időpontra képesek leszünk ezt finanszírozni. Ez most felelőtlenség lenne, de meg fogjuk találni a módját, hogy a produkciót bemutassuk.

- Többször nyilatkozta, hogy a Bárka Színház alulfinanszírozott. Ez a 178,9 milliós támogatás biztosítani tudja a színház kiegyensúlyozott működését? Korábban 250 millió forintot fogalmazott meg reálisnak.

- Igen, mi mindig ezt az összeget jeleztük mindenhol. A 178,9 millió forintos támogatás - ahogy az a Közigazgatási- és Igazságügyi Minisztériumtól is elhangzott - egy kiindulási alap, és amikor elkezdjük az együttműködést, a költségvetés megvizsgálása után foglalkoznunk kell azzal, hogyan tudunk egy optimális helyzet felé közelíteni.

- Mikorra várható, hogy a színház helyzete rendeződik?

- Nem merek erre dátumot mondani, fölösleges lenne vaktában beszélni, de nem tartom valószínűnek, hogy elhúzódna május-júniusig.

- Milyen a légkör a színházban, meg kellett nyugtatni a társulatot?

- Hamarosan kezdődik a társulati ülésünk, ahol beszélni fogok velük. Ehhez most nagy türelem kell, meg kitartás. Kétségtelen, hogy mindenkinek extra energiájába kerül, hogy ezen átjusson, nekem is, de ezt ki kell bírni. Ha nem tettem volna meg ezeket a lépéseket az előadásokkal kapcsolatban, akkor lenne csak igazán nehéz a helyzet.

- A bérekre jut pénz?

- Munkavállalók esetében ez kötelezettség, ezért prioritás. De a mostani helyzetben alaposan meg kell vizsgálnunk, hogy milyen fizetési kötelezettségünknek tudunk eleget tenni a törvényesség figyelembe vételével. A szállítói tartozásokat viszont nem lesz könnyű kiegyenlíteni.

- A színház beolvadt a Nemzeti Közszolgálati Egyetembe, önök pedig bíztak a függetlenségük megőrzésében és egy mellérendelő viszony kialakításában. Hogyan fest ez jelenleg?

- Kezdetben sok kérdőjel volt bennem, de ma már egy nagyon jó dolognak tartom, és mindenki részéről, akivel együttműködünk, rendkívüli nyitottságot tapasztalok. Ebben a pillanatban szabadon választható tárgyként a drámafoglalkozás benne van az egyetem programjában, és a közigazgatástudományi karról van negyvenkilenc hallgató. Ha a campuson belül valóban ki lehet alakítani egy erős kulturális központot, aminek a színház a szíve, az nagyon jó perspektíva lenne a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kicsoda Hildur Guðnadóttir, a Joker zeneszerzője?

Egy nő a férfidominálta zeneszerzőszakmában, aki a Chernobyl után a Joker eredeti filmzenéjével új színt hoz a film világába.
Vizuál

A kikiáltási ár kétszereséért kelt el Czóbel Béla remekműve

Czóbel Béla Kertben című remekműve érte el a legmagasabb leütési árat, de jól szerepelt Hantai Simon és Vörös Géza egy-egy alkotása is a Kieselbach Galéria péntek esti árverésén a Budapest Marriott Hotelben.
Színház

Hitte volna? Rudolf Péter 60 éves!

Hobbija a sakk, a horgászat és a foci, szerepálmai nincsenek. Ma ünnepli 60. születésnapját Rudolf Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész, a legsokoldalúbb magyar színészek egyike. PORTRÉ
Klasszikus

Balázs János a Steinway nagykövete lett

A zongoraművész október 14-én, Hamburgban vehette át a Young Steinway Artist nemzetközi elismerést.
Vizuál

Jeremy Irons a Pradóban bolyong

A művészet templomai sorozat októberi premierfilmjében a fennállásának 200. évfordulóját ünneplő Prado Múzeum hív különleges utazásra.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Valós és fiktív élményanyagból született a modern kori rabszolgasággal foglalkozó előadás a Bethlen téren

A modern kori rabszolgaságnak mutat görbe tükröt és vezet be egy fájóan érzékeny téma kérdéseibe Cortés Sebastián rendező, a Dajkamese című előadásban. A Találkozások tehetségprogram legújabb bemutatójának főszereplői Nyakó Júlia és Kovács Domokos.
Színház portré

Hitte volna? Rudolf Péter 60 éves!

Hobbija a sakk, a horgászat és a foci, szerepálmai nincsenek. Ma ünnepli 60. születésnapját Rudolf Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész, a legsokoldalúbb magyar színészek egyike. PORTRÉ
Színház ajánló

A Játék a kastélyban indította a Vörösmarty Színház jubileumi évadát

Különleges este volt a székesfehérvári Vörösmarty Színház életében az október 5-i, hiszen a teátrum önálló társulatának megalakulásának negyedszázados évfordulóját ünnepli ebben az évadban, amelynek első bemutatója Molnár Ferenc: Játék a kastélyban című komédiája. A premiert ünnepélyes pillanatok is megelőzték: Cser-Palkovics András polgármester „Pro Theatro Civitatis Albae Regalis” díjat adott át Juhász Illés színművésznek.
Színház ajánló

Mucsi Zoltán egy beszédtanárt alakít a József Attila Színházban

A Macskafogó zajos, zenés sikere után újabb nagyágyú érkezik a József Attila Színházba. Október 5-én debütál A király beszéde, Mucsi Zoltánnal és Fila Balázzsal a főszerepben.
Színház ajánló

Különleges lakásszínházi előadások a CAFe Budapesten

A CAFe Budapest váratlan helyszíneken, olykor egészen rendhagyó terekben varázsolja el a közönséget: az idei fesztiválon debütáló #kapucsengő sorozat keretében öt izgalmas lakásszínházi előadásnak ad otthont a Deák tér szomszédságában található KuglerArt Szalon.