Színház

Shakespeare, a trágár

2017.06.01. 15:27
Ajánlom
Az angol Bárd a káromkodások terén is nagy nyelvújító volt. Hősei rendre csodálatosan cizellált, válogatott szidalmakat vágnak egymás fejéhez – kiválogattuk a legütősebbeket.

Az irodalmi kánonhoz való hozzájárulásán és az Ezt mind Shakespeare-nek köszönhetjük című cikkünkben részletezett, mindenki által használt idiómákon, kifejezéseken kívül a szerző nem kevés imádnivaló mocskolódást is adott a világnak, amiket egyszerűen öröm olvasni és hallgatni.

A brit The Independent egyik kiadványa tavaly a legendás író halálának négyszázadik évfordulója alkalmából nem kevesebb, mint 46 művészien megformált inzultust válogatott össze Shakespeare drámáiból. Aki a szidalmak teljes kollekciójára kíváncsi, itt mindet átböngészheti, mi ezekből is igyekeztünk a legzseniálisabbakat kigyűjteni.

Az avoni hattyú IV. Henrik című drámája tele van alávaló iszákosokkal, így nem meglepő, hogy csak úgy záporoznak benne a trágárságok. Mi ezek közül is bronzérmesnek Falstaff egyik örökbecsű aranyköpését választottuk, amely a következőképpen szól:

„A fene beléd, te éhenkórász, te angolnabőr, te szárított marhanyelv, te ökörcímer, te tőkehal! Ó, csak volna bennem elég szusz, hogy elmondjam, mihez hasonlítasz, te szabórőf, te kardhüvely, te nyílvesszőtok, te nyomorult gyíkleső...”

/Vas István fordítása/

A III. Richárd 1995-ös filmadaptációja

A III. Richárd 1995-ös filmadaptációja (Fotó/Forrás: A kép forrása: Flamex)

Címeres gazemberekkel a III. Richárd is büszkélkedhet, és mind közül a leghitványabb természetesen a címszereplő, akire szerencsétlen Margit, VI. Henrik király özvegye a következő átkokat szórja, kiérdemelve ezzel a második helyet:

„Kutya, figyelj rám! / Ha van az égnek tartalék-csapása, / Mely átkaimat meg tudná haladni, / Őrizze meg, míg bűneid megérnek / És aztán sújtsa le terád, ki a / Szegény világ békéjét megzavartad. / Mardosás férge rágja lelkedet! / Barátaidat tartsd árulóknak, / S az árulókat jóbarátaidnak! / Ne szálljon álom halálos szemedre, / Legföljebb, míg egy-egy lidérces álom / Undok ördögök poklaival ijeszti! / Te torzszülött gnóm, dúló, ronda állat! / Születésedkor bélyegeztek a / Természet rabjának, pokol fiának! / Anyád terhes hasának szégyene! / Atyád ágyékának csúf sarjadéka! / Te becsület rongya!” /Vas István fordítása/

A királydrámák minden gyalázkodása elbújhat azonban a Shakespeare egyik legismertebb tragédiájában, a Lear királyban olvasható szidalomköltemény mögött, amely hosszával és összetettségével egyaránt annyira lenyűgöző, hogy egyértelműen ez, a Kent szájából Oszvaldnak címzett mondat a legendás drámaíró által megalkotott legragyogóbb trágárság.

„Gazember, semmirekellő, tányérnyaló, aljas, hetvenkedő, silány, kócipor, háromöltözékű, százfontos, piszkos harisnyájú gaz kölyök; nyúllal béllett, pofperből élődő gaz kölyök; fajtalan, tükörmászó, kotnyeles, felpiperézett bitang; te három szilvafás rabszolga; te, ki hajhász akarnál lenni, hogy másoknak jó szolgálatot tégy, s nem vagy egyéb, mint keverék gaz lator-, koldus-, gyáva- és kerítőből, fia és örököse egy korcs szukának, kit én egész a sivalkodásig döngetlek most mindjárt, ha csak egy betűt is eltagadsz ezen címeidből. /Vörösmarty Mihály fordítása/

Válogatott szidalmakra ne számítsunk, de Shakespeare (és fordítói) egyéb nyelvi leleményeivel azért megismerkedhetünk a Madách Színház június 9. és július 16. között megrendezendő Szerelmünk, Shakespeare fesztiválján, hiszen újrafordított szonettekkel, gyerekek számára újragondolt Shakespeare-mesékkel és dalnokversennyel is készülnek a szervezők. További részletek ide kattintva olvashatók.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház premier

2039-ben sem lesz könnyebb az élet

Négy generáció különös sorsát bemutató, kortárs családdráma kerül színpadra a Hatszín Teátrumban, tele bűnökkel, pokollá vált házasságokkal és egy elhallgatott örökséggel. A Majd, ha az eső eláll című előadás premierjét augusztus 10-én tartják.
Színház interjú

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Színház lázár kati

Lázár Katinak ítélték a színikritikusok az idei életműdíjat

A Színházi Kritikusok Céhe nyolcadik alkalommal ismer el életműdíjjal a színházművészet bármely területén kiemelkedőt alkotó, 65 év feletti művészt.
Színház Radioaktív

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Színház interjú

Gyerekek tragédiája – valóságos túszdráma, színházi köntösben

2004-ben a beszláni I. számú iskolát terroristák rohanták le, ezernél is több embert ejtve túszul. A holland Carly Wijs Mi és Ők című kamaradarabja ezen elbeszélhetetlen napok emlékéről szól.