Színház

Shakespeare és a tánc

2017.06.09. 15:57
Ajánlom
A Madách Színház június 9. és július 16. között tartandó Szerelmünk, Shakespeare fesztiváljának egyik első programja a Shakespeare, ahogy nekünk tetszik című, három részből álló táncfantázia. De mi köze a leírt szöveggel dolgozó angol Bárdnak a tánchoz, a mozgáshoz? El lehet-e egyáltalán autentikusan mesélni a szerző drámáit a táncművészet nyelvén?

Rajta, legények, rajta, lányok,

Tetőzött kedvvel ropjátok a táncot!

– biztatja a Herceg az Ahogy tetszik végén a fiatal párokat. Shakespeare egyik legérzékletesebb hasonlata is a tánchoz kapcsolódik:

ha táncolsz, azt kívánom,

Légy tengeren hullám, hogy ott örökre

Táncolj-mozogj, mindig izegj-mozogj csak

És mást se művelj

– fordul a Téli regében Florizel Perditához.

Shakespeare, ahogy nekünk tetszik – táncfantázia (Szentivánéji álom) Koreográfus: Molnár Ferenc

Shakespeare, ahogy nekünk tetszik – táncfantázia (Szentivánéji álom) Koreográfus: Molnár Ferenc (Fotó/Forrás: Mohos Angéla)

Hogy a színen is látható táncnak fontos szerepe volt Shakespeare drámáiban, azt a Rómeó és Júlia vonatkozó jelenete is bizonyítja (hiszen a szerelmesek egy bálban ismerkednek meg), de a Szentivánéji álomban is egy táncjelenet során békül ki egymással Oberon és Titánia. Az avoni hattyú korában a köznép körében leginkább a gigue nevű körtánc volt népszerű, a királyi és nemesi udvarokban pedig a statikusabb, méltóságteljesebb pavane, a párcserés allemande, a lendületesebb galliard, cinquepace és coranto, illetve a leglátványosabb, a volta dívott, amelyben emelések is előfordultak.

Valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha vélelmezzük, hogy az említett darabok táncjeleneteiben annak idején ezek közül a táncok közül valamelyiket járták a színpadon. Innen pedig már csak egy lépés, hogy a színészek, pontosabban a táncosok az egész történetet különféle kifinomult mozgásokkal meséljék el – hiszen talán a tánccal lehet a legkifejezőbben érzelmeket megjeleníteni, Shakespeare-nél pedig szinte minden az érzelmekről szól.

A Rómeó és Júlia 1996-os filmverziójának vonatkozó jelenete

A Rómeó és Júlia 1996-os filmverziójának vonatkozó jelenete (Fotó/Forrás: InterCom)

Az angol Bárd művei alapján megvalósított első táncos feldolgozás több mint 250 évvel ezelőtt született, amikor Jean-Georges Noverre, a XVIII. század második felének legfontosabb koreográfusa az 1760-as években Stuttgartban színpadra állított egy balettet az Antonius és Kleopátra alapján. Noverre munkásságának egyik legihletettebb folytatója Salvatore Viganò volt, aki a XIX. századi Milánóban az Othellóból és a Coriolanusból hozott létre táncos adaptációkat, melyek a kortársak leírása szerint Shakespeare eredeti műveivel vetekedtek.

A legmaradandóbb Shakespeare-balettnek a mai napig a Prokofjev által 1935-ben komponált Rómeó és Júlia számít, amit 1938-ban adtak elő először, Ivo Váña-Psota koreográfiájával.

De mi, magyarok is adtunk néhány jelentős Shakespeare-balettet a világnak:

egyik legnevesebb koreográfusunk, a 2012-ben elhunyt Seregi László pályájának méltó lezárása volt a Rómeó és Júliából, a Mendelssohn híres zenéjére megvalósított Szentivánéji álomból és A makrancos Katából álló trilógia.

A Madách Színház június 9. és július 16. között megrendezendő Szerelmünk, Shakespeare fesztiváljának fentebb már említett táncelőadása is épp ezt a három darabot dolgozza fel a tánc nyelvén, de míg a Rómeó és Júlia a balett nyelvén beszél, a Szentivánéji álom a modern táncot használja, A makrancos hölgy-adaptáció pedig a Csókolj meg, Katám! című Broadway-musicalt veszi alapul. A próbafolyamatba belesve bizton állíthatjuk, hogy a táncfantázia mindhárom felvonása maradandó élményt nyújt majd.

További részletek a Madách Színház oldalán olvashatók!

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Vizuál

Úgy fest, megtalálták az egyetlen felvételt Frida Kahlo hangjáról

A mexikói nemzeti hangarchívum, a National Sound Library úgy véli, Frida Kahlo saját, Diego portréja című esszéjét olvassa föl az El Bachiller radio pilotjában, amely hangfelvétel nemrégiben került elő.
Klasszikus

Zenetörténeti pillanat: Arvo Pärt és Sting találkoztak

Tallinn közelében találkozott az egyik legnépszerűbb kortárs zeneszerző és a brit popcsillag. Szemmel láthatólag élvezték egymás társaságát.
Vizuál

Ilyen volt a nyár 50 éve

Egy fotóriporternő élete a szövegben, az 1960-as, 70-es, 80-as évek hétköznapjai pedig a galériában. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal egy különleges életműből válogattak.
Vizuál

Mutatjuk, hol találja a ma 75 éve elhunyt Róth Miksa alkotásait!

Sőt, galériánkban azokat az enteriőröket is, amelyek már elpusztultak. Róth elsőként ismerte fel a monarchiában a Tiffany-üveg alkalmazásában rejlő lehetőségeket, és mesteri szintre emelte az üvegművészetet. 1944. június 14-én halt meg Róth Miksa üvegfestő és üvegmozaik-készítő.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház hír

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.
Színház ajánló

Idén nyáron is Siófokra költözik a Játékszín

Tavaly debütált a budapesti Játékszín előadássorozata a siófoki Színparton. Idén július 6-tól hat szombat estén ismét várják a déli part legnagyobb szabadtéri játszóhelyének közönségét.
Színház ajánló

Shakespeare rafinált történetét próbálják Kaszásdűlőn

A lehetetlen és a valószínűtlen válik valósággá a Tévedések vígjátékában, amelyet Dicső Dániel rendezésében láthat a közönség július 6-án a 3K – Kaszásdűlői Kulturális Központ előtti téren.
Színház poszt

"Nem szabad lenézni a nézőt" - Térey Jánost idézve kezdődött meg a POSZT

Megkezdődött  a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó. A seregszemle a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadásával, a Radu Afrim rendezte Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél című darabbal nyílt meg csütörtök este Pécsen.
Színház zsámbék

Rendkívüli közleményt adott ki a Sztalker Csoport a Zsámbéki Színházi Bázisról

Ezen a nyáron Vecsei H. Miklós és Ifj. Vidnyánszky Attila vállalták a Zsámbéki Színházi Bázis művészeti tanácsadói feladatait, mindketten személyesen is kötődnek a Zsámbéki-medencéhez.