Színház

Shakespeare, a trágár

2017.06.01. 15:27
Ajánlom
Az angol Bárd a káromkodások terén is nagy nyelvújító volt. Hősei rendre csodálatosan cizellált, válogatott szidalmakat vágnak egymás fejéhez – kiválogattuk a legütősebbeket.

Az irodalmi kánonhoz való hozzájárulásán és az Ezt mind Shakespeare-nek köszönhetjük című cikkünkben részletezett, mindenki által használt idiómákon, kifejezéseken kívül a szerző nem kevés imádnivaló mocskolódást is adott a világnak, amiket egyszerűen öröm olvasni és hallgatni.

A brit The Independent egyik kiadványa tavaly a legendás író halálának négyszázadik évfordulója alkalmából nem kevesebb, mint 46 művészien megformált inzultust válogatott össze Shakespeare drámáiból. Aki a szidalmak teljes kollekciójára kíváncsi, itt mindet átböngészheti, mi ezekből is igyekeztünk a legzseniálisabbakat kigyűjteni.

Az avoni hattyú IV. Henrik című drámája tele van alávaló iszákosokkal, így nem meglepő, hogy csak úgy záporoznak benne a trágárságok. Mi ezek közül is bronzérmesnek Falstaff egyik örökbecsű aranyköpését választottuk, amely a következőképpen szól:

„A fene beléd, te éhenkórász, te angolnabőr, te szárított marhanyelv, te ökörcímer, te tőkehal! Ó, csak volna bennem elég szusz, hogy elmondjam, mihez hasonlítasz, te szabórőf, te kardhüvely, te nyílvesszőtok, te nyomorult gyíkleső...”

/Vas István fordítása/

A III. Richárd 1995-ös filmadaptációja

A III. Richárd 1995-ös filmadaptációja (Fotó/Forrás: A kép forrása: Flamex)

Címeres gazemberekkel a III. Richárd is büszkélkedhet, és mind közül a leghitványabb természetesen a címszereplő, akire szerencsétlen Margit, VI. Henrik király özvegye a következő átkokat szórja, kiérdemelve ezzel a második helyet:

„Kutya, figyelj rám! / Ha van az égnek tartalék-csapása, / Mely átkaimat meg tudná haladni, / Őrizze meg, míg bűneid megérnek / És aztán sújtsa le terád, ki a / Szegény világ békéjét megzavartad. / Mardosás férge rágja lelkedet! / Barátaidat tartsd árulóknak, / S az árulókat jóbarátaidnak! / Ne szálljon álom halálos szemedre, / Legföljebb, míg egy-egy lidérces álom / Undok ördögök poklaival ijeszti! / Te torzszülött gnóm, dúló, ronda állat! / Születésedkor bélyegeztek a / Természet rabjának, pokol fiának! / Anyád terhes hasának szégyene! / Atyád ágyékának csúf sarjadéka! / Te becsület rongya!” /Vas István fordítása/

A királydrámák minden gyalázkodása elbújhat azonban a Shakespeare egyik legismertebb tragédiájában, a Lear királyban olvasható szidalomköltemény mögött, amely hosszával és összetettségével egyaránt annyira lenyűgöző, hogy egyértelműen ez, a Kent szájából Oszvaldnak címzett mondat a legendás drámaíró által megalkotott legragyogóbb trágárság.

„Gazember, semmirekellő, tányérnyaló, aljas, hetvenkedő, silány, kócipor, háromöltözékű, százfontos, piszkos harisnyájú gaz kölyök; nyúllal béllett, pofperből élődő gaz kölyök; fajtalan, tükörmászó, kotnyeles, felpiperézett bitang; te három szilvafás rabszolga; te, ki hajhász akarnál lenni, hogy másoknak jó szolgálatot tégy, s nem vagy egyéb, mint keverék gaz lator-, koldus-, gyáva- és kerítőből, fia és örököse egy korcs szukának, kit én egész a sivalkodásig döngetlek most mindjárt, ha csak egy betűt is eltagadsz ezen címeidből. /Vörösmarty Mihály fordítása/

Válogatott szidalmakra ne számítsunk, de Shakespeare (és fordítói) egyéb nyelvi leleményeivel azért megismerkedhetünk a Madách Színház június 9. és július 16. között megrendezendő Szerelmünk, Shakespeare fesztiválján, hiszen újrafordított szonettekkel, gyerekek számára újragondolt Shakespeare-mesékkel és dalnokversennyel is készülnek a szervezők. További részletek ide kattintva olvashatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház magazin

A társulat kérdéseiről – a közös ügyektől a közügyekig

A Jó kérdés, a Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat sorozatának vendégei februárban a társulatról beszélgettek. A meghívottak, Kováts Adél, Göttinger Pál és Molnár Áron tapasztalatainak, nézőpontjainak megismeréséből és helyenkénti ütköztetéséből izgalmas kép rajzolódott ki a társulatokat illető lehetőségekről, külső és belső elvárásokról.
Színház ajánló

Mennyiért szülnél, anyuci? – új bemutató a FÉMben

Miklós Zsófiával és Kolnai Kovács Gergellyel a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Fém című abszurd drámáját: Miről álmodik a fiatal? Hírnévről, vagy családról?
Színház premier

Nyakunkon a hurok – Hazai ősbemutatóra készül az Orlai Produkciós Iroda

Bagossy László az Orlai Produkciós Iroda színészeivel állítja színpadra Kerékgyártó István szövegét, amely a szerző Puzzle című darabjából és a Hurok című regényből állt össze. A bemutatót február 23-án tartják a Jurányi Házban.
Színház ajánló

Vígjáték vagy dráma: A pillangók még mindig szabadok a József Attila Színház Stúdiójában

Nagy érdeklődés övezi a hazánkban kevéssé ismert Broadway sikerszerző, Leonard Gershe darabját a József Attila Színházban.
Színház ajánló

Az öldöklés istene - Házaspárbaj az Átriumban

Yasmina Reza világhírű komédiája leleplező őszinteséggel beszél a kispolgári álszentségről, és arról, hogy mindannyiunkban mennyi sérelem, előítélet és düh kavarog.