Színház

Sétáljunk be Csehov meggyeskertjébe! - Fidelio Klasszik

2019.03.29. 15:20
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása március 30-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Bordás Rolanddal, Gyémánt Bálinttal és Szikora Jánossal.

 

net_MeggyeskertL_eoriszabo-1011931-145844.jpg

Meggyeskert (Fotó/Forrás: Nemzeti Színház/ Eöri Szabó Zsolt)

Nagy sikerrel mutatták be a Nemzeti Színházban Csehov Meggyeskertjét Silviu Purcărete rendezésében március elején. A világhírű román rendező a világ drámairodalmának legnagyobb alkotásait állította már színpadra a Fausttól Shakespeare számos drámájáig, de az általa is kedvelt és nagyra tartott Csehov művei közül – több évtizedes pályafutása során – még csak a Három nővért rendezte meg. Csehov a 20. század hajnalán megírt történetében az elmúlásról mesél, arról, ahogy egy új világ felváltja a régit, és az egykori értékek és emberek haszontalanokká válnak. A főszerepekben olyan kiváló színészek láthatók, mint például Udvaros Dorottya, Blaskó Péter, Szarvas József, Trill Zsolt és Bordás Roland. Kétrészes interjúnkban Bordás Roland mesél a rendezővel közös munkáról, az előadás látványvilágáról és a színészi hivatás szerethetőségéről.

Gyémánt Bálintot az egyik legjobb magyar jazzgitárosként tartják számon. Autodidakta módon kezdett zenét tanulni, majd 12 éves korától zeneiskolásként tanult klasszikus gitárt, később pedig Juhász Gábor irányításával elköteleződött a jazz mellett – zenei tanulmányait a Kőbányai Zenei Stúdióban folytatta. A Liszt Ferenc Zeneakadémia mellett a Norvég Zeneakadémiára is elnyert egy ösztöndíjat, így Oslóban is megízlelte a jazzéletet. Gyémánt Bálint új triójának bemutatkozó koncertje április 10-én lesz a Budapest Jazz Clubban. Bálint a kezdetek óta sokszínű és izgalmas formációkat erősít játékával, amely amellett, hogy a jazz és a kortárs improvizatív zene jegyeit viseli magán, a popzenét kedvelő közönség számára is ismerős lehet. True Listener című albumát tavaly Az év jazz lemezének jelölték. 2019-ben vadonatúj trióval jelentkezik. Az új zenésztársakkal néhány régebbi kompozíciójának újragondolásán túl legújabb szerzeményeit mutatják be. A tagok Bartók Vince és Szabó Dániel Ferenc fiatal muzsikusok, generációjuk kiemelkedő tagjai, akik nemcsak a jazz tradicionális nyelvét beszélik folyékonyan, de a legmodernebb irányzatok is komoly hatással vannak hangszeres játékukra. Gyémánt Bálinttól azt is kérdezzük, ki volt/van rá igazán nagy hatással a jazz világából; mi alapján épít fel egy új zenei projektet: van-e konkrét mondanivalója, vagy több a spontán elem, ami inkább egyfajta művészi kísérletezés; illetve az új trió milyen érdekességekkel rendelkezik?

Gyémánt Bálint

Gyémánt Bálint (Fotó/Forrás: Petneki Ábel)

Mozgalmas tavasznak néz elébe a székesfehérvári Vörösmarty Színház: a tavaly bemutatott Kafka a tengerparton című előadást április elején a budapesti Nemzeti Színházba hozza, ezt követően pedig ősbemutatót tart a Vörösmarty Színház nagyszínpadán: a színház igazgatója, Szikora János állítja színpadra egykori barátja, Esterházy Péter író utolsó darabját, a Mercedes Benzt. A darab elején Az ember tragédiája keretjátékát felidézve az Úr és Lucifer vitatkoznak – nem Ádámról, hanem az Esterházy-családról. Fogadást kötnek, s a fogadás tétje a magyar történelem egyik legendás, évszázados családjának, az Esterházyaknak a sorsa. Szikora Jánossal, a Jászai Mari-díjas Érdemes Művésszel a két előadásról beszélgetünk.

Szikora János

Szikora János

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2019. március 31-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Horgas Eszter: „Prés alatt vagyunk mindannyian”

Csak ülünk és teázunk. Két különböző lakásban, a monitor két oldalán. Hiába, az ember olyan könnyen megszokja a személyes találkozások luxusát. Interjú karantén idején – a gépeken keresztül – Horgas Eszter fuvolaművésszel.
Klasszikus

Ez az időszak próbatétel, nem büntetés

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás nagycsaládi körben töltik az önkéntes izoláció idejét: fiuk, Gáspár oktatóvideókat készít, ők Leclair-műveket tanulnak. Ez az időszak próbatétel és kihívás, mondják.
Plusz

„A legelsők közt omlott össze és az utolsó lesz, ami talpra áll” – válságban a magyar zeneipar 

A hazai könnyűzene és azt működtető zeneipar szinte a járvány első pillanatában leállt és lefagyott. Koncertek, turnék, fesztiválok maradnak el, egy teljes iparág maradt az egyik pillanatról a másikra munka és bevétel nélkül, s persze a kreativitás terepei is beszűkültek és átalakultak. Zenészeket és zeneipari embereket – szervezőket, menedzsereket, sajtósokat, újságírókat – kérdeztünk arról, hogy mi történik velük most, hogyan élik meg a járványidőszakot és a válságot.
Klasszikus

Az interneten közvetítik a János-passiót a lipcsei Tamás-templomból

A koronavírus-járvány ellenére fel fog csendülni Johann Sebastian Bach János-passiója a lipcsei Tamás-templomban nagypénteken, az eseményt az interneten élőben közvetítik, és együtt éneklésre biztatják a nézőket.
Vizuál

A népharag miatt nem pótolta a Milói Vénusz karjait a Louvre restaurátora

A karokon kívül ékszerek és festék is volt eredetileg a szobron. Kétszáz éve, 1820. április 8-án fedezte fel az alkotást egy földműves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Gálvölgyi János: „Nem engedheti el magát az ember”

Azt mondja Gálvölgyi János, a korlátozás világában sem engedheti el magát, s ha most bármelyik reggel kapna egy telefont, hogy este előadása van, nem kezdene el kapkodni, készen állna. Interjúnkban arról is beszél, a színháznak az online tér igazából a karantén.
Színház hír

Verssel a magány ellen

Az Örkény Színház társulata április 11-én, a költészet napján elindítja Vers Csak Neked akcióját.
Színház hír

Görög László: „Istenáldotta konstelláció ez az előadás”

Idén Görög László színművész nyerte el a Gábor Miklós-díjat Shylock szerepének megformálásáért a Mohácsi János rendezésében készült A velencei kalmár előadásban. A bizottság tagjai teljes egyetértésben szavaztak arról, hogy a Miskolci Nemzeti Színház színésze kapja a kitüntetést 2020-ban.
Színház hír

Összefogás gálát kezdeményez a Szabad Tér Színház

Benkő Nóra, a Szabad Tér Színház igazgatója a Fidelio.hu-nak elmondta: „Összefogás gálát” szerveznek a nyár második felére, s erről már számos színházvezetővel, többek között Mácsai Pállal, Máté Gáborral is egyeztetett, akik támogatják ezt a jótékonysági kezdeményezést a nehéz helyzetbe került előadóművészek megsegítésére. Benkő Nóra szerint közös a krízis, közösen kell abból kijutni.
Színház videó

Éteri olvasópróbát tartott a Rózsavölgyi Szalon új bemutatójához

Az online térben tartották meg kedden az Idegenek a vonaton című előadás olvasópróbáját a Rózsavölgyi Szalon művészei, akik abban bíznak, a nyár folyamán sor kerülhet a bemutatóra.