Színház

Shakespeare-feldolgozások filmen és színpadon

2011.10.30. 08:00
Ajánlom
A drámaíró szerzőségét megkérdőjelező Anonymus című brit filmet jövő januárban tekintheti meg a magyar közönség, a Szerelmes Shakespeare című Oscar-díjas film színpadi adaptációjáról pedig már elkezdődtek az egyeztetések a tengerentúlon.

A BBC online beszámolója szerint Roland Emmerich filmjének londoni fesztiválpremierje alkalmából kilenc útjelző táblán ragasztották le a költő nevét. A kampány során egy Shakespeare szülővárosában álló emlékművet lepedővel borítottak le lepedővel, de számos vendéglő cégérét is letakarták, köztük a welfordi kocsmáét, ahol a fáma szerint a bárd utolsó italát fogyasztotta. A tüntetők szerint ugyanis a film megkísérli "átírni az angol kultúrát és történelmet".  - írta a bbc.co.uk.

Emmerich kosztümös gondolatkísérlete egy régi vitát szít fel Shakespeare szerzősége körül. A szerző emlékét őrző, Shakespeare Birthplace Trust nevű társaság a tiltakozó kampánnyal film összeesküvés-elméletére szeretné felhívni a figyelmet, mely szerint valójában Edward de Vere, Oxford grófja írta a híres drámákat. Ezzel ugyanis félrevezetheti azokat nézőket, akik korábban nem kérdőjelezték meg Shakespeare írói géniuszát. Az Anonymus című filmben Rafe Spall alakítja a bárdot, Rhys Ifans Oxford grófját, Vanessa Redgrave pedig I. Erzsébet szerepében jelenik meg. A történelmi thriller magyar bemutatójára az imdb.com online adatbázis szerint 2012 januárjában kerül sor.

A Szerelmes Shakespeare című Oscar-díjas film színpadi változatához - a Variety című hollywoodi szaklap értesülése szerint - Tom Stoppard saját forgatókönyvéből készíti a szövegkönyvet. A darab a Disney koprodukciójában kerül színpadra. A BBC online szerint viszont a médiaipari guru egyelőre annyit erősített meg, hogy tárgyalások még javában folynak, és "még messze nincsenek kész megállapodások".

Az 1998-ban bemutatott produkció összesen hét Oscar-díjat kapott az Amerikai Filmakadémiától, köztük a legjobb film díját. A szereplők közül Gwyneth Paltrow a legjobb női alakítás, Judi Dench pedig a legjobb női mellékszereplő Oscarját vihette haza. Dench számára már csak azért is emlékezetes lehetett a diadal, mivel I. Erzsébet királynőként alig nyolcperces, nyúlfarknyi szerepe volt a filmben. A film színpadra állítása nem új gondolat, egy musical változattal a film miramaxos producerei próbálkoztak 2009-ben. A színmű megvalósításában a hírek szerint a Sonia Friedman Productions társul a Disneyvel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Zenés színház

Feladat sosem találja készületlenül – Misura Zsuzsa születésnapjára

A Liszt Ferenc-díjas szoprán, Misura Zsuzsa 1973-ban kezdte pályafutását a Magyar Állami Operaházban, amelynek örökös tagja. A napokban ünnepelte 75. születésnapját, ennek alkalmából köszöntjük őt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Színház ajánló

Pepita Oroszlán és a FÉM

A FÉM elsősorban színházi közösség, de maga a kulturális tér ennél sokkal többre hivatott. Ameddig kitart lelkesedésünk, minden alkalmat megragadunk arra, hogy nem csak a dráma, hanem szinte valamennyi művészeti ág otthonra leljen nálunk.
Színház kritika

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Színház józsef attila színház

Így ünnepelték Láng József színművész 85. születésnapját

A József Attila Színház a Feketeszárú cseresznye január 10-i előadásán ünnepelte mindenki Dodi bácsiját.
Színház ajánló

Suttogók a FÉMben

A FÉM több lábon áll, hiszen a színház mellett a zene, a képzőművészet szinte ugyanolyan hangsúllyal szerepel a kulturális tér kihasználásában. Ám a legfontosabb, maga a színház is két részre tagolódik: egyrészt a FÉM saját, repertoár előadásaira, s az igencsak színes felhozatalt képviselő vendégelőadások produkcióira.
Színház ajánló

Isten férfi vagy nő? – Halhatatlan a FÉMben

Márton Andrással és Andai Katival a főszerepben mutatta be a FÉM Cziczó Attila Halhatatlan című drámáját. Lehet-e sírni az élettel? Lehet-e nevetni a halállal?