Színház

Shakespeare-feldolgozások filmen és színpadon

2011.10.30. 08:00
Ajánlom
A drámaíró szerzőségét megkérdőjelező Anonymus című brit filmet jövő januárban tekintheti meg a magyar közönség, a Szerelmes Shakespeare című Oscar-díjas film színpadi adaptációjáról pedig már elkezdődtek az egyeztetések a tengerentúlon.

A BBC online beszámolója szerint Roland Emmerich filmjének londoni fesztiválpremierje alkalmából kilenc útjelző táblán ragasztották le a költő nevét. A kampány során egy Shakespeare szülővárosában álló emlékművet lepedővel borítottak le lepedővel, de számos vendéglő cégérét is letakarták, köztük a welfordi kocsmáét, ahol a fáma szerint a bárd utolsó italát fogyasztotta. A tüntetők szerint ugyanis a film megkísérli "átírni az angol kultúrát és történelmet".  - írta a bbc.co.uk.

Emmerich kosztümös gondolatkísérlete egy régi vitát szít fel Shakespeare szerzősége körül. A szerző emlékét őrző, Shakespeare Birthplace Trust nevű társaság a tiltakozó kampánnyal film összeesküvés-elméletére szeretné felhívni a figyelmet, mely szerint valójában Edward de Vere, Oxford grófja írta a híres drámákat. Ezzel ugyanis félrevezetheti azokat nézőket, akik korábban nem kérdőjelezték meg Shakespeare írói géniuszát. Az Anonymus című filmben Rafe Spall alakítja a bárdot, Rhys Ifans Oxford grófját, Vanessa Redgrave pedig I. Erzsébet szerepében jelenik meg. A történelmi thriller magyar bemutatójára az imdb.com online adatbázis szerint 2012 januárjában kerül sor.

A Szerelmes Shakespeare című Oscar-díjas film színpadi változatához - a Variety című hollywoodi szaklap értesülése szerint - Tom Stoppard saját forgatókönyvéből készíti a szövegkönyvet. A darab a Disney koprodukciójában kerül színpadra. A BBC online szerint viszont a médiaipari guru egyelőre annyit erősített meg, hogy tárgyalások még javában folynak, és "még messze nincsenek kész megállapodások".

Az 1998-ban bemutatott produkció összesen hét Oscar-díjat kapott az Amerikai Filmakadémiától, köztük a legjobb film díját. A szereplők közül Gwyneth Paltrow a legjobb női alakítás, Judi Dench pedig a legjobb női mellékszereplő Oscarját vihette haza. Dench számára már csak azért is emlékezetes lehetett a diadal, mivel I. Erzsébet királynőként alig nyolcperces, nyúlfarknyi szerepe volt a filmben. A film színpadra állítása nem új gondolat, egy musical változattal a film miramaxos producerei próbálkoztak 2009-ben. A színmű megvalósításában a hírek szerint a Sonia Friedman Productions társul a Disneyvel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Színház nagyvárad

220 éves a nagyváradi magyar színjátszás

Két bemutatóval, színháztörténeti beszélgetésekkel, nyílt társulati gyűléssel, megemlékezésekkel eleveníti fel Nagyvárad magyar nyelvű színjátszásának kezdeteit augusztus 21. és 26. között a Szigligeti Színház.
Színház interjú

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Színház börtönszínház

Újra börtönszínházi társulatoké a József Attila Színház színpada

A produkciókat a színjátszó fogvatartottak hozzátartozói is megtekinthetik.
Színház vidék

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Színház ajánló

„A betyárromantika örök” – Bonnie&Clyde a Városmajorban

A nyáron bemutatott musical augusztus 28-án és 29-én ismét látható lesz a Városmajori Szabadtéri Színpadon.