Színház

Sétáljunk be Csehov meggyeskertjébe! - Fidelio Klasszik

2019.03.29. 15:20
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása március 30-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Bordás Rolanddal, Gyémánt Bálinttal és Szikora Jánossal.

 

net_MeggyeskertL_eoriszabo-1011931-145844.jpg

Meggyeskert (Fotó/Forrás: Nemzeti Színház/ Eöri Szabó Zsolt)

Nagy sikerrel mutatták be a Nemzeti Színházban Csehov Meggyeskertjét Silviu Purcărete rendezésében március elején. A világhírű román rendező a világ drámairodalmának legnagyobb alkotásait állította már színpadra a Fausttól Shakespeare számos drámájáig, de az általa is kedvelt és nagyra tartott Csehov művei közül – több évtizedes pályafutása során – még csak a Három nővért rendezte meg. Csehov a 20. század hajnalán megírt történetében az elmúlásról mesél, arról, ahogy egy új világ felváltja a régit, és az egykori értékek és emberek haszontalanokká válnak. A főszerepekben olyan kiváló színészek láthatók, mint például Udvaros Dorottya, Blaskó Péter, Szarvas József, Trill Zsolt és Bordás Roland. Kétrészes interjúnkban Bordás Roland mesél a rendezővel közös munkáról, az előadás látványvilágáról és a színészi hivatás szerethetőségéről.

Gyémánt Bálintot az egyik legjobb magyar jazzgitárosként tartják számon. Autodidakta módon kezdett zenét tanulni, majd 12 éves korától zeneiskolásként tanult klasszikus gitárt, később pedig Juhász Gábor irányításával elköteleződött a jazz mellett – zenei tanulmányait a Kőbányai Zenei Stúdióban folytatta. A Liszt Ferenc Zeneakadémia mellett a Norvég Zeneakadémiára is elnyert egy ösztöndíjat, így Oslóban is megízlelte a jazzéletet. Gyémánt Bálint új triójának bemutatkozó koncertje április 10-én lesz a Budapest Jazz Clubban. Bálint a kezdetek óta sokszínű és izgalmas formációkat erősít játékával, amely amellett, hogy a jazz és a kortárs improvizatív zene jegyeit viseli magán, a popzenét kedvelő közönség számára is ismerős lehet. True Listener című albumát tavaly Az év jazz lemezének jelölték. 2019-ben vadonatúj trióval jelentkezik. Az új zenésztársakkal néhány régebbi kompozíciójának újragondolásán túl legújabb szerzeményeit mutatják be. A tagok Bartók Vince és Szabó Dániel Ferenc fiatal muzsikusok, generációjuk kiemelkedő tagjai, akik nemcsak a jazz tradicionális nyelvét beszélik folyékonyan, de a legmodernebb irányzatok is komoly hatással vannak hangszeres játékukra. Gyémánt Bálinttól azt is kérdezzük, ki volt/van rá igazán nagy hatással a jazz világából; mi alapján épít fel egy új zenei projektet: van-e konkrét mondanivalója, vagy több a spontán elem, ami inkább egyfajta művészi kísérletezés; illetve az új trió milyen érdekességekkel rendelkezik?

Gyémánt Bálint

Gyémánt Bálint (Fotó/Forrás: Petneki Ábel)

Mozgalmas tavasznak néz elébe a székesfehérvári Vörösmarty Színház: a tavaly bemutatott Kafka a tengerparton című előadást április elején a budapesti Nemzeti Színházba hozza, ezt követően pedig ősbemutatót tart a Vörösmarty Színház nagyszínpadán: a színház igazgatója, Szikora János állítja színpadra egykori barátja, Esterházy Péter író utolsó darabját, a Mercedes Benzt. A darab elején Az ember tragédiája keretjátékát felidézve az Úr és Lucifer vitatkoznak – nem Ádámról, hanem az Esterházy-családról. Fogadást kötnek, s a fogadás tétje a magyar történelem egyik legendás, évszázados családjának, az Esterházyaknak a sorsa. Szikora Jánossal, a Jászai Mari-díjas Érdemes Művésszel a két előadásról beszélgetünk.

Szikora János

Szikora János

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2019. március 31-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.
Klasszikus

A Budapesti Fesztiválzenekar emlékkoncertet tart a koronavírus áldozatainak emlékére

A május 26-i ingyenes emlékkoncertet a Budapest Kongresszusi Központban rendezik meg, ahol a Budapesti Fesztiválzenekar és egy erre az alkalomra összeálló kórus, Fischer Iván vezényletével Mozart Requiemjét adja elő. A koncertet aznap az RTL Klub-on is meg lehet tekinteni.
Jazz/World

"Tragikus végű játszma" – A kékszakállú herceg várát új formába öntötte Sárik Péter

Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájára Sárik Péter zeneszerző, jazz-zongoraművész készített jazzátiratot, melyet először élőben augusztusban hallhat a közönség a Zempléni Fesztiválon.
Zenés színház

Elhunyt Haramza László operaénekes

A Magyar Állami Operaház magánénekesét 60 éves korában érte a halál – adta hírül az Opera.
Vizuál

Online premieren mutatják be a frissen felújított Habfürdőt

Kovásznai György születésének 87. évfordulóján a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum Igazgatósága videomegosztó csatornáján két alkalommal, május 15-én és 16-án este 7 órakor bemutatja a legendás animációs film restaurált változatát. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

„Az embereknek nevetésre van szükségük” – A hétköznapok hőseit jutalmazta a Vörösmarty Színház

Július közepétől újra várja közönségét a Vörösmarty Színház. Ám lesznek olyanok, akik már kicsit korábban is elmehetnek a teátrumba: ők azok a hősök, akik nap mint nap, a legnehezebb időszakban, és azon túl is helyt állnak. Különleges akcióval köszönte meg a székesfehérvári társulat a Fejér megyei mentődolgozóknak az emberfeletti munkát, amelyet értünk tesznek.
Színház ajánló

Nyári színház négy helyszínen, visszatérnek A Pál utcai fiúk is

Komédiák, bohózatok, visszatérő színésznő, szerelem, mámor, Grund és stand up, mert ehhez van kedvünk. Idén nyáron a Vörösmarty Színház négy helyszínen várja közönségét.
Színház ajánló

Influenszerszövegeket mondanak a Katona színészei

„A téma az utcán hever” mondás különösen igaz a Katona József Színház és a Compact TV közös produkciójára, a társulat tagjai ugyanis a Monológ című új performanszukban interneten fellelt humoros, elgondolkodtató és provokatív szövegeket mondanak el – monológként.
Színház hír

Nyárindító improvizációs hétvégével várja az érdeklődőket a Momentán Társulat

Az improvizációs színházi előadások, sport- és családi programok mellett workshopokat és mini fenntarthatósági vásárt is szervez a Momentán Társulat. A június 11. és 13. között megrendezésre kerülő eseménysorozat új inspirációkat, szórakozást, pozitív életérzést és kreatív kikapcsolódást ígér a látogatóknak.
Színház hír

Eredeti Örkény-egypercessel köszöntötték Mácsai Pált a jubileumi Azt meséld el Pista! után

Május 12-én különleges évfordulót ünnepelt az Örkény Színház, ugyanis 700. alkalommal tűzték műsorra Mácsai Pál egyszemélyes előadását, az Azt meséld el, Pista!-t.