Színház

Sétáljunk be Csehov meggyeskertjébe! - Fidelio Klasszik

2019.03.29. 15:20
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása március 30-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Bordás Rolanddal, Gyémánt Bálinttal és Szikora Jánossal.

 

net_MeggyeskertL_eoriszabo-1011931-145844.jpg

Meggyeskert (Fotó/Forrás: Nemzeti Színház/ Eöri Szabó Zsolt)

Nagy sikerrel mutatták be a Nemzeti Színházban Csehov Meggyeskertjét Silviu Purcărete rendezésében március elején. A világhírű román rendező a világ drámairodalmának legnagyobb alkotásait állította már színpadra a Fausttól Shakespeare számos drámájáig, de az általa is kedvelt és nagyra tartott Csehov művei közül – több évtizedes pályafutása során – még csak a Három nővért rendezte meg. Csehov a 20. század hajnalán megírt történetében az elmúlásról mesél, arról, ahogy egy új világ felváltja a régit, és az egykori értékek és emberek haszontalanokká válnak. A főszerepekben olyan kiváló színészek láthatók, mint például Udvaros Dorottya, Blaskó Péter, Szarvas József, Trill Zsolt és Bordás Roland. Kétrészes interjúnkban Bordás Roland mesél a rendezővel közös munkáról, az előadás látványvilágáról és a színészi hivatás szerethetőségéről.

Gyémánt Bálintot az egyik legjobb magyar jazzgitárosként tartják számon. Autodidakta módon kezdett zenét tanulni, majd 12 éves korától zeneiskolásként tanult klasszikus gitárt, később pedig Juhász Gábor irányításával elköteleződött a jazz mellett – zenei tanulmányait a Kőbányai Zenei Stúdióban folytatta. A Liszt Ferenc Zeneakadémia mellett a Norvég Zeneakadémiára is elnyert egy ösztöndíjat, így Oslóban is megízlelte a jazzéletet. Gyémánt Bálint új triójának bemutatkozó koncertje április 10-én lesz a Budapest Jazz Clubban. Bálint a kezdetek óta sokszínű és izgalmas formációkat erősít játékával, amely amellett, hogy a jazz és a kortárs improvizatív zene jegyeit viseli magán, a popzenét kedvelő közönség számára is ismerős lehet. True Listener című albumát tavaly Az év jazz lemezének jelölték. 2019-ben vadonatúj trióval jelentkezik. Az új zenésztársakkal néhány régebbi kompozíciójának újragondolásán túl legújabb szerzeményeit mutatják be. A tagok Bartók Vince és Szabó Dániel Ferenc fiatal muzsikusok, generációjuk kiemelkedő tagjai, akik nemcsak a jazz tradicionális nyelvét beszélik folyékonyan, de a legmodernebb irányzatok is komoly hatással vannak hangszeres játékukra. Gyémánt Bálinttól azt is kérdezzük, ki volt/van rá igazán nagy hatással a jazz világából; mi alapján épít fel egy új zenei projektet: van-e konkrét mondanivalója, vagy több a spontán elem, ami inkább egyfajta művészi kísérletezés; illetve az új trió milyen érdekességekkel rendelkezik?

Gyémánt Bálint

Gyémánt Bálint (Fotó/Forrás: Petneki Ábel)

Mozgalmas tavasznak néz elébe a székesfehérvári Vörösmarty Színház: a tavaly bemutatott Kafka a tengerparton című előadást április elején a budapesti Nemzeti Színházba hozza, ezt követően pedig ősbemutatót tart a Vörösmarty Színház nagyszínpadán: a színház igazgatója, Szikora János állítja színpadra egykori barátja, Esterházy Péter író utolsó darabját, a Mercedes Benzt. A darab elején Az ember tragédiája keretjátékát felidézve az Úr és Lucifer vitatkoznak – nem Ádámról, hanem az Esterházy-családról. Fogadást kötnek, s a fogadás tétje a magyar történelem egyik legendás, évszázados családjának, az Esterházyaknak a sorsa. Szikora Jánossal, a Jászai Mari-díjas Érdemes Művésszel a két előadásról beszélgetünk.

Szikora János

Szikora János

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2019. március 31-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Tíz új európai filmet kínál az ArteKino Filmfesztivál az interneten

December 31-ig tart az ArteKino Filmfesztivál, amely tíz új európai filmhez biztosít ingyenes, online hozzáférést. A filmbarátok kényeztetésére minden filmet magyar felirattal láttak el, sőt rendezői nyilatkozatot, szinopszist és filmajánlót is mellékeltek hozzájuk. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Kis játszmák, nagy érzelmek - Interjú Györgyi Annával és Csiby Gergellyel

Egy színészdinasztia hétköznapjaiba enged bepillantást a Rózsavölgyi Szalon új bemutatója, a Végszó, amelyben Györgyi Anna egy híres színésznőt alakít, Csiby Gergely pedig a fiát. Michael McKeever darabját Dicső Dániel rendezi, a bemutatót december 12-én tartják.
Színház ajánló

A gyertyák csonkig égnek a Pesti Vigadóban

Márai Sándor regényének színpadi változatával érkezik a Soproni Petőfi Színház a Pesti Vigadóba 2020. január 21-én.
Színház hír

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Színház környezetvédelem

Már meg is van az első „Zöld Kapitány” a Rózsavölgyi Szalonban

A Broadway Green Alliance és a Rózsavölgyi Szalon „zöld” együttműködéséről számol be a színház szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye, mely szerint beléptek a „zöld színházi szövetségbe” és megválasztották a Green Captain-t, azaz a „zöld kapitányt".
Színház magazin

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.