Színház

Shakespeare, a sorozatgyilkos

2017.05.31. 13:38
Ajánlom
Eddig azt hitte, George R. R. Martin találmánya, hogy vérengzést rendez a főhősei között, és szinte mindenkivel végez? Nagy tévedés, hiszen ennek a drámaírók drámaírója volt a nagymestere, aki igazi sorozatgyilkos volt – és nem válogatott az eszközökben.

Közös, hogy meghal, aki él, / S természet útján szebb valóra kél”

– vallotta Shakespeare. Ezt a szebb valót azonban hősei a lehető legcsúnyább módokon érték el: a drámaíró az élve eltemetéstől kezdve az elégetésen és a végtagok levágásán át az étellé való átlényegítésig (és ez még csak egyedül a Titus Andronicus!) igen változatos és szadista módokon vetett véget szereplői életének.

Julie Taymor Titus Andronicus-adaptációja, a Titus

Julie Taymor Titus Andronicus-adaptációja, a Titus (Fotó/Forrás: UIP-Duna Film)

Shakespeare műveiben olyan magas a halandóság, hogy még azok között sincs egyetértés a halottak pontos számát illetően, akik vették a fáradságot, és összeszámolták, hányan is haltak meg a színen az angol Bárd darabjaiban. Az alábbi linken található infografika például 74 esetről tud, és alkotói mindezt elragadó pontossággal osztályozták is, összegyűjtve, összesen hányan pusztultak el Shakespeare 37 színművének hősei közül szúrt seb, kígyómarás, medveharapás, akasztás vagy éppen alvásmegvonás következtében (összehasonlításképpen: a George R. R. Martin nevével fémjelzett Trónok harca 50 epizódjában 61 ember halt meg a színen).

Az infografikát tartalmazó cikk egyébként Tim Crouch angol rendezőre hivatkozik a számvetést illetően, aki nem kisebb kihívásra vállalkozott, mint hogy egyetlen darab keretein belül vigye színpadra a Shakespeare által megálmodott összes gyilokjelenetet, és állítása szerint egyedül az a légy maradt ki a The Complete Deaths címre hallgató drámából, akinek a Titus Andronicusban lett csúnya vége. Crouch azonban a jelek szerint vagy újraszámolta a vérengzéseket, vagy mégis belevette a legyet is, mert tavaly bemutatott művében végül 75 halottal dolgozott.

Egy másik megszállott sorrendbe is állította Shakespeare műveit aszerint, hogy melyikben halt meg a legtöbb szereplő. A „halállista” élén a maga 14 hullát számláló eredményével a fentebb már említett Titus Andronicus, a szerző legvéresebb és legbrutálisabb darabja áll. Az ezüstérmet a Macbethnek sikerült megszereznie (tíz halottal, itt sajnos elszámolta magát a cikk szerzője), míg a dobogóra a Lear király kerülhetett még fel, kilences eredménnyel.

https://www.facebook.com/microsofttanari/photos/a.258128004324464.1073741828.252046448265953/636159616521299/?type=3&theater

A TOP5-öt a nyolc halottat számláló Hamlet, illetve ironikus módon a minden idők egyik legromantikusabb történetének tartott Rómeó és Júlia (hat haláleset) teszi teljessé. Egy pár évvel ezelőtti mókás infografikának köszönhetően pedig a tekintetben is képbe kerülhetünk, pontosan hogyan is zajlottak ezek a mészárlások: fentebb az ábra magyar verziója látható, az eredeti, teljesebb változatot itt találjuk.

A Madách Színházban június 9. és július 16. között tartandó Szerelmünk, Shakespeare fesztiválon próbáljuk kímélni nézőink idegeit, és a legkegyetlenebb darabokat kihagytuk, egyedül a mérsékelt szadizmusról árulkodó Hamletet mutatjuk be – azt sem a hagyományos módon, hanem a Krétakör legendás hamlet.ws című adaptációja segítségével formabontó, lazább formában. További részleteket az alábbi linken.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miskolcon találkozott Prometheus és Kékszakállú

Fanfárok, azaz harsonákon játszó zenészek figyelmeztették a közönséget az előadások kezdetére: a Miskolci Nemzeti Színház óratornyából felcsendülő ünnepélyes jeladás két előadásra invitálta meg a Bartók Plusz Operafesztivál hallgatóit, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: a tűz költeménye című szimfonikus művére, illetve Bartók Béla A Kékszakállú herceg várára.
Jazz/World

M és Ö és R és K, avagy nem tudom, milyen zene ez, de nagyon jó

Funk, soul, pszichedelikus pop, lo-fi és blues, nem is ez a lényeg, hanem hogy a Mörk nem csak azt tudja, hogyan zenéljen, hanem azt is, hogyan zenéljen Neked.
Jazz/World

David Gilmour 6 milliárd forintért adta el a gitárjait, hogy segítse a klímakatasztrófa elleni harcot

A Pink Floyd gitáros-énekese, a Wish You Were Here szerzője rekordáron adta el a hangszereit, azokat is, amiket az ikonikus lemezein használt. Egy zöld szervezetet támogat a pénzzel.
Könyv

Hallgass egyperceseket Örkény István előadásában!

Színdarabok és interjúk felvételei mellett felolvasások hanganyaga és fotók is elérhetőek az OSZK honlapján, amelyet a ma negyven éve elhunyt író, dramaturg emlékének szenteltek.
Könyv

Térey János irodalmi életműve az internetre kerül

A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) posztumusz tagjává választotta a június 3-án elhunyt Térey János költőt, írót, drámaírót, műfordítót, így hamarosan hozzáférhetővé válik életműve a DIA honlapján.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Ők a Kaszás Attila-díj idei jelöltjei

Már lehet szavazni a Kaszás Attila-díj jelöltjeire: Harsányi Attilára, Orosz Ákosra és Király Attilára. A díjat augusztus 30-án adják majd át a Magyar Színházban.
Színház interjú

Mácsai Pál: Fontos inspirációk jönnek a független szférából

A fővárosi fenntartású Örkény Színház igazgatóját, Mácsai Pált a STAFÉTA pályázat egyik szakmai kurátorát kérdeztük arról, miért gondolja fontosnak a már negyedik éve működő pályázati lehetőséget.
Színház ajánló

FRISS – Fiatal tehetségek a Szentendrei Teátrum színpadán

A Szentendrei Teátrum 1969-ben fiatal színihallgatók ötlete nyomán jött létre és azóta is épít a fiatal, feltörekvő tehetségekre.
Színház interjú

„Egy Beethoven-koncert után kisebb a valószínűsége annak, hogy valakit fejbe verjünk”

Az Ördögkatlan két megálmodójával, Kiss Mónikával és Bérczes Lászlóval arról beszélgettünk, miből fakad a fesztivál egyedi hangulata és milyen új fellépőket avatnak idén, de néhány praktikus tanáccsal is ellátják azokat, akik kedvet kapnának ellátogatni a fesztiválra július 30. és augusztus 3. között.
Színház ajánló

Eszenyi Enikő a Vígszínház zenés szuperprodukcióiról a Fidelio Klasszikban

A nagy Gatsbyről és a Mágnás Miskáról Eszenyi Enikő mesél a Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorában június 22-én a 92.1-en. Fesztiválkörképünkben a Balatonfüredi Gitárfesztiválról és az Ördögkatlanról beszélgetünk Eötvös Józseffel és Bérczes Lászlóval.