Színház

Sétáljunk be Csehov meggyeskertjébe! - Fidelio Klasszik

2019.03.29. 15:20
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása március 30-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Bordás Rolanddal, Gyémánt Bálinttal és Szikora Jánossal.

 

net_MeggyeskertL_eoriszabo-1011931-145844.jpg

Meggyeskert (Fotó/Forrás: Nemzeti Színház/ Eöri Szabó Zsolt)

Nagy sikerrel mutatták be a Nemzeti Színházban Csehov Meggyeskertjét Silviu Purcărete rendezésében március elején. A világhírű román rendező a világ drámairodalmának legnagyobb alkotásait állította már színpadra a Fausttól Shakespeare számos drámájáig, de az általa is kedvelt és nagyra tartott Csehov művei közül – több évtizedes pályafutása során – még csak a Három nővért rendezte meg. Csehov a 20. század hajnalán megírt történetében az elmúlásról mesél, arról, ahogy egy új világ felváltja a régit, és az egykori értékek és emberek haszontalanokká válnak. A főszerepekben olyan kiváló színészek láthatók, mint például Udvaros Dorottya, Blaskó Péter, Szarvas József, Trill Zsolt és Bordás Roland. Kétrészes interjúnkban Bordás Roland mesél a rendezővel közös munkáról, az előadás látványvilágáról és a színészi hivatás szerethetőségéről.

Gyémánt Bálintot az egyik legjobb magyar jazzgitárosként tartják számon. Autodidakta módon kezdett zenét tanulni, majd 12 éves korától zeneiskolásként tanult klasszikus gitárt, később pedig Juhász Gábor irányításával elköteleződött a jazz mellett – zenei tanulmányait a Kőbányai Zenei Stúdióban folytatta. A Liszt Ferenc Zeneakadémia mellett a Norvég Zeneakadémiára is elnyert egy ösztöndíjat, így Oslóban is megízlelte a jazzéletet. Gyémánt Bálint új triójának bemutatkozó koncertje április 10-én lesz a Budapest Jazz Clubban. Bálint a kezdetek óta sokszínű és izgalmas formációkat erősít játékával, amely amellett, hogy a jazz és a kortárs improvizatív zene jegyeit viseli magán, a popzenét kedvelő közönség számára is ismerős lehet. True Listener című albumát tavaly Az év jazz lemezének jelölték. 2019-ben vadonatúj trióval jelentkezik. Az új zenésztársakkal néhány régebbi kompozíciójának újragondolásán túl legújabb szerzeményeit mutatják be. A tagok Bartók Vince és Szabó Dániel Ferenc fiatal muzsikusok, generációjuk kiemelkedő tagjai, akik nemcsak a jazz tradicionális nyelvét beszélik folyékonyan, de a legmodernebb irányzatok is komoly hatással vannak hangszeres játékukra. Gyémánt Bálinttól azt is kérdezzük, ki volt/van rá igazán nagy hatással a jazz világából; mi alapján épít fel egy új zenei projektet: van-e konkrét mondanivalója, vagy több a spontán elem, ami inkább egyfajta művészi kísérletezés; illetve az új trió milyen érdekességekkel rendelkezik?

Gyémánt Bálint

Gyémánt Bálint (Fotó/Forrás: Petneki Ábel)

Mozgalmas tavasznak néz elébe a székesfehérvári Vörösmarty Színház: a tavaly bemutatott Kafka a tengerparton című előadást április elején a budapesti Nemzeti Színházba hozza, ezt követően pedig ősbemutatót tart a Vörösmarty Színház nagyszínpadán: a színház igazgatója, Szikora János állítja színpadra egykori barátja, Esterházy Péter író utolsó darabját, a Mercedes Benzt. A darab elején Az ember tragédiája keretjátékát felidézve az Úr és Lucifer vitatkoznak – nem Ádámról, hanem az Esterházy-családról. Fogadást kötnek, s a fogadás tétje a magyar történelem egyik legendás, évszázados családjának, az Esterházyaknak a sorsa. Szikora Jánossal, a Jászai Mari-díjas Érdemes Művésszel a két előadásról beszélgetünk.

Szikora János

Szikora János

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2019. március 31-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Én vagyok az igazmondó a zenekarban

Konrád Györgynek kilencvennégy évesen már nem kell kertelnie. Örökifjú, máig kezébe fogja a brácsát, a hegedűt, és olyan egyszerűséggel beszél a zenéről, hogy öröm hallgatni. A zene mellett egy másik szenvedélye is megmaradt egy életen át, a sport. Mellesleg a hosszú élet titkát is elárulta.
Tánc

Elmaradó előadások az Experidance Társulatnál (FRISSÍTETT CIKK)

A Román Sándor vezette társulat közleménye szerint a repertoár bemutatása csak időszakosan szünetel, amelynek oka nyolc táncművész távozása. (CIKKÜNK FRISSÜLT.)
Színház

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Vizuál

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel. 
Tánc

Cáfolja a megszűnésről szóló hírt az Experidance

A társulat ma adott ki sajtónyilatkozatot, melyben „egyértelműen és határozottan visszautasítják” azt a hírt, mely szerint feloszlanának.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

A kirekesztésről szóló előadással járja az ország iskoláit két fiatal színész

Eke Angéla és Bán Bálint Elfog/adsz címmel készített diákoknak szóló vizuális nevelési programot, amelyen keresztül az elfogadás fontosságát hangsúlyozzák.
Színház kult50

„Mindent elölről kell mindig kezdeni” – Fodor Tamás a Kult50-ben

Fodor Tamás, a Stúdió K alapítója A vihar és A székek című előadásban nyújtott alakításáért került be a Fidelio Kult50 című kiadványába. Videónkban a független színház mibenlétéről is beszélt nekünk.
Színház ajánló

Mercedes Benz premier az Esterházy-családdal

Április 13-án magyarországi ősbemutató keretében mutatta be a Vörösmarty Színház Esterházy Péter utolsó drámáját, a Mercedes Benzet Szikora János rendezésében. A történelmi revüt az Esterházy-család tagjai mellett Presser Gábor zeneszerző is megtekintette.
Színház ajánló

Büszkeség és felelősség, mert méltónak kell lenni az ősökhöz

A Magyar Művészeti Akadémia Szó – szín – játék sorozata idén megújult Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának művészeti vezetésével. A sorozat eddigi eredményeiről és a leendő előadásokról Lesti Árpád kérdezte a Veszprémi Petőfi Színház igazgatóját.
Színház hír

Elhunyt Bács Ferenc színművész

Életének 83. évében, hosszan tartó, súlyos betegség után április 16-án, kedden elhunyt Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, Budapest díszpolgára.