Színház

Sétáljunk be Csehov meggyeskertjébe! - Fidelio Klasszik

2019.03.29. 15:20
Ajánlom
A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása március 30-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú hallható Bordás Rolanddal, Gyémánt Bálinttal és Szikora Jánossal.

 

net_MeggyeskertL_eoriszabo-1011931-145844.jpg

Meggyeskert (Fotó/Forrás: Nemzeti Színház/ Eöri Szabó Zsolt)

Nagy sikerrel mutatták be a Nemzeti Színházban Csehov Meggyeskertjét Silviu Purcărete rendezésében március elején. A világhírű román rendező a világ drámairodalmának legnagyobb alkotásait állította már színpadra a Fausttól Shakespeare számos drámájáig, de az általa is kedvelt és nagyra tartott Csehov művei közül – több évtizedes pályafutása során – még csak a Három nővért rendezte meg. Csehov a 20. század hajnalán megírt történetében az elmúlásról mesél, arról, ahogy egy új világ felváltja a régit, és az egykori értékek és emberek haszontalanokká válnak. A főszerepekben olyan kiváló színészek láthatók, mint például Udvaros Dorottya, Blaskó Péter, Szarvas József, Trill Zsolt és Bordás Roland. Kétrészes interjúnkban Bordás Roland mesél a rendezővel közös munkáról, az előadás látványvilágáról és a színészi hivatás szerethetőségéről.

Gyémánt Bálintot az egyik legjobb magyar jazzgitárosként tartják számon. Autodidakta módon kezdett zenét tanulni, majd 12 éves korától zeneiskolásként tanult klasszikus gitárt, később pedig Juhász Gábor irányításával elköteleződött a jazz mellett – zenei tanulmányait a Kőbányai Zenei Stúdióban folytatta. A Liszt Ferenc Zeneakadémia mellett a Norvég Zeneakadémiára is elnyert egy ösztöndíjat, így Oslóban is megízlelte a jazzéletet. Gyémánt Bálint új triójának bemutatkozó koncertje április 10-én lesz a Budapest Jazz Clubban. Bálint a kezdetek óta sokszínű és izgalmas formációkat erősít játékával, amely amellett, hogy a jazz és a kortárs improvizatív zene jegyeit viseli magán, a popzenét kedvelő közönség számára is ismerős lehet. True Listener című albumát tavaly Az év jazz lemezének jelölték. 2019-ben vadonatúj trióval jelentkezik. Az új zenésztársakkal néhány régebbi kompozíciójának újragondolásán túl legújabb szerzeményeit mutatják be. A tagok Bartók Vince és Szabó Dániel Ferenc fiatal muzsikusok, generációjuk kiemelkedő tagjai, akik nemcsak a jazz tradicionális nyelvét beszélik folyékonyan, de a legmodernebb irányzatok is komoly hatással vannak hangszeres játékukra. Gyémánt Bálinttól azt is kérdezzük, ki volt/van rá igazán nagy hatással a jazz világából; mi alapján épít fel egy új zenei projektet: van-e konkrét mondanivalója, vagy több a spontán elem, ami inkább egyfajta művészi kísérletezés; illetve az új trió milyen érdekességekkel rendelkezik?

Gyémánt Bálint

Gyémánt Bálint (Fotó/Forrás: Petneki Ábel)

Mozgalmas tavasznak néz elébe a székesfehérvári Vörösmarty Színház: a tavaly bemutatott Kafka a tengerparton című előadást április elején a budapesti Nemzeti Színházba hozza, ezt követően pedig ősbemutatót tart a Vörösmarty Színház nagyszínpadán: a színház igazgatója, Szikora János állítja színpadra egykori barátja, Esterházy Péter író utolsó darabját, a Mercedes Benzt. A darab elején Az ember tragédiája keretjátékát felidézve az Úr és Lucifer vitatkoznak – nem Ádámról, hanem az Esterházy-családról. Fogadást kötnek, s a fogadás tétje a magyar történelem egyik legendás, évszázados családjának, az Esterházyaknak a sorsa. Szikora Jánossal, a Jászai Mari-díjas Érdemes Művésszel a két előadásról beszélgetünk.

Szikora János

Szikora János

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére 2019. március 31-én, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

A rádió a műsorváltoztatás jogát fenntartja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Káel Csaba lesz Andy Vajna utódja

A Kormányinfón árulta el Gulyás Gergely az új filmügyi kormánybiztos személyét.
Könyv

Mesekönyv segít feldolgozni a legrázósabb témákat is

Válás, halál, internet, egy barátság dinamikája – Shona Innes könyvei kisgyerekeknek segítenek megbirkózni a felnőtteknek is nehezen emészthető kérdésekkel. A klinikai pszichológus szerző nemrég Magyarországon járt, hogy személyesen is meglátogassa kötetei illusztrátorát, Agócs Íriszt.
Zenés színház

Emléktáblát avattak Moldován Stefánia operaénekes tiszteletére

A művészre emlékező alkotást egykori lakóháza, a Katona József utca 25. szám alatti épület falán helyezte el a XIII. kerület önkormányzata.
Vizuál

Mi a Casablanca titka?

CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot címmel, Topolánszky Tamás Yvan rendezésében készült életrajzi film Kertész Mihályról, azaz Michael Curtizről, a Casablanca legendás magyar rendezőjéről.
Klasszikus

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház interjú

Láng Annamária: „A világ megismerése érdekel a színházban”

Bécsbe szerződik ősztől Láng Annamária. Magyar színésznőként, német nyelvterületen azonnal főszerepet kapott a Burgtheater újjáalakuló társulatában: októberben Margaritaként mutatkozik be Bulgakov Mester és Margaritájában.
Színház ajánló

17 programmal jön a 17. Spinoza Zsidó Fesztivál

Két héten keresztül, szeptember 10-23. között a zsidó kultúra szinte valamennyi műfaja terítékre kerül a Spinoza fesztiválján: drámák, zenés játékok, kabarék, filmek, beszélgetések, koncertek.
Színház debrecen

Még egy színházat neveznek el Latinovits Zoltánról

Debrecenben felújítják a Csokonait, az újonnan nyíló Latinovits Színház pedig kortárs színházművészet játszóhelye lesz.
Színház ajánló

Kamaraszínházi produkciókkal jön a Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál

A Független Színház Magyarország augusztus 24. és szeptember 15. között rendezi meg a III. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivált, amelyen Európa több országából mutatkoznak be roma társulatok, produkciók.
Színház színházak éjszakája

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.